Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2350 woorden
  • 11 december 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
8 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Gegevens van het boek

Auteur: Kluun (pseudoniem van Raymond van de Klundert, geboren in 1964)

Titel: Komt een vrouw bij de dokter

Voor het eerst gepubliceerd in: 2003

Omslagontwerp: Eric Hesen

Uitgever: Uitgeverij Podium, Amsterdam, 2006, 33e druk

Aantal pagina’s: 319

Genre: roman

 

Samenvatting van het boek

In deel I (“Stijn & Carmen”) maken we kennis met het echtpaar Stijn en Carmen van Diepen uit Amsterdam. Stijn is mede-eigenaar van het marketingbureau “Merk in Uitvoering” en Carmen heeft een bedrijfje dat advertentieconcepten verkoopt. Ze zijn allebei zeer succesvol in hun werk en hebben een dochtertje dat Luna heet. Bij Carmen is borstkanker in een ver gevorderd stadium geconstateerd en dat zet hun leven volledig op z’n kop.

 

De artsen adviseren chemotherapie en Carmen ondergaat deze intensieve behandelingen in het ziekenhuis. Stijn gaat consequent met haar mee maar zou dat eigenlijk het liefst niet doen. Hij weet zich in het begin maar moeilijk een houding te geven. Hij heeft last van zelfmedelijden. Carmen heeft dat heel goed door waardoor Stijn zich op zijn beurt weer lullig gaat voelen. Carmen heeft veel last van de bijwerkingen van de chemotherapie. Ze is moe en geeft veel over. Stijn beseft dat hun vroegere paradijselijke leventje voorgoed voorbij is.

 

Carmen en Stijn gaan samen naar de psychotherapeute Gerda. Zij helpt hen om te gaan met de kanker in Carmens lichaam. Het zijn confronterende sessies maar ze hebben wel een goed effect op Carmen en Stijn. Zo spreken ze hun gevoelens meer naar elkaar uit en dat komt hun relatie weer ten goede. Door de kanker valt Carmens haar uit. Ze neemt een pruik maar deze kriebelt met warm weer.

 

Stijn is een hardnekkige vreemdganger. Carmen weet dat wel maar wil er verder niets over horen. Door de kanker in Carmens lichaam krijgt Stijn uiteraard minder seks dan hij nodig heeft. Als het versieren niet lukt – en Stijn merkt dat zijn leeftijd van zesendertig jaar langzamerhand toch wel een rol begint te spelen –, gaat Stijn naar de hoeren. Hij vertelt Carmen daar uiteraard niets over.

 

Op een gegeven moment wordt Carmens zieke borst geamputeerd. Door de chemotherapie is dat verantwoord. Het ziet er na de operatie natuurlijk niet uit. Zowel Stijn als Carmen beseffen dat maar al te goed. Gelukkig is de operatie wel te camoufleren met een nepborst maar dat verandert niets aan het negatieve gevoel. Stijn gaat vervolgens met enkele vrienden een lang weekend naar Miami. Dat was al langere tijd geleden gepland en Carmen vindt het prima. Stijn leeft op want behalve veel zuipen en peppillen gebruiken kan hij ook met vreemde vrouwen van bil gaan. Dat doet hij dan ook vlijtig. Hierbij raakt hij echter zijn trouwring kwijt die gelukkig door zijn goede vriend Frenk in de lift van het hotel teruggevonden wordt. Het kwijtraken van de ring zou Carmen beslist opgevallen zijn met alle negatieve gevolgen van dien.

 

In deel II (“Stijn & Carmen en Stijn & Roos”) gaat Stijn carnaval vieren in zijn geboortestad Breda. Carmen gaat niet mee omdat ze niets met carnaval heeft. Uiteraard zet Stijn het op een drinken en vreemdgaan. Hij ontmoet er een zekere Roseanne (“Roos”) Verschueren. Stijn voelt zich tot haar aangetrokken, maar Roos wil geen affaire met een getrouwde man. Dan nodigt Stijn Roos uit in Amsterdam een keer een “platonische borrel” met hem te gaan drinken. Dat werkt want teruggekeerd in Amsterdam ontvangt Stijn een e-mail van haar.

 

Stijn nodigt – zonder dat Carmen hiervan weet – Roos een keer uit om met hem te gaan borrelen. Ze draaien om elkaar heen en voelen zich duidelijk tot elkaar aangetrokken. Het komt bijna tot een vrijpartij. De keer daarna gebeurt dat wel en het is het begin van een heftige liefdesrelatie. Stijn beseft heel goed dat het niet goed is wat hij doet maar hij kikkert er zo van op dat hij de relatie niet opgeeft. Ook Roos is helemaal gek op Stijn geworden. Ze mailen elkaar vaak en zien elkaar regelmatig. De seks spettert er vanaf en beiden kunnen hun geluk niet op. Stijn ziet het als een “shot levensgenot”. Als Carmen een keer met collega’s van kantoor naar Monaco gaat, vieren Stijn en Roos het weekend met veel uitgaan en seks.               

 

Stijn gaat zich langzamerhand schuldig voelen en tijdens een korte vakantie in Frankrijk vertelt hij Carmen hoe vaak hij vreemd gegaan is. Carmen doet hetzelfde. Vreemd genoeg doet deze gemeenschappelijke bekentenis hun allebei goed. Hun relatie wordt er sterker door. En ze hebben zelfs nog een keer seks met elkaar. Stijn heeft Carmen op haar verzoek beloofd niet meer vreemd te gaan tijdens haar ziekte. Maar dat wordt een grote kwelling voor hem omdat hij niet zonder seks kan en Carmen er niet meer toe in staat is. Carmen krijgt namelijk te horen dat ze dood gaat omdat er uitzaaiingen in haar lever geconstateerd zijn. Carmen krijgt nu een nog agressievere kuur. Die kan haar leven rekken. Hoe lang ze nog heeft weten de artsen echter niet.

 

Carmen wordt lid van een praatgroepje voor vrouwen met kanker. Verder begint ze weer te roken – dat maakt nu toch niet meer uit – en haalt nog uit het leven wat er uit te halen valt. Carmen en Stijn reizen heel Europa af en verblijven er in de meest luxueuze hotels en kastelen. De kuur is zwaar. Intussen breekt Stijn zijn belofte aan Carmen: hij vrijt weer met Roos. Laatstgenoemde blijkt inmiddels van Stijn te zijn gaan houden. Dat maakt hun relatie meer dan zo maar een affaire. Stijn staat er echter niet te veel bij stil. Er volgt weer een andere kuur voor Carmen die er toe leidt dat er regelmatig vocht uit haar buik afgetapt moet worden. Dat veroorzaakt de nodige pijn bij Carmen. Ook begint Carmen af te vallen. Het is duidelijk dat het einde nadert.

 

Stijn koopt op het allerlaatste moment nog een groter huis in Amsterdam Oud-Zuid. Carmen krijgt een lichamelijke opleving en die leidt ertoe dat ze achterdochtig jegens Stijn wordt. Ze begint hem te controleren en is bang dat hij weer vreemd gaat. Stijn voegt zich naar Carmens wensen maar heeft het er wel moeilijk mee. Het leidt tot ruzie met Roos en een auto-ongeluk als Stijn op een keer dronken in de auto stapt en naar huis rijdt nadat hij bijna in een sekstrio met twee vrouwelijke collega’s verzeild was geraakt. De auto maakt een schuiver en Stijn wordt door de politie aangehouden. Hij heeft te veel gedronken. Te zijner tijd mag hij zich voor de rechter verantwoorden. Carmen is woedend en verlaat het huis. Twee dagen later is ze echter weer terug. Ze vergeeft Stijn. Dat hoort ook bij een relatie, zegt ze.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

De verjaardagen van Stijn en Luna – die op dezelfde dag jarig zijn – worden gevierd. Carmen doet dapper mee maar merkt dat haar krachten afnemen. Ze houdt ook geen voedsel meer in haar maag. Haar gewicht neemt ook steeds verder af. Dan vertelt de dokter dat hij niets mee kan doen. De kuur heeft geen effect meer op de kanker en het lichaam van Carmen.

 

In deel III (“Carmen”) gaat het over het sterfbed van Carmen. Stijn probeert het zijn vrouw zo veel mogelijk naar de zin te maken en dat lukt goed. Het gaat steeds slechter met Carmen. Voedsel houdt ze haast niet meer binnen en ze vermagert enorm. Toch probeert ze nog zo veel mogelijk te genieten. Ze nodigt diverse vrienden en vriendinnen uit en hun gezelschap vrolijkt Carmen nog wat op. Carmen wil de mogelijkheid hebben om euthanasie te kunnen plegen. Dat wordt door haar huisarts geregeld. Zo heeft Carmen in ieder geval een keuze om als het slechter gaat er een einde aan te laten maken.

 

Carmen en Stijn hebben in de tussentijd goede gesprekken met elkaar. Carmen gelooft dat ze op de een of andere manier klaar is om te sterven. Ook gelooft ze dat ze er in de toekomst voor Stijn en Luna op de een of andere manier nog steeds zal zijn. Ze heeft er ook geen moeite mee als Stijn weer snel een nieuwe vrouw zou gaan zoeken. Carmen wil op Zorgvlied in Amsterdam begraven worden en regelt dat met de begrafenisondernemer. Stijn en Carmen regelen de uitvaart samen. Ook de kleding voor in de kist wordt door Carmen al uitgezocht.     

 

Als Carmen iedereen die ze nog wilde zien ook daadwerkelijk gezien heeft, besluit ze dat het genoeg is geweest. Ze vertelt Stijn dat ze de volgende dag euthanasie wil plegen. De huisarts wordt gewaarschuwd. Hij schenkt Carmen een kleurloos drankje in dat ze zelf moet opdrinken. Dan is het allemaal snel voorbij. Maar dat laatste valt tegen want het duurt toch nog vijfentwintig minuten voordat Carmen overleden is. De huisarts geeft haar daarom nog een laatste spuitje. Vijftien seconden later is Carmen dan echt overleden. 

 

Beoordeling van het boek

Kluun is inmiddels een bekende Nederlandse schrijver geworden. Hij komt van oorsprong uit Noord-Brabant en werkte voordat hij ging schrijven in de marketing. In 2001 stierf zijn vrouw aan kanker en die gebeurtenis verwerkte hij in de onderhavige roman die qua verkoopcijfers zeer succesvol was. Er zijn vele honderdduizenden exemplaren van verkocht en het boek werd in diverse talen vertaald. In 2009 werd het miljoenste exemplaar gedrukt en kwam de verfilming uit. De literaire recensenten waren overigens minder enthousiast over het boek. Ze vonden het over het algemeen te oppervlakkig, vaak nogal plat en gespeend van literaire kwaliteiten. Helemaal onwaar is hun kritiek niet, vind ik. Psychologische diepgang is in het boek niet of nauwelijks te vinden en het vrijen en de omgang met vrouwen in het algemeen wordt vaak nogal vrouwonvriendelijk en seksistisch beschreven.

 

Het boek leest heel gemakkelijk. Dat komt door de vlotte schrijfstijl van Kluun en uiteraard ook door de korte hoofdstukjes. Ieder hoofdstukje begint met een songtekst, afkomstig van bekende popartiesten als de Beatles, Bruce Springsteen en Bløf. De kern van het boek is te vinden in hoofdstuk 5 van het eerste deel: “Want van kanker ga je dood”. Een heel eenvoudige zin, maar wel erg “to the point” en zeer waar. Het hele boek draait hierom en het verhaal wordt onopgesmukt – je zou zelfs kunnen zeggen “rauw” – verteld. Nergens wordt om heen gedraaid. Ik kan me goed voorstellen dat deze schrijfstijl heel veel mensen aanspreekt.

 

Ik snap nu ook wel waarom het vervolg op dit boek, “De Weduwnaar” uit 2006, eveneens een groot succes was. Ik heb dat (eveneens autobiografische) boek ook gelezen. Het is een rauwe roman, waarin seks en drugs op een nogal expliciete manier voor het voetlicht treden. Desondanks vind ik het toch ook wel een mooi boek. Het is net als zijn voorganger heel direct en open. De liefde van Stijn voor zijn vrouw en zijn dochtertje is levensecht en niet gespeeld. Dat maakt dat boek ook menselijk, warm en heel herkenbaar. Ik denk dat daar het positieve van het boek in gelegen is. Voor het overige is “De Weduwnaar” vrij voorspelbaar en heeft het ook weinig (psychologische) diepgang. Er gingen uiteindelijk vijfhonderdduizend exemplaren van over de toonbank en ook nu waren de kritieken weer vernietigend.

 

Opvallend is dat de hoofdpersoon van het onderhavige boek goed in de slappe was zit. Stijn doet daar zelf in het boek eigenlijk heel negatief over. Hij doet het voorkomen alsof hij zijn klanten eigenlijk bedriegt door “uren te verkopen”. Hij verzint een of ander marketingconcept, presenteert dat op een gelikte manier en vangt er vervolgens kennelijk heel veel geld voor, want financieel gaat het Stijn voor de wind. Dat blijkt al uit de merkkleding die hij heeft, de koopgekte van Carmen bij dure winkels, de vele dure vakanties en etentjes en als klap op de vuurpijl de aankoop van een – ongetwijfeld peperduur – huis in Oud-Zuid. Aan geld dus geen gebrek in Huize Van Diepen. Dat geeft het boek helaas wel een beeje een patjepeeër-sfeer, vind ik. Maar misschien was dat wel de bedoeling van de schrijver.

 

De omslagfoto van het boek toont twee gymschoenen in een etalage in de – neem ik aan – P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Ik begreep niet goed wat die foto met het boek te maken had. Dat wordt pas duidelijk in de “Epiloog” van het boek. Daar ziet Stijn in zijn slaapkamer in de hoek die gymschoenen staan. Het zijn Gucci’s en Carmen had ze na lang aarzelen op een keer gekocht. Stijn gaat dan naar beneden om ze Carmen – die in de woonkamer opgebaard ligt – aan te doen. Het is een treffend beeld en ik vind de foto uitermate goed gekozen.

 

Ik heb op het internet eens zitten kijken naar de reacties van lezers op dit boek. Die lopen nogal uiteen. Sommigen (vooral vrouwen, krijg ik het idee) zijn er helemaal weg van en pinken er de nodige traantjes bij weg. Anderen benadrukken vooral het egocentrische karakter van Stijn en vinden hem een “koudbloedig reptiel” zoals ik ergens las. Als ik het boek zelf een cijfer zou moeten geven, dan zou ik het een zeven geven. Want ondanks de absoluut aanwezige egocentriciteit van Stijn, de geringe diepgang in het verhaal – het blijft allemaal nogal aan de oppervlakte hangen – en de niet echt geweldige schrijfstijl van de auteur, blijft het boek wel boeien als je er eenmaal aan begint. Het is allemaal puur gevoel wat je leest, rauw soms maar wel levensecht. En uiteraard heel herkenbaar. Het zou ons immers allemaal kunnen overkomen. Daarom slaat het boek ook zo goed aan, denk ik. En ja, Kluun is een “hufter, maar wel een goeie!”, zoals iemand (Walther) vóór in het boek bij de reacties (van het publiek) schreef.

Ik heb op het internet eens zitten kijken naar de reacties van lezers op dit boek. Die lopen nogal uiteen. Sommigen (vooral vrouwen, krijg ik het idee) zijn er helemaal weg van en pinken er de nodige traantjes bij weg. Anderen benadrukken vooral het egocentrische karakter van Stijn en vinden hem een “koudbloedig reptiel” zoals ik ergens las. Als ik het boek zelf een cijfer zou moeten geven, dan zou ik het een zeven geven. Want ondanks de absoluut aanwezige egocentriciteit van Stijn, de geringe diepgang in het verhaal – het blijft allemaal nogal aan de oppervlakte hangen – en de niet echt geweldige schrijfstijl van de auteur, blijft het boek wel boeien als je er eenmaal aan begint. Het is allemaal puur gevoel wat je leest, rauw soms maar wel levensecht. En uiteraard heel herkenbaar. Het zou ons immers allemaal kunnen overkomen. Daarom slaat het boek ook zo goed aan, denk ik. En ja, Kluun is een “hufter, maar wel een goeie!”, zoals iemand (Walther) vóór in het boek bij de reacties (van het publiek) schreef.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"