De eetclub

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 725 woorden
  • 4 oktober 2016
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Titel: De eetclub
Auteur: Saskia Noort
Jaar van uitgave: 2004
Uitgever: Ambo Anthos uitgevers
Aantal bladzijden: 239 bladzijden
2. Spannend, want het boek begint spannend met een brand en naarmate het boek vordert gaan de personen tegen elkaar liegen waardoor er spanningen ontstaan.   Onwaarschijnlijk, want in het boek gaan alle mensen uit een vriendengroep eigenlijk vreemd met elkaar en dat zou in het echt niet zo heel erg snel gebeuren.   Overzichtelijk, want in het boek zitten best wel veel flashbacks, maar deze zijn heel erg duidelijk aangegeven, waardoor het boek zeer overzichtelijk wordt.  
3. Karen en haar man Michel verhuizen vanuit Amsterdam naar een klein dorpje op het platteland omdat ze meer rust willen hebben. Karen voelt zich niet zo thuis in het nieuwe dorp omdat ze er geen mensen kent. Op een dag als ze haar kinderen van school komt halen komt ze Hanneke tegen. Ze merkt dat ze heel erg goed met haar kan opschieten en ze spreken een keer af. Dit is heel erg gezellig. Hanneke kent ook een paar vrouwen die ook andere mensen willen ontmoeten en ze spreken af. De avond is zeer geslaagd en Hanneke besluit een eetclub op te richten samen met hun echtgenoten. Op een dag doen ze een housewarmingparty bij Patricia, en Karen heeft meteen een zwak voor haar rijke man Simon. In een paar maanden ontstaat er een hechte vriendschap tussen de 5 families. Op een gegeven moment gaan de dames een week naar Portugal. Als ze daar zijn krijgen ze te horen dat het psychisch niet zo goed gaat met de man van Babette. Niemand ziet hem hierna nog behalve Babette en Hanneke.   Hier begint het verhaal. Het stuk hiervoor waren flashbacks uit het boek.

Midden in de nacht wordt Karen gebeld dat het huis van Evert en Babette in brand staat. Ze gaan erheen en daar blijkt dat Evert dood is. Onderzoek wijst uit dat de brand aangestoken is. Een paar dagen later vraagt Angela of Babette bij Karen in mag trekken. Karin vindt het raar, maar doet het toch. Op de begrafenis van Evert krijgen Hanneke en Karen ruzie. Hanneke loopt weg en het blijkt dat ze in een hotel in Amsterdam zit. Hanneke wil Karen zien en ze gaat naar Amsterdam. Daar blijkt dat Hanneke van het balkon is gevallen en in het AMC ligt. Ze overleeft het niet. Karen wordt daarna verhoord door Dorien Jager.       Daarna zitten ze bij Karen thuis. Ze zuipen zich een ongeluk en Simon gaat vreemd met Karen in het schuurtje. Later heeft Dorien Jager ontdekt dat Simon veel geld heeft verdiend met sekslijnen en oplichting. In een koffertje van Simon heeft ze een mail van Evert aan Hanneke gevonden van voor de brand. Dorien wil dat ze meer mails uit het koffertje haalt. Thuis biecht Karen alles op aan Babette. Karen gaat naar het huis van Hanneke en haar man Ivo. Ze gaat naar de mailbox en ziet allemaal mails van ene MO. Ze vindt uit dat MO een vrouw is die Hanneke via een forum heeft leren kennen. Ze belt haar en die zegt dat Hanneke had gezegd dat Babette Evert kleineerde en op financieel gebied afperste. Karen gaat hierna naar Simon toe en hij biecht haar op dat hij niet eerlijk is geweest op zakelijk gebied. Hij schijnt ook een verhouding met Babette te hebben gehad, maar die had hij verbroken en ze is daar nog steeds kwaad over. Als Babette van Simon hoort dat hij een verhouding heeft met Karen, wil ze Karen gaan vermoorden. Karen slaat Babette knock-out en biecht alles op aan haar man. Hierna is alles weer goed.
4. Belangrijkste personages: Karen, Babette en Hanneke
5. De setting is het heden. Dat zie je aan de mobieltjes die ze gebruiken. De plaats waarin het verhaal zich afspeelt wordt niet genoemd.
6. Het verhaal speelt zich in een niet-chronologische volgorde af, want er zitten flashbacks in om het verhaal te verduidelijken.
7. Het verhaal behoort tot de fictie, want het is niet echt gebeurd.
8. Het thema van het verhaal is schuld, want iedereen heeft ergens schuld aan in het boek. Hierdoor zijn er ook heel veel mensen die in het boek iets moeten opbiechten.
9. De titel de eetclub slaat terug op de 5 gezinnen die samen een vriendengroep vormen. Ze eten en drinken samen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.