Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 1
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1082 woorden
  • 13 april 2016
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 1
1 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: De Weduwnaar

Auteur: Kluun

Story-vertelling

Na het grote verlies van Stijn en Luna komt Stijn nauwlijks aan rouwen toe. Hij dompelt zichzelf onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is zo van god los dat Frenk, zijn zakenpartner, hem niet meer wil zien. Het kan Stijn niet zoveel schelen. Totdat hij in Ibiza de beelden van de aanslagen ziet in Amerika. Dan beseft hij zich dat zijn dochtertje hem nodig heeft. Halsoverkop keert hij terug naar Nederland.

Roos is er ook. Tijdens de ziekte van Carmen had hij een verhouding met haar, maar na de dood van Carmen laat hij haar niet meer toe in zijn leven. Als het te gezellig of vertrouwt wordt sluit hij haar bewust buiten. Ook houdt hij haar geheim voor zijn vrienden.

Wanneer Stijn merkt dat het echt niet verder kan zo, gaat hij naar Nora, een spiritueel therapeute die Stijn hielp in de tijd dat Carmen ziek was. Zij denkt dat het goed is om een tijdje weg te gaan uit Amsterdam. Stijn besluit voor een paar maanden, samen met Luna, naar Australië te gaan. Voordat ze naar Australië gaan, gaan ze eerst een week naar Thailand, samen met Roos, om hun relatie af te sluiten.

Na maanden rondtrekken in Australië bouwt Stijn een sterke band op met zijn dochter en leert veel over liefde. Hij beseft zich dat hij Roos meer nodig heeft dan hij denkt. Stijn besluit, ondanks alle weerstand vanuit Nederland, Roos toch over te laten komen naar Australië. Zijn gevoelens voor haar zijn echt en hij staat nu open voor echte liefde.

(Bron: http://recensies.infonu.nl/kunst-en-cultuur/30964-boekrecensie-de-weduwnaar.html, heb het wel wat aangepast.)

Personages

Stijn is de hoofdpersoon van het boek. Hij zit erg in de knoop met zichzelf en maakt veel problemen om zich heen. Aan het eind van het boek heeft hij veel geleerd.

Nora is spiritueel therapeute. Via Roos is Stijn in contact met haar gekomen en ze geeft hem het advies om een reis te maken.

Roos is de vriendin van Stijn, ze is heel begripvol en de seks tussen hen is fantastisch. Ze heeft een goede band met Luna.

Luna is erg eigenwijs en heeft een grote fantasie. Ze voelt haar vaders emoties haarscherp aan en heeft het door wanneer haar vader niet oprecht is tegen haar.

(Bron: http://www.scholieren.com/boek/8094/de-weduwnaar/zekerwetengoed)

 

 

Ruimte

In het eerste hoofdstuk speelt het boek zich af in Amsterdam waar Stijn. Hij heeft een mooi huis en woont daar samen met zijn dochtertje Luna.

Aan het einde van hoofdstuk één zit hij in Ibiza met een groep vrienden en vriendinnen in een groot luxe huis met zwembad en veel kamers.

 In hoofdstuk twee is hij met Luna en Roos in Thailand. Het is een mooi hotel en een mooie omgeving.

 “We gaan met z’n drieën in zee, we gaan met z’n drieën eten, we gaan met z’n drieën naar een real traditional thai dance performance. Het is hier fantastisch. Het Kulay Pan Resort is de hemel en je hoeft er niet eens eerst voor te sterven om er te komen.”

In hoofdstuk drie reist Stijn alleen met Luna verder naar Australië. Ze reizen door heel Australië met een camper om de band tussen vader en dochter sterker te maken.

“Ik pak de kaart. Op de tabel staat dat de afstand tussen Brisbane-Byron Bay 180 kilometer is. Vanuit dit afgrijselijke deel ten noorden van het centrum van Brisbane misschien wel 190. Twee uurtjes rijden.”

Tijd

Het boek speelt zich af in de moderne tijd. Er zijn mobieltjes, vliegtuigen, computers en WiFi. In het begin van het boek zit een flashback, de proloog. Daarna is meteen een flashforward waar Luna en Stijn al op het vliegveld zijn. Dit stukje wordt later in het boek weer overgeslagen.

Pagina 11:

“’Your daughter?’ ‘Yes.’ Hij kijkt mijn paspoort weer in. ‘Why is her mother not here?’Godverdomme. Nu is het afgelopen ik kijk hem strak in zijn ogen en wacht even. ‘Her mother is dead,  sir. She had cancer and died a year ago.’

Pagina 21:

“Carmen ligt nu drie dagen in de huiskamer, zonder pijn, met een tevreden glimlach op haar mond. Toegegeven, ze heeft er weleens beter uitgezien, maar voor een lijk vind ik dat ze er zeker nog mag wezen.”

Eerste indruk

Emotioneel: Ik kan heel erg meeleven met Stijn en Luna. Het verhaal wordt goed verteld en emoties worden duidelijk uitgedrukt.

Moreel: Stijn heeft het probleem dat hij niet goed weet hoe hij met de dood van zijn vrouw moet omgaan. Hij zoekt de uitweg bij drank, drugs en seks. Dit is natuurlijk nooit de oplossing, maar wel een goede afleiding, waardoor ik hem wel begrijp. Gelukkig ziet hij later zelf ook in dat dit niet de oplossing is en dat zijn dochtertje er onder lijdt. Ik vindt het heel mooi dat hij daarom besluit om alleen met zijn dochter op reis te gaan.

Perspectief

Het verhaal wordt geschreven vanuit het ik-perspectief en dat is Stijn. Ik vind dit prettig lezen, omdat je hierdoor precies weet wat Stijn denkt en voelt en daardoor goed met hem mee kan leven.

Thema

“Ik ga naar de tuin en vertel dat Carmen overleden is. Iedereen reageert gelaten. Opgelucht zonder het te durven zeggen. Frenk en Maud knikken slechts. Thomas staart voor zich uit. Anne houdt zijn hand vast. Luna is vrolijk en zit kirrend in de neus van Carmens moeder te knijpen. Haar moeder, haar dochter, hun vriendin, mijn vrouw is dood.“

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

“Ik ga naar de tuin en vertel dat Carmen overleden is. Iedereen reageert gelaten. Opgelucht zonder het te durven zeggen. Frenk en Maud knikken slechts. Thomas staart voor zich uit. Anne houdt zijn hand vast. Luna is vrolijk en zit kirrend in de neus van Carmens moeder te knijpen. Haar moeder, haar dochter, hun vriendin, mijn vrouw is dood.“

Het thema van het boek is vooral rouw en liefde. Stijn die rouwt om zijn gestorven vrouw en opnieuw verliefd wordt op Roos.

De motieven zijn seksualiteit en drugs. Daar valt Stijn aldoor weer in terug als hij afleiding nodig heeft.

Tot slot

Het boek is niet herkenbaar voor me, omdat ik nog nooit zoiets heb meegemaakt. Wel begrijp ik Stijn zijn keuzes goed. Ik zou het boek zeker aanraden, het leest lekker makkelijk en het is een heel mooi verhaal. De Weduwnaar is her vervolg op ‘Er Komt Een Vrouw Bij De Dokter’. Dit boek heb ik ook gelezen  en vond ik ook een heel mooi en meeslepend boek. Dat was ook de reden waarom ik ‘De Weduwnaar’ heb gelezen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"