8 supervette examenstunts

Waar kijk je nou al die bittere schooljaren naar uit? Juist, het organiseren van een geweldige, onvergetelijke, allesovertreffende examenstunt!

Lekker legaal van je school een puinhoop maken. Nog geen plannen gemaakt? Hier 10 vette voorbeeldstunts ter inspiratie.

1. Ballonnen

Simpel en redelijk low budget: zo veel mogelijk kleurrijke ballonnen opblazen en ermee doen wat je wilt. Het telaatkomloket tot de nok toe vullen, de aula omtoveren tot een ballonnen-ballenbak of de lerarenkamer pimpen.

Ook leuk: drie sloten aan de fiets van die vervelende concierge hangen en de sleuteltjes in de ballonnen stoppen. Het zal even duren voordat hij thuis is. 

2. Party

Je neemt maar één keer afscheid van je middelbare school, dus dat kun je maar beter goed doen. Voor de enthousiaste laatstejaars die zich in dit motto herkennen: organiseer een feest! Onder schooltijd natuurlijk, liefst in een zelf afgezet (en afgesloten?) gebied midden in de aula, inclusief loeiharde Party Rock Anthems, loungebanken en bitterballen.

Variatie: maak er een beach party van door een paar kruiwagens zand te storten en voor de school te gaan bivakkeren in zwembroeken. Met strandstoelen, palmbomen en natuurlijk een ijscokraam.

3. Waterpret

Wil je die lieve schattige onderbouwers en de rest van school nog even lekker pesten? Zorg dan voor een tuinslang en een hoop commotie. Lok de hele school naar buiten om iedereen vervolgens van een verfrissende douche te voorzien.

Tip: maak er een hele act van door het brandalarm af te laten gaan (piece of cake met een sigaretje bij de melder) en ren in brandweerpakken door de school om hier en daar wat bruggertjes te blussen.

4. Bomvol bekertjes

Deze werkt gegarandeerd en blinkt uit in eenvoud. Nodig: plastic bekertjes. Heel veel plastic bekertjes. What to do? Vul ze met water en zet ze in de gang naar de lerarenkamer/het open leercentrum/het kunstlokaal, whatever. Precies zó dat het onmogelijk is het gebied in kwestie te betreden zonder een waterballet te creëeren.

Gevolg? Niemand kan erdoor tot de gang meter voor meter ontruimd is. Result!

5. Schuimparty

Dit is er eentje voor gevorderden, maar wel ü-ber-cool. Leg met alle examenkandidaten wat geld bijeen en huur een schuimkanon.

Ideaal om het schoolplein om te toveren in een badderfestijn en ervoor te zorgen dat die klas van 2012 voor eeuwig in de (brugger)geheugentjes gegrift staat.

6. Het boerenleven

Regel wat kippen  en laat die vrij in de gangen van school. Geeft natuurlijk een enorme schijtbende. Taak van de docenten: zorg dat alle 30 kippen binnen een uur in de kooi zitten. Wat je niet vertelt, is dat er maar 25 rondlopen.

Of de dierenbescherming hier blij mee zal zijn, is wel een dingetje. Want deze activiteit zal niet alleen de docenten een hoop stress opleveren.

7. Kamperen

Ben jij zo iemand die er altijd al van gedroomd heeft een nacht door te brengen op school? Waarom dan niet meteen in full camping-style? Zet met z’n allen tentjes op (in de aula of op het schoolplein), slaapzakjes mee en huppakee. En dan is een festivalcamping natuurlijk leuker dan een burgerlijke gezinsveldje.

Even overleggen met je schoolleiding is hier aan te raden. Of niet natuurlijk.

8. Barricade

Een beetje gewaagd: barricadeer de ingang(en) van de school. Dit kan op alle mogelijke manieren, van daadwerkelijke sloten met kettingen tot hooibalen of menselijke vleeshopen. Zolang er maar niemand een voet in het gebouw kan zetten.

9. Kunstenaar

Kies een kale grijze schoolmuur uit en schilder of teken daarop een mooi artistiek portret van je docenten. Het liefst natuurlijk een beetje grappig. Kijk bijvoorbeeld eens naar de naaktportretten in je kunstgeschiedenisboek. 

10. Studentencorps

Bouw het hele schoolgebouw om tot een heuse studententoko. Stapel de gangen vol met lege bierkratten en plak de lokalen vol met memo's: 'He Paul-Peter, ik heb je bakje nasi leeggegeten gozer. Sorry pik!'. Maak een vlag voor jouw studentenvereniging en hang die boven de ingang en uiteraard komt iedereen strak in pak op school. Een betere voorbereiding op het studentenleven is er niet. 

Check dit artikel voor dit voorbeeld en een heel stappenplan voor het organiseren van een examenstunt.

Let er wel op dat je geen grenzen overschrijdt, en bepaal van tevoren hoe lang je hiermee doorgaat. Leraren of directeuren hebben bizar genoeg nog wel eens moeite met veel lesuitval...

Dit artikel is eerder verschenen op 13 april 2018.

Gepubliceerd op 12 april 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hier in t dorp hebben ze alweer ff geleden een hele goede gehad, die is ook zeker aan te raden.
Ze hadden in het begin van het schooljaar aan een hoop leraren gevraagd 'waar kan ik jou 'snachts voor wakker maken?' en aan het eind van het jaar dus ook echt om 2 uur snachts bij die leraren langs met een bord erwtensoep of nieuwe zonnebril of van die dingen. Maar dan moet je wel optijd beginnen want als je dat nu gaat vragen gaat het mss al opvallen, en een andere leraar inlichten is ook wel makkelijk voor de adressen.

8 jaar geleden

Machiel

Machiel

Hej dat is leuk!

1 jaar geleden

C.

C.

Dat brandalarm af laten gaan is misschien niet zo'n heel handig idee. Bij veel scholen (en winkelcentra, bejaardentehuizen etc.) is het alarm zo gekoppeld dat de brandweer gelijk uitrukt. Bij ons op school dacht ook iemand zo grappig te zijn om het brandalarm af te laten gaan, en die gast kon wel gelijk een paar honderd euro ophoesten voor het nodeloos laten uitrukken van de brandweer.

8 jaar geleden

Machiel

Machiel

Dat krijg je als je maar dom wat loopt te doen. Echt kinderachtig en laat wel zien dat iemand nog helemaal niet toe is aan op zichzelf wonen.

1 jaar geleden

E.

E.

Onze school was omgetoverd tot een streng klooster. Zesdeklassers liepen als zombies in monnikenpakken rond en alle ramen waren afgeplakt zodat het (bijna) pikkedonker was. Supercool!

Een variant hierop is de school laten overnemen door buitenaardse wezens. Alle ramen dichtplakken en discolichten/lichtsnoeren ophangen. Alle leraren zijn getransformeerd door aliens: je suffe wiskundeleraar staat opeens in joggingbroek de handstand voor te doen, de leraar Frans waagt zich aan scheikunde enz.

8 jaar geleden

P.

P.

Of: Door de hele school tijdens de les Party Rock Anthem draaien, EVRYBODY SHUFFELIN!

8 jaar geleden

H.

H.

F*ck School! F*ck De Ambelt! F*ck VSO's (En SO's)! Viva de overhiedsbezuinigingen (nog steeds te weinig op bezuinigd!)
Viva het passend onderwijs.

8 jaar geleden

S.

S.

Wij hebben destijds de legerkazerne van om de hoek ingeschakeld. Die lieten onze leraren van het dak jodelen met zo'n touw. Was koel. En gratis geloof ik..

8 jaar geleden

H.

H.

Bij ons waren er koeien ind e school, een stuk of 50

frie milk

8 jaar geleden

Machiel

Machiel

Dat geloof ik echt pas nadat ik fotos gezien heb.

1 jaar geleden

S.

S.

Bij mijn zus op school hadden ze een glijbaan van de trap gemaakt. Gaaf

8 jaar geleden

1.

1.

hoe hadden ze dat gedaan? wij zijn er namelijk naar opzoek

5 jaar geleden

Machiel

Machiel

Dat klinkt leuk!

1 jaar geleden

J.

J.

leukk;)xxxxx

8 jaar geleden

I.

I.

bij ons kon je 2 jaar geleden de 1e en 2e verdieping niet meer op en kon je ook biet meer naar buiten! ze stonden namelijk overal met waterbalonnen en waterpistolen! was echt leuk!

8 jaar geleden

Machiel

Machiel

Dat is alleen leuk als je daar vrijwillig aan mee doet, niet als je gewoon naar school moet en geen zin in deze idioterie hebt.

1 jaar geleden

T.

T.

Bij ons hadden ze vorig jaar de hele school in een spookhuis veranderd. Pikkedonker, compleet met schrikmuziek, skeletten, en SAW werd afgespeelt in de aula. Wat wel irritant was, was dat ze een doolhof gemaakt van vuilniszakken naar de kluisjeskelder hadden gebouwt, ik kon de weg niet meer vinden!!

8 jaar geleden

F.

F.

ik heb een klein ideetje voor zoiets. Zet de gangen en lokalen af door doorzichtig plastik of een gigantische kartonen foto. dan botsen ze steeds tegen de barikades op.

7 jaar geleden

S.

S.

bij mij op school waren de leraren uit de klas gehaalt door leerlingen vermomd als geheim agenten en op het schoolplein in de schoolbanken gezet. ze moesten een 'examen' doen. er was zelfs een straflokaal en sommige leraren moesten het schoolplein schoonmaken. TIME 4 PAYBACK!

7 jaar geleden

Machiel

Machiel

Payback voor wat? Ze hebben jou jarenlang onderwezen, ook als je weer eens geen zin had om leuk mee te doen. Zij hebben zichzelf al bewezen, jij moet dat nog doen. Snap niet zo goed waarom je een docent terug zou willen pakken. Volgens mij heb je dan echteen verknipte instelling.

1 jaar geleden

H.

H.

Bij ons namen ze de beachparty een keer iets te serieus. Gevolg, heel de aula vol gestort zand. Was wel eluk overigens.

6 jaar geleden

A.

A.

op mijn examenstunt had ik 2 rookbommen uit polen afgestoken. Na de eerste werd alles ontruimt er kwam er totale chaos. ik en me vrienden konden er erg om lachen. Een uur later deden we er nog 1 en dat was alleen maar leuker! hahahha ze weten nog steeds niet wie t was dus ik hou het even anoniem

5 jaar geleden

Machiel

Machiel

Veel van deze suggesties lijken wel op vandalisme of dierenmishandeling. Lijkt me een slecht idee. Vooral ook omdat je hier leerlingen die niet mee doen (omdat ze niet in een examen jaar zitten) hier ook mee tot last zit.

Je kan beter iets leuks organiseren voor jouw eigen klas waar een ander verder geen last van heeft.

1 jaar geleden