Cito legt de autoverzekeringsvraag van het havo-examen economie uit

Hoewel het misschien niet altijd zo voelt, wordt bij het opstellen van de eindexamens over elke vraag lang en zorgvuldig nagedacht. Tijdens de examenperiode publiceert Scholieren.com meerdere keren per week exclusieve verhalen van de examenmakers. In deze artikelen vertellen zij over de totstandkoming van een vraag waar duizenden kandidaten eerder die dag op hebben zitten zweten. Vandaag vertelt toetsdeskundige economie van het Cito Caroline Jongkamp over de autoverzekeringsvraag van het havo-examen economie.

De verzekeraar rijdt met u mee!

Vandaag is door ruim 38.000 leerlingen het havo examen Economie gemaakt. Dat is ruim 60% van alle havo-examenkandidaten. De leerlingen hebben zich onder andere gebogen over een nieuw soort autoverzekeringen.

De keuze van de bron

De examenmakers hebben dit thema  gekozen omdat het zich goed leent als kapstok om de praktijk en de theorie aan elkaar te verbinden. Precies wat de examenmaker wil: bij het bedenken van een goede vraag gaat het erom dat de examenkandidaat kan laten zien dat hij de geleerde theorie kan toepassen in een nieuwe, realistische situatie. De bron bij deze examenvraag is geïnspireerd op berichten uit de verzekeringsbranche. In deze tekst wordt een rijgedragverzekering geïntroduceerd, waarbij nieuwe technologie gebruikt wordt om informatie op te halen over de verzekeringnemer. De leerling kan hier zijn kennis van de theorie over Risico en Informatie van stal halen; dit is één van de examenonderdelen uit het economieprogramma voor havo.

Vraag 13 nader verklaard

De econoom in de tekst heeft het over ‘averechtse selectie’. Van de examenkandidaten wordt verwacht dat ze dit concept kunnen uitleggen in de context van de rijgedragverzekering. Averechtse selectie is het effect dat alleen de grootste brokkenmakers zich nog willen verzekeren, omdat de verzekering te duur is geworden voor mensen die bijna nooit schade hebben. Averechtse selectie kan bestaan als de verzekeraar geen informatie heeft over het risicoprofiel van de klanten, terwijl de klant dat zelf wél weet. In dat geval betaalt elke klant dezelfde premie, die gebaseerd is op de gemiddelde kans op schade. De voorzichtige chauffeur heeft er helemaal geen zin in om precies evenveel premie als de roekeloze rijder te betalen, en vertrekt. De verzekeraar blijft zitten met de klant die de hoogste kosten veroorzaakt.

Dankzij de app op de mobiel van de klant heeft de verzekeraar extra informatie over de klant, zodat ze wél verschillende risicoprofielen kan onderscheiden met een daarbij passende premie. Dankzij de premiekorting willen de voorzichtige autorijders zich ook weer verzekeren. Hiermee wordt de ongewenste averechtse selectie tegengegaan.

Gepubliceerd op 20 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.