Gelukkige slaven door Tom Lanoye

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Gelukkige slaven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 562 woorden
  • 18 juni 2015
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
73 keer beoordeeld

Boekcover Gelukkige slaven
Shadow

In “Gelukkige slaven” gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.  In Buenos Aires speelt Tony Hanssen - een voormalige cruise director op de meest luxueuze plezierboten ter wereld - een gevaarlijk spel als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een beruc…

In “Gelukkige slaven” gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.  In Buenos Aires …

In “Gelukkige slaven” gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.  In Buenos Aires speelt Tony Hanssen - een voormalige cruise director op de meest luxueuze plezierboten ter wereld - een gevaarlijk spel als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een beruchte, steenrijke Chinees. In Zuid-Afrika dringt een heel andere Tony Hanssen - de gevluchte computerspecialist van een gecrashte zakenbank - een wildpark binnen met een precisiegeweer en oorlogsmunitie. 
De ene Tony is een illusieloze loser, de andere Tony een levenslustige nerd. Allebei hopen ze op verlossing. De ene wil zijn vrijheid terug, de andere zijn gezin. Pas als ze elkaar voor het eerst ontmoeten, in weer een ander continent, blijkt hoezeer ze op elkaar zijn aangewezen om hun doel te bereiken. Als ze het al bereiken.

Gelukkige slaven door Tom Lanoye
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De titel
De titel van het boek komt niet letterlijk terug in het boek, dus het is wat lastig om deze te verklaren. Ik denk dat de titel gekozen is met de betekenis dat beide hoofdpersonen slaven zijn van de huidige maatschappij en ook een soort slaven van mijnheer Bo Xiang, omdat ze financieel van deze man afhankelijk zijn. Ze hebben schulden bij hem die ze moeten afbetalen om zichzelf een soort van vrij te kopen. Uiteindelijk zijn ze beide op hun eigen manier gelukkig. Ik vind de titel van het boek niet echt goed gekozen, omdat ik gewend ben dat deze letterlijk terug komt in het boek.

Belangrijkste keuzemoment
Ik vind het belangrijkste keuzemoment als de Tony Hanssen die begint in Buenos Aires besluit de andere Tony Hanssen op te zoeken. Dit doet hij nadat hij in een hotel in China door een Zuid-Afrikaanse politiecommissaris is bedreigd voor iets dat hij niet gedaan heeft, het jagen van neushoorns. Hij weet wel dat degene die het gedaan heeft dezelfde naam als hij moet dragen en zich in hetzelfde hotel moet bevinden. Hierna begint pas echt waar het verhaal zo lang naar toe heeft gewerkt, namelijk de ontmoeting met mijnheer Bo Xiang. Deze is voor beide heren heel belangrijk is in het bepalen van hun lot.

Karakterbeschrijving
Tony Hanssen(Buenos Aires): hij is de toy-boy van mevrouw Bo Xiang(vrouw van mijnheer Bo Xiang) en hij is bi-seksueel. Het komt in het boek naar voren dat hij het zowel met vrouwen als met mannen heeft gedaan. Verder is het een loser die ooit een goede baan op een cruiseschip, maar nu is hij dus niets meer dan een reisleider en toy-boy voor mevrouw Bo Xiang.

Tony Hanssen(Zuid-Afrika): gevluchte computerspecialist en een levenslustige nerd. Hij wil zijn leven beteren voor zijn vrouw en kinderen. Hij is zeer paranoïde, hij denkt dat alles wat hij zegt of doet op internet wordt opgenomen door de overheid of geheime diensten.

Vertelwijze
Derde persoon, alwetende verteller. Dit ten goede van het verhaal. Je weet wel wat beide personen denken en van bepaalde situaties vinden. Als het in de eerste persoon was zou het omschakelen tussen beide hoofdpersonen dus nog verwarrender zijn dan het af en toe al was. Ik vind de derde persoon goed gekozen.

Motieven, grondmotief en visie van de schrijver
Motieven: als eerste motief heb ik hebzucht, beide hebben de Tony’s hebzucht voor geld en ook seks is een lust van de Tony uit Buenos Aires. Als tweede liefde, liefde komt terug voor mevrouw Bo Xiang(door mijnheer Bo Xiang en door Tony in de vorm van seks). Liefde heeft ook Tony uit Zuid-Afrika voor zijn vrouw en kind, die een grote drijfveer zijn voor hem. Het laatste motief is verdriet. Verdriet heeft mijnheer Bo Xiang voor zijn overleden vrouw. Dit is belangrijk, omdat hij hierdoor zachtaardiger wordt uiteindelijk.

Grondmotief: twee Belgische naamgenoten gaan opzoek naar zichzelf in een over-geglobaliseerde wereld, die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.

Visie van de schrijver: in het boek komt naar voren dat de auteur vindt dat de geglobaliseerde wereld een te grote chaos is geworden voor iedereen. Dit doordat het boek zich afspeelt in een tijd van crisis. Niet alleen financieel, maar ook sociaal. Niets is meer direct, maar bijvoorbeeld via de telefoon of een tolk. Dit maakt het een zooitje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gelukkige slaven door Tom Lanoye"