Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schaduwzuster door Simone van der Vlugt

Beoordeling 8.9
Foto van een scholier
Boekcover Schaduwzuster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1967 woorden
  • 18 september 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.9
4 keer beoordeeld

Boekcover Schaduwzuster
Shadow
Schaduwzuster door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De titel van het boek dat ik heb gelezen is:  Schaduwzuster.

De schrijfster van het boek is Simone van der Vlugt. Zij is op 15 december 1966 geboren in de plaats Hoorn. Simone wilde al op 9-jarige leeftijd schrijfster worden. Zij stuurde op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om door te gaan met schrijven. Dit deed ze en is nu een bekende schrijfster van onder andere de boeken: de reünie,  schaduwzuster en het laatste offer.

 

De eerste druk van Schaduwzuster was in het jaar 2005.

En het boek heeft 339 bladzijdes. En heeft 63 hoofdstukken

 

Het boek is niet chronologisch. De twee zussen vertellen om de beurt hun verhaal en die 2 verhalen spelen zich in verschillende tijden af. Het verhaal van Marlieke loopt voor op het verhaal van Marjolein. En in het verhaal van Marlieke zitten een heleboel flashbacks. Allebei de zussen vertellen van uit een ik-situatie.

De plaats waar het verhaal zich vooral afspeelt is in Rotterdam. Marjolein geeft les aan het Rotterdams Lyceum. Je weet niet alleen door de school dat het zich vooral in Rotterdam afspeelt; er zijn ook andere herkenbare dingen, zoals de Bijenkorf, de Lijnbaan, Blijdorp Zoo, de Euromast en discotheken.

 

De genre is: Thriller.

En het thema is: schoolleven, geweld, onderdrukking, dood en vriendschap.

 

De titel van het boek is Schaduwzuster dit komt omdat Marlieke steeds het idee heeft dan Marjolein bij haar is na haar dood. Door bijvoorbeeld een windvlaag uit het niets of deuren die ze open hoort gaan en soms praat ze met haar en als ze in het bijzijn is van iemand is staat Marjolein er in eens tussen.

 

De hoofd personen zijn:

  • Marjolein: Marjolein is getrouwd met Raoul. Ze hebben samen een dochtertje van 6 jaar, Valerie. Marjolein geeft al 7 jaar Nederlands op het Rotterdams College. Dit is een zogenaamde multiculturele school. Maar eigenlijk hoeft ze helemaal niet te werken. Ze komt namelijk uit een rijke familie.

 

  • Marlieke: Marlieke is fotografe en heeft een eigen fotostudio in Rotterdam. Ze is goed bevriend met Sylvie en Thomas. Ze is er kapot van als haar tweelingzus wordt doodgeschoten. Ze doet erg haar best om de moordenaar te vinden, want de politie zit op een dood spoor. Dit kost haar zoveel tijd en energie, dat ze tijdelijk is gestopt met fotograferen. Ook Marlieke hoeft namelijk niet te werken voor haar geld. Marlieke is single en heeft geen kinderen. Ze is al een tijdje verliefd op haar zwager Raoul. Ze kan het goed vinden met haar nichtje Valerie.

En de bij personen zijn:

  • Raoul: Raoul Salentijn is de man van Marjolein. Raoul heeft een eigen computerbedrijf dat hij heeft op gezet met geld van zijn schoonouders. Hij is het er niet mee eens dat Marjolein op een ‘zwarte’ school werkt. Hij hoort genoeg verhalen van Marjolein die hem niet aanstaan. Hij heeft zo vaak voorgesteld dat ze een baan bij hem op kantoor kan krijgen maar daar wil ze niets van weten. Hij brengt Valerie ‘s ochtends altijd naar school. ’s Avonds moet hij vaak overwerken of uit eten met klanten.
  • Valerie: de dochter van Marjolein en Raoul. Ze is een vrolijk meisje met een eigen willetje. Ze houd niet van winkelen. Als haar moeder dood is beweert ze dat ze haar nog wel eens ziet en spreekt. Ze kan dus geesten zien.
  • Luuk: Luuk is een goede vriend en collega van Marjolein. En hij is homo, maar wil dat graag geheim houden. Hij is eerder op verschillende scholen ontslagen, omdat niet iedereen het kon waarderen dat hij hier zomaar mee naar buiten kwam. Hij heeft het op zijn nieuwe school daarom alleen aan Marjolein verteld.
  • Jasmijn(met man Lex en dochter Jennifer (een vriendinnetje van Valerie)): Jasmijn is een heel goede vriendin van Marjolijn en is ook een lerares Nederlands aan het Rotterdams College. Ze zijn tegelijk op de school gekomen en hebben bijna dezelfde klassen. Ze bespreken in de pauzes vaak de moeilijkheden die zich hebben voorgedaan. Als ze het een keertje rustig willen hebben, passen ze op elkaar’s kinderen. Dat kan heel makkelijk omdat ze schuin tegenover elkaar wonen.
  • Thomas: Thomas is fotograaf en een collega van Marlieke. Ze zijn al sinds hun studietijd heel goed bevriend. Thomas is een stille en behulpzame man. Hij heeft lang en wild haar. Hij draagt kleding die niet in de mode is. Aan het eind van het verhaal blijkt dat hij de moordenaar is van Marjolein. Thomas is al jarenlang verliefd op Marlieke, maar zij wees hem steeds af. Volgens hem stond Marjolein, die hem altijd een rare heeft gevonden, hem in de weg.
  • Sylvie: Sylvie is de beste vriendin van Marlieke. Marjolein mag haar niet zo, omdat ze volgens haar veel te bezitterig is. Ze vindt haar ook behoorlijk kattig. Sylvie had een verhouding met Raoul, de man van Marjolein. Raoul is al lang niet meer verliefd op haar, maar kan maar niet van haar af komen. Na de moord op Marjolein is Sylvie één van de verdachten. Dit komt ook omdat het moordwapen bij haar thuis gevonden wordt. Maar ze heeft het niet gedaan.
  • Ouders van Marjolein en Marlieke: Hebben net als Marjolein ook lesgegeven op probleemscholen en hebben haar veel handige tips kunnen geven. Ze weten precies waarom lesgeven haar passie is.
  • Bilal Assrouti: is de Marokkaanse leerling die Marjolein heeft bedreigd met een mes in de klas. Dit omdat ze hem in zijn eer heeft aangetast. Hij werd ook geschorst en was niet meer welkom op school en moest naar de dependance. Hij heeft later in het verhaal ook nog Marloleins auto beschadigt en op de motor in de rode lak van haar auto “hoer” geschreven. Eerst was hij de hoofdverdachte maar hij bleek later de moordenaar niet te zijn.
  • Rechercheur Noorda: De rechercheur die het onderzoek naar Marjoleins dood leidt.

Samenvatting:

Marjolein is lerares op een problemen school in Rotterdam en daar wordt ze bedreigd door een leerling namelijk de  Marokkaanse jongen, Bilal. Hij trekt in de klas een mes en bedreigd haar daarmee. Marjolein weet eerst niet wat ze moet doen wanneer ze zichzelf wat kalmer heeft gemaakt.  Ze ontkomt aan het mes en rent gelijk naar de directeur, die haar beloofd dat Bilal naar een andere school zal worden gestuurd. Ze twijfelt of ze aangifte moet doen, maar in verband met de naam van de school doet ze dit niet. Ze heeft wel het gevoel dat Bilal haar steeds blijft achtervolgen. Mensen om haar heen vinden dat ze zich aanstelt, gelukkig staan haar man Raoul en haar tweelingzus Marlieke volledig achter haar. Raoul heeft een eigen softwarebedrijf en wil eigenlijk dat Marjolein bij hem komt werken, in plaats van op ‘zo’n gevaarlijke zwarte school’. Marjolein wil dit niet, omdat ze gewoon les wil geven en heel veel voldoening krijgt in het onderwijs. Marlieke heeft een eigen fotostudio. Marjolein en Marlieke hebben genoeg geld van hun ouders meegekregen, dus ze zouden niet hoeven werken, maar willen dit allebei wel graag.
Na enige tijd krijgt Marjolein een dreigbrief. Natuurlijk denkt ze dat deze van Bilal is en ze gaat ermee naar de politie. Om Marjolein een beetje afleiding te bezorgen neemt Marlieke haar mee uit eten. Thomas en Sylvie, twee vrienden van Marlieke, gaan ook mee. Later komt ook een collega van Marjolein en haar man Raoul. Marjolein kan het niet zo goed vinden met Thomas en Sylvie. Ze vindt ze maar een beetje apart. Ze vindt Thomas een zwijgzame, rare jongen. Ze ziet dat hij Marlieke leuk vindt, en ze probeert Marlieke ervan te overtuigen dat hij echt niet leuk is en dat ze niet meer zoveel met hem om moet gaan. Marlieke vindt hem echter wel heel aardig, en ze ziet hem ook als haar beste vriend. Marjolein vindt Sylvie ook een beetje raar. Ze weet dat Sylvie achter Raoul aan heeft gezeten, maar ze denkt dat Raoul daar niks mee gedaan heeft en dat hij haar ook maar een raar mens vindt.

Op een gegeven moment lees je dus dat Marjolein is vermoordt. Marlieke probeert er dus achter te komen wie haar vermoordt heeft. Ze verdenkt eerst Bilal, maar dan blijkt dat het pistool waarmee Marjolein is doodgeschoten afkomstig is van ene Hubert Hykema. Hij is agent en heeft een aantal jaren geleden melding gemaakt van vermissing van zijn dienstwapen. Op een gegeven moment komt de moeder van Sylvie langs. Sylvie en haar moeder hadden al lang geen contact meer, maar de moeder van Sylvie vindt dit heel jammer en probeert weer contact met haar te krijgen. Marlieke krijgt van beiden 2 verschillende verhalen te horen over hoe het is gegaan vroeger. Dan komt ze tot de ontdekking dat de nieuwe man van de moeder van Sylvia Hubert Hykema heet. Ze is geschokt. Ze gaat langs bij Sylvie als deze niet thuis is. Ze vindt niet het pistool, maar een plakboek dat Sylvie heeft bijgehouden van de afspraakjes met Raoul. Er staan foto’s, rekeningen etc in. Marlieke denkt dan dat ze het begrijpt. Sylvie wou Marjolein vermoorden, zodat ze eindelijk Raoul voor zichzelf had. Op dat moment komt Sylvie thuis en ze gaan aan tafel zitten. Sylvie haalt het wapen gewoon uit de keukentafel en richt het op Marlieke. Die staat doodsangsten uit, totdat Sylvie het wapen weer op tafel legt. Sylvie legt het een en ander uit over het plakboek. Marlieke grist op een gegeven moment het wapen van tafel en rent weg. Ze loopt tegen Thomas op, die net op dat moment naar binnen liep. Hij rent gelijk met haar mee en probeert een goede vriend voor haar te zijn. Marlieke gaat met het wapen naar de politie. Sylvie is ondertussen al verdwenen.
(Sylvie had Marlieke wijsgemaakt dat zij en Thomas wat hadden)
Marlieke verhuist tijdelijk naar Raoul (voor wie ze overig ook veel gevoelens heeft, ze is een beetje verliefd op hem). De volgende dag belt Raoul haar op om te vertellen dat Marjolein & Raoul’s dochtertje Valerie is verdwenen op school. Ze bellen Sylvie en uiteindelijk vertelt die dat ze op de Euromast staan. Als ze daar aankomen zien ze alleen Vallerie, Sylvie is dan allang weer weg.
Dan komt er een hoofdstuk waarin je leest dat Thomas Marjolein vermoordt. Dit lees je in de persoon van Marjolein.
In het volgende hoofdstuk gaat Thomas bij Marlieke langs en vertelt haar alles. Hij heeft koffie gemaakt, waar GHB in blijkt te zitten. Marlieke wordt natuurlijk niet goed en raakt bewusteloos. Thomas brengt haar naar boven, belt 112 om melding te maken van iemand die thuis ligt en GHB heeft genomen. Vervolgens neemt hij zelf een overdosis en gaat naast Marlieke op bed liggen. Thomas gaat dood, maar Marlieke redt het net in het ziekenhuis. Ze is een paar dagen bewusteloos geweest, maar uiteindelijk komt dat helemaal goed. Thomas had Marjolein vermoordt, omdat hij vond dat Marjolein teveel invloed had op Marlieke. Hij vond dat bij alles wat Marlieke besliste, ze rekening hield met Marjolein. Hij vond Marlieke leuk, maar Marjolein vond Thomas niet leuk en probeerde daarom Marlieke te overtuigen dat Thomas niet leuk was. Echter, Marlieke vond Thomas ook niet leuk, ze zag hem alleen maar als een goeie vriend. Thomas heeft Marjolein dus vermoordt, in de hoop dat Marlieke dan wel naar hem kwam en wat met hem wilde, omdat ze dan geen rekening meer hoefde te houden met wat Marjolein vond.

 

Ik vond het een leuk boek om te lezen. Ik vond het meeslepend en spannend, omdat je niet wist wat er ging gebeuren. Hoe het uiteindelijk afloopt, is totaal niet wat je zou verwachten. Ik zat zelf ook steeds met de verkeerde dader in mijn hoofd.

REACTIES

S.

S.

Als jullie aanvullingen hebben op mijn verslag please vertel ze dan want ik ga deze verslagen in sturen voor mijn leeslijst.
Dus als jullie tips hebben. Vertel ze dan!!! Ik sta open voor aanvullingen...

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schaduwzuster door Simone van der Vlugt"