17 teksten in vmbo-examen Frans zorgen voor tijdnood

Door Juliën

Het examen Frans zit er voor 6.659 vmbo-scholieren van de gemengde leerweg en de theoretische leerweg weer op. Het was een zware bevalling, met instinkertjes en maar liefst zeventien teksten. 

Kahly Roose vond het dan ook echt een verschrikkelijk examen. Dat viel haar tegen want ze had zich er heel goed op voorbereid. "Ik heb de afgelopen week echt zes uur lang met mijn docent eraan gezeten. Maar het er zaten moeilijke teksten in met een paar hele lastige woorden." 

Ook Jurjen van der Veer vond het best pittig. "Ik had het zeker makkelijker verwacht. Samen met vijf andere mensen deed ik examen Frans en we vonden het allemaal moeilijk."

Onderzeeërs 

Er was een tekst over onderzeeërs waar Kahly geen touw aan vast kon knopen. "In die tekst zaten echt hele lastige woorden zoals plottant, la plongee en defi. Één van die woorden was wel echt een uitdaging, ik ga die woorden nu opzoeken." Sharon vond vooral vraag 7 en 8 moeilijk. "Tekst 7 ging over graffiti en bij die andere tekst stonden koppen die je moest koppelen aan de juiste vraag."

Naast de lastige woorden was het ook vooral een lang examen, vertelt Sharon Rietveld. “Het was wel echt een lang examen. Van de negen mensen in de klas waren er maar vier net op tijd klaar. We hadden de tijd echt nodig." Jurjen sluit zich hierbij aan. "Normaal heb ik niet meer dan anderhalf uur nodig, nu was ik wel bijna twee uur bezig."

Dubieuze vraag

Docent Charlotte Goulmy vult aan dat vraag 42 van tekst 14 een echte instinker was. "Die tekst ging over het gebruik van smartphones op school. De vraag was of er in de tekst een reden stond dat deze de schoolprestaties negatief zouden beïnvloeden. In de tekst stond dat een onderzoek had aangetoond dat hoe meer je je mobieltje gebruikt, hoe slechter je schoolprestaties worden, dus je bent geneigd om ‘ja’ te zeggen. Het antwoord moet alleen ‘nee’ zijn omdat er geen duidelijke reden in de tekst stond. Dat is dus wel een dubieuze vraag.”

Zowel Jurjen, Sharon en Kahly als hun klasgenoten gaan klagen over dit examen. Jurjen en zijn vijf klasgenoten laten hier geen gras over groeien: “Wij gaan met zijn allen massaal klagen.”

Docent Frans Charlotte Goulmy geeft de leerlingen hierin gelijk. "Al mijn leerlingen hadden hun tijd echt nodig. De lengte zou ook zeker een goede reden zijn om te klagen bij LAKS. Dat was wel iets om au revoir tegen te zeggen."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS beaamt dat de lengte en het niveau een probleem waren: "Ongeveer tien procent heeft nu geklaagd, dat is best veel. De voornaamste klachten gaan over dat het examen te moeilijk en te lang was."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 15 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.