Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit valt op aan de n-termen

Door Roos

LET OP: dit artikel is uit 2019! Hier vind je het artikel van 2022.

Vanochtend om 8:00 uur zorgde Cito weer voor bonkende hartjes met het uitgeven van de n-termen. Met deze gegevens kun je namelijk grotendeels uitrekenen of je vandaag gaat slagen of zakken. Wij maakten een analyse van de n-termen op basis van wat jullie van de examens vonden, hoe er gestemd is op onze examenpolls, de stats van de bereken-je-cijfer tool en de schattingen van de n-term door docenten.

Vwo-examens

Over het algemeen lijken de n-termen voor de vwo-examens redelijk gunstig uit te vallen. Er zijn geen n-termen lager dan 0,5 en kandidaten die Latijn maakten worden zelfs beloond met een n-term van 2,0.

M&O
Het vwo-examen m&o werd door jullie het moeilijkst ervaren. Zowel de stemmen op de poll, als het gemiddelde dat uit de cijfertool rolde (een 5,0 bij een n-term van 1,0) waren negatief. De eindstand: een n-term van 1,3. Niet extreem hoog, maar waarschijnlijk komen de meesten zo wel uit op een 5,5. Leraren hadden dit overigens perfect ingeschat, zij gokten ook op een 1,3.

Aardrijkskunde
Over dit examen werd door vwo'ers relatief het meest geklaagd. Afgaande op de stats van de cijfertool, belandde dit examen op de op één na laatste plek. De n-term is ook voor dit examen 1,3. Leraren zaten warm, maar hadden net een tiende hoger verwacht.

Wiskunde B
Vwo'ers met wiskunde B mogen in hun handjes knijpen met een lekkere n-term van 1,8. Jullie lieten in de poll al weten dit examen 'echt moeilijk' te vinden. Leraren waren iets minder mild dan het Cito, zij dachten dat de n-term op 1,4 uit zou komen. Lucky you!

Engels
Het vwo-examen Engels vonden jullie easy. Van de grote vwo-examens eindigde Engels helemaal bovenaan in de stats van de cijfertool, gemiddeld verwachtten jullie een 7 te scoren bij een n-term van 1,0. Deze n-term valt helaas iets lager uit, 0,7. Maar alsnog niet slecht. Leraren hadden gerekend op 0,9. 

Havo-examens

De n-termen voor de havo-examens vallen op het eerste gezicht iets minder gunstig uit dan die voor de vwo-examens. Vooral Duits komt er bekaaid vanaf met een n-term van 0,2.

Frans
Het examen Frans veroorzaakte een klaagzang, relatief werd hierover het meest geklaagd van alle examens. Ook in de examenpoll uitten havisten kritiek op dit examen, deze poll eindigde met de meest negatieve uitslag van alle polls. Maar dan de n-term, die blijft dan toch een beetje achter met 1,2. Leraren zagen dit overigens al aankomen: ook zij voorspelden een n-term van 1,2. 

Wiskunde A
Over wiskunde A was ook veel te doen. Qua klachten eindigde dit examen vlak achter havo Frans en qua absolute klachten won 'ie. Maar ook hier worden havisten niet gematst, de n-term blijft steken op 1,0. Dat betekent dat jullie, gekeken naar de stats van de cijfertool, gemiddeld een 5,7 scoren. Dat is voldoende toch? Leraren hadden jullie hier wel meer gegund: ze dachten aan een n-term van 1,3.

Duits
We noemden het al even, de n-term voor havo Duits is een negatieve uitschieter met 0,2. Het examen werd niet als heel makkelijk ervaren door jullie. En leraren zijn waarschijnlijk ook verrast door deze n-term, want zij hadden een 0,8 verwacht. 

Vmbo-examens

Ook voor de vmbo-examens zijn er geen extreme uitschieters qua n-termen. Wel zijn er een aantal examens die als echt moeilijk ervaren werden, waarvan de n-term misschien toch een tikje tegenvalt.

Frans
Ook vmbo'ers klaagden flink over het examen Frans. In de poll werd het examen als 'heel moeilijk' bestempeld en wat betreft de statistieken van onze cijfertool behaalden jullie gemiddeld slechts de helft van het maximale aantal punten. Gelukkig is het Cito lief voor jullie en gebruiken ze een n-term van 1,9. Dat is hoger dan waar docenten rekening mee hadden gehouden (1,3). 

Wiskunde
Het was het best gelezen artikel tijdens de eindexamens op onze website, het reactie-artikel over het vmbo-examen wiskunde. Het was moeilijk, lastig, pittig. Uit de statistieken van onze cijfertool bleek dat jullie verwachtten gemiddeld een 5,7 te scoren bij een n-term van 1,0. Die n-term mag je ook aanhouden, want de n-term is echt 1,0. Waarschijnlijk had je gehoopt op iets beter, de docenten die een schatting maakten in elk geval wel. Zij rekenden op een n-term van 1,4.

In dit overzicht bekijk je alle statistieken die wij verzameld hebben in één oogopslag.

 

Gepubliceerd op 12 juni 2019


Alles over de examens in je timeline?