Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 904 woorden
  • 24 mei 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
3 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Gebeurtenissen

Twee vriendinnen, beste vriendinnen.
Wanneer Lisa en Kelly worden uitgenodigd om te gaan ‘’shoppen” door een van de populairste meisjes van de school Fatiha, is Kelly maar als  te blij. Het maakte haar niet uit dat ze zou gaan stelen, iets waarvan ze had gezworen aan haar BFF,het nooit te doen. Alles om er bij te horen. Lisa is niet zo gemakkelijk over te halen, maar na het verwijt van Fatiha dat ze een ‘’watje’’ is en een ‘’braverik’’, gaat ook Lisa overstag. Ze vind het verschrikkelijk om als ‘’het brave meisje’’ te worden bestempeld. Twee vriendinnen, de naïeveling en de verstandige. Beiden zullen ze het slachtoffer worden van de liefde. Althans zo zou je het kunnen noemen. Een jongen genaamd Mo, staat op het punt  beide meisjes hun leven drastisch te veranderen. Mo is knap, spannend en zelfs een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, intentioneel op zoek naar meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo wint de twee meisjes voor zich en al snel zijn ze smoorverliefd,  precies hoe hij ze hebben wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, de meisjes doen alles wat hij van ze vraagt, ze willen niets liever dan zijn liefde. En om te bewijzen dat ze zijn liefde waard zijn, gaan ze ver. Veels te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht.  Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

2. Personen

De hoofdpersonen zijn gedurende het hele verhaal, hetzelfde.
Kelly(slachtoffer): Kelly is het naïeve meisje van 15, ouders zijn altijd weg,  en haar zus die eigenlijks op haar moet  passen, laat haar alleen zodat ze naar haar vriend kan gaan. Alle vrijheid dus. Niemand weet hoe ze zich echt voelt.

Lisa(slachtoffer): Lisa is de verstandige tiener van 15, doet stoer maar is van binnen gebroken door het feit dat haar ouders zijn gescheiden. Haar vader is er vandoor met een andere vrouw, ze geeft haar moeder de schuld van alles. Niemand begrijpt haar.

Mo(de loverboy): een echte charmeur die precies weet hoe zich voor te doen als het perfecte vriendje. Van Lisa en Kelly kent hij al snel hun zwakke punt. Aandacht en liefde. Zijn specialiteit

Deze hoofdpersonen veranderen niet van karakter.

Naast deze hoofdpersonen heb je ook nog: De moeder  van Lisa, de oom van Lisa, de ouders van Kelly, Ramon(neef van Mo) & Vivian(degene die de meisjes uiteindelijk bevrijd)

3. Plaats

Het verhaal speelt zich af op meerdere plekken.
Het huis van Mo, de onderduik plek waar Mo zijn slachtoffers tijdelijk onderbrengt en de nachtclub waar de meisjes uit- eindelijk zullen gaan werken als prostituee.

4. Tijd

Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Alles word in de chronologische volgorde verteld. De schrijfster maakt geen gebruik van flashbacks. De periode die verteld wordt, is ongeveer een  jaar lang.   

5. Opbouw

Het verhaal begint net zoals in een film. De hoofdpersonen worden geïntroduceerd, en er word duidelijk gemaakt hoe ze in elkaar zitten. Daarna gaat het verhaal verder doormiddel van een reeks gebeurtenissen, waar weer iets op volgt.

Het boek heeft 27 hoofdstukken, en er mankeert  voor de rest niets aan de hoofdstukken en inleiding.

6.Thema, probleem en afloop

Het thema en belangrijkste onderwerp in het boek is ‘’Loverboys’’. Het belangrijkste probleem is het feit dat de Loverboy misbruik maakt van de situatie waarin beide meisjes verkeren. Hij gebruikt ze als zijn eigen marionetten, dansend naar zijn pijpen.

Het boek heeft een goede afloop, de meisjes  vinden een manier om te ontsnappen en maken dat ze wegkomen.

7. Taalgebruik en perspectief

Het taalgebruik dat wordt gebruikt, is makkelijk te volgen.
Het wordt verteld alsof je er naar kijkt, en iemand vertelt je wat  er gebeurt. De schrijfster gebruikt afwisselende perspectieven.

8. Titel

De titel “Loverboys’’ betekent : een pooier  die meisjes via verleidingstactieken inpalmt om hen op den duur in de prostitutie of in (andere) illegale activiteiten uit te buiten.

9. Eigen beoordeling

Ik vind dit boek echt de moeite waard om te lezen. Het is waar gebeurd wat het nog spannender maakt. Het zou mooi zijn als alle meisjes van mijn leeftijd dit boek gaan lezen. Lezen is weten en weten is herkennen. Herkennen is voorkomen…

10. Schrijfster

De schrijfster heet:  Helen Vreeswijk.
Vroeger had Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk op school. Zo begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze ging werken bij de politie. Ze kwam regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Per 1 januari 2010 is ze gestopt met politiewerk.

Haar ervaringen bij de recherche heeft de auteur gebruikt voor verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. De boeken zijn voor jongeren geschreven en gebaseerd op criminele gedragingen zoals ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten.

Vreeswijk is getrouwd, heeft twee dochters en woont in een klein dorpje in Gelderland. Zij geeft lezingen op scholen over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"