Noodzakelijk kwaad door René Appel

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Noodzakelijk kwaad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo/vwo | 2309 woorden
  • 19 oktober 2016
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
77 keer beoordeeld

Boekcover Noodzakelijk kwaad
Shadow
Noodzakelijk kwaad door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelbeschrijving

René Appel, Noodzakelijk kwaad. Noordhoff Uitgevers BV. Groningen 2002.

Samenvatting

Cécile is de dochter van Franka en Menno Hulsdonk. Thuis heeft ze heeft veel gezeur met haar vader en ze heeft dan ook een slechte band met hem. De sfeer wordt er thuis dan ook niet beter op als ze haar ouders vertelt dat ze lesbisch blijkt te zijn. Cécile pakt haar spullen en trekt bij Danny in, waar ze verliefd op is geworden. Danny woont samen met Patrick en Eelko in een kraakpand. Het kraakpand is eigendom van het bedrijf ‘Hulsdonk & Wesselingh’, opgericht door Menno Hulsdonk en zijn beste vriend Wouter Wesselingh. Wouter en Menno kunnen maar niet van de krakers afkomen en gaan een inval doen om de krakers af te schrikken. In het kraakpand vinden ze een pistool, wat Menno na de inval bij hem thuis in de kluis bewaart, aangezien ze illegaal bezig waren door de inval te doen. Op een avond treft Danny Eelko dood aan, met als doodsoorzaak een overdosis. Danny verdenkt Michael ervan dat hij de drugs aan Eelko heeft verkocht. Michael is de baas van een café waar Danny werkt. Michael heeft een pistool in zijn bezit wat Danny meeneemt, voor bescherming.

Wouter is getrouwd met Suzan en samen hebben ze twee kinderen, Marcello en Kim. Maar wat Suzan niet weet, en Menno overigens ook niet, is dat Wouter een verhouding heeft met Franka. Wouter verbreekt zijn huwelijk met Suzan om verder te gaan met Franka, maar Franka wil dat nog niet, omdat ze het Menno en Cécile niet aan wil doen. Franka en Menno gaan samen naar Australië, om hun huwelijk te verbeteren. Maar de vlucht is vertraagd en vertrekt pas de volgende morgen, dus ze gaan terug naar huis. Cécile en Danny komen in geldnood te zitten en komen op het idee om geld te halen uit de kluis bij Menno en Franka. Maar wat ze niet weten is dat Menno en Franka thuis zijn. Ze doen de kluis open, halen het geld eruit en zien dan het pistool liggen. Menno en Franka horen stemmen van beneden komen en Menno gaat kijken. Door de schrik vuurt Cécile op Menno en hij overlijdt ter plekke. Wouter staat buiten te kijken bij hun huis. Hij doet dat vaker omdat hij graag Franka’s aanwezigheid voelt, ook al is ze niet thuis. Hij ziet twee mensen het huis uit rennen en hij gaat naar binnen. Uiteindelijk vertrekt Wouter en Franka belt de politie. Maar dan ziet ze de sjaal van haar dochter liggen en ze heeft meteen door dat haar dochter en Danny de daders zijn. Ze wil het niet beseffen en vertelt dit dan ook niet tegen de politie. Maar dan melden getuigen zich op het politiebureau die Wouter gezien hebben toen hij voor het huis stond. Door deze getuigenis en het feit dat Wouter een verhouding heeft met de vrouw van het slachtoffer, zou Wouter wel eens een motief kunnen hebben. Om deze redenen wordt Wouter opgepakt. Maar dan bedenken Franka en Danny een plan. Danny legt het gestolen geld in het café van Michael. Michael en Franka ruilen; Michael krijgt zijn pistool terug en Franka haar geld. De politie pakt Michael op omdat hij het wapen heeft waar mee geschoten is en Wouter, Danny en Cécile gaan vrij uit.

Verhaalanalyse

1. Waarover wordt verteld?

Gebeurtenissen:

1) Wouter vindt een pistool in het kraakpand van Danny, Eelko en Patrick. Menno bewaart dat pistool in zijn kluis bij hem thuis.

2) Eelko overlijdt aan een overdosis drugs, dat hij gekocht heeft van Michael.

3) Cécile heeft veel ruzie thuis met haar ouders als ze vertelt dat ze lesbisch is. Ze trekt bij haar vriendin Danny in.

4) Menno en Franka gaan naar Australië, maar hun vlucht is vertraagd. Ze slapen thuis, om de volgende morgen naar Australië te vertrekken. Cécile en Danny sluipen het huis binnen om geld te stelen en per ongeluk schiet Cécile haar eigen vader neer. Menno overlijdt.

5) Wouter wordt verdacht voor moord op Menno, omdat een getuige hem voor het huis van Menno en Franka op de desbetreffende avond heeft zien staan.

6) Franka en Danny bedenken een plan om Michael in de val te lokken en hem de schuld op zich te laten nemen. Dus Michael wordt opgepakt.

Personages:

In dit verhaal zijn Menno, Cécile, Danny en Franka de hoofdpersonen. Michael, Wouter en Suzan zijn de bijpersonen.

Menno heeft de rol als vader van Cécile en als de man van Franka. Ook is hij de zakenpartner van Wouter. Cécile speelt de dochter van Franka en Menno, en de vriendin van Danny. Franka is de moeder van Cécile en de vrouw van Menno. Ook heeft ze in het geheim een verhouding met Wouter, de beste vriend van Menno. Danny is de vriendin van Cécile en woont in het kraakpand wat eigendom is van de vader van Cécile, maar dit weet ze niet.

Cécile ontwikkelt zich steeds meer tot een volwassen vrouw en dit wordt extra aangesterkt als ze ervoor uit komt dat ze lesbisch is. Menno wordt op een gegeven moment vermoord door zijn eigen dochter omdat zij door de schrik de trekker overhaalt. Danny is een meisje dat zich steeds verder in de nesten werkt. Eerst zit ze aan de drugs, dan krijgt ze gezeur met Michael en dan is ze medeplichtig bij een moord. In het begin van het verhaal twijfelt Franka nog wat ze moet doen met haar verhouding met Wouter, maar hoe verder in het verhaal, hoe zekerder ze is van haar besluit om verder te gaan met Wouter en te scheiden van Menno. Dit heeft uiteindelijk toch een andere wending, want Menno overlijdt.

Setting:

Het verhaal speelt zich af in een onbestemd heden. Het wordt niet duidelijk gemaakt in welk jaar dit zich afspeelt. Wel wordt er verteld dat de moord op Menno Hulsdonk zich afspeelt rond de kerstdagen, want als Wouter in de cel zit, is het eerste kerstdag. Zelf denk ik dat het verhaal een tijdsbestek heeft van ongeveer een jaar, aangezien Cécile door de ruzies uit huis gaat, en dat gebeurt niet zomaar na één of een paar ruzies.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De belangrijkste gebeurtenissen spelen zich af in het kraakpand en het huis van Menno en Franka. Het kraakpand heeft grijze muren, wat zorgt voor een treurige sfeer. De deur van het kraakpand is aan elkaar geplakt met plakband en lijm, sinds Wouter de deur heeft ingetrapt tijdens de inval. Ook ligt er ontzettend veel afval, spuiten van drugs, blikjes bier en etensresten.

Het huis van Menno en Franka Hulsdonk is ontzettend groot en heeft veel ruime kamers. Alles is schoon en netjes en nergens ligt een voorwerp wat in de weg ligt. Ook is het huis omgeven door een grote tuin en een tuinhuisje, waar een sauna in zou komen, maar dit project is voor de dood van Menno niet afgerond.

2. Hoe wordt verteld?

Tijd:

De verteltijd was bij mij ongeveer 4 uur. Het is toch wel een boek waar je je aandacht bij moet houden, wil je de verhaallijn begrijpen. De verteltijd is in dit boek niet duidelijk. Ik denk dat alle gebeurtenissen bij elkaar een tijd in beslag neemt van een jaar.

Volgorde:

Het verhaal ‘Noodzakelijk kwaad’ heeft een niet-chronologische volgorde. Er wordt terugverwezen naar het verleden door middel van flashbacks en verwezen naar de toekomst door middel van vooruitwijzingen. Een voorbeeld van een flashback in dit boek is dat Franka terugdenkt aan de kerst van vorige jaren, toen iedereen nog bij elkaar was en de band tussen Menno en hun dochter nog goed was. Een voorbeeld van een vooruitwijzing in dit boek is dat Franka na de dood van Menno nadenkt over haar toekomst met Wouter en dat ze samen met hem in een huisje in Groningen wil wonen.

Motieven:

Verhaalmotieven in dit verhaal zijn bijvoorbeeld de ruzies tussen Menno en Cécile, die telkens opnieuw terugkeren. Ook wordt vaak beschreven hoe de sfeer is in het huis van Menno en Franka, als Cécile weer is niet thuiskomt. Het gevoel schuldgevoel keert in dit boek ook meerdere malen terug. Cécile voelt schuldgevoel als ze haar ouders de rug toekeert en ze voelt schuldgevoel als ze haar vader neerschiet.

Een voorbeeld van een leidmotief in dit boek is het woord pistool. Dit wordt vaak herhaald en hangt dan ook samen met angst, omdat het illegaal is om een pistool in bezit te hebben.

Verhaallijnen:

In dit boek zijn meerdere verhaallijnen aanwezig, want elke keer is er een stukje dat vertelt over hoe Franka gebeurtenissen beleeft, dan is er weer een stukje dat uitleg geeft over hoe het er bij Cécile aan toe gaat en dan weer een stukje dat vertelt wat Danny meemaakt. 

3. Wie vertelt?

Schrijver en verteller:

De verteller in dit verhaal verschilt. De ene keer vertelt Danny hoe ze haar dag beleeft, dan vertelt Franka hoe ze zich voelt en wat ze doet, dan is het weer de beurt van Cécile en zo gaat de schrijver iedere hoofdpersoon bij langs.

Vertelinstanties:

Het verhaal heeft meerdere vertellers en heeft dus een meervoudige ik-vertelinstantie. De vertellers zijn Danny, Franka, Cécile en Menno. Ook wordt er aan het eind van het boek een stukje geschreven waarin Wouter de verteller is. Dit gebeurt als hij in de cel zit.

4. Aanwijzingen van de schrijver

Titel:

Dit boek heeft de naam ‘Noodzakelijk kwaad’ gekregen omdat iedereen ooit wel is een keer wat doet of heeft gedaan om zijn of haar eigen leven beter te maken. Daarom heeft dit boek ook deze naam gekregen. Het kwaad is noodzakelijk, om er zelf beter van te worden. Franka doet bijvoorbeeld heel lief tegen haar eigen dochter omdat zij weet van de verhouding van haar moeder met Wouter.

 

 

Motto en ondertitel:

In dit boek zijn geen duidelijke aanwijzingen van een motto of een ondertitel en die heb ik dus ook niet kunnen vinden.

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het is niet heel erg duidelijk wanneer het verhaal begint maar ik denk ergens rond december. Want in het verhaal staat dat het koud is in deze tijd van het jaar en dat is rond de maand december. Ook eindigt het boek in deze tijd, want het eindigt de dag voordat Wouter vrijkomt en dat is op eerste kerstdag. Een jaartal of iets dergelijks komt niet in dit boek voor, maar ik vermoed dat dit boek wel uit deze tijd komt. Vroeger was het erger dan nu om lesbisch te zijn en daar kon je niet zomaar voor uitkomen. Cécile komt daar wel voor uit en dat is wel een typerend kenmerk voor deze tijd. Ook wordt er veel gehandeld in drugs. Dit gebeurde vroeger natuurlijk ook wel, maar nu is drugs veel meer in omloop. Ook dit zegt wel iets over de tijd.

Eindoordeel

Wat is jouw visie op de gebeurtenissen? Wat waren je gevoelens tijdens het lezen bij het boek? Wat vind je van de hoofdpersonen, hun karakters, hun beslissingen? Kan je je inleven in de personen?

Ik vind dit een leuk boek, want het wekt wel spanning op. De hoofdpersonen zijn totaal verschillend van elkaar. Menno, Franka en Cécile zijn heel netjes en Danny is compleet het tegenovergestelde van hen. Ook lees je hoe Cécile zich ontwikkeld en verandert in een dezelfde persoon als Danny. Je leest hoe ze zich voelen en van welke beslissingen ze spijt hebben. Cécile heeft bijvoorbeeld ontzettend veel spijt van het feit dat ze haar vader heeft vermoord. Ze staart alleen maar, zegt niks meer en ze is niet meer te bereiken. Dat is natuurlijk heel logisch en op deze manier is het inleven in de personen heel makkelijk.

Wat vind je van de manier waarop de schrijver het boek geschreven heeft?

Ik vind dat de schrijver op een goede manier werkt. Hij laat je inleven in de personen, door je te laten zien hoe iedere persoon denkt en vanuit welk opzicht hij dingen doet. Op deze manier van schrijven bouw je dus ook spanning op, want elk personage denkt anders en reageert anders in situaties. Na de dood van Menno denkt Franka na over de toekomst, hoe het nu verder moet. Natuurlijk ook hoe ze verder kan met Wouter, maar ook over hoe ze het verdriet moet verwerken. Cécile is alleen maar bezig met haar schuldgevoel en niemand kan meer tot haar doordringen. Door het op deze manier schrijven is de volgorde van het verhaal duidelijk, omdat je weet hoe elke persoon over dingen nadenkt en daardoor lopen de gebeurtenissen goed in elkaar over. Ook vertelt hij hoe de omgeving er uitziet, waardoor je je extra kan inleven in het verhaal, want op deze manier maak je in je hoofd een voorstelling van hoe alles er uit zou kunnen zien. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe het kraakpand eruit ziet, welke sfeer er hangt en hoe de persoon zich voelt na een tijdje op die plek te zijn. Danny is op een gegeven moment helemaal zat van de rotzooi in en rond het kraakpand.

Ik vind dat de schrijver op een goede manier werkt. Hij laat je inleven in de personen, door je te laten zien hoe iedere persoon denkt en vanuit welk opzicht hij dingen doet. Op deze manier van schrijven bouw je dus ook spanning op, want elk personage denkt anders en reageert anders in situaties. Na de dood van Menno denkt Franka na over de toekomst, hoe het nu verder moet. Natuurlijk ook hoe ze verder kan met Wouter, maar ook over hoe ze het verdriet moet verwerken. Cécile is alleen maar bezig met haar schuldgevoel en niemand kan meer tot haar doordringen. Door het op deze manier schrijven is de volgorde van het verhaal duidelijk, omdat je weet hoe elke persoon over dingen nadenkt en daardoor lopen de gebeurtenissen goed in elkaar over. Ook vertelt hij hoe de omgeving er uitziet, waardoor je je extra kan inleven in het verhaal, want op deze manier maak je in je hoofd een voorstelling van hoe alles er uit zou kunnen zien. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe het kraakpand eruit ziet, welke sfeer er hangt en hoe de persoon zich voelt na een tijdje op die plek te zijn. Danny is op een gegeven moment helemaal zat van de rotzooi in en rond het kraakpand.

Ik vind het verhaal ook best wel geloofwaardig overkomen. Het verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn. Iedereen kan lesbisch zijn en iedereen reageert anders in situaties waarin angst of schrik een rol spelen. Ook komen de personages echt over. Niet iedereen heeft een goede band met zijn of haar vader en niet iedereen heeft een huis dus er zijn mensen die in een kraakpand wonen en door misschien een traumatische jeugd verslaafd raken aan drugs. In dit boek komt geen enkele gebeurtenis voor wat niet echt gebeurd zou kunnen zijn.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Noodzakelijk kwaad door René Appel"