Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2022

Docent 'vrees het ergste' voor 'lang' examen

Van 'dramatisch' naar 'was wel te doen'. De havisten verschillen behoorlijk van mening over het examen scheikunde. Over één zijn ze het eens: er waren best wat lastige vragen en het was lang.

"Ik snapte de eerste vraag al niet, waarom biodiesel sowieso natuurlijk is. Maar ik hoor van mijn klasgenoten dat dat gewoon algemene kennis is", lacht Noortje Lemans (16). "Ik vond dit examen lastiger dan de proefexamens, daar hoor ik meer klasgenoten over. Er werden pittige vragen gesteld en het examen was erg lang, waardoor ik in tijdnood kwam. Ik heb niet alles ingevuld."

Ook Dionysia Triantos (17) heeft wat vragen open gelaten. "Het ging niet heel goed, maar scheikunde is ook mijn slechtste vak. Ik vond het examen ook erg lang, terwijl ik best wat vragen heb overgeslagen. Er werd veel gevraagd over bindingen, ik denk dat ik die wel goed heb kunnen beantwoorden. Ook veel molverhoudingen. Ik denk dat ik ondanks alles wel een goede kans maak op een voldoende."

Klagen is slagen

In tegenstelling tot Dionysia en Noortje, vond Balder Rinck (18) het een "prima examen." Hij vertelt: "Maar er zaten inderdaad pittige vragen in, bijvoorbeeld toen je de vormingswarmte van ammoniak moest bewijzen. Ik heb miljoenen berekeningen erop losgelaten, maar ik ben er niet uitgekomen. Mijn klasgenoten overigens ook niet, dus over die vraag ga ik klagen bij het LAKS. Klagen is immers slagen."

"Ik vond het examen meevallen", vertelt Bente Tielens (17). "Het bevatte redelijk veel theorievragen, soms wel een beetje vaag omschreven. Maar als je doorhad wat ze bedoelden, werd het een makkelijke vraag. Ik heb alles kunnen invullen, dus ik hoop wat puntjes te hebben gesprokkeld."

"Huilen is toch altijd de beste optie", zo vat Bas Clappers (17) het examen samen. "Het begin van de toets ging goed, daarna zakte de moed me snel in de schoenen. Veel vragen waren molrekenen, daar ben ik slecht in. De 'leg uit'-vragen waren goed te doen, maar ben bang dat die te weinig punten opleveren. Ik hoop op een 5,5 uit te komen, maar veel meer dan dat zal het niet zijn."

Duimregeling

Veel scholieren laten aan ons via Instagram weten het vak weg te strepen. Docent Peter Faber was daar al bang voor. "Een aantal jaar geleden waren havisten blij geweest met dit examen. Als je de basisformules kent, kom je een heel eind. Mooie variatie aan onderwerpen ook. Als je bij een vraag vastliep, dan gooiden ze het bij een volgende vraag over een andere boeg. Maar corona heeft een gat geslagen in de basiskennis. Ik vrees het ergste."

"Ik vond de vragen wel goed, petje af voor de examenmakers. Ik denk dat leerlingen de laatste vraag over metalen lastig zullen vinden, daar ben ik in mijn lessen ook niet veel mee bezig geweest." Het LAKS laten weten dat er vooral is geklaagd over vraag 2, 11 en 12.

Sjeu eraf

Tot slot begrijpt Faber ook de klachten over de lengte van het examen. "Veel leerlingen zullen hun duim erop leggen. Scheikunde zit aan het einde van de reeks examens, dan is de sjeu eraf."

Gepubliceerd op 23 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?