Een post met namen van alle gezakte leerlingen op Instagram

Op vrijdagavond 15 juni publiceert het Instagramaccount 'RSG Broklede' de namen van alle gezakte leerlingen van deze school onder een foto. Zakken is één ding, maar als iedereen jouw voor- en achternaam in het lijstje met gezakte leerlingen online ziet staan, voelt dat niet bepaald prettig. Wij spreken de gezakte leerlingen en het RSG Broklede zelf en vragen wat ze van deze post vinden.

De ophef ontstond gisteravond na publicatie van bovenstaand bericht. Omdat wij de privacy van de gezakte leerlingen wel graag willen waarborgen, hebben we in deze post de achternamen weggehaald. Het probleem is dat de achternamen in het originele bericht wel voor iedereen zichtbaar waren. De comments onder de post waren dan ook niet mild. "Waarom zou ik überhaupt de namen van de gezakten willen weten. Het is al ruk genoeg om niet te slagen en al helemaal als er zo'n actie achteraan komt", reageert een volger van het account.

Wij hebben helemaal geen insta

In een reactie via de mail meldt RSG Broklede dat ze helemaal niet actief zijn op dit sociale medium. "Dit bericht is niet door ons geplaatst. We beheren geen Instagramaccount. Het vermoeden is dat hier leerlingen achter zitten. Het is in ieder geval zeer spijtig dat dit gedaan is."

Opvallend is dat alle berichten op het Instagramaccount wel geschreven zijn vanuit het perspectief van de school. Onder de allereerste foto die het account heeft geplaatst, staat dan ook: "Welkom op de officiële instagrampagina van middelbare school RSG Broklede. 
Volg ons voor actuele informatie en nieuwtjes over onze school."

Daarnaast is de post enkele minuten na het mailtje van onze redactie verdwenen van het Instagramaccount, net als de verwijzing naar de website van RSG Broklede. Toch bevestigt de rector van de school telefonisch nogmaals dat zij niks met de post te maken hebben: "Wat voor belang zouden wij er als school bij hebben? We willen de leerlingen enkel een warm hart toedragen." Vervelend is echter dat de leerlingen wel denken dat het bericht vanuit de school komt.

"Ik vind het al niet leuk dat ik gezakt ben"

Puck is één van de leerlingen die met naam en toenaam genoemd wordt in de post. Ze vindt deze zet absoluut niet leuk en gaat maandag dan ook verhaal halen. "Ik vind dit belachelijk. Dit is privacyschending, ik heb hier nooit toestemming voor gegeven en dan zetten ze zomaar mijn naam online? Ik vind het al niet leuk dat ik gezakt ben, en dan flikken ze me dit. Niet top dat iedereen het nu weet."

Michiel, die eveneens met zijn volledige naam werd genoemd, vindt het zeer onbeleefd hoe ze omgaan met de gegevens van de leerlingen. Net als Puck gaat hij maandag naar de school om te vragen waar ze het lef vandaan halen om dit te doen.

Ongeloof

Ook Daniël vond het al apart dat zo'n bericht met zijn naam werd geplaatst op Instagram, maar hij gelooft niet in de verklaring van de school. "Ik weet bijna 100 procent zeker dat dit account door een docent wordt beheerd. Wanneer je docenten foto's in de klas ziet maken, zie je die foto daarna terug op het Instagramaccount. En hoe kan de beheerder van het account anders precies weten welke leerlingen gezakt zijn?"

Nieuwe privacywet

Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Binnen deze wet valt de verantwoordingsplicht die ook voor scholen van kracht is. Simpel gezegd betekent dit dat scholen nu extra voorzichtig moeten zijn met de gegevens van leerlingen. Foto's maken in de klas gaat niet zomaar en het plaatsen van namen van leerlingen op social media is voor een school ook een gevaarlijke zet.

Gelukkig is de desbetreffend post inmiddels verwijderd en vanmorgen bleek zelfs het hele account te zijn verdwenen (inmiddels ook weer terug).  De gezakte leerlingen kunnen dus weer opgelucht adem halen om volgend jaar met goede moed te beginnen aan hun tweede eindexamenjaar.

Heb jij meer informatie over dit onderwerp of wil je reageren? Mail naar david@scholieren.com.


 

Gepubliceerd op 16 juni 2018


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.