Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Overdosis door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Overdosis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 782 woorden
  • 12 juni 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Overdosis
Shadow
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bi…
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Overdosis door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

SAMENVATTING

Zes vrienden trekken al samen op sinds de basisschool. Op een dag stelt één van hen voor om wiet te proberen, en daar gaan ze allemaal mee akkoord. Ze hebben geen verstand van wiet dus vragen ze uitleg aan Pim, die al veel geëxperimenteerd heeft met drugs. Pim en zijn vriend Stijn zijn onafscheidelijk maar Stijn schijnt een gevaarlijke jongen te zijn. Sanne vindt Stijn wel aardig terwijl Emma, haar tweelingzus, haar bedenkingen over hem heeft. Tijdens een feest stopt Stijn drugs in Sanne’s drankje, ze raakt buitenbewustzijn en wordt 3 keer verkracht door Stijn. Gopal gaat op zoek naar Sanne en vind haar in het bos met haar kleren losgerukt. Hij is de enige die iets van de verkrachting afweet en heeft Sanne beloofd om er tegen niemand iets over te zeggen. Na die avond belt Sanne Stijn op en vraagt waarom hij dit heeft gedaan en dreigt ermee naar de politie te gaan, maar Stijn chanteert haar met naaktfoto’s. Ondertussen dealt Erik (in opdracht van Joop) om geld te verdienen. Sanne wordt door het gebruik van drugs zeer agressief en op een avond vecht ze zelfs met haar eigen zus. Na een paar weken verteld Sanne alles tegen de groep. Erik kon aan die foto’s komen door Stijn te chanteren met zijn baas (Joop), en dat lukte. Ze hadden de foto’s. Op het muziekfestijn verkocht Erik veel van zijn pillen en ook Sanne, Idde, Gopal en Emma wouden eentje proberen. Bart wou hen tegenhouden maar niemand luisterde naar hem. Na een paar minuten lag Idde op de grond, hij hapte naar adem. Maar tevergeefs. De ambulance nam Idde en ook Sanne mee naar het ziekenhuis. Onderweg naar het ziekenhuis overleed Idde, Sanne raakte zwaar gewond. De pillen die ze ingenomen hadden waren namelijk giftig omdat ze verkeerd gemaakt waren.

PERSONEN

Gopal: Een aardige jongen uit Suriname, hij zorgt voor iedereen en voelt zich verantwoordelijk voor het groepje omdat hij de oudste is.

Bart: De rijkste, hij krijgt veel zakgeld omdat zijn ouders een goeddraaiende zaak hebben. Hij wil liever niet met de XTC doorgaan.

Erik: Heeft het moeilijk thuis, zijn vader heeft het gezin verlaten. Erik zondert zich steeds vaker af en begint uiteindelijk drugs te dealen.

Emma: Een ruige meid die soms jaloers is op haar tweelingzus Sanne. Ze is voorzichtige helft van de tweeling.

Sanne: De tweelingzus van Emma. Sanne is modebewust, ziet er goed uit, haalt goede resultaten op school, wil iedereen te vriend houden en kan goed omgaan met jongens.

Idde: Een Jongen met zware astma, hij is heel sociaal.

Joop: Drugshandelaar. Hij wil opnieuw goed werk vinden in het drugswereldje. Hij is getrouwd met Selma.

Jeffrey: Partner van Joop, ze maken samen XTC pillen.

Selma: Wordt voorgesteld als een knappe vrouw, ze is ex-prostituee en getrouwd met Joop. Uit een vorige relatie heeft ze een zoontje van 3 jaar. Ze heeft een verhouding met Jeffrey.

Koen: Junkie en hulpje van Joop.

SPANNING

Het boek is heel spannend, je wil het liefst dat Stijn (de verkrachter) ontmaskert en opgepakt word, en je wil natuurlijk ook dat alles goed komt met Sanne. Ook is het heel spannend op het eind omdat je wil weten wat er gebeurt met de XTC pillen, met Joop, met Idde en met Erik.

PLAATS

De ruimte/plaats speelt geen belangrijke rol in het verhaal. Wel word er verteld dat het zuidwesthoek van Gelderland is en enkele kilometers van de Waal. Dit beïnvloed het verhaal verder niet, aangezien ze in andere provincies ook loodsen, huizen en discotheken hebben.

MENING

Ik vind Overdosis een goed boek met veel afwisseling van gebeurtenissen. Je hoort het verhaal van de jongeren, van de drugsdealers, van de dader zelf en je leest ook over het politieonderzoek naar de drugdealers. Daardoor blijft het leuk om te lezen omdat je een goede afwisseling hebt en het spannend blijft doordat je wil weten wat er daarna (in het volgende hoofdstuk) komt. Maar ondanks dat het boek vlot leesbaar was, was ik toch blij als er weer een hoofdstuk over de jongeren aankwam omdat dat dichter bij mijn leven in de buurt komt en ik mezelf in sommige dingen kon verplaatsen.

ONDERWERP

Drugs, vriendschap en ook een deel een Detectiveverhaal (met het politieonderzoek).

BOODSCHAPPEN

De schrijver stuurt een paar belangrijke boodschappen uit met dit verhaal. Dit zijn degene die ik er uit heb gehaald:

- XTC is gevaarlijk. -  Drugs is erg verslavend zowel geestelijk en lichamelijk.          - Je kunt er niet zo gauw mee stoppen.

Daardoor straalt ze eigenlijk uit dat je niet aan de drugs moet beginnen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overdosis door Helen Vreeswijk"