De acht meest gestelde vragen over de examens

Door Xiang

De examens roepen nogal wat vragen we op. En dan bedoelen we niet de vragen die op je opgavenblad staan. Wij beantwoorden de meest prangende vragen die naar boven komen tijdens de examens. Doe er vooral je voordeel mee. 

Dit artikel is gefactcheckt door het CvTE.

1. Wanneer worden de N-termen bekend gemaakt?

De enige en definitieve N-termen worden 12 juni om 8.00 uur bekendgemaakt.

Wel kun je alvast gebruik maken van onze bereken-je-cijfer tool. De tool vraagt om een niveau, aantal punten en normering. Op basis daarvan komt er een cijfer uitrollen en daarbij worden de marges van de mogelijke n-termen meegerekend. Let op: dit is puur ter indicatie, het CvTE doet hier dan ook niets mee.

2. Is er al iets van voorlopige N-termen bekend?

Er zijn geen ‘voorlopige N-termen’ bekend.

3. Leidt een groot aantal klachten automatisch tot een verandering van de N-term?

Veel klachten betekent niet automatisch een mildere N-term. Wil je weten hoe dit zit? Het LAKS legt het uit in dit artikel

4. Heeft klagen überhaupt zin?

Zoals aangegeven in vraag 3, leiden veel klachten niet automatisch tot een soepelere normering. Staan er feitelijke onjuistheden in het examen, dan beslist het College voor Toetsen en Examens of het correctiemodel wordt aangepast. Klachten als ‘die stof is niet behandeld in de lessen’, hebben overigens geen invloed.

5. Wat is het laagste cijfer dat je mag halen voor je CE?

Op onderstaande pagina's zet het CvTE op een rijtje aan welke eisen je moet voldoen om straks dat papiertje te mogen ontvangen. Check via deze links de eisen voor vmbo, havo en vwo

6. Ik weet nu al dat ik moet herkansen. Krijg ik mijn diploma dan wel op dezelfde datum als mijn vrienden?

Mocht je 12 juni horen krijgen dat je niet geslaagd bent, dan kun je wellicht deelnemen aan het tweede tijdvak. De N-termen daarvan worden bekendgemaakt op 28 juni om 08.00 uur. Wanneer de diploma-uitreiking plaatsvindt, bepaalt iedere school zelf.

7. Ik zie dat de vmbo-examens Nederlands vandaag zijn. Maar ik heb het morgen pas. Hoe kan dat?

Op vmbo-kb (98%) en -bb (99%) maakt bijna iedereen de examens digitaal. Dit wordt ingepland door de school zelf, op verschillende data en tijdstippen. De schriftelijke examens van vmbo-gt-, havo- en vwo-scholieren zijn landelijk en worden allemaal op hetzelfde moment afgenomen. Het kan dus goed kloppen dat de datum en tijd van de examens op vmbo-kb en -bb niet overeenkomt met de rest van Nederland. Meer informatie daarover lees je hier.

8. Wat zijn de opties als ik gezakt ben?

Tips van de redactie: ga altijd naar de inzage. Hier wordt het een en ander besproken, waar je geheid wat van opsteekt. De kans dat je dezelfde fouten maakt tijdens de herkansing, zal dan (hopelijk) minder groot zijn. Let op: na de tweede correctie kan er niets meer worden aangepast.

Ben je uiteindelijk definitief gezakt, dan is het vavo (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) een goede optie. Hier volg je enkel de vak(ken) waarvoor je gezakt bent en je hebt verder zeeën van tijd. Je nieuwe klasgenoten zitten in hetzelfde schuitje. Daarnaast werkt een nieuwe omgeving best verfrissend. Meer informatie check je hier.

Het CvTE heeft er een handig filmpje over gemaakt:

Heb je vragen? Stel ze gerust. Domme vragen bestaan niet. Behalve als ze hier al beantwoord zijn natuurlijk. 

Vanaf donderdag 9 mei t/m 23 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 20.00 uur!

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 24 mei 2018.

Gepubliceerd op 14 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.