Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Karel ende Elegast door Onbekend

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Karel ende Elegast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1994 woorden
  • 23 januari 2016
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
27 keer beoordeeld

Boekcover Karel ende Elegast
Shadow

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als e…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch verv…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als een despoot die zich door slechte raadgevers laat misleiden. In Karel ende Elegast zien we hem in een opmerkelijke dubbelrol: de grote koning speelt – in opdracht van God nog wel – voor dief. Maar door aan het goddelijk gebod te gehoorzamen, krijgt Karel de gelegenheid om de trouw van twee van zijn vazallen te toetsen. Hij ontdekt dat hij de trouwe ten onrechte te zwaar gestraft heeft en dat hij de verraderlijke ten onrechte vertrouwt. Door deze ontdekking kan hij een aanslag op zijn leven voorkomen en ervoor zorgen dat ieder krijgt wat hij verdient.

Karel ende Elegast door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Titelverklaring

De titel spreekt voor zich; het verhaal gaat over koning Karel en zijn trouwe vazal Elegast. ‘Ende’ is   een verouderde vorm en betekent ‘en’.

2. Samenvatting 

Het verhaal gaat over Koning Karel. Karel ligt ’s avonds in bed in zijn kasteel wanneer hij via een engel een boodschap van God krijgt: “Ga uit stelen of je verliest je leven.” Karel gaat hier niet op in omdat hij denkt dat hij misschien wel misleid wordt door de duivel. Maar wanneer de engel driemaal aan hem is verschenen met dezelfde boodschap, besluit hij er toch naar te handelen. Hij trekt erop uit en wanneer hij in het donkere woud loopt denkt hij aan Elegast, een vazal die hij uit zijn land heeft verbannen. Op dat moment komt hij een ridder tegendie zich niet kenbaar wil maken. Ze raken in een gevecht dat Karel wint. Daarna maakt de ridder zich bekend als Elegast. Elegast is door omstandigheden gedwongen om dief te worden en Karel ziet hier zijn kans. Hij stelt zich voor als Adelbrecht, en zegt dat hij ook een dief is. Hij stelt voor om koning Karel – zichzelf – te gaan bestelen. Elegast ziet dit niet zitten omdat hij, ondanks zijn verbanning, nog steeds trouw is aan zijn koning. In plaats daarvan stelt hij voor om Eggeric, de gemene zwager van Karel, te bestelen. Ze gaan op weg naar het kasteel van Eggeric.

Als ze zijn aangekomen bij het kasteel van Eggeric gaat Elegast als eerst naar binnen. Binnen wordt hij gewaarschuwd door een haan, die hem zegt dat koning Karel in de buurt is. Hij kan deze haan verstaan door magische kruiden. Elegast keert hierna weer naar buiten en wil niet langer inbreken bij Eggeric. Adelbrecht haalt hem over om toch door te zetten. Elegast brengt alle bewoners van het kasteel in een diepe slaap met behulp van een toverspreuk. Alle sloten worden geopend en de buit wordt naar buiten gebracht. Karel wil weer naar huis gaan, maar Elegast wil nog een heel kostbaar zadel stelen en gaat dus weer naar binnen. Dit zadel bevindt zich in de slaapkamer van Eggeric en door de geluiden die Elegast per ongeluk maakt wordt Eggeric wakker. Hij maakt zijn vrouw wakker maar die verzekert hem ervan dat er niets aan de hand is. Ze vraagt haar man wat hij van plan is en hij vertelt eerlijk dat hij zijn zwager, koning Karel, wil doden. Zij wordt woedend, Karel is ten slotte haar broer. Eggeric geeft zijn vrouw een klap in haar gezicht.

Ondertussen ligt Elegast onder het bed en hoort dit gesprek. Hij vangt het bloed uit de neus van de vrouw in zijn handschoen en keert terug naar buiten. Hij vertelt Adelbrecht over het plan van Eggeric en laat het bloed op zijn handschoen zien. Hij wil direct actie ondernemen en Eggeric doden. Karel beseft waarom God hem de opdracht heeft gegeven om te gaan stelen. Hij stelt voor dat Elegast naar koning Karel gaat om hem te waarschuwen, maar dit wil Elegast niet omdat hij verbannen is. Adelbrecht biedt vervolgens aan om zelf de koning te gaan waarschuwen en Karel vertrekt dus weer naar zijn eigen kasteel.

De volgende dag wordt er hof gehouden en koning Karel geeft de verraders een warm ontvangst. Vervolgens beschuldigt hij ze van het samenzweren tegen hem, wat zij natuurlijk ontkennen. Koning Karel laat Elegast aan zijn hof verschijnen die met het bloed aan zijn handschoen kan aantonen dat Eggeric schuldig is. Uiteindelijk wordt besloten dat Eggeric gedood zal worden door Elegast. Hij wordt weer in ere hersteld en trouwt met de weduwe van Eggeric, Karels zus.

 

3. Verhaalanalyse

 

Rol en ontwikkeling van de personages
Elegast
Elegast is een dappere ridder, die noodgedwongen roofridder werd. De reden van deze verbanning is niet helemaal duidelijk. Elegast blijft wel trouw aan zijn eed aan Karel. Elegast heeft veel toverelementen om zich heen. Hij heeft het vermogen om deuren zonder sleutel te openen, mensen in slaap te brengen en hij bezit kruid, waardoor hij een haan en een hond kan verstaan. Elegast is een toonbeeld van de ridder. Elegast komt Karel ’s nachts tegen, als Karel uit stelen is. Karel is onhandig met het inbreken dus gaat Elegast dat voor hem doen. Hij hoort dat Eggeric een samenzwering tegen Karel heeft. Elegast weet ondertussen, door het toverkruid, dat hij met Karel uit stelen is. Hij vertelt tegen Karel dat er een samenzwering tegen de koning is, dit doet hij omdat hij nog steeds trouw is aan de koning. Als Eggeric de volgende dag gesnapt en opgepakt wordt moet Elegast snel komen. Hij krijgt het bericht dat zijn misdaden vergeven worden. Als hij met Eggeric gaat vechten zal hij een machtig man worden. Elegast bidt tot God om vergeving en hij wint de strijd met Eggeric.

 

Karel de Grote
Karel de Grote is een historische figuur, die leefde van 742 tot 814 en koning der Franken was van 768 tot zijn dood. Rond 785 was er sprake van een samenzwering tegen hem. In Karel ende Elegast is Karel niet de machtige koning, die alles naar zijn hand zet. Hij is vroom, onhandig als inbreker, edelmoedig, dapper en kent ook twijfel en angst.
Karel krijgt een droom waarin hij een opdracht van God krijgt om te gaan stelen, eerst is hij hierop tegen. Maar de droom wordt drie keer herhaald, zo weet hij dat dit van God komt.  
Hij komt Elegast tegen, Elegast was eerst een ridder van Karel, maar Karel heeft hem verbannen. Karel laat Elegast voor hem stelen. Elegast hoort dat er een samenzwering tegen Karel is. Hij vertelt dit tegen hem en Karel snapt waarom God hem uit stelen liet gaan. Karel merkt dat Elegast zijn vriend is en hij besluit om hem weer in ere te herstellen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Eggeric van Eggermonde
Eggeric van Eggermonde is getrouwd met de zus van Karel. Hij beraamt een aanslag op het leven van zijn zwager. Hij is een ontrouwe ridder. De nacht dat Elegast bij hem inbreekt, wordt hij wakker en verteld tegen zijn vrouw dat hij een samenzwering tegen Karel heeft. Zijn vrouw wordt erg boos maar dan slaat Eggeric haar in het gezicht. De volgende dag wordt Eggeric betrapt op het kasteel van Karel, hij wordt opgepakt en er staat hem een gevecht met de Elegast te wachten. Eggeric bidt niet tot God, hij verliest het gevecht en sterft.

 

Setting
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is rond 1270. Het verhaal speelt zich ’s nachts en de volgende dag af. Het speelt zich af in het bos, in het huis van Eggeric en op het kasteel van Karel.

 

Tijd en verhaallijnen

De verteltijd is ongeveer één tot anderhalf uur, de vertelde tijd is een dag en een nacht. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Er zijn geen vooruitwijzingen en terug verwijzingen.
 

Vertelinstanties:

Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief. Deze ik-persoon is Karel. Als Karel een opdracht van de engel krijgt, merk je duidelijk dat het vanuit wordt verteld. Maar op het begin lijkt het of het wordt verteld door een verteller. Want er staat: ‘Een mooi en waar gebeurd verhaal kan ik u vertellen, luister maar.’

 

Open plekken:
Er is een kleine open plek in het boek, namelijk als Karel en de Elegast op het begin een gevecht samen hebben. Dan weet je niet met wie Karel aan het vechten is, maar al snel wordt de naam van Elegast genoemd en is het wel bekend.

 

Thema en motieven:

De motieven in het boek zijn:

Magie, door de toverspreuk en het toverkruid van Elegast

Verraad, het verraad van Eggeric

God, in een droom komt God tot Karel, de Elegast vraagt God om hulp

Trouw, de Elegast blijft trouw aan Karel, ook al heeft Karel hem verbannen

Ridderlijk gedrag, de Elegast en Eggeric vechten samen

Het thema is trouw of vertrouwen, de Elegast blijft trouw aan Karel en Karel is trouw aan God.

 

Taalgebruik:

De originele tekst is geschreven in het Middelnederlands, maar wij kunnen dat lastig of niet lezen. De vertaling is wel goed te lezen, af en toe is er wel een aparte zinsopbouw doordat de tekst vertaald is. Ook is er soms spraken van symboliek, maar deze wordt allemaal uitgelegd in de tekst. Dus dat levert geen problemen op.

 

4. Plaats in de literatuurgeschiedenis:

Karel ende Elegast is een voorhoofse ridderroman en de enige in zijn soort. In het Nederlands is er geen enkel andere Karelroman in zijn geheel over geleverd. De auteur van dit boek is onbekend, maar men gaat er vanuit dat het gaat om een Vlaming. Dit boek wordt doorgaans gedateerd rond de twaalfde / dertiende eeuw. Het verhaal is waarschijnlijk in de loop van de tijd verchristelijkt, toch is het historisch gezien van grote waarde.

 

5. Auteur:

 

De auteur van Karel ende Elegast is niet bekend. In de loop van de tijd is Karel ende Elegast vrij vertaald door verschillende mensen.

 

6. Eindoordeel (Laura)

 

Karel ende Elegast was geen moeilijk boek om te lezen. Het had korte zinnen, maar het verhaal was wel erg duidelijk. Er is niet veel spanning in het verhaal, maar toch is het leuk om te lezen, omdat je dit niet dagelijks leest. Ook is het leuk om een verhaal met een boodschap te lezen. Je leert hier van en het zet je aan het denken.

Karel heeft indruk op mij gemaakt omdat hij overkomt als een strenge, egoïstische koning. Maar uiteindelijk vergeeft hij de Elegast wel en ziet hij zijn eigen fouten in. Ook heeft hij een goed hart omdat hij eigenlijk niet wilde gaan stelen.

Elegast vond ik een boeiend persoon, omdat hij ondanks alles toch trouw bleef aan Karel. Dit had ik niet verwacht, en ik denk ook niet dat ik hetzelfde gedaan zou hebben. Hij zei bijvoorbeeld tegen Karel:  ‘Bij alles wat God schiep, als u mijn vriend niet was, zou het vannacht niet ongewroken blijven dat u zo schandelijk spreekt over koning Karel, mijn eerbiedwaardige vorst. Bij God, ik zal mijn plan uitvoeren voor ik van het kasteel vertrek. Wat er ook met mij zal gebeuren, ik zal mijn woede koelen op degenen die de dood van de koning hebben gezworen.’

De schrijver wilt je denk ik laten nadenken over het geloof. Dat als God je roept er meer achter zit. God heeft soms andere wegen dan wij denken. Want Karel kwam doordat hij iets ‘slechts’ (uit stelen) moest doen erachter dat er een moord op hem zou worden gepleegd. Het is wel gelukt om mij daarover na te laten denken.

 

6. Eindoordeel (Noa)

Normaal hou ik helemaal niet van boeken over de middeleeuwen maar dit keer vond ik het onderwerp van het verhaal wel interessant omdat je zo’n verhaal in deze tijd nooit meer tegen komt, het is heel anders dan moderne boeken. Verder vond ik het wel leuk dat ik door dit boek er een beetje achter kwam hoe mensen in die tijd omgingen met bepaalde zaken zoals het geloof. De gebeurtenissen in het boek waren allemaal nodig om de wijze les in het boek naar voren te laten komen. Daarom kan er eigenlijk geen enkele gebeurtenis weggelaten worden, er zijn geen overbodige stukken. Dat maakte het boek erg concreet. Wat ik wel jammer vond aan het boek was dat de gebeurtenissen allemaal wel heel toevallig waren en daarom was het boek onrealistisch. Zelf hou ik meer van realistische boeken want dan kan ik me beter inleven in de personages. Dat was bij dit boek dus niet het geval. Ik kon niet heel goed mijn aandacht erbij houden tijdens het lezen, ik vond het niet zo spannend. Ik zou dit boek denk ik niet aanraden aan mensen, het is namelijk wel een beetje saai maar voor de mensen uit het verleden was het een prachtig en leerzaam verhaal.

Normaal hou ik helemaal niet van boeken over de middeleeuwen maar dit keer vond ik het onderwerp van het verhaal wel interessant omdat je zo’n verhaal in deze tijd nooit meer tegen komt, het is heel anders dan moderne boeken. Verder vond ik het wel leuk dat ik door dit boek er een beetje achter kwam hoe mensen in die tijd omgingen met bepaalde zaken zoals het geloof. De gebeurtenissen in het boek waren allemaal nodig om de wijze les in het boek naar voren te laten komen. Daarom kan er eigenlijk geen enkele gebeurtenis weggelaten worden, er zijn geen overbodige stukken. Dat maakte het boek erg concreet. Wat ik wel jammer vond aan het boek was dat de gebeurtenissen allemaal wel heel toevallig waren en daarom was het boek onrealistisch. Zelf hou ik meer van realistische boeken want dan kan ik me beter inleven in de personages. Dat was bij dit boek dus niet het geval. Ik kon niet heel goed mijn aandacht erbij houden tijdens het lezen, ik vond het niet zo spannend. Ik zou dit boek denk ik niet aanraden aan mensen, het is namelijk wel een beetje saai maar voor de mensen uit het verleden was het een prachtig en leerzaam verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Karel ende Elegast door Onbekend"