Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2579 woorden
  • 14 april 2016
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
6 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakelijke gegevens

Boudewijn Büch

Het dolhuis

De Arbeiderspers, Amsterdam 1987, 16e druk

169 bladzijdes

27 mei 2014

De motivering voor de keuze van mijn boek

Dit boek heb ik gekozen, omdat de hoofdpersoon voor gek wordt verklaard en daarom in de handen van gekken belandt. Ik wilde graag weten waarom de jongen voor gek werd verklaard, maar ook waarom de anderen voor gek werden verklaard. Ook vind ik het mooi om een verhaal mee te maken door de ogen van een kind. Het boek is niveau drie. Niveau drie past bij mij, omdat er vaak een levensles in het verhaal zit. Ik wil dingen leren van een boek en aan het denken worden gezet. Ook kan het verhaal moeilijk worden gebracht door bijvoorbeeld meerdere verhaallijnen of tijdsprongen. Dit maakt het lezen interessanter.

Mijn eerste reactie

Het begin van het boek is niet erg aangenaam. De hoofdpersoon scheldt veel en gedraagt zich stom. Verder in het boek lees je vaker over zijn kindertijd, dus dan wordt het schelden minder. Dat leest een stuk fijner. Het verhaal is heftig, maar niet overdreven. Hierdoor is het verhaal realistisch en leuker om te lezen. Sommige dingen zag ik niet aankomen, zoals de dood van een kindje in het gekkenhuis. In dit boek kun je ook niet veel verwachten. Er zou in principe steeds van alles kunnen gebeuren. Dat vind ik een pluspunt. In het grootste deel van het boek vraag je je af waarom de hoofdpersoon in een gekkenhuis zit. Qua niveau is dit boek goed voor mij. Er zitten veel tijdsprongen in dit boek, om de paar bladzijdes. Dit zet je extra aan het denken tijdens het lezen. Het taalgebruik is niet te ingewikkeld. Hierdoor kun je je beter inleven.

Kort overzicht van de gebeurtenissen: het verhaal

  1. Winkler gaat zoals gewoonlijk samen met zijn vader vissen. Later doodt zijn vader de vissen.
  2. Winkler reist samen met mevrouw Sprong naar Brabant. Daar belandt hij in het gekkenhuis.
  3. Tommie overlijdt en wordt begraven. Zuster Makela geeft Winkler de schuld.
  4. Winkler bezoekt de psychiater voor de laatste keer en mag naar huis.
  5. Winkler ’s vriendin, Solange, heeft hem verlaten.
  6. Na de dood van zijn vader, gaat Winkler met vragen naar mevrouw Sprong en zijn moeder.

Persoonsbeschrijving met behulp van de navertelling

Beginsituatie

De hoofdpersoon heet Winkler Brockhaus. In het begin is hij in ieder geval jonger dan negen jaar. Hij is een Nederlandse jongen en woont in het noorden, aan zee. Hij is een jongen die van weetjes houdt, nieuwsgierig en naïef is. Hij heeft een vader, een moeder, een oudere broer en twee jongere broertjes. Bij hun woont ook een oudere vrouw, mevrouw Sprong in huis. In het begin is het onduidelijk waarom zij daar woont. Over Winkler ‘s schoolsituatie wordt niet gesproken. Je leert de hoofdpersoon indirect kennen. Dit heeft evenveel effect gehad als wanneer je hem direct zou leren kennen.

Ontwikkeling

Winkler is iets jonger dan negen jaar, wanneer hij met zijn vader gaat vissen. Dit doen ze wel  vaker. Winkler vindt het leuk om samen met zijn vader tijd door te brengen. Hij vindt het niet raar dat hij en zijn vader innig op het kleed liggen. Dat doen ze altijd als ze gaan vissen. Als het tijd is om te gaan, maakt Winkler ‘s vader de vissen dood. Winkler vindt het zielig en vraagt waarom het zo moet. Zijn vader legt hem uit dat alle schoonheid zal verdwijnen. Alles wat mooi is, gaat kapot. Winkler begrijpt dit niet.

 

Winkler wordt door mevrouw Sprong naar Brabant gebracht. Winkler is erg blij, want hij mag met de trein reizen. Mevrouw Sprong vertelt hem dat hij naar een gekkenhuis gaat, maar Winkler gelooft het niet en houdt zich vervolgens bezig met de koeien in de wei. Winkler en mevrouw Sprong komen aan in Brabant. Winkler vindt Brabant eigenaardig. Ze vragen de weg naar Huize Kindervrede. De vrouw die hun de weg wijst, vraagt of Winkler echt gek is. Hij vindt van niet. Mevrouw Sprong neemt afscheid van Winkler. Daarna hij loopt richting Huize Kindervrede. Het pad waarover hij loopt, doet hem denken aan thuis. Aangekomen bij Huize Kindervrede, valt het Winkler op dat er geen kinderen buiten spelen en dat er tralies voor de ramen zitten. Toch is hij niet bang, eerder onzeker. Eenmaal binnen ontmoet Winkler zuster Makela. Hij komt er al snel achter dat de zusters in het gekkenhuis erg streng zijn. Hij wordt geslagen als hij een vraag stelt. Dit is erg lastig voor de nieuwsgierige Winkler. Winkler vraagt zich af waarom hij in het gekkenhuis is beland.

Winkler komt in discussie met Zuster Makela. Ze besluit om hem te straffen. Winkler voelt zich levensmoe. Hij moet samen met Tommie in de keuken werken. Winkler vindt het veel werk. Als Tommie per ongeluk het pitmesje in het kookwater gooit, moet hij het van de kok met zijn blote handen eruit halen. Winkler vindt het geen goed idee en schrikt als Tommie over de rand van de grote pan hangt. Winkler schreeuwt dat Tommie het niet moet doen, maar dan valt Tommie in de pan. Op de begrafenis van Tommie, richt Winkler de Heilige Tommie Club op. Winkler vindt Tommie heilig, omdat Tommie als onschuldige was gestorven voor zijn werk. Winkler moet huilen op de begrafenis. Terug in het gekkenhuis, geeft zuster Makela Winkler de schuld van Tommie’s dood. Winkler wordt razend en schopt de zuster tegen haar schenen. Hij schreeuwt dat zij Tommie heeft vermoord. Als straf moet Winkler een hele nacht, in het washok, in zijn blootje, in een bepaalde positie blijven staan. Na de straf is Winkler gebroken. Hij zou voortaan niet meer zo snel iets vragen of zeggen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Winkler zit weer bij de psychiater van Huize Kindervrede. Winkler gaf in het begin altijd eerlijk antwoord, maar nu zegt hij zo min mogelijk en antwoordt hij op de manier die van hem verwacht wordt. Zo bespaart hij zichzelf de hoofdpijn die hij op het begin altijd kreeg. Winkler mag vervolgens naar huis. Hij moet zelf met de trein reizen. Als hij een kaartje haalt, verbaast het hem dat de man in het loket aardig is. Winkler is erg blij dat hij op weg is naar huis. Winkler is erg beleefd tegen andere mensen. Dat heeft hij geleerd in Huize Kindervrede. Zodra hij weer terug is, ziet hij op een plein kinderen spelen. Winkler loopt op de kinderen af om te zeggen dat ze niet moeten schreeuwen, anders krijgen ze dadelijk nog straf. Maar hij merkt dat de kinderen geen straf krijgen en begint zelf heel hard te schreeuwen. Winkler beseft dat hij zelf ook geen straf zal krijgen. Winkler voelt zich gelukkig. Op weg naar huis koopt hij nog een cadeautje voor zijn vader en zijn moeder. Thuis aangekomen weet Winkler niet hoe hij moet reageren als hij zijn jongere broertje weer ziet. Het is weer even wennen voor Winkler om thuis te zijn.

Winkler is inmiddels ongeveer 38 jaar oud. Zodra Winkler terug is van een reis, ziet hij dat zijn vriendin haar spullen heeft gepakt en is vertrokken. Zijn vriendin, Solange, heeft hem altijd geprobeerd te helpen, maar hij heeft de hulp nooit echt geaccepteerd. Hij zei haar ook dat ze uiteindelijk uit elkaar zouden gaan, want alles gaat kapot. Daarnaast leidt hij ook een druk en egocentrisch leven. Het verbaast Winkler dus niet dat Solange is vertrokken. Toch raakt Solange’s vertrek Winkler. Altijd wanneer Winkler wordt verlaten, moet hij terugdenken aan het moment dat mevrouw Sprong hem achter liet in Brabant. Elke keer wordt de herinnering sterker. Hij kan nu zelfs de geuren van het moment ruiken. Door zijn tranen heen verklaart hij zichzelf voor gek.  Winkler drinkt veel alcohol. Dit doet hij vaak.

Winkler’s vader is overleden. Winkler moet weten waarom hij vroeger in het gekkenhuis is beland, voordat de mensen die het weten overleden zijn. Hij gaat naar mevrouw Sprong. Zij vertelt hem dat ze vroeger met zijn vader een relatie heeft gehad. Winkler is verbaasd, want ze is veel ouder dan zijn vader. Ook is Winkler verbaasd als mevrouw Sprong vertelt dat het huwelijk van zijn vader en zijn moeder geen prettig huwelijk was. Winkler wil niet geloven dat zijn vader hem gebruikte om zijn moeder pijn te doen. Winkler vindt zijn vader een sadist, omdat zijn vader vond dat degene die van hem hielden, moesten lijden. Later gaat Winkler langs bij zijn moeder. Winkler is geschokt wanneer hij erachter komt dat zijn vader met zijn moeder is getrouwd om haar uit de prostitutie te halen. Zijn vader dreigde moeder met het feit dat hij iedereen zou vertellen dat ze een prostitué was, als ze hem wilde verlaten. Winkler’s moeder kwam er achter wat vader met Winkler deed bij het vissen. Ze stuurde Winkler naar het gekkenhuis om het gedoe te stoppen. Winkler krijgt ook te horen dat zijn vader nog meer mensen heeft pijn gedaan. Hij komt erachter dat zijn vader een gestoorde man was. Winkler kan het allemaal maar moeilijk bevatten.

Eindsituatie

Uiteindelijk is Winkler er goed vanaf gekomen. Hij weet waarom hij in het gekkenhuis is beland. Ook al was het verblijf in het gekkenhuis een verschrikkelijke periode uit zijn leven, hij heeft er wel baat bij gehad. Als hij thuis was gebleven, had zijn vader vast ook Winkler pijn willen doen. Misschien had zijn vader dan een van Winkler’s broers misbruikt. Doordat Winkler in het gekkenhuis terechtkwam, kon zijn vader niks meer doen. Zijn vader mocht niet meer in de buurt komen van Winkler en Winkler’s moeder was dichtgeslagen. Het grote nadeel van het verblijf in het gekkenhuis is dat Winkler vaak terug moet denken aan die nare tijd. De tijd dat hij vaak hard werd gestraft en waarin hij Tommie voor zijn eigen ogen zag sterven, doet hem zijn hele leven nog pijn. Winkler heeft het vertrek van Solange deels aan zichzelf te danken, maar deels ook niet. Zijn vader heeft Winkler namelijk geleerd dat alle schoonheid uiteindelijk toch kapot gaat.

Interpretatie van het karakter van de hoofdpersoon

Winkler is nieuwsgierig. Hij houdt van leren en vraagt daarom veel. Dit is minder geworden na het verblijf in het gekkenhuis, maar in zijn gedachten gaat dit nog wel door. Deze eigenschap heeft hij al van jongs af aan. Winkler is vrij negatief. Dat heeft hij van zijn vader geleerd. Alle schoonheid gaat uiteindelijk kapot. Aan alles komt een einde. Winkler leeft naar die gezegdes. Winkler is een alcoholist. Hij drinkt veel. Dit komt doordat hij veel verdriet heeft. Met alcohol probeert hij de problemen te vergeten.

De thematiek

Behandeld worden als iets dat je niet bent. Dit kan heel moeilijk zijn, vooral als je voor gek wordt verklaard terwijl je niet gek bent. Ook is dit moeilijk als de mensen in het gekkenhuis agressieve straffen gebruiken. Ze noemen Winkler in het gekkenhuis ‘Patiëntje Brockhaus’. Dit zou ik al erg kwellend vinden om aan te horen. Dan wordt je ook nog eens om elk foutje geslagen. Ik snap dat Winkler een beetje boos wordt als mensen zeggen dat hij overdrijft. De hele tijd heeft hij in het gekkenhuis gezeten, wetend dat hij niet gek is.

Als kind worden misbruikt. Winkler’s vader misbruikt Winkler. Winkler heeft dit niet door, want hij weet niet beter. Dat hij later nog steeds niet snapt dat het echt niet kan, snap ik niet. Je zou dan onderhand toch wel begrijpen dat het zo niet hoort. Het misbruiken zelf had geen groot effect op Winkler’s leven, maar de consequenties wel. Winkler moet lijden vanwege zijn vader’s en moeder’s keuzes.

Als kind uit huis geplaatst worden. Dit is erg zwaar in de meeste gevallen. Voor Winkler is het in het begin nog niet zo erg. Hij denkt dat hij op een soort van vakantie gaat. Eenmaal binnen in het gekkenhuis, weet hij wel beter. Hij wil heel graag naar huis. Hij mist zijn familie. Dit snap ik erg goed. Ik moet er niet aan denken dat ik als negenjarige uit huis wordt geplaatst, en al helemaal niet in een gekkenhuis waarin de volwassenen zelf gekken zijn. Ik zou niet kunnen omgaan met de heimwee.

De verdiepingsopdracht

Als kind uit huis geplaatst worden. Dit is erg zwaar in de meeste gevallen. Voor Winkler is het in het begin nog niet zo erg. Hij denkt dat hij op een soort van vakantie gaat. Eenmaal binnen in het gekkenhuis, weet hij wel beter. Hij wil heel graag naar huis. Hij mist zijn familie. Dit snap ik erg goed. Ik moet er niet aan denken dat ik als negenjarige uit huis wordt geplaatst, en al helemaal niet in een gekkenhuis waarin de volwassenen zelf gekken zijn. Ik zou niet kunnen omgaan met de heimwee.

De verdiepingsopdracht

Ruimte

Het gekkenhuis ligt in Brabant. Dat is voor Winkler een heel eigenaardige plek. Hij komt zelf uit het noorden. De verandering is best groot. Winkler zat eerst vaak bij mevrouw Sprong in de kamer met veel stoelen en kleedjes. Nu woont hij in een gebouw met weinig ramen waar  tralies voor zitten, tegels op alle vloeren liggen, de lucht van lysol in de lucht hangt en bedden van stro zijn gemaakt. Van een knus huis naar een kil gekkenhuis. De gebeurtenissen die hier plaatsvinden passen bij de plek. Het gebouw is kil en de mensen die er werken zijn ook kil. Het gebouw straalt droefheid uit en de situatie is ook droevig. De kinderen mogen niet buiten spelen en mogen vaak niks anders doen dan op bed liggen in de slaapzaal. Je leert Winkler beter kennen door de omgeving. Zo houdt Winkler hoop door het licht dat door de ramen valt. Door dat beetje licht weet hij dat er nog iets anders is dan het gekkenhuis. Winkler is dus een jongen die altijd hoop vindt. Thuis, waar ze zomers vaak naar het strand gingen, staat symbool voor de tijd dat Winkler’s leven leuk was. Er was veel licht. Het gekkenhuis staat symbool voor de droevige tijd in Winkler’s leven. Ook de reden waarom hij daar is geweest hoort daarbij. Er was toen weinig licht.

Mijn eindoordeel

Dit boek is prettig om te lezen. De omgeving is telkens goed beschreven, zodat je je goed kan inleven. Er is een goede variatie tussen dialogen en monologen.  Ook zijn er veel tijdsprongen, wat het lezen interessant houdt.

Mijn eerste reactie is niet veranderd. Ik zou er wel aan willen toevoegen dat het contrast tussen thuis en het gekkenhuis opvallend groot is. Dat heeft de schrijver goed gedaan.

Ik heb van dit boek geleerd dat je ouders veel invloed hebben op je leven. Niet alleen moet Winkler dankzij zijn vader naar het gekkenhuis, ook leeft hij zijn leven met de gedachte dat aan alles een einde komt.

Dat kinderen soms moeten lijden door andermans fouten. Winkler  wordt uit huis geplaatst en dat is niet leuk. Hij heeft het er ook moeilijk mee. Het ergste is nog dat hij daar zit vanwege zijn vader en zijn moeder. Beiden hadden eerder kunnen ingrijpen, maar het was uiteindelijk te laat en daardoor moest Winkler naar het gekkenhuis.

Ik wil de volgende keer wel een moeilijker boek lezen. Dit boek is erg mooi en interessant, maar ik heb al een paar keer niveau drie gelezen en ik wil een stapje hoger. Niveau drie is niet moeilijk, dus niveau vier kan ik zeker proberen. Mijn leesontwikkeling wil ik stimuleren door de volgende keer niveau vier te lezen.

Ik vind het boek realistisch, maar het staat ver weg van mij. Ik kan begrijpen waarom Winkler soms doet wat hij doet, maar ik kan het niet terugvinden in mijn eigen leven. Dat is iets leuks aan dit boek. Je kan jezelf afvragen hoe jijzelf om zou gaan met zo’n situatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"