Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

13 mei 2022

'Die vraag over Usain Bolt was een slechte eindsprint'

Door Roos

"Ik zeg het je eerlijk, ik keek tijdens het examen mijn docent aan, hij keek terug en ik moest bijna huilen", moet Annelies van Veen (16) kwijt na het havo-examen wiskunde. "Ik ben echt een beetje boos over dit examen, wie verzint dit, het was echt te lang."

Ook Roemaisa el Bay (18) vond het wiskunde A examen een lange zit. "Ik heb geen geduld weet je, dus 2,5 uur zitten is voor mijn doen echt heel lang." Of het examen ook zo matig ging als bij Annelies durft ze nog niet te zeggen. "Het begin leek gewoon bijna te makkelijk. Ze deden heel moeilijk over die tabel, maar op een gegeven moment ging er een lampje branden en eigenlijk kon je gewoon de antwoorden uit de tabel aflezen", aldus Roemaisa.

Docent Menno Lagerwey van Math with Menno dacht juist dat kandidaten aan het begin misschien onzeker konden worden van die eerste vraag. "Ik vond het begin lastig, je moest meteen met een bijlage van wel 5 bladzijden werken met tabellen en grafieken." Verder vond hij het examen wel aardig op niveau. 

Usain Bolt

Een vraag die door veel kandidaten moeilijk gevonden werd, was die over twee bekende sprinters waaronder Usain Bolt. Noami Zillig (19): "Je moest berekenen hoeveel meter de andere sprinter nog moest lopen om de ene in te halen, maar ik wist niet wat ik moest doen om daar achter te komen." 

Roemaisa vond die vraag ook pittig. "Het eerste deel van die vraag kon ik wel beantwoorden, maar bij het tweede deel vond ik heel ingewikkeld, met die rugwind." Ook Megan liep hierop vast: "Dat was een beetje een slechte eindsprint", lacht ze.

Niet gek, vindt Lagerwey. "Ja, dat was vraag 20, die was erg lastig met veel tekst en formules. Ook vraag 18 waarbij je een formule moest herleiden was heel lastig. Dat heb ik nog in vrijwel geen examen gezien." 

@threalcamiel Wat was deze toets? #fy #voorjou #wiskunde #examen ♬ origineel geluid - JACK $HIRAK

Lengte

Annelies was vooral boos over de lengte van het examen. "De laatste drie vragen waren allemaal 1 A4 lang, dan ben je zoveel aan het lezen." Ze deed de onderzoeksopdracht in het midden, omdat die vaak veel tijd kost. Maar daarna kwam ze in de knoop: "Ik wilde vraag 9 op het einde nog maken en ik snapte eindelijk hoe ik 'm moest doen, maar toen was de tijd om", zucht Annelies. 

De laatste drie vragen waren allemaal 1 A4 lang. 

Megan vond de lengte van het examen juist wel ok. Zij was bang dat de vragen misschien wel 1,5 A4 zouden zijn. "Ik zag echt op tegen dit examen, maar ik ben opgelucht. Ik heb er echt hard aan moeten trekken maar het ging wel goed." 

Menno heeft inmiddels op zijn kanaal Math with Menno al een video gepubliceerd met zijn reactie op de examens wiskunde A en B. 

Gepubliceerd op 13 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}