Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Eet jouw weg naar hogere cijfers!

Door Melissa

De ene student heeft een schaal m&m's naast de boeken staan, de ander peuzelt stukjes appel systematisch naar binnen. Sommigen eten niets tijdens het leren, ieder wat wils. Toch weet niet iedereen hoe je voordeel kunt halen uit het eten dat je naar binnen werkt tijdens het zwoegen.

Het effect van kauwgom kauwen op je concentratie is al redelijk bekend, maar onderzoekers hebben bewezen dat er nog meer trucjes zijn om je prestaties te verhogen. Klinkt ingewikkeld, maar ik heb het op een rijtje gezet.

Koffie

Om te beginnen is timing belangrijk. Koffie moet je bijvoorbeeld absoluut niet voor het leren drinken. Dit zorgt namelijk voor een cafeïne high, gevolgd door een low, waardoor je juist extra moe wordt. Hetzelfde geldt voor energiedrankjes. Wat juist wél goed is, is een kopje koffie ná het leren. Uit onderzoek blijkt dat je zo de stelling van pythagoras of de grammaticaregels voor Frans beter in je brein opslaat.

Wat voedsel betreft, is het natuurlijk belangrijk dat je geen maaltijden overslaat en het is het beste om niet teveel suiker te eten. Bananen zijn een aanrader, aangezien die veel koolhydraten of ‘langzame suikers’ bevatten. Die geven energie voor een langere tijd.

Plaats

Een minder bekende truc heeft niet met eten te maken, maar met de plek waar je leert. In een experiment werd ontdekt dat als je leert in dezelfde omgeving als de toets, dat je dan vaak hoger scoort. Dit is omdat een gevoel of een omgeving de herinneringen van het leren weer omhoog kunnen halen. Die plek en dat gevoel heb je namelijk onbewust gekoppeld aan de leerstof. Zo kan je ook kijken naar jouw snacks. Als jij kauwgom kauwt tijdens het leren en kauwgom kauwt in de toets of het examen, dan helpt dat om de herinnering van de leerstof op te halen.

Het belangrijkste is dus dat je je bewust bent van wat je eet voor en tijdens een toets. Gezond eten is natuurlijk altijd een goed idee, maar met een paar simpele trucjes kun je ook je cijfers opkrikken!

Check woensdag ook de video van Joes en Jorn, waarin een diëtiste vertelt wat je het beste kunt eten voor de examens!

Gepubliceerd op 16 maart 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?