De aanname door Cor de Jong

Beoordeling 9.8
Foto van een scholier
Boekcover De aanname
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 2833 woorden
  • 17 maart 2016
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 9.8
4 keer beoordeeld

Boekcover De aanname
Shadow

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te komen spelen voor een profclub. Terwijl Jake worstelt met zijn verleden, een alcoholprobleem en zijn gezondheid, lijkt Colins droom werkelijkheid te worden. Maar als het succes komt en hij de…

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te k…

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te komen spelen voor een profclub. Terwijl Jake worstelt met zijn verleden, een alcoholprobleem en zijn gezondheid, lijkt Colins droom werkelijkheid te worden. Maar als het succes komt en hij de kans krijgt om zich onsterfelijk te maken, neemt zijn carrière een onverwachte wending en rijst de vraag of hij wel de juiste keuzes gemaakt heeft. 

Een trefzekere en loepzuiver geschreven roman over het najagen van een droom die wellicht geen droom is. Over hoe we aan de zijlijn toekijken terwijl het verloop van onze levens door anderen wordt bepaald. 

De aanname door Cor de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens

 

3.1

De titel van het boek is De aanname. En de auteur van het boek is Cor de Jong. Cor de Jong is in 1978 geboren in Rotterdam. Hij is schrijver, leraar Nederlands en studiebegeleider bij de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Hij publiceerde al meerdere korte verhalen. De aanname is zijn debuutroman.

 

3.2

De uitgever van het boek is Lebowski. Lebowski is opgericht in 2007 door Oscar van Gelderen, jaarlijks geeft Lebowski zo’n 35 boeken uit. De aanname is in het jaar 2015 uitgegeven en het ISBN nummer is 978 90 488 2799 2

 

3.3

Het genre van het boek De aanname is een psychologische sportroman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdpersonages

4.1

Colin Leadbeater is 17 jaar als het boek begint en aan het eind van het boek 19/20 jaar, een precieze leeftijd van de hoofdpersoon staat niet in het boek. Colin is een jongen uit Wales met een passie voor voetbal, waar hij ook heel erg goed in is.

Jake Alderdice is 71 jaar en een voetbalscout voor de club Winchester United. Jake heeft een alcoholverslaving en heeft altijd een platvink met whisky mee. In het verhaal word Jake ontslagen als scout en worden de alcoholproblemen steeds erger.

 

4.2

Het verhaal is geschreven in de personale vertelsituatie. Dit kun je zien omdat je het verhaal bekijkt door de ogen van de hoofdpersonages maar het verhaal wel in de hij-vorm is geschreven.

 

4.3

Colin is tenger en klein. Jake vergelijkt hem als speler een beetje met Gary Lineker of Dennis Bergkamp (p. 10). Ook is hij een eerlijke jongen die niet van geniepige acties houd. Hij houdt van fairplay en wordt in het verhaal ook het hoofd van fairplay in een reclamespotje. Als hij prof is wordt hij wel steeds meer beïnvloed door de mensen om hem heen.

Jake is een oude man met een grote liefde voor voetbal en zijn voetbalclub Winchester waar hij scout is. Jake scout in het verhaal Colin. Hij kijkt nooit naar de wedstrijd, maar naar de spelers. In het verhaal krijgt Jake een hartaanval en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar komt hij erachter dat hij niet heel lang meer te leven heeft. Daarom wil hij contact opnemen met zijn ex-vrouw die hij verwaarloosd heeft. Hij heeft daar heel erg spijt van.

 

5.1 en 5.2

Mark is de beste vriend van Colin in Monmouth, het dorp waar hij tot zijn verhuizing naar het internaat woont. Hij is groot en bonkig. Jake vergelijkt hem als voetballer met Wayne Rooney. Mark helpt in de garage van zijn vader. Later gaat hij daar ook werken, als hij klaar is met school.

Zoë is de ex-vrouw van Jake. Ze ontmoeten elkaar op een feest en Jake vind vooral haar sproeten erg mooi. Jake verlaat Zoë maar heeft daar jaren later veel spijt van. Aan het eind van het verhaal ontoeten Jake en Zoë elkaar weer en ontdekt Jake dat Zoë opnieuw getrouwd is en dat ze kinderen heeft.

Jessica is de vriendin van Mark en heeft Mark helemaal onder de duim. Als ze samen gaan wonen richt zij het hele huis in en heeft Mark nauwelijks iets te zeggen over de inrichting.

Ook heb je nog alle teamgenoten van Colin maar dat zijn er teveel om op te noemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats en ruimte

6

Het verhaal speelt zich af in Groot-Brittannië. In Wales en het dorpje Monmouth, waar Colin vandaan komt en later in de voormalige hoofdstad van Engeland: Winchester. De plaatsen zijn belangrijk want Colin woont in het internaat in Winchester, waar hij voetbalt, en veel beleeft hij ook daar.

 

 

Tijd

7.1

Het verhaal speelt zich af in deze tijd omdat er in het verhaal gebruik word gemaakt van smartphones, facebook etc.

 

7.2

De vertelperiode van het verhaal is ongeveer tweeënhalf jaar dit weet ik omdat Colin want tweeënhalf seizoenen voetbalt ongeveer en voetbalseizoen lopen niet gelijk aan jaren maar duren wel even lang.

 

7.3

Het verhaal wordt chronologisch verteld omdat alles verteld wordt in de volgorde waarin het gebeurd is.

 

7.4

De schrijver maakt in het verhaal gebruik van flashbacks in de meeste flashbacks gaat het over het leven van Jake en zijn ex-vrouw, bijvoorbeeld het moment waarop hij haar ontmoet is een flashback in het verhaal, maar ook de tijd dat Zoë Jake helpt met verzorgen van hem wanneer hij een ernstige blessure heeft.

 

 

Thema en hoofdgedachten

8.1

Op de kaft staat dat het een roman is over ‘vriendschap, ambitie en de vraag in hoeverre je je leven in eigen hand hebt. Daarover gaat het boek ook: over de keuzes die je maakt.

 

8.2

 De hoofdgedachte is: keuzes maak je vaak onbewust, zonder er over na te denken. Het leven is iets wat ons overkomt. Op bladzijde 214 zegt Colin tegen een journalist: “Je zou denken dat zo’n strafschop wezenlijk anders is dan een voorzet op maat waarbij je in een split second een keuze moet maken: aannemen, schieten, terugleggen, wat dan ook. Maar het is helemaal niet anders. Het is precies hetzelfde. […] Dat is de ellende met journalisten. Het is jouw beroep om vragen te stellen en antwoorden te vinden, terwijl het mijn werk is om geen vragen te stellen, geen antwoorden te geven, maar te dóén.” De journalist zegt: “Maar… iedereen stelt zichzelf toch vragen? Als je geen vragen stelt dan blijf je onwetend. Dan leef je in veronderstellingen.” Dat is precies wat Colin doet en wat volgens hem iedereen doet. Hetzelfde zie je bij Jake. Die ontdekt dat hij zijn vrouw nooit ten huwelijk heeft gevraagd: “Het enige in mijn verdomde leven waar ik geen spijt van heb en het is niet eens echt gebeurd! Het is me gewoon overkomen.”

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

8.3

Het ene probleem is dat Colin bij een profclub terechtkomt en zich niet afvraagt of hij het echt wil. Het is iets wat hem overkomt: “Door dit ene telefoontje was het ineens alsof hij uit een pashokje stapte en zichzelf in onbekende, fonkelnieuwe kleren in de spiegel zag. Ze stonden hem.” (p. 36)

Het andere probleem is dat Colin opzettelijk een belangrijke strafschop mist in de finale van de FA-cup, zonder dat hij goed weet waarom. Daardoor wordt hij het boegbeeld van een fairplaycampagne en wordt hij ook uitgekotst door zijn teamgenoten en door supporters. Jake Alderdice krijgt tijdens die finale een hartaanval en belandt in het ziekenhuis, waar wordt vastgesteld dat hij ongeneeslijk ziek is.

 

 

 

 

8.4

Uiteindelijk verlaat Colin Winchester United en keert hij terug naar Monmouth, waar hij vandaan komt. Hij voelt zich mislukt: “Hij was er niet voor gemaakt. Dat was de armzalige conclusie die hem restte, en die, hardop uitgesproken, zo lachwekkend klonk dat hij nog dagen zou moeten oefenen voor hij het geloofwaardig zijn strot uit zou kunnen krijgen.” Daarmee zijn de problemen wel weg, maar het is ook een teleurstelling.

 

8.5

Voor Colin loopt het dus een beetje goed en een beetje slecht af. Zijn vriendschap met Mark is hersteld en hij laat Winchester achter zich. Hij vindt het plezier in voetbal en in het leven terug. Tegelijkertijd is zijn carrière mislukt.

Jake komt in een hospice terecht. Hij gaat dood. Wel spreekt hij nog één keer met zijn ex.

 

Titel

 

9

De titel "De aanname" heeft meerdere betekenissen:

 

1. Het verwijst als eerste naar het aannemen van de bal: "De eerste aanname was het belangrijkst, vond Alderdice. Als die niet goed was, kon je het wel vergeten." (p. 9)

 

2. De titel verwijst ook naar het aannamen van nieuwe spelers. Dat is het werk van Jake, als scout: "Hij had hem aangenomen destijds. Een van de laatste jongens die hij had gescout." (p. 192)

 

3. Een aanname is ook een veronderstelling. Colin en Jake leven meer in veronderstellingen dan dat ze zichzelf vragen stellen. Zie ook onder 'thematiek'.

 

 

Realistisch/niet realistisch?

 

Het verhaal is realistisch omdat de gebeurtenissen die beschreven worden echt hadden kunnen gebeuren. De plaatsten die beschreven worden bestaan echt (Monmouth, Winchester United), sommige clubs ook (Monmouth Town, Chelsea).

 

Het verhaal is onrealistisch omdat Winchester United niet bestaat (er is wel een club die zo heet, maar dat is in Virginia, USA). Ook de personages zijn verzonnen. Ik weet niet of het heel waarschijnlijk is dat iemand opzettelijk zo'n belangrijke penalty expres mist, maar het kan natuurlijk wel. Ook zijn sommige waarnemingen en herinneringen van personages onbetrouwbaar. Alderdice heeft bijvoorbeeld een falend geheugen: "De meeste foto's in zijn hoofd waren sneller verbleekt dan polaroids." (p. 32).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                   

 

 

 

Samenvatting

De aanname is een boek dat wordt opgedeeld in twee verhaallijnen, die van Jake Alderdice en Colin Leadbeter. Jake Alderdice is een gepensioneerde scout die voor zijn club, Winchester United nog wel wedstrijden bezoekt van spelers die de club interessant vinden (niet echt met pensioen dus). De club vindt zijn oordeel heel belangrijk en neemt dus ook een speler niet aan als hij het niks vindt. Voor zijn allerlaatste scout rapport gaat hij naar Monmouth (in Wales) waar hij Colin Leadbeter bekijkt. Hij oordeelt dat Colin goed genoeg is (vooral op basis van zijn fantastische eerste aanname). Daar begint dan ook de verhaallijn van Colin, na zijn wedstrijd wordt hij gebeld om voor Winchester te komen spelen, hierbij moet hij wel zijn allerbeste vriend Mark achterlaten. Ze zijn zo close dat ze zelfs Marco werden genoemd. De verhaallijn van Colin gaat hierbij over zijn weg naar de top. Winchester is sinds kort overgenomen door een miljonair en daardoor erg ambitieus, ze willen dan ook naar de premier league promoveren. Colin mag een oefenstage lopen tijdens de zomer om te kijken of hij het niveau aankan. Tijdens de eerste wedstrijd is Collin niet tevreden maar hij had wel gescoord. Hij hoort de volgende dag dat hij bij Winchester mag komen spelen bij de onder de 18. Tijdens het eerste seizoen leert hij zijn teamgenoten Rick (de aanvoerder), Dave, Gary (de beste van het team) goed kennen. Zijn andere teamgenoten Jeremy, Neville, Barry en Luke (Gary zijn tweelingbroer, die veel minder goed is). Hij groeit uit tot een van de smaakmakers en kan vooral goed spelen met Gary. Aan het eind van het jaar wordt Neville betrapt met wiet (waarschijnlijk geplant door Gary) en wordt weggestuurd. Daarna krijgen Gary en Colin een contract aangeboden (Gary eerder dan Colin) en mogen meetrainen met het eerste, waarna Colin nog drie keer mag invallen dat seizoen. Ze verwachten dat ze het seizoen erna met de onder de 21 gaan meedoen maar maken wel al allebei hun debuut. Ondertussen gaat Mark al trouwen en vraagt hij of hij zijn getuigen wil zijn, ook al groeien ze steeds meer uit elkaar. In de zomer maakt Colin zijn eerste opwachting voor Wales onder de 21. Het volgende seizoen veroveren Colin en Gary een basisplaats in het eerste. De eerste seizoenshelft zorgde Gary voor veel assists en hijzelf pakte regelmatig een doelpuntje mee. Hij maakte zelfs de winnende penalty in de zesde ronde tegen Leeds United in de FA Cup. Hierdoor kwamen ze in de halve finale die ze ook wonnen, volledig verrassend kwamen ze in de finale tegenover Chelsea. De finale is helaas wel op dezelfde dag als Mark zijn huwelijk. Als Colin aan het einde van de wedstrijd de wedstrijd kan beslissen door een penalty (volkomen onterecht gegeven) schiet hij de penalty recht op de keeper omdat de penalty onterecht was gegeven. Hierna maakt Chelsea de winnende en verliest Winchester de beker. Zijn teamgenoten zijn woest en gaan niet meer met hem om waardoor Colin een lastige periode tegenmoet gaat. Hij mag wel in een reclame meespelen voor fairplay als het gezicht. Hij is het gesprek van die week, internationaal nieuws. De rest van het seizoen speelt Colin slecht, hij is uit vorm geraakt. In de zomer mag hij nog wel meedoen met Wales onder de 21 op een toernooi maar daarna raakt zijn carrière een beetje op een dood spoor. Niet omdat hij het niet heeft gered maar simpelweg omdat zijn teamgenoten hem haten en hij zo niet kan spelen. Hij kan moeilijk naar een nieuwe club en dus besluit hij weg te gaan bij Winchester. Hierbij gaat hij op het einde van het verhaal gewoon terug naar Monmouth waarbij hij nog niet heeft gezegd tegen de club dat hij gaat stoppen, zo eindigt het verhaal ook.

De aanname is een boek dat wordt opgedeeld in twee verhaallijnen, die van Jake Alderdice en Colin Leadbeter. Jake Alderdice is een gepensioneerde scout die voor zijn club, Winchester United nog wel wedstrijden bezoekt van spelers die de club interessant vinden (niet echt met pensioen dus). De club vindt zijn oordeel heel belangrijk en neemt dus ook een speler niet aan als hij het niks vindt. Voor zijn allerlaatste scout rapport gaat hij naar Monmouth (in Wales) waar hij Colin Leadbeter bekijkt. Hij oordeelt dat Colin goed genoeg is (vooral op basis van zijn fantastische eerste aanname). Daar begint dan ook de verhaallijn van Colin, na zijn wedstrijd wordt hij gebeld om voor Winchester te komen spelen, hierbij moet hij wel zijn allerbeste vriend Mark achterlaten. Ze zijn zo close dat ze zelfs Marco werden genoemd. De verhaallijn van Colin gaat hierbij over zijn weg naar de top. Winchester is sinds kort overgenomen door een miljonair en daardoor erg ambitieus, ze willen dan ook naar de premier league promoveren. Colin mag een oefenstage lopen tijdens de zomer om te kijken of hij het niveau aankan. Tijdens de eerste wedstrijd is Collin niet tevreden maar hij had wel gescoord. Hij hoort de volgende dag dat hij bij Winchester mag komen spelen bij de onder de 18. Tijdens het eerste seizoen leert hij zijn teamgenoten Rick (de aanvoerder), Dave, Gary (de beste van het team) goed kennen. Zijn andere teamgenoten Jeremy, Neville, Barry en Luke (Gary zijn tweelingbroer, die veel minder goed is). Hij groeit uit tot een van de smaakmakers en kan vooral goed spelen met Gary. Aan het eind van het jaar wordt Neville betrapt met wiet (waarschijnlijk geplant door Gary) en wordt weggestuurd. Daarna krijgen Gary en Colin een contract aangeboden (Gary eerder dan Colin) en mogen meetrainen met het eerste, waarna Colin nog drie keer mag invallen dat seizoen. Ze verwachten dat ze het seizoen erna met de onder de 21 gaan meedoen maar maken wel al allebei hun debuut. Ondertussen gaat Mark al trouwen en vraagt hij of hij zijn getuigen wil zijn, ook al groeien ze steeds meer uit elkaar. In de zomer maakt Colin zijn eerste opwachting voor Wales onder de 21. Het volgende seizoen veroveren Colin en Gary een basisplaats in het eerste. De eerste seizoenshelft zorgde Gary voor veel assists en hijzelf pakte regelmatig een doelpuntje mee. Hij maakte zelfs de winnende penalty in de zesde ronde tegen Leeds United in de FA Cup. Hierdoor kwamen ze in de halve finale die ze ook wonnen, volledig verrassend kwamen ze in de finale tegenover Chelsea. De finale is helaas wel op dezelfde dag als Mark zijn huwelijk. Als Colin aan het einde van de wedstrijd de wedstrijd kan beslissen door een penalty (volkomen onterecht gegeven) schiet hij de penalty recht op de keeper omdat de penalty onterecht was gegeven. Hierna maakt Chelsea de winnende en verliest Winchester de beker. Zijn teamgenoten zijn woest en gaan niet meer met hem om waardoor Colin een lastige periode tegenmoet gaat. Hij mag wel in een reclame meespelen voor fairplay als het gezicht. Hij is het gesprek van die week, internationaal nieuws. De rest van het seizoen speelt Colin slecht, hij is uit vorm geraakt. In de zomer mag hij nog wel meedoen met Wales onder de 21 op een toernooi maar daarna raakt zijn carrière een beetje op een dood spoor. Niet omdat hij het niet heeft gered maar simpelweg omdat zijn teamgenoten hem haten en hij zo niet kan spelen. Hij kan moeilijk naar een nieuwe club en dus besluit hij weg te gaan bij Winchester. Hierbij gaat hij op het einde van het verhaal gewoon terug naar Monmouth waarbij hij nog niet heeft gezegd tegen de club dat hij gaat stoppen, zo eindigt het verhaal ook.

De verhaallijn van Jake Alderdice gaat als volgt: Jake Alderdice is een vaste drinker en begint op zijn oude jaren steeds meer te drinken. Hij merkt dat hij steeds vaker in de kantine te vinden is om te drinken en verhalen te vertellen. Hij wilt daarbij niet toegeven dat hij een alcoholist is. Jake merkt dat er steeds meer veranderd binnen het voetbal, scout verslagen worden allemaal in computers verwerkt met statistieken en alles erbij, voetbalclubs worden overgenomen door miljonairs enz. Hij doet hier niet aan mee maar hierdoor neemt zijn liefde voor voetbal niet af. Wel is hij steeds minder bekend met dingen op de club, vroeger kende hij alles en iedereen terwijl hij nu nog moeite had om teams te onderscheiden en zelfs met initialen op hun borst kon hij mensen niet bij naam noemen. Hij krijgt van zijn baas/vriend Bill te horen dat hij een stap terug moet doen ofwel officieel met pensioen gaan (voor Jake voelde dit als ontslag). Hij voelde zich verraden en begon meer te drinken, hij kreeg wel een eeuwige seizoenkaart en werd benoemd tot erelid. Ook bezoekt hij de finale in het Wembley stadion, maar krijgt een hartaanval als Colin de strafschop mist. Hij beland in een ziekenhuis waar ze hem vertellen dat het wel goed komt met zijn hart maar niet met zijn lever, hij leeft te ongezond en het is niet te herstellen. Hij komt niet snel in aanmerking voor een transplantatie dus moet hij zijn laatste dagen in een verpleegtehuis afmaken. Het eindigt met zijn ex vrouw die op bezoek komt (Zoë, Jake had altijd al spijt gehad hoe het met haar geëindigd was) en hij kan het toch nog op een goede manier met haar eindigen.

 

De samenvatting is van scholieren.com:

http://www.scholieren.com/boeken?f=JmZbem9la3Rla3N0XT1kZSBhYW5uYW1l

 

 

 

 

 

 

 

Leeservaringen

Onderwerp

Het onderwerp sprak me in eerste instantie niet aan omdat ik niet echt van voetbal houd, maar na het lezen van het boek ben ik blij dat ik het gelezen heb want het boek draait wel om voetbal maar heeft ook een leuke gebeurtenissen in het boek die niet met voetbal te maken hebben.

Taalgebruik 

De schrijver van het boek heeft gebruik gemaakt van makkelijke en niet al te lange zinnen waardoor het boek makkelijk te lezen is. Ook heeft de schrijver makkelijk taalgebruik gebruikt.

Gebeurtenissen

De Gebeurtenissen in het boek zijn leuk en soms ook spannend. Dit zorgt ervoor dat je het boek bijna in een adem uit wilt lezen.

Meeleven  

Je kon erg goed in het boek meeleven. Dit komt omdat je in de hoofden van de hoofdpersonen en je als het ware alles voelt wat zij voelen en alles meemaakt wat zij ook meemaken.

Het einde

Het einde van het boek was open want je wist niet hoe het leven van Colin afloopt. Gaat hij door met voetbal of niet? Persoonlijk houd ik echt niet van een open einde omdat ik er dan nog een paar dagen in mijn hoofd mee rond loop hoe het verhaal zou aflopen voor Colin.

Algemeen oordeel

Ik zou iedereen het boek aanraden omdat het een realistische kijk geeft in de voetbalwereld. Want iedereen denkt dat de professionele voetballers het altijd maar goed hebben, maar concurrentie en jaloezie ligt overal op de loer. Het boek is makkelijk te lezen en leest daarom heel vlug. Het heeft twee leuke verhaallijnen die erg verschillen van elkaar, maar ook weer heel veel met elkaar te maken hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanname door Cor de Jong"