Mama Tandoori door Ernest van der Kwast

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Mama Tandoori
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas tto vwo | 1283 woorden
  • 30 mei 2015
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
46 keer beoordeeld

Boekcover Mama Tandoori
Shadow

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zond…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op z…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

Mama Tandoori door Ernest van der Kwast
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens:
Wie is de schrijver?
Ernest van der Kwast

Wat is de titel?
Mama Tandoori

Wie is de uitgever en wat zijn de plaats en het jaar van uitgave?
Nijgh  van Ditmar, 2010

Wat is het genre van het boek (dat wil zeggen: wat voor soort boek het is, bijvoorbeeld een detective, een oorlogsverhaal of een liefdesverhaal)? Motiveer je antwoord.
Familieroman, de moeder-zoonrelatie staat namelijk centraal in het verhaal.
Verhalenbundel, elk hoofdstuk is een ander verhaal van mama Tandoori.

Beschrijving van de inhoud

Samenvatting:
Schrijf een samenvatting van het verhaal in ongeveer 250 woorden. Neem alleen de hoofdzaken op.

Het boek begint met mama Tandoori die naar Nederland komt met twee koffers vol juwelen, daarmee koopt ze later een huis. Mama Tandoori ontmoet Ernest ’s vader en na vele aanzoeken trouwen ze met elkaar.

De eerste zoon van mama T. heet Ashirwad, hij kreeg een epilepsie aanval als kind en is sindsdien ziek. De familie ging ook naar Lourdes maar Ashirwad is niet beter geworden.

Mama Tandoori heeft ook vele atletiek bekers want ze deed mee aan wedstrijden in India. Ernest moet van zijn moeder ook op atletiek en word in 5 vwo gevraagd om India te vertegenwoordigen in wedstrijden, maar mama T. wil dat Ernest op zijn school focust.

In het boek ontmoeten we Uncle Sharma, hij speelde kleine rollen in Bollywood films en is tijdens een voorstelling dood gegaan. Een andere oom is oom Herbert, hij is de broer van Ernest ’s vader. Oom Herbert was een miljonair in Canada maar hij was steeds op de verkeerde plaats en tijd, dus hij werd een bedeljongen. Hij ging naar Marokko en kwam terug met een vrouw, maar daarna ging hij weer naar Canada.

We ontmoeten ook oma Voorst, zij was aan het dementeren en mama Tandoori gebruikt de situatie om zoveel mogelijk voorwerpen in de erfenis te krijgen. Mama Tandoori beweert namelijk dat opa Luxemburg, die is gescheiden, de spullen van oma Voorst wil stelen. De begrafenis van oma Voorst loopt dan ook uit tot een ruzie tussen mama Tandoori en opa Luxemburg.

In het laatste hoofdstuk schrijft Ernest een brief aan zijn zeventien maanden oude zoon, die woont in Italië met zijn vriendin.

Onderwerp:
Wat is het onderwerp van het verhaal?
De moeder-zoon relatie tussen Ernest en mama Tandoori staat centraal in het verhaal. De tien hoofdstukken zijn allemaal verschillende verhalen over hoe Ernest het gedrag van mama Tandoori heeft meegemaakt.

Uit het verhaal blijkt een bepaalde mening over het onderwerp. Wat is die mening?
Het zou zijn dat je een heel leven kan beginnen als je maar genoeg wilskracht hebt, zoals mama Tandoori die begon met maar twee  koffers. Het kan ook zijn dat de mening juist gaat over familie, dat een sterke familie met problemen kan omgaan, net zoals Ernest, die heeft leren leven met zijn moeder.

Ben je het met die mening eens?
Ja, we zijn het eens met beide meningen.

Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of bekeken?  
Nee, al zou het me wel leuk lijken.

Personages:
Hoe zou je het karakter van de hoofdpersoon willen beschrijven?
Mama Tandoori is een pittig type. Ze is iemand die veel doet om haar doelen te bereiken, een voorbeeld daarvan is wanneer ze met haar geestelijk gehandicapte zoon naar allerlei plaatsen om hem te proberen te ‘genezen’. Ze is ook gelovig, in het boek probeert ze ook af en toe van de duivel af te komen, wat voor grappige situaties kan zorgen.

Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages?
Ja, Mama Tandoori ’s rol is heel duidelijk. Ze heeft hele duidelijke kenmerken en daardoor kan je je makkelijk inleven.

Ook in de ik-persoon, Ernest, kon ik me makkelijk inleven, dat komt omdat het verhaal vanuit zijn perspectief wordt geschreven. Dus je komt veel over hem te weten en dus kan je je er makkelijk in inleven.

In de andere personen kon ik mij minder goed inleven, je krijgt minder informatie over hun en is het dus moeilijker om je daarin in te leven.

Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de verhaalpersonen?
De enige bij wie ik zijn/haar gedachten gang kan lezen is Ernest. Het verhaal wordt vanuit hem verteld en krijg je dus veel van zijn gedachten mee, en zijn gedachten beter te volgen.

Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de verschillende verhaalpersonen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verassend of voorspelbaar?
In het begin vond ik mama Tandoori verrassend reageren. Het is namelijk niet een erg realistisch persoon voor mij. Maar na een tijdje was haar persoonlijkheid duidelijk en werden haar reacties duidelijker en voorspelbaar.

Mama Tandoori gedraagt zich niet zoals de meeste mensen normaal zouden doen. Maar haar personaliteit maakt het boek wel grappig voor de lezer.

Plaats:
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Rotterdam. Ze woonden eerst op de bloemstraat en daarna zijn ze naar de Jericholaan. Een tijdje later zijn ze ook nog naar Canada verhuisd. Ze gaan in het boek ook op vakantie naar India en Frankrijk. Maar het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich af in Rotterdam. Niet op een specifieke plaats, maar ze zijn wel veel in supermarkten of anderen plaatsen waar je spullen kan kopen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Plaats:
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Rotterdam. Ze woonden eerst op de bloemstraat en daarna zijn ze naar de Jericholaan. Een tijdje later zijn ze ook nog naar Canada verhuisd. Ze gaan in het boek ook op vakantie naar India en Frankrijk. Maar het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich af in Rotterdam. Niet op een specifieke plaats, maar ze zijn wel veel in supermarkten of anderen plaatsen waar je spullen kan kopen.

Hebben de plaats en/of de weersomstandigheden invloed op de gebeurtenissen?
De plaats heeft invloed op de gebeurtenissen. Mama Tandoori houdt nogal van afdingen en in India doet iedereen dat. Maar nu ze in Nederland is blijft ze afdingen, het probleem is alleen dat het hier niet gebeurt. Dat zorgt voor grappige situaties die er niet waren geweest als het zich niet in Nederland afgespeeld had.

Tijd:
Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het speelt zich af in het heden en in het verleden.

Hoe weet je dat?
Omdat er in het boek wordt verteld met flashbacks, iemand is over zijn verleden aan het praten, met hoe het toen ging, en hoe het nu gaat.

Zou het verhaal zich ook nu kunnen afspelen?
Ja, er zijn al delen die in het heden worden afgespeeld, maar eigenlijk zou het boek dan heel anders moeten verlopen want dan kunnen er geen flashbacks zijn.

Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch?
Het verhaal loopt niet chronologisch want het verandert steeds van een verhaal naar een ander. Bijv. het ene moment gaat over mama T die naar Nederland komt, dan opeens over een reis naar India.

Zijn er tijdsprongen aan te wijzen?
Ja want het wordt verteld door een man die terug denkt aan de tijd dat hij nog kind was, en dan ineens overslaat op zijn eigen leven met zijn eigen kind.

Perspectief en verteller:
Bij wie ligt het perspectief?
Het is geschreven door de ogen van Ernest van der Kwast, dus de ik-verteller.

Bouw:
Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar lopen?
De gebeurtenissen lopen volgens mij wel logisch op elkaar. Mijn vriend had hetzelfde boek en hij had moeite om alle flashbacks bij te houden. Ik had geen problemen met het boek, alle flashbacks maakten het boek juist leuk.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de gebeurtenissen? Hoe komt dat?
Het slot past goed bij de gebeurtenissen want het hele boek gaat over het leven van Ernest van der Kwast, en hij leeft nog steeds, ik vind het altijd goed als de hoofdpersoon blijft leven.

Is dat slot open of gesloten?
Het is een gesloten einde: er kunnen altijd nog meer verhalen worden geschreven over mama Tandoori, maar het is goed afgerond.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mama Tandoori door Ernest van der Kwast"