De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2723 woorden
  • 25 maart 2016
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
6 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag

 

 

De Aanslag door Harry Mulisch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Prijs

4V2

 

 

Inhoud

1.     Verantwoording boek. 3

2.     Korte samenvatting. 4

3a. Personages. 5

3b. Thema en motieven. 6

3c. Tijd en ruimte. 8

3d. Vertelperspectief 9

3e. Titelverklaring. 10

5. Beargumenteerde beoordeling. 11

 

 

 

1.   Verantwoording boek

 

Ik heb dit boek al eens eerder gelezen in groep 8. Op dat moment snapte ik lang niet alles. Ik was ook niet heel erg geïnteresseerd in boeken die over de oorlog gingen. Ik vond het wel een spannend boek en spanning is zeker iets waar ik wel van houd. In groep 8 heeft mijn moeder het me aangeraden om het boek te lezen, omdat ze zelf vond dat het een mooi boek was. Helaas viel het toen een beetje tegen. Op dat moment zei mijn moeder tegen mij dat ik het later nog maar een keer moest lezen. In de 3e klas gingen we het steeds meer hebben over oorlog. Hierdoor kreeg ik er ook meer interesse in. Vooral de Tweede Wereldoorlog vind ik erg interessant. Toen ik het derde kwartiel aan het denken was over welk boek ik zou gaan lezen, kwam mijn moeder met dezelfde suggestie als in groep 8. We gingen naar de bibliotheek om De Aanslag te lenen. Zo gezegd, zo gedaan. Diezelfde middag was ik al op de helft van het boek. Uiteindelijk heb ik het in twee dagen uitgelezen. Een boeiend boek, ook omdat ik er nu meer van begrijp. De puzzelstukjes vallen beter in elkaar.

 

2.   Korte samenvatting

 

Het verhaal gaat over Anton Steenwijk die aan de rand van Haarlem woont. Hij woont met zijn familie in een kleine villa, waarvan er vier bij elkaar aan een kade staan. Het meest linkse huis heet ‘Welgelegen’, daar wonen meneer Beumer en zijn vrouw. Daarnaast woont Anton in ‘Buitenrust’. Naast Anton wonen vader en dochter Korteweg. In ‘Rustenburg’, het meest rechtse huis, woont het echtpaar Aarts.

Op een avond wil de familie een spelletje mens-erger-je-niet beginnen als er 6 schoten klinken. Normaal is het buiten rustig omdat het spertijd is. Spertijd is een tijd waarop niemand meer op straat mag zijn. Peter, de broer van Anton, gaat naar buiten om te kijken wat er is. Peter komt terug met de mededeling dat Fake Ploeg, de postbode, is neergeschoten. Ploeg is een berucht verrader. Dan ziet de familie Steenwijk dat meneer Korteweg en zijn dochter het lijk van Ploeg voor het huis van Anton neerleggen. Peter schrikt en wil het lijk terugleggen. Vader blijft ondertussen roerloos zitten. Peter wil het alleen doen, als hij wordt gestoord door een gewapende patrouille. Peter vlucht met het wapen van Ploeg achter het huis van Korteweg. Inmiddels forceren de Duitsers hun deur. Anton en zijn ouders worden naar buiten gebracht, waar Anton wordt gescheiden van zijn ouders. De Duitsers vernielen hun huis en steken het in brand. Anton wordt naar het politiebureau van Heemskerk gebracht.

Hij wordt daar in een cel gezet. In de cel is het aardedonker. Als hij een andere gevangene hoort praten, weet hij dat het een meisje is. Ze vertellen elkaar over de angstige gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Een uur later wordt Anton de cel uitgesleurd omdat ze hem bij die ‘terroriste’ hebben opgesloten. Meer weet hij op dat moment ook niet. Hij wordt de volgende ochtend opgehaald door zijn oom Peter. Anton voelt dat hij de dobbelsteen van het mens-erger-je-niet-spel nog in zijn zak heeft.

Oom Peter, een oom van Anton, hoort in 1945 kort na de bevrijding dat Antons ouders dezelfde avond van de aanslag nog zijn doodgeschoten. In juni komt het bericht dat ook Peter is doodgeschoten. Anton doorloopt het gymnasium en gaat medicijnen studeren. Pas in 1952 gaat hij weer naar Haarlem als hij wordt uitgenodigd op een feestje van een medestudent. Hij gaat naar de kade. Mevrouw Beumer ziet hem staan en roept hem binnen. Meneer Beumer is dement en mevrouw Beumer vertelt over de gebeurtenissen van de avond van de aanslag. Ze vertelt hoe zijn ouders zijn afgeschoten als beesten. Voordat ze meer kan vertellen, gaat Anton weg. Hij is geëmotioneerd, en hoeft de rest niet aan te horen. Hij komt erachter dat er een monument is neergezet voor de slachtoffers van die avond.

De derde episode van het boek speelt zich af in 1956. Anton is afgestudeerd en woont in een appartement in het centrum. Vlak bij zijn appartement is het hoofdkwartier van de Communistische Partij. Een van de leden is Fake Ploeg, de zoon van de postbode. Anton nodigt Fake uit om mee naar zijn kamer te gaan. Fake vertelt over de tijd na de oorlog. Fake denkt even slecht als zijn vader over de communisten. Als Anton cynisch vraagt of zijn vaders naam ook op het monument van de slachtoffers moet staan, begint Fake te huilen. Hij is duidelijk geëmotioneerd van de gebeurtenissen. Fake gooit de spiegel kapot en rent weg.

 

In de 4e episode trouwt Anton met Saskia de Graaff. Hij heeft haar ontmoet in Londen. De vader van Saskia en Anton zijn allebei heel zwijgzaam over de oorlog. Begin juli 1966 bezoekt Anton samen met Saskia en hun dochtertje Sandra, de begrafenis van een journalist die bevriend was met de Graaff. Het lijkt wel een reünie van allemaal mensen die elkaar kennen vanuit het verzet. Er ontstaat een hevige discussie, als Anton iemand hoort zeggen: ik schoot eerst in zijn rug, en toen een keer in zijn schouder en zijn buik, terwijl ik hem voorbij fietste. De man die dit zegt is Cor Takes. Anton vraagt of er nog een vierde, vijfde en zesde schot zijn afgevuurd. Als Takes begrijpt wie Anton is, raken ze in gesprek. Anton en Takes hebben geen verklaring waarom de Kortewegs het lijk voor hun huis neerlegden. De aanslag zit Takes zo dwars omdat zijn vriendin is geëxecuteerd. Anton beseft dat dat het meisje moet zijn waarmee hij in de cel heeft gezeten. Beide mannen huilen als Takes vertelt dat ze 3 weken voor de bevrijding is vermoord. Voor ze weggaan, stopt Takes een briefje in Antons zak met zijn adres en telefoonnummer. De volgende dag gaat hij naar Takes. Ze krijgen een gesprek over het meisje in de cel. Ze heette Truus Coster. Takes wil alles weten over het gesprek van die avond, maar Anton herinnert zich niets meer. Takes laat hem een foto zien van Truus en Anton vindt dat de blik in haar ogen lijkt op die van Saskia. Het pistool van Truus heeft Takes bewaard.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Anton is in 1967 gescheiden van Saskia en in 1968 hertrouwt met Liesbeth. Ze hebben samen een zoontje Peter. Zijn migraine wordt minder maar tegen zijn 40e krijgt hij nachtmerries. Tijdens zijn verblijf in Italië, waar hij een 4e huis heeft, raakt hij in een crisis als zijn blik valt op een aansteker in de vorm van een dobbelsteen. Dat doet hem denken aan de dobbelsteen van het mens-erger-je-niet-spel van de avond van de aanslag.

In 1981 krijgt Anton een enorme kiespijn. Zijn tandarts wil hem alleen helpen als hij gaat meelopen in een demonstratietocht. Tijdens de demonstratie botst Anton op tegen Karin Korteweg, die hij eerst niet herkent. Ze vertelt hem dat Peter bij hun binnen is komen lopen en daarna is neergeschoten door de Duitsers. Na de bevrijding zijn Karin en haar vader naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd. Ze denkt omdat haar vader bang was voor de wraakgevoelens van Anton. In 1948 pleegt de vader van Karin zelfmoord. Anton voelt die mededeling als een soort genoegdoening. Karin vertelt hem waarom ze het lijk voor hun huis hebben verstopt. Haar vader was bang dat ze het huis zouden vernielen en de hagedissen zouden vermoorden. Ten slotte vraagt Anton waarom ze het lijk niet bij de Aarts hebben neergelegd. Karin wilde dit ook, maar haar vader wist dat daar drie joden zaten ondergedoken. Anton vind zijn zelfbeheersing terug een gaat naar huis.

 

.

3a. Personages

 

Anton Steenwijk: Anton is een round character. Zijn personage verandert naarmate je verder in het boek komt. De aanslag is de voornaamste reden dat zijn personage veranderd. Verder is Anton rustig en intelligent. Hij is een gevoelig mens. Dat blijkt uit de scène in de cel. Hij wordt uiteindelijk steeds rustiger omdat hij steeds meer duidelijkheid krijgt over de aanslag. Anton is erg geïnteresseerd in kunst.

Peter Steenwijk: Peter is een flat character. Hij komt maar in een klein deel van het boek voor, maar is toch heel belangrijk. Peter is een jongen die niet graag met school bezig is. Hij is de enige die direct actie onderneemt als de Kortewegs het lijk voor hun deur leggen.

Truus Coster: Ze is een flat character. Ook zij komt niet veel in het boek voor. Ze is erg belangrijk, zo blijkt later in het boek. Een deel van het verhaal draait dus om haar.

Cor Takes: hij is diegene die verkering had met Truus Coster. Uiteindelijk blijkt hij ook de moordenaar van Fake Ploeg. Hij vertelt Anton over de avond van de aanslag zodat Anton er meer over te weten komt. Hij is een flat character omdat er niet veel over hem zelf verteld wordt.

Karin Korteweg: het buurmeisje van Anton. Zij verplaatst samen met haar vader het lijk voor het huis van Anton. Na de aanslag komt Anton haar weer tegen. Zij is diegene die het verlossende woord spreekt over de avond. Zij vertelt datgene wat Anton wilde horen: waarom ze het lijk voor het huis van Anton hebben gelegd, en niet voor het huis van de buren. Ook zij is een flat character.

 

 

 

 

 

 

 

3b. Thema en motieven

 

Het thema:

Het thema in De Aanslag is schuld en verantwoordelijkheid. De schrijver, Harry Mulisch, wil overbrengen dat iemand zelf verantwoordelijk is voor wat hij gedaan heeft. Schuldig is degene die verkeert handelt, maar iemand kan niet schuldig worden verklaard voor handelingen van een ander. De eerste die daarover begint, is het meisje in de cel. Ze geeft aan dat de moordenaars van Ploeg degene zijn die schuldig zijn. In de derde episode legt Fake de schuld van de moord op de ouders van Anton bij degenen die zijn vader hebben vermoord. Hiermee zegt Fake net zoals het meisje dat je iemand (zijn vader) niet kunt beschuldigen van iets wat hij niet heeft gedaan. Takes en ook Sandra zijn de volgende die dit thema aansnijden. Takes geeft een soort betoog van rechtvaardiging, alsof hij schuld had. Sandra legt, net zoals Fake, de schuld bij degene die de aanslag op Ploeg pleegde. Steeds weer duikt de schuldvraag op. Het antwoord op de vraag of iemand schuld heeft is moeilijk, omdat de grens tussen goed en kwaad moeilijk te trekken is. Dat wordt duidelijk als het meisje in de cel aangeeft dat haat slecht is, maar dat je de fascisten toch moet haten, omdat die slecht zijn. De vraag is dus wie er dan wel schuldig is. Anton voelt zich op een gegeven moment ook een soort van schuldig. Omdat hij ouder is geworden dan zijn vader is, geeft hem dat een slecht gevoel. Na het verhaal van Karin Korteweg wordt de hele schuldvraag beantwoord.

Het tweede hoofdthema is: niets uit de geschiedenis verdwijnt. Net als bij een legpuzzel valt er elke keer een stukje op zijn plaats. Soms is er een stukje verkeerd, maar tenslotte is de legpuzzel compleet en sluiten alle stukjes in elkaar. Mulisch heeft het verhaal zo geschreven dat Anton via de geschiedenis, elke keer in aanraking komt met zijn eigen verleden.

Motieven:

De dobbelsteen: dit is het symbool van het lot. Het komt een paar keer voorbij als Antons leven een beslissende wending neemt, bijvoorbeeld vlak voor de aanslag.

De kruidnagel: in de eerste episode probeert Antons moeder de kiespijn te verminderen door er kruidnagel tussen te stoppen. In de laatste episode krijgt Anton het van Liesbeth als hij zelf kiespijn heeft. Door zijn emotionele reactie legt hij dit verband blijkbaar zelf ook.

Scherven: deze zijn er in de eerste episode en als Fake in episode 3 zijn spiegel ingooit.

 

 

 

 

 

Steen: een steen is het bewijs dat de ontmoeting tussen twee mensen tot stand komt. Als Fake en Anton elkaar ontmoeten, heeft Fake een steen in zijn hand. Saskia ontmoet hij bij de Stone of Scone. De naam Peter betekent steen. Ook de steen komt dus vaker terug in het verhaal.

Steen: een steen is het bewijs dat de ontmoeting tussen twee mensen tot stand komt. Als Fake en Anton elkaar ontmoeten, heeft Fake een steen in zijn hand. Saskia ontmoet hij bij de Stone of Scone. De naam Peter betekent steen. Ook de steen komt dus vaker terug in het verhaal.

Cryptogram: Anton heeft een bepaalde liefde voor het oplossen van cryptogrammen. Als hij een ander woord zoekt voor puinhoop zoekt, vindt hij het woord ravage. Dit woord heeft weer te maken met zijn eigen leven. Hij heeft dan net de oplossing van het raadsel gehoord, maar de oorzaken en gevolgen kun je een ravage noemen.

Tegenstellingen: dit komt vaak voor. Denk aan: goed-slecht, stilte-lawaai, liefde-haat, licht-donker enz.

 

 

3c. Tijd en ruimte

 

Ruimte:

Er zijn in het boek vijf ruimtes die erg belangrijk zijn voor Anton:

  • Zijn eigen huis in Haarlem, hier vindt de aanslag plaats;
  • Het huis van zijn oom en tante in Amsterdam;
  • Zijn appartement in Amsterdam als hij aan het studeren is;
  • Het huis met zijn eerste vrouw Sandra, waarschijnlijk in de buurt van Amsterdam;
  • Zijn huis in Zuid-Italië, waar hij de tijd met zijn tweede vrouw Liesbeth doorbrengt.

Dit zijn, grof genomen, de ruimtes waar Anton de meeste tijd in vertoeft. Het eerste huis is het meest belangrijk voor het verhaal. Dit is dan ook de belangrijkste ruimte.

Tijd:

Het boek is opgebouwd uit 5 chronologische episodes. Het begint met een proloog, gevolgd door 5 episodes die in totaal 37 jaar duren. Elke episode duurt maar 1 of 2 dagen. De tweede tot en met de vijfde episode worden door Mulisch het naspel genoemd. In elke episode is er wel een ontmoeting met iemand, wat leidt tot bijstelling van het beeld van 1945. In de proloog wordt ook verteld over een man op een bootje die met de rug naar de toekomst staat en met het gezicht naar het verleden. Dat is ook kenmerkend voor Anton. Omdat er tussen de episodes veel tijd zit, vertelt de schrijver een klein beetje over wat er in de tussentijd is gebeurd. Dat noemt men tijdsverdichting.

3d. Vertelperspectief

 

Het verhaal wordt verteld uit de alwetende verteller. Dat blijkt uit de eerste zin: ‘Ver, ver weg in de Tweede Wereldoorlog woonde een zekere Anton Steenwijk met zijn ouders en broer aan de rand van Haarlem.’ De meeste gebeurtenissen zien we door Antons ogen, al stuurt de verteller het verhaal wel. De verteller laat de lezer door Antons ogen kijken zolang het goed uitkomt. Maar als er op die manier informatie drijgt achter te blijven, vertelt hij het zelf. De lezer krijgt nauwelijks iets te weten over de gedachten van de personages.

 

 

3e. Titelverklaring

 

De Aanslag gaat over de moord op de NSB’er Fake Ploeg in 1945. Het hele verhaal draait om deze gebeurtenis, en is dan ook niet meer dan een verwijzing hiernaar.

5. Beargumenteerde beoordeling

 

Ik vind het persoonlijk een erg mooi en spannend boek. Het verhaal begint redelijk rustig met een situatie van een normale familie. Opeens komt er dan actie wat leidt tot veel spanning. Tijdens deze scènes kun je ook bijna niet stoppen met lezen. Als deze scène is afgelopen, blijf je met een heleboel vragen over. Pas aan het eind van het boek krijg je pas een antwoord. Naarmate je verder leest vallen de puzzelstukjes in elkaar. Ik vind het tot nu toe het mooiste literatuurboek dat ik heb gelezen. Dat komt omdat het een soort van misdaadboek is, waarbij de misdaad langzaam wordt opgelost. Dat is ook het soort boek wat ik graag lees. Verder vind ik dat Mulisch een mooie manier van schrijven heeft. Dat is ook de reden dat het boek niet gauw verveelt. Een andere reden daarvoor is, is dat je heel erg benieuwd bent naar wie de schuldige is. Net zoals Anton het ervaart, is het uiteindelijke antwoord op deze vraag heel verlossend. Ik vind dat sommige dingen wel wat minder uitgebreid beschreven hadden mogen worden. Maar dat was zeker geen reden voor mij om het boek aan de kant te leggen.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"