Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1736 woorden
  • 7 januari 2016
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7
30 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting

Nordip is een Marokkaanse jongen die nadat het uitging met zijn vriendin 2 jaar helemaal niks heeft uitgevoerd. Zijn ouders zijn teleurgesteld in hem en opeens besluit hij dat hij zijn leven wil gaan beteren. Hij vraagt zijn neef Krimo om hulp die in de Blauwe Gier werkt. Hij heeft geluk en mag op sollicitatie komen, hij wil geen geld verdienen maar er een soort stage lopen en dus biedt hij aan om de afwasser te worden. Ondanks dat hij graag weer iets wilde doen in zijn leven schaamt hij zich wel een beetje voor zijn baantje en zegt tegen zijn vader dat hij de administratie moet doen bij de het restaurant. Nordip heeft het naar zijn zin en het lukt hem om Agnes te koppelen aan zijn neef Krimo. Op een dag komt de FIOD binnenvallen en ze komen er achter dat hun baas Meerman heeft gefraudeerd, veel mensen werken zwart waardoor hij geen belasting hoeft te betalen. Meerman, de boekhouding en een paar werknemers moeten mee voor onderzoek. Er ontstaat heel veel chaos, werknemers vertrekken en klanten zijn ontevreden doordat er een tekort is aan koks. Op een gegeven moment wordt Nordip door Meerman meegenomen voor een potje dammen. Nordip had de werknemers wel eens vaker horen praten over ‘het spel’ maar had nooit geweten wat het inhield en hoe je het kon spelen. Het bleek uiteindelijk dat het spel een potje dammen was, als je won dan kreeg je een betere baan binnen het restaurant en voor Nordip betekende dit dat hij kok mocht worden. Tegen iedereens verwachting won hij en mocht hij dus kok worden. Als hij aan het einde van de dag naar huis gaat dan ziet hij een aantal collega’s met flessen spiritus. Hij denkt er niet echt bij na en loopt naar huis, maar dan hoort hij de brandweer die naar het restaurant toegaat omdat dat in vlammen opgaat.

 

Analyse

Uiterlijk van de roman

De omslag van het boek heeft wel te maken met het verhaal, in eerste instantie lijken het op witte stippen met een bruine ondergrond maar als je goed kijkt dan zie je dat de witte stippen borden zijn en dat er messen en vorken zijn afgebeeld, wat past bij het verhaal over restaurant de Blauwe Gier.

De titel Het Schnitzelparadijs slaat ook weer terug op het restaurant, waar ze veel eten serveren maar wat vooral bekend staat om hun schnitzels.

Het boek is niet voor een speciaal persoon geschreven.

Er is geen sprake van een citaat, maar er staat wel een kort gedicht voor in het boek.

Er is geen proloog.

Er zijn 4 verschillende hoofdstukken met in ieder hoofdstuk weer verschillende hoofdstukken met een aparte titel.

Er is geen epiloog.

Perspectief

De personale vertelsituatie

Het verhaal wordt vertelt in de ik vorm, het wordt personaal vertelt.

Voorbeeld: Ik bijt op mijn pink, ik bijt op mijn wijsvinger, en dan op mijn duim. Ik zie er niet uit, ik ben doordrenkt met jus, appelmoes en tomatensoep.

Vooruit- en terugwijzingen, flashbacks en tijdsprongen

In het boek is geen sprake van vooruitwijzingen en tijdsprongen, maar wel van terugwijzingen en flashbacks. Nordip verwijst soms terug naar zijn verleden, en heel hoofdstuk 3 is een flashback naar het leven van zijn neef Krimo, hoe hij in Nederland terecht is gekomen. Het hoofdstuk heet: Drie: Krimo – het verhaal van mijn neef.

Verteltijd en vertelde tijd

Het verhaal speelt zich af tussen 1992 en 1993, dit is de periode dat Nordip bij de Blauwe Gier werkt. Het boek heeft 301 bladzijdes.

Verhaalruimte

Het verhaal speelt zich af tussen 1992 en 1993, er zijn niet echt aanwijzingen voor in het boek

Het verhaal vindt vooral plaats in de Blauwe Gier, maar ook in het huis van zijn buurvrouw mevrouw Malade en in zijn eigen huis. De flashbacks vinden plaats in Tasanimt en op een paar andere plaatsen samen met Tsjoepita.

Het klimaat in het boek speelt geen grote rol maar komt er wel in voor. In de flashbacks van Nordip in Tasanimt is het altijd heel mooi weer en Nederland wordt vaak heel regenachtig beschreven. Dit is ook een van de redenen dat de inwoners van Tasanimt Nederland slecht beschrijven.

Stijl

Ik vond de stijl van Khalid Boudou moeilijk om te lezen, soms snapte ik niet zo goed waar hij het nou over had of wat hij met de zinnen bedoelde. Hij vertelde soms ook dingen die niet relevant waren voor het verhaal of niet samenhingen met waar het op dat moment over ging. De schrijver gebruikte veel moeilijke Nederlandse en ook Marokkaanse woorden zoals chebab, getergde, referentiepunt en adoniscomplex. Aan het eind van het boek was wel een lijst met de Marokkaanse woorden en wat ze betekenen maar ik denk dat ik niet de enige ben die iedere keer wil onderbreken om een woord op te gaan zoeken

Personages

Round characters

Nordip Doenia

Nordip is een Marokkaanse jongen van negentien. Hij is dromerig en vergeetachtig, hij komt bijvoorbeeld iedere dag te laat op zijn werk. Nordip is wel vastberaden om die 2 jaar van zijn leven die hij alleen maar in bed heeft gelegen weer goed te maken. Nordip is een slimme jongen die zich af en toe misschien wat dommer voordoet maar heel goed weet hoe het zit. Hij is ook een grappenmaker en heeft humor.

Krimo

Krimo is de neef van Nordip. Net zoals Nordip is hij een grappenmaker en is hij een dromer. Hoewel Nordip wat rustiger is, is Krimo zeker niet op zijn mondje gevallen en een beetje impulsief. Krimo is naar Nederland gekomen toen hij uitgehuwelijkt was. Dit huwelijk heeft niet gewerkt omdat zijn vrouw hem het huis heeft uitgezet.

Meerman

Meerman is de baas van het restaurant. Hij wil jongeren met een slecht verleden graag een kans geven om iets van hun leven te maken en biedt ze een baan aan, meestal in de keuken. Meerman kan dus een begripvolle, volwassen man zijn, maar later in het verhaal zie je ook een andere kant van hem die onbetrouwbaar is, omdat hij te weinig belasting betaalde. Hij is wel een slimme maar bazige man die weet wat hij doet.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Meerman is de baas van het restaurant. Hij wil jongeren met een slecht verleden graag een kans geven om iets van hun leven te maken en biedt ze een baan aan, meestal in de keuken. Meerman kan dus een begripvolle, volwassen man zijn, maar later in het verhaal zie je ook een andere kant van hem die onbetrouwbaar is, omdat hij te weinig belasting betaalde. Hij is wel een slimme maar bazige man die weet wat hij doet.

 

Flat characters

Agnes

Agnes is een meisje die in de bediening werkt in de Blauwe Gier, in het verhaal wordt ze gekoppeld aan Krimo. Ze is een lief meisje maar heeft ook haar harde kant. Je ziet niet heel veel van haar in het verhaal

 

Spanning

Het Schnitzelparadijs is niet echt een spannend boek zoals de meeste mensen een spannend boek zouden beschrijven. Het is spannend op de manier dat je niet weet of Nordip het ook vol gaat houden om iets van zijn leven te gaan maken en hoe het af gaat lopen met het restaurant. Als je het hoofdstuk over Krimo aan het lezen bent wordt je ook wel nieuwsgierig naar hoe hij nou precies hier is terecht gekomen. Niet spannend qua criminaliteit dus, maar wel een goed verhaal waardoor je nieuwsgierig wordt.

De schrijver gebruikt eigenlijk geen open plekken, het boek heeft wel een open einde:

Verderop klinkt het ‘Chef! Brand! Brand!!’

Daarachter breekt de paniek uit.

Ik zet de fluit aan mijn mond, verdeel mijn vingers over de gaten, mijn handen aan het roer, vaar op de melodie van mijn neef en verdwijn van zot genot in een eigenwijsje.

Je weet niet hoe het verder met het restaurant afloopt, of de brand geblust kan worden, of de jongens gepakt worden, dat soort dingen.

Volgens mij is de hamvraag: Hoe loopt het verder af met het restaurant?

Meerman is gepakt door de FIOD, het restaurant staat in vlammen maar op de vraag hoe dit afloopt wordt geen antwoord gegeven. Ik denk dat het restaurant het niet gaat redden, ook als het de brand overleeft dan is er veel schade en ze hebben geen geld om het op te knappen, en het restaurant stond al niet goed bekend dus ik denk dat het hier ophoudt voor restaurant de Blauwe Gier.

Thema, motieven en visie

Het thema van Het Schnitzelparadijs is Nordip die opzoek gaat naar het doel in zijn leven, wat hij doet door te gaan werken

De motieven zijn:

  • Cultuurverschillen
  • Liefde
  • Nordip zijn leven in Tasanimt
  • Krimo zijn leven in Tasanimt

    Ik denk dat de schrijver met dit verhaal het leven vanuit een allochtoon wil laten zien, omdat sommige Nederlanders niet lijken te begrijpen hoe het leven voor een buitenlander in Nederland eruit ziet en hoe ze hier soms terecht zijn gekomen, en dat laat de schrijver in dit verhaal zien.

     Lectuur of literatuur

  • Structurele argumenten

    Het Schnitzelparadijs is een boek waarin alles met elkaar samenhangt. Het is misschien geen boek met chronologische volgorde, maar het verhaal gaat wel steeds over dezelfde personen en deze komen ook steeds terug. Bijvoorbeeld, in hoofdstuk maak je kennis met Krimo, de neef van Nordip. In hoofdstuk 3 wordt vertelt over zijn leven in Tasanimt, en ook al is dit een flashback je weet wel waar het over gaat. Het hele verhaal komt terug op het thema: Nordip die het doel in zijn leven probeert te vinden, dit doet hij door te werken en hij werkt in het gehele verhaal in de Blauwe Gier en komt ook steeds terug op het feit dat hij iets van zijn leven wil gaan maken.

  • Realistische argumenten

    Het verhaal wat vertelt wordt is zeker een verhaal wat echt zou kunnen gebeuren. In het algemeen gaat het over een allochtone jongen die werk zoekt om een kans te krijgen op een goed leven. Het is ook niet zo dat zoals in een fictief verhaal het probleem van Nordip opeens wordt opgelost, eigenlijk is dat aan het einde van het verhaal nog steeds niet gebeurd want hoewel hij eindelijk tot kok is gepromoveerd staat het restaurant in de brand en heeft hij dus geen werk meer. Het verhaal is niet voorspelbaar, het kwam bijvoorbeeld niet verwacht dat de FIOD kwam binnenvallen. De personages hebben ook vele karaktereigenschappen, van Meerman weet je bijvoorbeeld dat hij een aardige maar bazige man is, maar dat hij ook vals is doordat hij de belasting ontduikt.

  • Stilistische argumenten

    Het taalgebruik in dit verhaal is zeker niet eenvoudig, waaraan je kunt zien dat het een literair boek is. Er worden Marokkaanse woorden gebruikt zoals chebab maar ook moeilijke Nederlandse woorden zoals getergde, referentiepunt en adoniscomplex. Er wordt niet letterlijk vertelt hoe de hoofdpersoon zich voelt, dit ‘vertelt’ hij zelf door bepaalde acties te ondernemen.

REACTIES

X.

X.

Verslag gaat compleet fout

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"