Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1226 woorden
  • 11 oktober 2016
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
18 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur:
Anne Frank (Samengesteld door Otto Frank en Mirjam Pressler) Titel:
Het Achterhuis
Jaar van verschijnen:
1947
Motto:
Geen motto
Verhaalbegin:
ab ovo
Uitleg:
Het verhaal begint echt als je bij de dagboekbrieven van Anne aankomt en zijzelf introduceert de situatie en de personen in haar leven. Je valt wel middenin een leven maar niet middenin een verhaal. Verhaaleinde:
Open
Uitleg:
Omdat het boek bestaat uit dagboekbrieven is er niet echt een slot. Er is een einde van de laatste brief, maar het verhaal zelf is niet klaar. Het gaat verder en dankzij de geschiedenis weten we hoe het afgelopen is, maar als dat niet bekend was geworden zou niemand weten hoe Anne haar leven verdergegaan en uiteindelijk geëindigd is. Personages: geef de namen van de belangrijkste round en flat characters en evt. van types en geef er een korte beschrijving van.
Round characters  

Anne frank. Een zwart harig, Joods meisje van dertien (tot vijftien) jaar, geboren op 12 juni 1929. Met haar ouders en zus van zestien leeft ze in de tijd van de tweede wereldoorlog. Anne is een energiek en chaotisch meisje met een passie voor schrijven. Haar schrijfstijl is gedetailleerd, duidelijk en ze weet haar uitgesproken mening goed te omschrijven. Aan onderduiken beleeft ze absoluut geen plezier en haar uitlaatklep is dan ook schrijven in haar dagboek.    
Flat characters
Otto Frank, de vader van Anne. Zijn bijnaam is Pim en hij kan aardig overweg met Anne. Otto is een redelijke man, maar met af en toe wat kinderlijke uitspattingen. Naarmate de jaren in het achterhuis verstrijken keert hij echter meer in zichzelf en wordt hij steeds stijver in zijn gedrag. Edith Frank, de moeder van Anne. Een erg gereserveerde en gestructureerde vrouw wat botst met de persoonlijkheid van haar dochter Anne. Zij kunnen dan ook niet erg goed opschieten met elkaar. Edith vergelijkt vaak het gedrag van Anne met haar oudere zus Margot, tot ergenis van Anne zelf. Peter van Daan. Een nette twee jaar oudere jongen dan Anne. Peter en Anne moeten in het begin niet zoveel van elkaar hebben, maar naarmate de tijd in het achterhuis verstrijkt trekken zij meer met elkaar op. Peter is nieuwsgierig, maar niet onbeleefd nieuwsgierig. 
Types
Margot Frank, de twee jaar oudere zus van Anne. Margot lijkt op haar moeder en is dus ook een tegenpool van Anne. Ze laat zich snel ompraten en is zeer onverschillig.
Thema:
Anne die middenin de oorlog leeft en dagboekbrieven schrijft waarin zij het leven als onderduiker beschrijft en andere delen van de oorlog zelf die zij meekrijgt. Tijd:
Verteltijd  twee/drie jaar
vertelde tijd  Tweede Wereldoorlog
chronologie chronologisch
flashbacks geen
Hoe is het boek opgebouwd?
Het boek bestaat uit allemaal dagboekbrieven dus zijn het niet echt delen die elkaar opvolgen, maar meer delen uit het leven van een Joods meisje. Bovendien zijn er stukken tussenuit gelaten. Er zitten geen flashfor/backs in.
 
Leg de titel uit. Vind je de titel goed gekozen? Leg uit.
Het Achterhuis; omdat het boek zich  volledig afspeelt (afgezien van een klein onderdeel in het begin) in het achterhuis waar de familie Frank moet onderduiken.

Ja, want het is een pakkende titel, al zal het daar niet om zijn gegaan. Ook omdat het verhaal zich  de meeste tijd afspeelt in het achterhuis waar zij onderduiken vind ik het dus een goed gekozen titel. Wat vind je van dit boek? Waarom?
Interessant. Omdat je een kijkje krijgt in het leven van een meisje van jou leeftijd dat tijdens de oorlog moet onderduiken. Het is zo’n andere situatie dan dat je je voorstellen kan. Het is geen ruig fantasie verhaal maar keiharde realiteit. Het geeft je stof tot nadenken. Wie is volgens jou het interessantste personage in dit boek? Leg uit.
Anne zelf. Ik vind het interessant om te lezen hoe zij de oorlog beleefd en haar persoonlijkheid spreekt me ook erg aan. Chaotisch met een duidelijke mening en een liefde voor schrijven. Een beetje een buitenbeentje. Ik vind het interessant om te lezen hoe zij zich in tijden van oorlog ontwikkeld. Citeer een zin/enkele zinnen die naar jouw mening typerend is/zijn voor dit boek en leg uit waarom je voor dit citaat kiest.
‘Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn’.  Dit hele boek, deze hele geschiedenis is te danken aan deze dagboekbrieven. Aan Anne die in eerste instantie haar eigen geheimen en gedachtes eraan toevertrouwd omdat zij deze niet kan uitspreken zonder een kwade blik op haar gericht te krijgen. Daarnaast dat zij na een radiobericht besluit neemt om dit dagboek te vormen tot een relikwie van de oorlog zodat men er later wat aan zou hebben.     Geef een samenvatting geheel in de tegenwoordige tijd van het boek. Voor dit boek echt begint, is er een soort inleiding over hoe dit boek tot stand is gekomen en waarom het gepubliceerd is. Otto Frank heeft als enige overlevende van de familie namelijk het dagboek van Anne, zijn dochter, geërfd met daarin beschrijvingen over de oorlog en het leven als onderduiker. Het was Anne haar wens haar dagboek na de oorlog te laten publiceren onder andere omdat zij een bericht op de radio had gehoord. Uiteindelijk is er dan een samenstelling gekomen van dagboekbrieven waar wel een paar stukken uitgelaten zijn om verscheidene redenen. Het boek begint dan echt met een brief van Anne. Hierin schrijft ze dat ze het dagboek gekregen heeft voor haar verjaardag. Ze geeft het boek een naam (Kitty) en hoopt in haar een soort vertrouwenspersoon te scheppen waarin zij kwijt kan wat zij niet hardop durft of kan zeggen.  In het begin zijn het vaak oppervlakkige brieven over school, vriendinnen en jongens. Maar wanneer Anne moet onderduiken met haar gezin beginnen de brieven meer inhoud te krijgen. Dingen die ze zichzelf afvraagt en waar ze mee zit. Ook schrijft ze over de voorbereidingen, waar het gezin kan schuilen, met wie, wie de familie helpt etc. Na een tijdje in het achterhuis komen er meerdere mensen bij. Anne kan het niet met iedereen even goed vinden (eigenlijk met niemand) en dat beschrijft zij per persoon erg duidelijk. Naast de afleiding van schrijven stort ze zich ook op het leren.  Afgezien van dat ze dankbaar is dat zij kan onderduiken i.p.v. opgepakt te zijn, is Anne toch ook bang schrijft zij in haar brieven. Iedereen is gespannen en daardoor ontstaan er vaak conflicten waar Anne vaak de dupe van is. Je merkt dat ze in de tijd die ze in het achterhuis doormaakt snel opgroeit en volwassen wordt. Door deze verandering begint een vriendschap met Peter (waar zij later overigens gevoelens voor krijgt), maar verslechterd de relatie met haar vader. In een aantal brieven kan je lezen over bombardementen en hoe zij als onderduikers deze informatie te horen krijgen. De inhoud van de laatste dagboekbrieven  gaat vooral over Anne zelf. Dat zij inzicht krijgt in de verschillende persoonlijkheden van haarzelf en hoe ze daarmee om probeert te gaan. In het nawoord wordt geschreven hoe de mensen in het achterhuis opgepakt werden en hoe verscheidene van hen de dood vonden.    
*De samenvatting betreft 392 woorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"