Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 525 woorden
  • 24 april 2016
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
21 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1.Titel : Oorlogswinter

2.Schrijver : Jan Terlouw

3.Uitleg titel : Het boek speelt zich af in de winter van de oorlog van 1944-1945, vandaar de titel Oorlogswinter.

4. Genre : Oorlogswinter is een oorlogsroman. Het gaat over de dingen die het gezin Van Beusekom in de oorlog meemaakt. Misschien is roman een groot woord, want je kunt het boek namelijk ook als jeugdboek lezen.

5. Thema : het thema is oorlog. Ik heb van dit onderwerp nog een ander boek gelezen. Maar ik vond dit boek toch leuker om te lezen omdat dit een echt verhaal is en niet van je leest over 2 mensen en elke keer gaat het verhaal naar de ander toe.

6. Tijd : A. In het verleden. Het winter na de 2e wereldoorlog.

B. zo’n 5 jaar van 1940 tot 1945 dus tot het einde van het oorlog.

7. Plaats : Veluwse dorp Vlank.

8.Hoofdpersonen : Michiel, Dirk, Erica, Ben en Jack.

Bijfiguren : Burgemeester Beusekom, Jochem, Meneer Wilgenburg, Barones Weddik, Gert verkoren.

9. Boek in een zin : Het is een waar gebeurt en een zielig boek.

 

 

10.Samenvatting :

Het is een koude ochtend in 1944. Michiel is een jongen van 16 jaar uit het dorpje Vlank in Zwolle. Zijn vader is de burgemeester van het dorpje. Op deze ochtend kom Michiel zijn buurjongen Dirk tegen. Dirk verteld Michiel dat hij samen met een aantal leden van het verzet een distributiekantoor gaat overvallen. Hij geeft Michiel een brief en laat hem beloven de brief naar Bertus te brengen wanneer er wat mocht misgaan. De overval mislukt en Dirk wordt gevangen genomen door de Duitsers. Wanneer Michiel de brief bij Bertus wil afleveren, blijkt dat ook Bertus is opgepakt door de Duitsers. Michiel besluit de brief te openen. In de brief staat dat Dirk een gewonde Engelse piloot genaamd Jack heeft gevonden in het Dagdalerbos. Hij heeft zo snel mogelijk medische verzorging nodig. Michiel besluit Jack te helpen met de hulp van zijn zus Erica. Erica is leerling-verpleegster geweest. Na een tijdje vinden de Duitsers dode soldaten in het bos. En gijzelen daarom 5 mannen waarvan een de vader van Michiel is. Hij wordt zo kwaad dat hij wraak gaat nemen van de Duitsers en doet alles wat de Duitsers tegen zitten. ( 178 woorden )

 

11.Beoordeling :

Dit boek is heel erg spannend en is een waargebeurd verhaal dat vind ik altijd interessant. Ik leefde het gewoon mee als ik geconcentreerd dit boek las. Ik kreeg er kippenvel van! Dit is echt het beste boek wat ik ooit heb gelezen. Het avontuurjongen Michiel deed echt dingen waarvan ik dacht hij durft. Hij groeide op in de oorlog, en dat vind ik heel erg dapper van hem. Het is ook een fijne boek om te lezen want er zaten geen moeilijke woorden in. Ik vond het jammer dat ze meer van avonturen op gingen plaats van de hongersnood daarvan had ik ook wel wat willen lezen. Ze lieten niet alleen de slechte kant van de Duitsers lezen maar ook de goede kant van de Duitsers. Het is en blijft een heftig boek over de 2e wereld oorlog. Maar wel echt een mooie boek waarbij wij ook alles mee krijgen wat er allemaal was gebeurd! Van mij krijgt dit boek echt een 10! (164 woorden )

REACTIES

S.

S.

kapot slecht

6 jaar geleden

N.

N.

Je bent even nutteloos als een man's tepels.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"