Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Werking van speeksel/amylase

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 5e klas vwo | 338 woorden
  • 8 november 2003
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
144 keer beoordeeld

De Werking van Speeksel Vraagstelling: Onder welke omstandigheden wordt zetmeel omgezet in glucose? Hypothese: In buis 3 en 4 ontstaat er uit zetmeel glucose omdat er aan buis 3 en 4 amylase is toegevoegd. Amylase zet zetmeel om in glucose. Materiaal: - rek met 5 reageerbuizen (genummerd) - bekerglas (250 ml) - brander + lucifers - driepoot met gaas - potje met zetmeeloplossing (0,1 %) + spuitje - potje met amylaseoplossing (0,25 %) + spuitje - potje met gedestilleerd water (H2O) + spuitje - druppelflesje joodoplossing - druppelflesje fehlingsreagens - druppelflesje zoutzuur (1 M HCl) - PH-papier - Pincet - Werkwijze: - In reageerbuis 1 t/m 5 doen we 2 ml. zetmeeloplossing. Daarna voegen we aan reageerbuis 5 2 druppels zoutzuur (HCl) toe. Met een pincet en PH-papier meten we de PH-waarde van buis 4 en 5. Daarna doen we in reageerbuis 1 en 2 elk 1 ml. H2O. In reageerbuis 3, 4 en 5 doen we 1 ml. amylase. - We laten de 5 reageerbuizen 10 minuten in het waterbad staan. - We voegen de indicatoren toe: in reageerbuis 1,3 en 5 drie druppels joodoplossing en in buizen 2 en 4 10 druppels fehlingsreagens. We schudden de buizen. - We verhitten de reageerbuizen 2 en 4 in een bekerglas met water. - We noteren onze waarnemingen.
Resultaten: Buisnummer Zetmeelopl. HCl H2O Amylase Indicator: joodopl. Indicator:Fehlingsr. Kleur Kleur na verhitten
1 2 ml. - 1 ml. - 3 dr. - Donkerblauw - 2 2 ml. - 1 ml. - - 10 dr. Kleurloos Kleurloos
3 2 ml. - - 1 ml. 3 dr. - Donkerblauw - 4 2 ml. - - 1 ml. - 10 dr. Lichtblauw Geel/oranje
5 2 ml. 2 dr. - 1 ml. 3 dr. - Lichtblauw - Conclusie: Het enzym amylase zet het zetmeel om in glucose. In buis 5 wordt het zetmeel niet omgezet. Het heeft een te lage PH- waarde en er kan dus geen glucose worden gevormd. Jood is een indicator voor zetmeel. Kleurt de stof blauw, dan is er zetmeel aanwezig. Dat is het geval bij de buizen 1, 3 en 5. Fehlingsreagens is een indicator voor glucose. Na verhitting is er een oranje kleur te zien. Als er geen blauwe kleur meer is te zien, is het zetmeel afgebroken. Er is dus glucose ontstaan. De buizen 1 en 2 bewijzen dat water zetmeel niet kan omzetten in glucose.

REACTIES

A.

A.

Lieve Ieteke,

Helaas wordt zetmeel door amylase niet omgezet in glucose, maar in maltose.
Jammer dat je foute proeven op internet zet, waarmee andere scholieren slechte punten halen.

20 jaar geleden

A.

A.

beste, zetmeel wordt onderinvloed van amylase omgezet is maltose en glucose! de proef is dus wel goed, alleen is er onderzoek verricht naar glucose ipv maltose en glucose...

12 jaar geleden

R.

R.

De ccnclusie dat 'als er geen blauwe kleur meer is te zien,is het zetmeel afgebroken.Er is dus glucose (malthose) ontstaan'. Is een conclusie die je op basis van je proefje niet kunt trekken,verder is het overzicht v/d conclusies onduidelijk en niet juist. (4 2 ml--1 ml-10 dr Lichtblauw Geel/oranje)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.