Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2021

Angstaanjagende woorden in havo-examen frans

Door Elisa

Dinsdagmiddag maakten havisten het examen Frans, maar dat ging bij velen niet zo makkelijk. De teksten waren erg gedetailleerd, waardoor er goed gefocust moest worden. Het werd daardoor een race tegen de klok. Ikra (16) heeft de zaal niet vrolijk verlaten: "Je suis gefuckt".

Ikra had een aantal keer geoefend, maar toen ze bezig was met het examen, raakte ze gestrest. "Het was een stuk langer dan ik had gedacht. Ik was aan het berekenen hoeveel opdrachten ik moest maken binnen een bepaalde tijd waardoor ik het aan het eind moest afraffelen. Sommige vragen moest ik vaker doorlezen om het goed te begrijpen." 

Ook Esmee Zwiers (16) wist niet wat ze ervan moest vinden. "Ik was wel op tijd klaar, maar ik vond de onderwerpen niet boeiend. Ook had ik vaak dezelfde antwoorden achter elkaar, dat zet mij aan het twijfelen." De voorspelling van ons varkentje Harry lijkt dus niet echt 'on pointe' te zijn. 

Angstaanjagende woordenschat

Voor Meintje Snieder (17) was het haar laatste examen, maar ze verwacht niet een heel hoog cijfer. "De teksten waren heel erg gedetailleerd, zo ging een hele tekst over foto's maken in een pashokje. Ik had wel een halfuurtje extra gewild, want er waren veel woorden die ik moest opzoeken. De woorden waren gewoon angstaanjagend, met veel streepjes en voegwoorden. Ik ga daar zeker een klacht over indienen."

In tegenstelling tot de scholieren vond docent Esther Tiggelers het wel te doen. "De vraagstelling sloot aan bij de leerstof en de teksten waren qua niveau ook goed. Ook de onderwerpen waren toegankelijk. De teksten waren juist qua lengte gevarieerd. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik als docent de teksten anders lees, maar vergeleken met het vwo-examen was dit veel beter."

Tikkertje

Meintje zat samen in de zaal met de vwo'ers die economie maakten. "Ik hoorde erg veel getik van de rekenmachines. Uiteindelijk zat iedereen met oordopjes in het examen te maken. Op een gegeven moment zag ik mijn ooghoeken dat de surveillanten een soort van tikkertje speelden. Althans daar leek het op, ze waren snel naar elkaar aan het toelopen." Bij Ikra was het wat rustiger. "De docenten hielden echt rekening met ons. Niemand had hakken aan en ze bleven gewoon rustig staan."

Gepubliceerd op 25 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}