Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 2517 woorden
  • 27 november 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
9 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: 
Spijt

Schrijver: 
Carry Slee

Uitgever: 
Van Holkema & Warendorf

Jaar van uitgifte:
1996

 

  1. Waar Gaat Het Over?

Het gaat over een jongen die gepest word.

Alleen 1 persoon heeft echt medelijden maar als hij probeert te helpen word hij een “eitje” genoemd.

De jongen die gepest werd was zo te lezen heel dik en onzeker.

Dat is de reden dat hij zelfmoord pleegte.

Het is dus een heel zielig verhaal.

Het doel van de verhaal is dat je snapt wat pesten met mensen doet.

Je krijg er spijt van.

Vandaar die naam.

 

  1. Hoofdpersoon

David: is 14 jaar, zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij zit in de schoolkrantredactie. Hij is verliefd op Vera. David is een gewone jongen, die soms een beetje verlegen is.

Jochem: is ook 14 jaar en zit bij David in de klas. Hij is behoorlijk dik en is ook niet één van de knapste, daarom wordt hij gepest. Hij gedraagt zich heel afzonderlijk van iedereen, hij trekt zich dus ook van niemand iets aan. Tegen zijn ouders liegt hij ook hij over zijn ‘vrienden’. Hij heeft alleen Nienke als vriendin. Die kent hij nog van zijn vroegere buurt, hij had een goede band met haar. In het verhaal verandert Jochem, hij wordt onzekerder en pleegt daarom ook zelfmoord.

 

  1. Bijfiguren

Moeder van David: heeft een veel te drukke baan. Ze staat stevig in haar schoenen en ze komt voor haar menig op, behalve tegen haar moeder.

Moeder van Jochem: gezellig, dik vrouwtje. Ze vindt het heel erg dat Jochem gepest word en is nu blij dat het over is en dat hij nu ‘vrienden’ heeft.(denkt ze)

Niels: zit bij David in de klas en is Davids beste vriend. Niels is 14 jaar en ‘stoer’ en niet verlegen. Hij rookt, hij is een versierder(heeft Davids vriendinnetje een keer afgepakt). Niels zit net als David ook in de schoolkrantredactie, hij houdt van muziek en sport. Niels zit ook in een band ‘Punt Uit’, maar dat gaat later helemaal uit elkaar.

Vera: 14 jaar, zit ook bij David in de klas. Vera heeft bruin haar met krullen, ze is knap en lief(vindt David). Vera heeft eerst een tijdje verkering met Youssef, als dat uitgaat, krijgt ze verkering met David. Vera zit ook in de schoolkrantredactie en is een erg aardige meid.

Youssef: 14 jaar, zit ook in Davids klas en is ook een vriend van David. Youssef komt uit Marokko. Hij is een echte computerfreak. Hij zit heel wat uren op een dag achter de computer. Hij is niet verlegen. Youssef krijgt een poosje verkering met Vera, waardoor David erg jaloers is. Youssef zit ook in de schoolkrantredactie. Hij is een aardige jongen.

Sanne, Justin en Remco: pesten Jochem heel erg. 

Nienke: vriendin van Jochem, was vroeger het buurmeisje van Jochem. Ze wil Jochem helpen, omdat ze zover weg woont, lukt dat niet echt. Ze staat stevig in haar schoenen en is ‘stoer’.

Tino: gymleraar en mentor van de klas van David. Pest ook Jochem. 

Leraar Nederlands: toffe leraar die opkomt voor Jochem als hij erbij is. Is een vriend voor de leerlingen.

Leraar Engels: strenge leraar die niet opkomt voor Jochem, maar ook niet meedoet aan het gepest.

Meneer De Zwart: conrector van de school.

  1. Tijd

Het verhaal zou zich nu gewoon kunnen afspelen, dat kun je merken aan de dingen die worden genoemd; treinen en auto’s. Het zou natuurlijk ook een paar jaar geleden kunnen afspelen. Maar het is wel duidelijk dat het zich niet afspeelt in bijvoorbeeld de Middeleeuwen. Het verhaal loopt aan één stuk door.

  1. Plaats

Het verhaal speelt zich af rond de school en thuis. Maar ook op plekken waar veel jongeren vaak samen komen.

 

 

  1. Thema

Pesten & Zelfmoord

 

  1. Hoofdstukken

Hoofdstuk 1
Vandaag moet de klas van David op de klassenfoto. Omdat David verliefd is op Vera, weet hij niet wat voor kleren hij aan zal doen voor de klassenfoto. 
Jochem een klasgenoot van David, wordt veel gepest omdat hij zo dik is en nooit voor zichzelf op durf te komen. Jochem wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest. Ze willen niet dat Jochem op de klassenfoto komt, daarom hebben ze bij gym de kleren van Jochem gepakt en buiten in een boom gehangen en hem opgesloten in de kleedkamer. Jochem is door het raam naar buiten geklommen. Na de gymles word de foto gemaakt, zodat Jochem te laat is voor de klassenfoto. 
Hun mentor en ook hun gymleraar Tino pest ook Jochem, hij heeft een hekel aan Jochem omdat hij zich niet voldoende inzet voor gym.

Hoofdstuk 2
De volgende ochtend wordt David gebeld door zijn vriend Niels, dat ze het eerste uur vrij zijn. David moet altijd Jochem bellen, maar ze hebben afgesproken dat ze die niet bellen, zodat hij te vroeg op school komt en een uur moet wachten.

Hoofdstuk 3
David zit in de schoolkrantredactie samen met Niels, Vera, Youssef, Mannon en hun leraar Paul Nobbe. Vandaag vergaderen ze, omdat Paul Nobbe wat eerder weg moet, moeten ze het met z’n vieren doen. Als Paul Nobbe weg is komen Justin, Remco en Sanne met het proefwerk Engels voor vrijdag. Ze kopiëren het proefwerk voor heel de klas behalve voor Jochem. 

Hoofdstuk 4
Als ze de volgende dag Engels hebben, zegt Jochem tegen de leraar dat hij een papier niet heeft gekregen, terwijl de rest van de klas die wel heeft gehad. De leerlingen vertellen dan gauw dat het gaat over ballet, maar het was het proefwerk. Nu willen ze Jochem terug pakken omdat hij hun bijna had verraden. In de pauze steekt Justin de beide banden van zijn fiets lek. 
Als David het volgende lesuur bij Frans in de les zit, merkt hij dat hij zijn boek is vergeten. Sanne ziet het en pakt het boek van Jochem zodat David toch kan meedoen. David wil het terug geven maar durft het niet omdat hij bang is om uit gelachen te worden. Omdat hun docent Frans strengs is, krijgt Jochem straf

Hoofdstuk 5
Als zijn moeder ‘s avonds zijn woordjes overhoord ziet ze dat het boek van Jochem is. David verteld haar hoe hij er aan is gekomen, en moet het terug brengen van zijn moeder. Als hij bij Jochem aan komt zet zijn moeder vrolijk allerlei lekkers neer. David snapt het niet. Hij komt er achter dat Jochem zijn ouders niks over het gepest verteld, omdat zijn moeder al eens hartinfarct heeft gehad omdat Jochem zo werd gepest. Jochem vertelt David dat hij een goede vriendin heeft: Nienke. David heeft medelijden en zegt dat Jochem bij hem moet komen als hij hulp nodig heeft. Hij belooft Jochem de volgende keer te helpen.

Hoofdstuk 6
Die zaterdag weet hij niet wat hij moet gaan doen, gelukkig belt Niels op of hij al plannen voor vanavond heeft. David heeft nog geen plannen, Niels stelt daarom voor om naar de bioscoop te gaan, samen met Youssef, Vera en Manon. Nu gaat David gelijk mee, omdat Vera ook mee gaat. Het is een gezellige avond, alleen pikt Youssef steeds Vera in en dat doet Niels pijn.

Hoofdstuk 7
Gaaf! De klassenfoto! Alleen niemand heeft het erover dat het over Niels gaat. 
Als ze Nederlands hebben komt opeens hun leraar Paul Nobbe de les binnen. Hij vraagt op hij even wat mag bespreken met de schoolkrantredactie. Hij vertelt dat hij weet dat hun de Engelse proefwerken heeft gekopieerd. Ze bekennen aan Paul, dat ze het inderdaad gedaan hebben. 

Hoofdstuk 8
David denkt een hele dag, hoe hij hun docent Engels kan verbieden dat ze geschorst worden en dat wil nu wat voor Vera betekenen, hij weet alleen niet hoe hij dat moet doen. 
Als David die middag nog even met Niels mee gaat om een cd te kopen. Wordt er voor hun neus een kat aangereden. De bestuurder die de kat heeft aangereden duwt hen een kaartje in de hand, of zij hun de poes naar de dierenarts willen brengen. Ze brengen de poes naar de dierenarts. 

Hoofdstuk 9
De volgende dag blijkt dat de poes van hun Engelse docent is. Hij zegt iedereen komt er met een één vanaf, behalve Jochem hij heeft een 6 omdat ik weet dat hij geen kopie heeft gehad. Dat valt mee voor de klas, ze waren al bang dat ze een dag geschorst worden.
In de studieles bij hun mentor regelen ze van alles voor de klassenavond.

Hoofdstuk 10
Als hij van school thuis komt, gaat hij even naar de bieb. Hij moet een boek van zijn moeder verlengen en zelf moet hij nog wat voor zijn boekverslag weten, over de schrijver. Als hij terug fietst van de bieb naar huis. Ziet hij dat bij het huis van Vera, Niels fiets staat. David krijgt een naar gevoel in zijn buik en fiets naar huis.

Hoofdstuk 11
Als hij de volgende morgen op staat, denkt hij steeds aan gisteravond. Hij voelt zich daardoor een hele dag rot. Als hij dan ook nog met Niels meefietst die heel vrolijk is, David denkt dat zijn vriend verliefd is op Vera. Maar gelukkig blijkt al snel duidelijk dat, dat niet het geval. Niels is gelukkig alleen maar vrolijk omdat hij een nieuwe baan heeft. 

Hoofdstuk 12
De volgende dag als ze weer studieles hebben, gaat het over de klassenavond bij de mentor thuis. Niels zal voor zijn band zorgen, die dan wat muziek speelt. 

Hoofdstuk 13
Het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij Vera verkering gaat vragen. Als het feest is begonnen zoekt hij Vera op. Als hij in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef…
David is er even niet bij met zijn gedachte. Hij hoort dat Sanne, Remco en Justin Jochem dwingen om likeur te drinken. Hij staat te kotsen bij een boom en Sanne, Remco en Justin laten Jochem rollen in zijn eigen kots.. Hij roept David om hulp, maar David is met zijn hoofd bij Vera en zegt dat hij op moet rotten.

Hoofdstuk 14
De volgende dag komt de rector binnen met de mededeling dat Jochem die avond niet thuis was gekomen. Iedereen is stil en weet dat het hun schuld is. Ze zijn te ver gegaan. De politie is al aan het zoeken maar zonder iets te vinden. David kan het niet langer uithouden, hij meldt zich ziek en belt Nienke op, Jochems vriendin.

Hoofdstuk 15
Als Nienke met de trein naar Jochem is gekomen. Gaan ze samen Jochem zoeken. Ze gaan langs alle plekjes waarvan Nienke weet dat Jochem er komt als hij verdrietig is. Dan is er nog maar een plek over, het meertje. Ze gaan er naar toe en krijgen de schrik van hun leven. In het water drijft de tas van Jochem. David en Nienke beginnen te huilen, Jochem is dood.
De duikploegen duiken het lichaam van Jochem op. Iedereen kan het niet geloven en begint te huilen, sommige omdat ze Jochem hebben gepest en andere omdat ze Jochem nooit hebben geholpen toen hij werd gepest. David voelt zich het meest schuldig, omdat hij zijn woord heeft verbroken.

Hoofdstuk 16
Niet alleen de klas van Jochem is verslagen. De docenten en andere leerlingen van de school ook. In de klas van David komt de conrector binnen. Hij vertelt dat hij Jochems dagboek heeft gelezen en dat Sanne, Justin en Remco niet meer op deze school mogen zitten, omdat zij Jochem het meest hebben gepest. De rest van de klas moet morgen een opstel inleveren over wat er allemaal is gebeurd. David maakt zijn opstel bij het meer waar ze gisteren Jochem hebben gevonden.

Hoofdstuk 17
De klas komt niet op de crematie, dat willen de ouders van Jochem niet. Ze nemen met zijn allen afscheid van Jochem op de plek waar hij zelfmoord pleegde.

Hoofdstuk 18
Twee weken later is het weer schoolkrantredactie. 
Ze vinden allemaal dat ze iets moeten doen om dit een volgende keer te voorkomen. Ze hebben een plan. Om veel bekendheid te krijgen voor hun plan komen ze in alle schoolkranten van de stad. Zo willen ze ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurd.

Hoofdstuk 19
Het plan blijft niet bij een plan. Maar het wordt ook uitgevoerd. De schoolkrantredactie heeft een pestlijn bedacht. Waar iedereen die gepest word naartoe kan bellen. Om de beurt moet iemand van de schoolkrantredactie tussen zeven en acht uur, de telefoon oppakken. Dan bespreken ze het de volgende dag met de hele redactie, hoe ze het best het probleem aan kunnen pakken. 
De eerste keer is het al bij een meisje raak. Het meisje, Karin, belt elke avond. En de laatste keer belt ze na David om te zeggen: “dat ze niet meer gepest word”. Maar nu juist ‘vrienden’ is geworden. Ze mag namelijk mee spelen in hun band. David en Vera vertrouwen dit niet.

Hoofdstuk 20
De dag dat Karin mag meespelen in de band, gaan David en Vera op onderzoek uit. De band treed op in een schuur. Ze verstoppen zich in een kast. En ze zien dat de jongens haar daar naartoe gelokt hebben om haar juist nog meer te pesten. Ze willen haar gitaar in de brand steken. Maar David en Vera steken daar een stokje voor. De jongens schrikken heel erg als opeens David en Vera uit de kast komen. De jongens worden heel bang en ze zweren dat ze Karin nooit meer zullen pesten en haar met rust laten.

Hoofdstuk 21
Vera heeft haar verkering uitgemaakt met Youssef, omdat ze op iemand anders verliefd is. David komt erachter dat die iemand hijzelf is. Hij is helemaal in de wolken want hij heeft eindelijk verkering met Vera. 

  1. Schrijfster

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Hoofdstuk 1
Vandaag moet de klas van David op de klassenfoto. Omdat David verliefd is op Vera, weet hij niet wat voor kleren hij aan zal doen voor de klassenfoto. 
Jochem een klasgenoot van David, wordt veel gepest omdat hij zo dik is en nooit voor zichzelf op durf te komen. Jochem wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest. Ze willen niet dat Jochem op de klassenfoto komt, daarom hebben ze bij gym de kleren van Jochem gepakt en buiten in een boom gehangen en hem opgesloten in de kleedkamer. Jochem is door het raam naar buiten geklommen. Na de gymles word de foto gemaakt, zodat Jochem te laat is voor de klassenfoto. 
Hun mentor en ook hun gymleraar Tino pest ook Jochem, hij heeft een hekel aan Jochem omdat hij zich niet voldoende inzet voor gym.

Hoofdstuk 2
De volgende ochtend wordt David gebeld door zijn vriend Niels, dat ze het eerste uur vrij zijn. David moet altijd Jochem bellen, maar ze hebben afgesproken dat ze die niet bellen, zodat hij te vroeg op school komt en een uur moet wachten.

Hoofdstuk 3
David zit in de schoolkrantredactie samen met Niels, Vera, Youssef, Mannon en hun leraar Paul Nobbe. Vandaag vergaderen ze, omdat Paul Nobbe wat eerder weg moet, moeten ze het met z’n vieren doen. Als Paul Nobbe weg is komen Justin, Remco en Sanne met het proefwerk Engels voor vrijdag. Ze kopiëren het proefwerk voor heel de klas behalve voor Jochem. 

Hoofdstuk 4
Als ze de volgende dag Engels hebben, zegt Jochem tegen de leraar dat hij een papier niet heeft gekregen, terwijl de rest van de klas die wel heeft gehad. De leerlingen vertellen dan gauw dat het gaat over ballet, maar het was het proefwerk. Nu willen ze Jochem terug pakken omdat hij hun bijna had verraden. In de pauze steekt Justin de beide banden van zijn fiets lek. 
Als David het volgende lesuur bij Frans in de les zit, merkt hij dat hij zijn boek is vergeten. Sanne ziet het en pakt het boek van Jochem zodat David toch kan meedoen. David wil het terug geven maar durft het niet omdat hij bang is om uit gelachen te worden. Omdat hun docent Frans strengs is, krijgt Jochem straf

Hoofdstuk 5
Als zijn moeder ‘s avonds zijn woordjes overhoord ziet ze dat het boek van Jochem is. David verteld haar hoe hij er aan is gekomen, en moet het terug brengen van zijn moeder. Als hij bij Jochem aan komt zet zijn moeder vrolijk allerlei lekkers neer. David snapt het niet. Hij komt er achter dat Jochem zijn ouders niks over het gepest verteld, omdat zijn moeder al eens hartinfarct heeft gehad omdat Jochem zo werd gepest. Jochem vertelt David dat hij een goede vriendin heeft: Nienke. David heeft medelijden en zegt dat Jochem bij hem moet komen als hij hulp nodig heeft. Hij belooft Jochem de volgende keer te helpen.

Hoofdstuk 6
Die zaterdag weet hij niet wat hij moet gaan doen, gelukkig belt Niels op of hij al plannen voor vanavond heeft. David heeft nog geen plannen, Niels stelt daarom voor om naar de bioscoop te gaan, samen met Youssef, Vera en Manon. Nu gaat David gelijk mee, omdat Vera ook mee gaat. Het is een gezellige avond, alleen pikt Youssef steeds Vera in en dat doet Niels pijn.

Hoofdstuk 7
Gaaf! De klassenfoto! Alleen niemand heeft het erover dat het over Niels gaat. 
Als ze Nederlands hebben komt opeens hun leraar Paul Nobbe de les binnen. Hij vraagt op hij even wat mag bespreken met de schoolkrantredactie. Hij vertelt dat hij weet dat hun de Engelse proefwerken heeft gekopieerd. Ze bekennen aan Paul, dat ze het inderdaad gedaan hebben. 

Hoofdstuk 8
David denkt een hele dag, hoe hij hun docent Engels kan verbieden dat ze geschorst worden en dat wil nu wat voor Vera betekenen, hij weet alleen niet hoe hij dat moet doen. 
Als David die middag nog even met Niels mee gaat om een cd te kopen. Wordt er voor hun neus een kat aangereden. De bestuurder die de kat heeft aangereden duwt hen een kaartje in de hand, of zij hun de poes naar de dierenarts willen brengen. Ze brengen de poes naar de dierenarts. 

Hoofdstuk 9
De volgende dag blijkt dat de poes van hun Engelse docent is. Hij zegt iedereen komt er met een één vanaf, behalve Jochem hij heeft een 6 omdat ik weet dat hij geen kopie heeft gehad. Dat valt mee voor de klas, ze waren al bang dat ze een dag geschorst worden.
In de studieles bij hun mentor regelen ze van alles voor de klassenavond.

Hoofdstuk 10
Als hij van school thuis komt, gaat hij even naar de bieb. Hij moet een boek van zijn moeder verlengen en zelf moet hij nog wat voor zijn boekverslag weten, over de schrijver. Als hij terug fietst van de bieb naar huis. Ziet hij dat bij het huis van Vera, Niels fiets staat. David krijgt een naar gevoel in zijn buik en fiets naar huis.

Hoofdstuk 11
Als hij de volgende morgen op staat, denkt hij steeds aan gisteravond. Hij voelt zich daardoor een hele dag rot. Als hij dan ook nog met Niels meefietst die heel vrolijk is, David denkt dat zijn vriend verliefd is op Vera. Maar gelukkig blijkt al snel duidelijk dat, dat niet het geval. Niels is gelukkig alleen maar vrolijk omdat hij een nieuwe baan heeft. 

Hoofdstuk 12
De volgende dag als ze weer studieles hebben, gaat het over de klassenavond bij de mentor thuis. Niels zal voor zijn band zorgen, die dan wat muziek speelt. 

Hoofdstuk 13
Het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij Vera verkering gaat vragen. Als het feest is begonnen zoekt hij Vera op. Als hij in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef…
David is er even niet bij met zijn gedachte. Hij hoort dat Sanne, Remco en Justin Jochem dwingen om likeur te drinken. Hij staat te kotsen bij een boom en Sanne, Remco en Justin laten Jochem rollen in zijn eigen kots.. Hij roept David om hulp, maar David is met zijn hoofd bij Vera en zegt dat hij op moet rotten.

Hoofdstuk 14
De volgende dag komt de rector binnen met de mededeling dat Jochem die avond niet thuis was gekomen. Iedereen is stil en weet dat het hun schuld is. Ze zijn te ver gegaan. De politie is al aan het zoeken maar zonder iets te vinden. David kan het niet langer uithouden, hij meldt zich ziek en belt Nienke op, Jochems vriendin.

Hoofdstuk 15
Als Nienke met de trein naar Jochem is gekomen. Gaan ze samen Jochem zoeken. Ze gaan langs alle plekjes waarvan Nienke weet dat Jochem er komt als hij verdrietig is. Dan is er nog maar een plek over, het meertje. Ze gaan er naar toe en krijgen de schrik van hun leven. In het water drijft de tas van Jochem. David en Nienke beginnen te huilen, Jochem is dood.
De duikploegen duiken het lichaam van Jochem op. Iedereen kan het niet geloven en begint te huilen, sommige omdat ze Jochem hebben gepest en andere omdat ze Jochem nooit hebben geholpen toen hij werd gepest. David voelt zich het meest schuldig, omdat hij zijn woord heeft verbroken.

Hoofdstuk 16
Niet alleen de klas van Jochem is verslagen. De docenten en andere leerlingen van de school ook. In de klas van David komt de conrector binnen. Hij vertelt dat hij Jochems dagboek heeft gelezen en dat Sanne, Justin en Remco niet meer op deze school mogen zitten, omdat zij Jochem het meest hebben gepest. De rest van de klas moet morgen een opstel inleveren over wat er allemaal is gebeurd. David maakt zijn opstel bij het meer waar ze gisteren Jochem hebben gevonden.

Hoofdstuk 17
De klas komt niet op de crematie, dat willen de ouders van Jochem niet. Ze nemen met zijn allen afscheid van Jochem op de plek waar hij zelfmoord pleegde.

Hoofdstuk 18
Twee weken later is het weer schoolkrantredactie. 
Ze vinden allemaal dat ze iets moeten doen om dit een volgende keer te voorkomen. Ze hebben een plan. Om veel bekendheid te krijgen voor hun plan komen ze in alle schoolkranten van de stad. Zo willen ze ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurd.

Hoofdstuk 19
Het plan blijft niet bij een plan. Maar het wordt ook uitgevoerd. De schoolkrantredactie heeft een pestlijn bedacht. Waar iedereen die gepest word naartoe kan bellen. Om de beurt moet iemand van de schoolkrantredactie tussen zeven en acht uur, de telefoon oppakken. Dan bespreken ze het de volgende dag met de hele redactie, hoe ze het best het probleem aan kunnen pakken. 
De eerste keer is het al bij een meisje raak. Het meisje, Karin, belt elke avond. En de laatste keer belt ze na David om te zeggen: “dat ze niet meer gepest word”. Maar nu juist ‘vrienden’ is geworden. Ze mag namelijk mee spelen in hun band. David en Vera vertrouwen dit niet.

Hoofdstuk 20
De dag dat Karin mag meespelen in de band, gaan David en Vera op onderzoek uit. De band treed op in een schuur. Ze verstoppen zich in een kast. En ze zien dat de jongens haar daar naartoe gelokt hebben om haar juist nog meer te pesten. Ze willen haar gitaar in de brand steken. Maar David en Vera steken daar een stokje voor. De jongens schrikken heel erg als opeens David en Vera uit de kast komen. De jongens worden heel bang en ze zweren dat ze Karin nooit meer zullen pesten en haar met rust laten.

Hoofdstuk 21
Vera heeft haar verkering uitgemaakt met Youssef, omdat ze op iemand anders verliefd is. David komt erachter dat die iemand hijzelf is. Hij is helemaal in de wolken want hij heeft eindelijk verkering met Vera. 

  1. Schrijfster

De schrijver van het boek is Carry Slee. Ze is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Nu woont ze in Bergen. Ze heeft twee dochters(Nadja en Masja). 

Ze bedacht toen ze klein was, al verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Op de basisschool had ze een schrift waarin ze gedichten en korte verhaaltjes opschreef.

Toen ze de middelbare school had afgerond, ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. Ze slaagde in 1975 voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten kwamen goed van pas, ze bedacht verhaallijnen waar ze complete uitgewerkte toneelstukken van maakte. 

Ze haalt de meeste inspiratie uit haar dochters(30 en 28 jaar). Haar dochters vonden haar verhalen zo mooi, dat Carry ze ging insturen en met veel succes.

Carry schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms verzint ze de verhalen, maar ook schrijft ze ook in veel boeken, situaties die echt gebeurd zijn. Verhalen die ze schrijft, zijn heel herkenbaar. De boeken lezen ook makkelijk. Er zit veel humor in de boeken, dat zich ook weer afwisselt met moeilijke onderwerpen. 
Carry heeft inmiddels ook vier romans geschreven voor volwassenen: Moederkruid. Dochter van Eva, Ooggetuigen en De Toegift.
In totaal heeft Carry ongeveer 60 boeken geschreven. Een paar boeken zijn ook verfilmd, omdat ze met zoveel succes worden gelezen.

  1. Bronvermelding
  1. Spijt!
  2. Wikipedia
  3. Internet
  4. Vrienden
  5. Familie
  6. Forums

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"