Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 1 | 1349 woorden
  • 29 november 2015
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
26 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Boekverslag Nederlands Oorlogswinter door Jan Terlouw

A

Titel: Oorlogswinter

Schrijver: Jan Terlouw

Eerste uitgave: 1972

Uitgeverij: Lemniscaat b.v, Rotterdam


B

Samenvatting Oorlogswinter:

Michiel( een jongen van 15 jaar ) leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar deze is al opgepakt door de Duitse bezetters. Hij besluit zelf de brief te openen, en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat zij zuster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook informeert hij zijn oom Benђ.
Er worden dan tien mannen uit het dorp gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos is doodgeschoten. Als straf voor degene die zich niet komt melden dat hij de Duitser heeft vermoord, worden vijf van de tien mannen gexecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Later in het verhaal komt Michiel erachter dat oom Ben둒 geen oom is, maar een verrader in Duitse dienst. Terwijl Michiel al die tijd dacht Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelfs joden die bij hem ondergedoken waren. Samen met enkele anderen wordt het plan gemaakt om Ben van Hierden uit de weg te ruimen. Deze nare klus klaart Michiel samen met meneer Postma.


C

1.         Oorlogsverhalen
2.         Oorlogswinter betekent dat het verhaal zicht afspeelt in de winter van de oorlog. Dat het de hongerwinter is komt pas later in het boek naar voren. Maar op de een of andere manier straalt de titel Oorlogswinterђ wel iets uit. Je noemt het boek geen Oorlogszomerђ. Dat hij voor Oorlogswinter heeft gekozen zal komen doordat het in de winter koud is en dat men moeilijk aan voedsel kon komen. Dit maakt het boek spannender en aantrekkelijker.

3.         Het verhaal is absoluut realistisch. Het is geschreven naar de waarheid. Alles over de oorlog het verzet, de Duitsers, de bezetting enzovoort komt realistisch over en komt overeen met de waarheid. Met het vorige oorlogsboek dat ik heb gelezen( boekverslag 2), had ik dat niet voor honderd procent, omdat er toen wel heel veel gebeurtenissen zich opeenstapelden achter elkaar. Maar in dit boek, blijft het bij het realistische.

4.         Het verhaal begint wanneer de oorlog al bezig is. Alleen het begint wel bij het begin. Want het verhaal draait om Michiel en het begint bij de belangrijke gebeurtenissen van Michiel. Het verhaal begint in de herfst voor de hongerwinter.

5.         Michiel van Beusekom is een stille jongen van 15 jaar oud. Hij is al volwassen voor zijn leeftijd. Als zijn vader wordt gedood door de Duitsers groeit er binnen in Michiel iets van haat en wraak. Hij komt in het verzet veel mensen tegen maar weet dat hij maar enkelen mensen kan vertrouwen, wanneer hij erachter komt dat de mensen die hij vertrouwt hem ook nog eens bedonderen weet hij het ook even niet meer. Hij helpt in het boek mensen met gevaar voor eigen leven zonder er iets voor terug te krijgen(  behalve de vrijheid waar hij voor vecht ). Conclusie: Michiel is een behulpzame, volwassen en stille jongen. Michiel is een blonde knaap die al iets groter is voor zijn leeftijd.

6.         De schrijver vertelt over hem en zijn gebeurtenissen. Het verhaal is dus personaal.

7.         Jack de Engelse piloot is een typisch stereotype, ik ben namelijk al in twee andere boeken eenzelfde persoon tegengekomen als Jack en hij wordt steeds hetzelfde beschreven. Ze hebben namelijk een ongelofelijke haat jegens de Duisters en zijn soms ietwat te onvoorzichtig en zeker als ze ondergedoken zitten willen ze graag meehelpen om de Duitsers dwars te zitten. En zo is Jack ook, hij haat de Duisters met grote mate, en hij wil nog wel eens zomaar een boswandeling gaan maken.

8.         Het hij- perspectief:

Op een woensdagmiddag maakte Michiel zich klaar om naar Jack te gaan. In zijn fietstas stopte hij een rugzakje, waarin een paar boterhammen zaten, twee appels, een fles melk, een pannetje met gekookte, koude bruine bonen en een stuk ham.

9.         Er is n verhaallijn en dat is die van Michiel, Michiel zijn gebeurtenissen worden hierin beschreven. Alle informatie krijg je dus via deze verhaallijn.

10.       Het verhaal speel zich af in de tweede wereldoorlog, dit merk je aan de woorden die worden gebruikt in de tekst: hongerwinter 1944/45, N.S.B, verzet en moffen zijn van die woorden.

11.       Ja, het verhaal speelt zich op chronologische volgorde af, het begint in de maanden voor de hongerwinter en het eindigt in 1972, daarin staat nog iets over Michiel, 27 jaar na de oorlog.

12.       Nee, er wordt wel over vroeger gepraat, alleen er wordt niet een moment van vroeger direct beschreven.

13.       De vertelde tijd is 27/28 jaar, het verhaal eindigt met een stukje over de hoofdpersoon 27 jaar na de oorlog

14.       Weer een oorlogsverhaal en daar hou ik van.

15.       Zeker, dit is natuurlijk al een heel bekend jeugdboek. Maar als je hem nog niet gelezen hebt moet je het toch echt is doen. De hoofdpersoon is 15, dus ga je daar maar eens mee vergelijken in het boek. Hij was een parachutist aan het verzorgen met gevaar voor eigen leven, en ik ben op een zonnige zaterdagmiddag een beokverslag Nederlands aan het maken.


16.       Recensie Oorlogswinter,

Het verhaal:

Het verhaal is fijn en leuk om te lezen, je hebt dit boek wel zo uit, maar dat heb je vaak als je ge驯nteresseerd bent in een boek. Dus dit geldt niet voor iedere lezer. Meeslepend is het boek nou net weer niet, wat je soms ook kunt hebben bij een boek. Het verhaal is wel op de n of andere manier heel apart geschreven, dit is moeilijk uit te leggen. Je bent als het ware soms zelf de persoon die de dingen doet, je leeft je dus wel erg in, wanneer je het boek leest.

Cijfer: 7.5


De personen:

Jack: Engelse piloot die is neergestort. Zeer strijdlustig persoon die eerst door Dirk verzorgd wordt maar daarna wordt deze taak overgenomen door Michiel. Jack probeert ook nog wat Nederlands te leren, en krijgt na de oorlog een relatie met het zusje van Michiel.

Dirk Knopper: Een jongen net iets ouder dan Michiel. Weet tegen wie hij zijn mond moet houden, en heeft veel lef. Dat komt hem in het verhaal ook nog wel eens duur te staan.

Erica van Beusekom: Zusje van de hoofdpersoon Michiel. Zij wordt in vertrouwen genomen door Michiel en helpt hem een engelse piloot te verzorgen nadat deze gewond is geraakt. Zij wordt verliefd op Jack, de Engelse piloot, en zal na de oorlog een relatie met hem krijgen.

Moeder van Michiel: Niet zeer belangrijk in het verhaal, ze maakt zich veel zorgen om haar familie en moedigt na de dood van Michiel zijn vader, Michiel aan om in het verzet te gaan terwijl hij dat zal zat.

Oom Ben: Hij werd oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie van Beusekom, blijkt dus een verrader te zijn, terwijl hij zei al vier jaar in het verzet te zitten. Aan het einde wordt Ben doodgeschoten omdat hij anders nog meer akn verraden van het verzet.        


Cijfer voor het beschrijven en uitbeelden personen in boek: 7

Totaal cijfer: 7+

 

REACTIES

H.

H.

Waarom schrijf je bij personages iedereen bijhalve michiel zelf

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"