Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2021

Klok speelt vmbo'ers parten bij examen nask1

Door Elisa

Donderdagmiddag maakten vmbo-leerlingen het nask1 examen. De algemene reactie is dat het te doen was, maar veel examenkandidaten kwamen wel in tijdnood, zoals Varsity (16): "Ik ga zeker een klacht indienen, niet alle vragen kon ik helemaal invullen."

Voordat het examen voor Varsity en haar klasgenoten begon, heerste er veel spanning. "Ik was wel zenuwachtig, maar uiteindelijk ging het best wel goed. Er waren een paar vragen over formules die ik lastig vond, maar daar ben ik ook niet zo goed in. Ik ben erg opgelucht dat het goed ging, buiten de tijdnood." 

Ik heb er niet veel vertrouwen in en ben al blij als ik de helft van de punten heb gehaald.

Hopen op een voldoende

Kim van der Stege (15) had geen last van de tijd, maar wel van de vraagstelling. "Bij sommige vragen bleef ik hangen, omdat ik niet goed begreep wat ik moest doen. Ik heb er niet veel vertrouwen in en ben al blij als ik de helft van de punten heb gehaald."

Ook Xander Koiter (17) hoopt op een voldoende, maar heeft er niet veel vertrouwen in. "De theorie die ik geleerd had, kwam niet terug in de toets. Ik was veel aan het stoeien met omrekenvragen. Uiteindelijk was ik ook de laatste die wegging uit de zaal."

Docent Rafal Wietsma vindt het lastig te zeggen of het echt een te lang examen was. "Dit was geen toets waar veel geschreven moest worden, dus ik kan niet zeggen waar dat aan ligt."

Goed gebalanceerd

De vragen waren volgens Wietsma goed te beantwoorden. "Ik was juist verbaasd dat er gegevens werden vrijgegeven die leerlingen normaal gesproken zelf moeten weten. Zoals dat 1 ton 1000 kilo is. Het niveau was voor de rest prima. Een paar vragen waren boven het niveau, maar dat is dan wel goed voor de leerlingen die naar havo willen gaan.

Wietsma is vooral te spreken over de beginvraag. "De beginvraag vind ik erg belangrijk, want het geeft de leerling moed of stress. Een tekenopdracht aan het begin is een goede start."

Gepubliceerd op 21 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?