Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Schuld

Mel Wallis de Vries

2015

224

7.1 / 10
1e klas vwo
 • Kubra Kubra
 • Nederlands
 • 327 woorden
 • 8.8
 • 2695 keer
  130 deze maand
 • 11 april 2016

Op een school pleegt een meisje Leila zelfmoord. Kort hierna plegen nog 2 andere meisjes zelfmoord. Er wordt hierin geen overeenkomst gezien, totdat Tess een briefje krijgt waarin staat: “jij bent de volgende…” Tess denkt dat dit te maken heeft met de zelfmoord van de 3 meisjes. Ze denkt dit ook omdat alle meisjes die zelfmoord pleegden blond haar en blauwe ogen hadden, en Tess heeft dit ook. Daarom gaat ze onderzoeken waarom er 3 keer achter elkaar zelfmoord is gepleegd en waarom ze nu gestalkt word. Het is een gevaarlijk onderzoek en hij lijkt bijna dodelijk af te lopen voor Tess.

 

Dit verhaal beleef je vanuit 4 ooghoeken. Ook lees je de perspectief van de moordenaar, waarmee hij op dat moment bezig, wat hij voelt etc.

 

Hoofpersonen;

 • Kate= een lief, naïef en impulsief meisje, gedurende het verhaal is ze doet ze afwezig bij haar vriendinnen en ook in de klas. Ze let beter in haar omgeving en heeft heel veel angst in haar.
 • Yara= een nieuwsgierig meisje dat goed op zichzelf let. Gedurende het verhaal wordt ze meer achterdochtiger.
 • Tess= degene die nieuwe briefjes krijgt in haar agenda, kluisje, fietsmand. Ze probeert de verband v/d meisjes die zelfmoord hebben gepleegd te uitzoeken, want ze denkt dat het er iets mee te maken heeft.

 

Het verhaal speelt zin het heden af. Het verhaal duurt 2 jaar. Eerst vertellen ze hun verhalen en dan komt er een tijdssprong van 1 jaar later.

Het boek heet schuld omdat het groepjes meisjes de schuld dragen van de zelfmoord van Leila.

Mening: Ik vroeg me de hele tijd af wie de moordenaar kon zijn. Net wanneer je denkt dat je de moordenaar hebt ontrafeld komt er een andere geheimzinnige persoon waarvan je denkt dat hij/zij het is.

 Het verhaal liet me meeslepen, het leek alsof ik echt voelde wat Tess ook voelde. Ook was het boek super ontroerend en dramatisch. Ik hou zeker van drama en voor de mensen die van lijken enz. houden, raad ik jullie  dit boek aan

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6174

reacties

Je hebt bijna al jouw informatie van het verslag van Sophie Prevoo die ook op deze site staat
door Puck (reageren) op 6 februari 2017 om 15:05

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

bijlagen1

Bijlage 1Download

Hoge waardering

Sophie Prevoo7.6
Danielle wiersema7.2
Kubra Kubra1e klas vwo7.1
Claire Vdb4e klas vwo6.6
Jeska Everhard2e klas vwo6.5
Meer verslagen ›