Indische duinen door Adriaan van Dis

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Indische duinen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2368 woorden
  • 11 juni 2016
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Indische duinen
Shadow

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon …

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een …

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen: een zoon wordt geboren: hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zesenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en de leugens van zijn familie.

Indische duinen door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

  1. Titel: Indische Duinen

Auteur: Adriaan van Dis                                   

Uitgeverij: Wolters-Noordhoff                           

Plaats en jaar van uitgave: Groningen, 2001     

  1. Genre:

Autobiografische oorlogs/historische roman

  1. Titel en Titelverklaring:

Nathan houdt erg van de duinen en gaat er vaak heen om het verleden weer op te halen. Hij woonde in Nederland vlakbij de duinen, maar zijn moeder kwam daar ook voor het eerst Nederland binnen. Het zijn de Indische duinen, omdat zijn moeder en zussen uit Indië komen en hij daar steeds mee wordt geconfronteerd.

  1. Personages:

Nathan (Karakter/Hoofdpersoon):

Er wordt niet heel duidelijk een naam genoemd, hij moest een keer zijn naam spellen volgens mij dus nu de naam die hij moest spellen, maar ik denk dat het op Adriaan van Dis zelf slaat. De man is ongeveer 47 jaar oud. Hij heeft krullend zwart haar met een kalende plek op zijn kruin.

Hij lijkt heel erg op zijn vader qua uiterlijk, maar ook heel erg qua innerlijk. Hij is erg opvliegend, snel boos, en is heel veel met telen bezig wat zijn vader ook altijd deed. Ook houdt hij zich steeds voor dat hij niet op zijn vader lijkt, maar komt er gaande weg steeds meer achter dat hij wel degelijk op zijn vader lijkt.

Moeder Lea (Type):

Kleine vrouw met een bruine huidskleur.

Ze blijft het hele verhaal lang vasthouden aan het niets willen vertellen over Indië, vooral niet over het kamp. Wat ook erg kenmerkend van haar is is dat ze heel spiritueel is. Ze kijkt vaak naar een horoscoop en heeft gepraat met helderzienden. Ze is een zorgzame en gelovige moeder. Ze is erg op de achtergrond in het huishouden. Ze heeft twee mannen gehad.

Justin 2 (Type):

Justin 2 is de tweede man van Lea, haar eerste man heette ook Justin, dus vandaar Justin 2. Justin is de vader van Nathan, maar niet de vader van de zussen. Het hele leven van Nathan kent hij zijn vader als een zieke man. De man is erg opvliegend en slaat alleen Nathan regelmatig (de rest van de familie slaat hij niet). Hij heeft wel een hele hechte band met zijn zoon. Hij leert zijn zoon op de leeftijd van 4 al lezen en schrijven. Dit wel met harde hand. De zussen hebben niet veel met de vader, alleen Jana dat is zijn lievelingetje, maar in het verhaal wordt Nathan meer als het lievelingetje opgesteld. Justin gaat op vroege leeftijd dood, zo rond de 45.

         Tante Edmee (Type):

        

Ze wordt in het verhaal niet neergezet als een belangrijk persoon, maar ik vind haar wel degelijk belangrijk. Vandaar dat ik haar wil beschrijven.

Tante Edmee is een zus van Justin 2. Ze is al een oude dame als Nathan bij haar langs gaat. Ze heeft zich heel erg opgemaakt en probeert Nathan zelfs te verleiden. Als Nathan bij haar op bezoek gaat komt hij heel veel te weten over hoe het vroeger is gegaan. Dit is heel belangrijk voor Nathan, nu weet hij meer over zijn vader.

  1. Ruimte:

Nederland: Huis familie, huis Ada, metalconcert, huis tante Edmee, restaurant, de duinen.

Indië: Het kamp, bij het leger (Justin 2), huis familie Edmee en Justin 2.

Canada: Motel, huis Jana.

  1. Tijd:

Voor de Tweede Wereldoorlog, erin en vooral erna. Voor de Tweede Wereldoorlog wordt de familie van Justin 2 beschreven. Tijdens de oorlog zit Justin 2 in het leger. Erna wordt iedereen gevormd door het kamp (behalve Nathan, die wordt erna geboren). Het nu in het verhaal is denk ik ongeveer in de jaren ’90. Hier wordt de zoektocht en het overlijden van twee personen beschreven.

Er verstrijkt heel veel tijd, want je hebt het leven van Justin 2 wat wordt beschreven, dus dat is ongeveer 30 jaar en dan nog Nathan ongeveer 30 jaar, dus in totaal wordt er ongeveer 60 jaar beschreven.

Aan het begin is er een fastforward. Je zit op de boot naar Nederland en dan ben je opeens 46 jaar later. Daarna zijn er alleen nog maar heel veel flashbacks naar heel lang geleden en wat korter geleden. Eerst is dat heel verwarrend, omdat je niet goed weet waar je in het verhaal zit, maar daarna gaat Nathan in gesprek met mensen en dan wordt het duidelijker.

  1. Handeling (gebeurtenissen) en Spanning:

Er is sprake van een anticlimax. Eerst gaan we naar de dood van Ada en daarna heeft Nathan een groot dieptepunt in zijn leven. Hij is heel erg na aan het denken over Indië en vooral over zijn vader. Er zit nog heel veel haat in hem en die moet hij proberen in de hand te houden. In het verhaal zie je hoe Nathan worstelt met hoe zijn vader hem behandeld heeft. Hij ziet steeds dat hij heel erg op zijn vader lijkt en wil dat absoluut niet. Hij probeert, door meer over het verleden te weten te komen, de haat voor zijn vader om te toveren in iets anders, misschien zelfs een soort liefde. Dit lukt hem niet. Wel zorgt hij er voor dat meer mensen over het verleden gaan praten.

  1. Perspectief:

Ik-perspectief. Er wordt vanuit Nathan geschreven.

  1. Slot:

Een open einde. De moeder vraagt zich af waarom haar zoon Justin 2 zo erg haat. Dan eindigt het verhaal. De vragen: Gaat de moeder uitleggen aan Nathan hoe zij de relatie zag tussen de twee mannen? Gaat ze proberen Nathan te helpen met zijn zoektocht naar een soort vergeving? Hoe gaat het met Nathan verder? Heeft hij Aram wel of niet in huis genomen? Maakt hij het eindelijk is een keer uit met die vreselijke vriendin van hem die het hele verhaal er niet is?

  1.  Thema en Motieven:

(http://www.scholieren.com/boekverslag/48459)

Het thema is: Van je familie moet je het hebben.

De motieven zijn:  familie, oorlog, geweld, dood en rassenonderscheid.

  1.  Samenvatting:

(http://www.scholieren.com/boek/207/indische-duinen/zekerwetengoed)

Nathan is een jongen die vlak na de Tweede Wereldoorlog is geboren in Nederland. Zijn moeder, Lea, is van oorsprong Indisch. Zijn vader Justin heeft als militair in de oorlog van Nederlands-Indië gevochten. In Nederland groeide Nathan op aan de kust van Nederland, tussen de duinen.

Al op jonge leeftijd wordt Nathan geconfronteerd met de dood. Na de oorlog kan de vader van Nathan geen baan meer vinden, waardoor hij zich volledig stort op de opvoeding van Nathan. Hij verwacht ontzettend veel van Nathan en wil dan ook dat Nathan al op een jonge leeftijd leert lezen en schrijven. Daarnaast wordt Nathan met de harde hand opgevoed: regelmatig wordt er met fysiek geweld duidelijk gemaakt wat er van hem verwacht wordt.

Als Nathan elf is, moet zijn vader geopereerd worden. Hij krijgt een nieuwe hartklep. Deze operatie verloopt niet zoals het had moeten verlopen en uiteindelijk komt de vader van Nathan te overlijden. Daarnaast overlijdt de halfzus van Nathan, Ada, ook. Nathan heeft het ontzettend moeilijk met de dood van zowel zijn vader als halfzus.

De moeder van Nathan verbiedt hem om tijdens het ziektebed van Ada nog afscheid van haar te nemen. Hij mag ook niet naar de begrafenis van haar. Uiteindelijk vindt Nathan, tijdens het opruimen van het huis van Ada, allerlei schriften waarin ze haar ervaringen met de jappenkampen heeft opgeschreven. De moeder van Nathan heeft samen met Ada in de jappenkampen gezeten. Thuis wordt er nauwelijks over gepraat omdat het voor iedereen ontzettend moeilijk en confronterend is.

Al snel wordt Nathan duidelijk dat hij door de dood van Ada om zijn eigen vader begint te rouwen. Nathan heeft nooit van zijn vader gehouden omdat hij het niet eens was met de opvoeding van zijn vader. Naarmate Nathan steeds ouder wordt krijgt hij echter door hoe veel hij op zijn vader lijkt. En eigenlijk is dat niet wat hij wil.

Daarnaast praat Nathan veel met een andere halfzus van hem. Deze halfzus, Saskia, vertelt hem veel over het verleden en zijn vader. Weer wordt er steeds meer duidelijk over zijn eigen vader. Zo krijgt Nathan ook te horen dat zijn vader het lastig vond om van jonge meisjes af te blijven. Als Nathan dit hoort reageert hij geschokt en is hij ontzettend bang dat hij later net zoals zijn vader zal worden.

Uiteindelijk krijgt hij na een lange tijd van Saskia te horen dat familie in Canada op sterven ligt. Omdat Nathan geen zin heeft om mee te gaan, en niet opnieuw geconfronteerd met de dood wil worden, besluit hij om in Nederland te blijven.

Terwijl al zijn familie naar Canada vertrokken is blijft Nathan met ontzettend veel dingen worstelen. Hij haalt steeds meer jeugdherinneringen op waar hij het moeilijk mee heeft. Uiteindelijk besluit Nathan om toch maar naar Canada te vertrekken om Jana, zijn halfzus die op sterven ligt, op te zoeken. Ook in Canada wordt weer veel besproken. Lang blijven ze echter niet in Canada.

Als Nathan en de rest van de familie weer in Nederland is krijgen ze het bericht dat Jana uiteindelijk overleden is. Het heeft voor niemand zin om weer terug te gaan naar Canada. Opnieuw kan Nathan niet bij de begrafenis van zijn halfzus zijn en dat doet hem ontzettend veel pijn.

De dood van Jana laat Nathan echter opnieuw zien dat hij ontzettend veel van zijn familie houdt. Opnieuw gaat Nathan weer serieus over zijn vader nadenken. Hij komt erachter dat hij toch wel veel van zijn vader gehouden heeft en dat hij in de loop der jaren ook veel op zijn eigen vader is gaan lijken.

  1.  Minimaal drie meningen met argumenten bij je beoordeling:

Vreemd:

Ik ken eigenlijk helemaal niet de geschiedenis van Indië en hoe mensen daar zijn behandeld in de oorlog. Ik weet ook helemaal niets van een relatie met je vader die heel slecht is.

Interessant:

Hierdoor vond ik het wel heel interessant. Ik kwam meer te weten over hoe het mensen in Indië is vergaan in de oorlog en wat voor gevolg dat op die mensen heeft gehad.

Matig:

Eerst vond ik het boek heel matig, omdat het verhaal niet goed op gang kwam en er heel veel flashbacks in zaten die ik niet goed begreep.

Goed:

Daarna gebeurde er eindelijk wat en werd het verhaal ook veel duidelijker opgeschreven. Ben dus toch blij dat ik hem uit heb gelezen.

  1.  Wat zou je de schrijver willen schrijven over dit boek?

Ik wil aan hem vragen of hij dit boek heeft geschreven naar zijn eigen ervaringen. Ik wil ook aan hem schrijven dat als het zijn eigen ervaring is dat ik het heel knap van hem vind dat hij doorgezet heeft en geprobeerd heeft de haat voor zijn vader om te draaien in een soort liefde of genegenheid.

  1.  Wat wil je aan anderen vertellen en uitleggen over dit boek?

Het is een doorzetter, maar zeker de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de oorlog. Er wordt heel duidelijk verteld hoe een oorlog effect kan hebben op een mens. Dit is ook een hele andere kant van het oorlogsverhaal dat je altijd in Nederland te horen krijgt. Dit gaat over een kolonie van ons en is dus heel goed om te lezen. Je leest wat daar gebeurd is en dat het daar ook verschrikkelijk was.

  1.  Zoek over minimaal drie andere titels van de schrijver informatie en bespreek die kort.

Ik kom terug:

(http://www.bol.com/nl/p/ik-kom-terug/9200000046964888/)

 Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

Stadsliefde:

(http://www.bol.com/nl/p/stadsliefde/1001004011542789/)

 Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad en probeert hij de helft van zijn tijd er door te brengen. Hij huurt er een chambre de bonne, waar een deel van zijn boeken staat en van waaruit hij door de stad wandelt – week in week uit. Hij is er onzichtbaar en verkent wijken waar gewoonlijk geen toeristen komen. Voor hem is Parijs een altijd veranderende stad: gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen. Hij gaat mee uit boksen met de zoon van zijn werkster uit Sri Lanka, bezoekt het variété met een verlepte danseres, dwaalt met oude getuigen langs beladen adressen en kijkt achter de luiken waar de illegalen werken. Het nieuwe Europa voltrekt zich voor zijn ogen. Van Dis wandelt om het avontuur en doet daarvan verslag in dagboek en verhalen. In Een blanke koopt een paar schoenen brengt hij het beste bijeen

Tikkop:

(http://www.bol.com/nl/p/tikkop/1001004010217134/)

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen

TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen – de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen.

De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug.

De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden - die jongen moet alles goedmaken

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Indische duinen door Adriaan van Dis"