Drie studiekeuze-dilemma's die elke studiekiezer herkent

In opdracht van hogeschool TIO

Al mijn hele middelbare schoolperiode verheug ik mij op het studiekeuzemoment: stressvol, maar zo leuk om eindelijk te kiezen wat ik zelf wil! Dit jaar moet de echte beslissing genomen worden en om een beetje orde in de chaos te scheppen, bespreek ik drie dilemma’s die in mijn hoofd rondzingen. Ik kreeg daarvoor hulp van Alex Greweldinger, oud-Tio-student en nu werkzaam bij Hogeschool Tio. 

Wil je ervaren hoe het is om te studeren aan de beste kleinschalige hogeschool van Nederland, die bekend staat om persoonlijk onderwijs? Kom dan de sfeer proeven tijdens fysieke open dag van Hogeschool Tio.

#1 Studeren of toch een tussenjaar?

Wie wil dat nou niet: na je eindexamen een jaar koala’s knuffelen in Australië, waterputten bouwen in Afrika of ski-les geven in Zwitserland? Nou, ik dus. Niet alleen omdat ik niets met waterputten heb of omdat ik niet kan skiën, maar vooral omdat ik zin heb om te gaan studeren. Zo’n tussenjaar vind ik maar tijdverspilling. Ik ben nou eenmaal een beetje geobsedeerd met efficiëntie. Tot corona roet in het eten gooide. Ik denk namelijk dat er een reële kans is dat ook volgend collegejaar grotendeels online plaatsvindt. Wacht ik dan niet liever tot we weer fulltime fysiek naar school kunnen? 

Alex: "Ik denk dat het nu juist een goed idee is om te kiezen voor studeren, omdat de mogelijkheden voor leuke activiteiten in een tussenjaar beperkt zijn. Bovendien zijn echt niet op alle hogescholen de lessen volledig online: bij Tio werken we bijvoorbeeld met klassen van gemiddeld 12 studenten. Alle fysieke lessen kunnen daarom gewoon doorgaan! Bovendien kan je je hbo-diploma bij Tio al in 3(!) jaar halen."

Daar gaat mijn efficiëntie-liefhebbende hart sneller van kloppen. Als alle opleidingen dit zo geregeld hadden, zou ik absoluut niet meer twijfelen om volgend jaar gewoon te gaan studeren.

#2 Een studie met baangarantie, of de studie van je dromen?

Kies je voor een studie waarbij je zeker weet dat je daarna snel een baan vindt, of kies je voor een opleiding die je geweldig vindt, maar waarbij je toekomstperspectief onzeker is. Mijn gesprek hierover met de studieadviseur op school kan ik in drie woorden samenvatten: 'Volg je gevoel.' Dat is allemaal leuk en aardig, maar als ik dat advies zou opvolgen, zou ik in een permanente staat van stress verkeren. Mijn gevoel zegt me namelijk: "PANIEK, IK HEB KEUZESTRESS! WAT ALS IK DE VERKEERDE STUDIE OF DE VERKEERDE SCHOOL KIES?" 

Ik ga weer even te rade bij Alex. Wat zou hij antwoorden op dit dilemma? Alex: "Het is natuurlijk het mooist als je een combinatie kunt maken en kunt kiezen voor iets waar je warm van wordt én waar je in de toekomst werk in kunt vinden. Maar ik denk dat je hart volgen belangrijk is: waar zie jij zelf toekomst in?" Goed punt, maar ik ben nog niet van mijn keuzestress af. "Een andere optie is om te kiezen voor een brede opleiding, waarmee je je opties open houdt", vult Alex aan. "Bij Tio kun je bijvoorbeeld International business management studeren, een opleiding waarbij de kans op een baan supergroot is, omdat je heel breed inzetbaar bent." 

#3 Kleine knusse of grote massale hogeschool?

Een van de redenen dat ik voor mijn huidige middelbare school koos, is de beperkte omvang. Ik ken alle gezichten van mijn medeleerlingen, de docenten kennen alle leerlingen bij naam en het gebouw is knus en klein. Bij de open dagen die ik in pre-coronatijd bezocht, viel de massaliteit van veel opleidingen mij op. Hoe denkt Alex hierover?

Alex: "Ik ben blij met mijn keuze voor een kleinschalige school. Omdat je elkaar persoonlijk kent, word je ook beter begeleid. De docenten hebben meer mogelijkheden om te kijken wat ieders behoeftes zijn." Ik vind dat wel aantrekkelijk klinken, het lijkt meer op wat ik nu ook gewend ben. Bovendien is het een extra voordeel dat de kans groter is dat je fysiek les kunt blijven volgen, ook als de corona-maatregelen blijven gelden.

Ik ben zelf weer een stapje dichterbij mijn keuze, doordat ik zelf een steeds duidelijker antwoord kan geven op deze dilemma's. Misschien helpt het jou ook om deze dilemma's te bespreken, met je vrienden of je ouders?

Wil je ervaren hoe het is om te studeren aan de beste hogeschool van Nederland, die bekend staat om persoonlijk onderwijs?

Kom dan de sfeer proeven tijdens een fysieke of online open dag van Hogeschool Tio

Gepubliceerd op 12 november 2020


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

Nice reclame. le

é


e

3 maanden geleden