Misfit door Vincent Overeem

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Misfit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas tto vwo | 2861 woorden
  • 13 mei 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
2 keer beoordeeld

Boekcover Misfit
Shadow
Misfit door Vincent Overeem
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens

De titel van het boek is ‘Misfit’ en het is geschreven door Vincent Overeem.

Het boek heeft geen illustrator, maar de omslag is ontworpen door Giuliani/Paul Postma.

De uitgever van het boek is Uitgeverij De Bezige Bij.

Het is niet een heel dik boek, het bevat 253 bladzijden met daarin 10 hoofdstukken.

Dit boek behoort tot het genre psychologie. Hierbij hoort het pictogram dat je hiernaast in het kader ziet.

 

Personages

De hoofdpersoon is een 18-jarige jongeman, die in het gehele verhaal geen naam krijgt, is een stoere maar gevoelige jongen. Hij draagt classic kleding: tijdloze kleding, niet de goedkoopste stuks maar wel kwalitatief. Het bestaat uit eenvoudige maar degelijke basisstukken. Het is een jongen die erg geobsedeerd is van het vrouwelijke lichaam en maar al te graag seksueel contact wil. Hij is eigenwijs, doet graag wat hij wilt en luistert niet altijd even goed naar anderen.

Deze jongeman wordt weergegeven als een karakter. Hij ontwikkeld zich in het verhaal. Aan het begin krijg je een ander beeld van hem dan verder in het boek. Door alle gebeurtenissen is het een onzekere jongen geworden.

 

Er zijn 5 andere bijpersonen in het boek, mensen die erg belangrijk voor hem zijn.

Krijn is het broertje van de hoofdpersoon. Hij draagt saaie, sombere kleding, wat goed bij zijn persoonlijkheid past. Het is een stil jongetje, zonder vrienden en is niet erg slim.  Hij komt thuis met waardeloze rapporten, waar hij niet over wil praten. Hij is gek op dieren en natuur.  Zijn broer helpt hem veel en houdt van hem, maar zijn vader niet. Wanneer hij hier achter komt, neemt hij een dramatische beslissing: hij laat zichzelf verdrinken.

Kaat is de 20-jarige wispelturige vriendin van de hoofdpersoon. Het is een mooie meid met een prachtig lichaam, ze heeft mooie ronde billen en volle borsten. Ze draagt sportieve casual kleding: t-shirts, jeansbroeken, truien en gemakkelijke schoenen. Het is een meid met een grote mond en een klein hartje, maar die soms niet genoeg rekening houdt met anderen. Ze heeft een eigen huis, maar meestal slaapt ze bij de hoofdpersoon.

Stadig is de huisbaas van de hoofdpersoon. Een 40-jarige man die er goed uitziet. Een grote, gespierde man. Hij doet veel in de tuin en legt vloeren neer, waar de hoofdpersoon hem vaak mee helpt. Hij is erg belangrijk voor de hoofdpersoon: hij heeft hem een onderdak en baan aangeboden. Door de tijd heen zijn de twee goede vrienden geworden, maar toch wordt Stadig beschuldigd een zogenaamde affaire te hebben met Kaat.

De vader van de hoofdpersoon zorgt niet erg goed voor zijn kinderen. Hij wil dat zijn zonen later een goed verdiende baan krijgen en ver komen. Hij is veearts en moet daarom vroeg uit bed. Vaak heeft hij lange verhalen over hoe de aars van een koe vanbinnen voelt of hoe de baarmoeder soms meekomt tijdens de bevalling van een kalf. Hij vindt zijn jongste zoon Krijn een misbaksel, een aansteller.

De moeder van de hoofdpersoon is een goede vrouw. Ze ziet er aantrekkelijk uit met haar simpele kledingstijl die perfect passen bij haar lichaam. Ze probeert veel rekening met haar zonen te houden en ze verdedigt ze altijd tegenover haar man. De band tussen de ouders wordt steeds minder naarmate de jongens groter worden.

 

Alle bijpersonen zijn karakters, net zoals de hoofdpersoon. De personages hebben meerdere karaktertrekken en ontwikkelen zich in het boek. Aan het eind wordt duidelijk hoe iedereen precies in elkaar zit en welke gebeurtenissen hun echt heeft veranderd.

 

Er is sprake van een ik-figuur, wat betekent dat dit boek is geschreven vanuit een ik-perspectief. Hij vertelt als een achterafverteller over zijn relatie met Kaat en in de tijdlaag van het verleden beschrijft hij vooral de relatie met zijn 5- jarige broertje Krijn. Het boek wordt door de ogen van de hoofdpersoon verteld, je leest wat hij denkt en voelt.

 

Tijd

Er worden geen jaartallen in de tekst genoemd, maar je kunt uit het verhaal opmaken dat het modern en actueel is. De personages gebruiken telefoons, kijken tv en er wordt betaald met euro’s.

De verteltijd is niet heel lang, ik heb er zo’n 3 à 4 uur over gedaan om het boek uit te lezen. Het verhaal speelt zich af in de snikhete maand augustus tot ongeveer half september.

 

Het verhaal wordt niet verteld in een chronologische volgorde, aangezien het meerdere flashbacks bevat. In het nu-verhaal wordt de relatie met zijn vriendin Kaat beschreven en in de flashbacks staat vooral de rol van zijn broertje centraal.

Het boek bevat geen tijdsprongen, aangezien er geen stukken tijd worden overgeslagen. Het verhaal na een flashback gaat verder op het punt waar het daarvoor was geëindigd.

 

Het ‘beste’ stuk uit het boek vindt ik die in hoofdstuk 9. Het moment dat de hoofdpersoon Krijn verdronken in de bosvijver vindt, hier zit tenminste nog een beetje spanning in.

Na een slecht rapport leest de hoofdpersoon zijn broertje de les vanwege zijn slechte resultaten op school. Hij noemt zijn broertje en misbaksel en vertelt dat hun vader vroeger, voor de geboorte van Krijn, een vrolijke man was.

De volgende morgen is Krijn verdwenen. De hoofdpersoon besluit hem te zoeken en vindt de fiets van zijn kleine broertje bij de bosvijver.

Wanneer hij tussen de kieren van de steiger kijkt ziet hij eerst Krijns ogen. Ze staan wijd open, net zoals de mond. De hoofdpersoon spring  het water in en trekt zijn broertje onder de steiger vandaan. Het heeft geen zin meer, hij is dood..

 

Plaats

De twee plaatsen worden niet concreet beschreven.

In zijn jeugd tot aan zijn eindexamjaar woont de hoofdpersoon in een ouderwets dorp waar zijn vader veearts is.

Wanneer hij genoeg heeft van dit kleine dorpje waar iedereen elkaar kent, verhuist hij. Eerst komt hij bij zijn oom en tante wonen, daarnij gaat hij naar de grote stad.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Doordat de schrijver een groene en kleurrijke omgeving heeft beschreven, is er een zomerse sfeer ontstaan.

 

 

 

Spanning

 Echt heel veel commentaar kan ik niet geven bij deze grafiek. Ik vind het boek stom, saai, en totaal niet interresant. Er wordt niet echt spanning opgebouwd in het verhaal en alles wordt te langdradig verteld. Er waren wel wat leukere stukken waar ik sneller doorheen heb kunnen lezen, maar echt een topboek vind ik het niet. Vandaar dat er niet echt pieken in deze grafiek te zien zijn. In hoofdstuk 9 zat wel weer wat meer spanning, maar ook dat was maar van korte duur.

 

Het boek begint middenin een gebeurtenis: Kaat en de hoofdpersoon zitten in het snikhete weer binnen tv te kijken. Kaat is erg afstandelijk en de hoofdpersoon snapt dit niet. Vanaf hier zet het verhaal zich voort.

Deze psychologische roman heeft een open einde: je weet niet hoe het met de hoofdpersoon en zijn grote geliefde Kaat zal aflopen.

 

Ik vind niet dat je kunt zeggen dat het een goede of slechte afloop is. Het is een goede afloop omdat de relatie tussen Kaat en de hoofdpersoon weer wat sterker is geworden. Kaat heeft het verhaal over Krijn van Stadig gehoord en begrijpt zijn gevoelens nu. Je kunt het ook ervaren als een slechte afloop omdat de hoofdpersoon graag weer met Kaat wil zijn, haar liefde voelen en haar tegen zich aandrukken, maar hij durft het niet. Bang het weer te verpesten.

 

Echte spanning is er niet opgeroepen vind ik. Op een gegeven moment vraag je je wel af wat er nou met dat broertje is en waarom hij zo belangrijk is in het boek, maar echt bezighouden doet het je niet. Door het uitstel van de ‘ontknoping’ is een klein beetje spanning opgeroepen, maar ik vind het verhaal erg op één lijn liggen.

 

Thema

Het thema van het boek is liefde. Liefde voor zijn broertje Krijn en voor zijn vriendin Kaat. De ene liefde lijkt ten onder te gaan door het verzwijgen over de liefde voor de ander.

 

Titel

De titel van het boek is ‘Misfit’. In het Nederlands betekent dit misbaksel. Deze term gebruikt de vader voor Krijn. Het broertje blijft intellectueel achter en is de oorzaak van een slechter wordend huwelijk tussen de ouders. De hoofdpersoon heeft zijn broertje ook zo genoemd toen die voor de zoveelste keer thuiskwam met een slecht rapport. Dit heeft dan ook deel uitgemaakt van de dood van het kleine broertje.

De hoofdpersoon leidt aan een schuldgevoel, is hij nu zelf ook een ‘misfit’ geworden?

De gebeurtenis met Krijn heeft invloed op zijn relatie met Kaat, en zo wordt er een verband gelegd met het thema en de titel.

 

Probleem

Het probleem ligt bij de mannelijker verteller, de hoofdpersoon.

Toen hij klein was wilde hij graag een broertje voor zijn verjaardag. Het jongetje blijkt op fysiek en intellectueel gebied niet goed mee te kunnen komen, en wordt beschouwt als een misbakseltje. Wanneer Krijn in de bosvijver verdrinkt, worstelt de hoofdpersoon met een enorm schuldgevoel.

Dit zorgt voor een probleem: de hoofdpersoon wordt bij zijn verliefheid op een jonge vrouw, Kaat, gehinderd door deze traumatische ervaring met zijn broertje.

 

Ik vind het moeilijk om te zeggen of dit probleem wordt opgelost of niet.

Deels wel omdat, wanneer ze het hele verhaal over Krijn tehoren krijgt, Kaat zich vergevingsgezind toont en verder wil gaan met de hoofdpersoon. Deels niet omdat hij wel graag wil, maar niet goed durft door zijn onzekerheid. Zou hij het weer verpesten?

 

Samenvatting

Een 18-jarige jongeman is bezeten van zijn 2 jaar oudere vriendin Kaat. Ze is mooi en heeft een prettig lichaam.

Het is augustus en verschrikkelijk heet, Kaat kan daar heel slecht tegen. Ze doet niksen wil vooral geen lichamelijk contact. ‘Dat plakt zo’ zegt ze dan.

Wanneer Kaat een nachtje thuis slaapt, heeft de hoofdpersoon het daar moeilijk mee. Hij snapt niet waarom ze zo afstandelijk doet.

            Wanneer Kaat de volgende dag niet terug is, gaat de hoofdpersoon maar gewoon werken bij Stadig, zijn 40-jarige huisbaas. Samen doen ze regelmatig klusjes, voornamelijk het leggen van vloeren. Erg trouw is de hoofdpersoon hier niet in; hij doet het eigenlijk alleen wanneer hij er zin in heeft. Onderweg komt hij zijn buurjongetje tegen die beweert dat Kaat bij Stadig gezien is.

            Wanneer de hitte is verdwenen en Kaat weer is teruggekomen is alles weer goed. Ze gaan naar het park en praten over kinderen. Maar wanneer de hoofdpersoon het buurjongetje, wat bijzonder veel aan zijn broertje doet denken, weer ziet ontstaat er de vraag of het jongetje daadwerkelijk bestaat of dat het een verbeelding van zijn broertje is.

            Kaat is met haar voet in een stuk glas gaan staan en loopt daardoor een flinke snee op. Wanneer Stadig vraagt hoe het met haar voet is slaat de onzekerheid toe. Hoe kan Stadig weten wat er is gebeurd? Zouden ze een overspelrelatie hebben?

De twee krijgen ruzie. Volgens Kaat is zijn broertje maar een ‘nepbroertje’, waarop de hoofdpersoon haar slaat. Het is zijn gevoelige punt. Zijn lieve broertje Krijn die altijd thuis kwam met slechte rapporten. Die altijd zat te knikkebollen aan tafel en op de bank in slaap viel na school. Die geen vrienden had en dol was op de natuur. Zijn lieve broertje, hoe zou het met hem gaan?

            De hoofdpersoon ziet het helemaal niet meer zitten en besluit te gaan zwerven. Hij overnacht in een louche hotel waar hij niet betaalt. Hij hoort twee jongetjes met elkaar spelen. Zouden het broertjes zijn? Hij denkt aan Krijn, aan die ene nacht. Zijn broertje had het zoveelste slechte rapport en de hoofdpersoon las hem de les. Hij vertelde dat hun vader vroeger voor zijn geboorte een vrolijke man was, en dat hij veranderde toen dit misbaksel van een broertje kwam. De daaropvolgende ochtend was Krijn nergens te bekennen, en de hoofdpersoon besloot zijn kleine broertje te zoeken.

            De hoofdpersoon ziet het helemaal niet meer zitten en besluit te gaan zwerven. Hij overnacht in een louche hotel waar hij niet betaalt. Hij hoort twee jongetjes met elkaar spelen. Zouden het broertjes zijn? Hij denkt aan Krijn, aan die ene nacht. Zijn broertje had het zoveelste slechte rapport en de hoofdpersoon las hem de les. Hij vertelde dat hun vader vroeger voor zijn geboorte een vrolijke man was, en dat hij veranderde toen dit misbaksel van een broertje kwam. De daaropvolgende ochtend was Krijn nergens te bekennen, en de hoofdpersoon besloot zijn kleine broertje te zoeken.

Zou hij onder die kastanje staan met die grote kruin? Of daar tussen de planten met kolven in het maïsveld? Is dat Krijns fiets bij de bosvijver?

Hij zocht het hele gebied af, en wanneer hij tussen de kieren van de steiger keek zag hij hem. Grote ogen die hem wazig aanstaarden, zijn mond stond een beetje open, zijn huid lijkbleek. Zonder na te denken sprong de hoofdpersoon het water in en trok zijn broertje onder de steiger vandaan. Het lichaam was koud, het had geen zin meer, hij was dood.

De hoofdpersoon wordt wakker in het hotel, met de gedachte van zijn broertje nog in zijn hoofd. Hij sluipt stiekem weg en besloot naar zee te gaan. Dat deed hij vroeger vaak met zijn ouders toen Krijn er nog niet was. Wanneer hij terug naar zijn huis keert staat Kaat ineens weer voor de deur. Kaat, zijn beeldschone meisje, wat houdt hij toch van haar. Ze verteld dat ze het hele verhaal over Krijn heeft gehoord van Stadig. Ze begrijpt hem en toont medeleven. Ze is even bang geweest dat ze al zwanger was, daarom had ze in het begin zo raar gereageerd. De twee komen weer bij elkaar. De hoofdpersoon wil graag bij haar zijn, maar durft niet. Hij is bang het nog een keer de verpesten.
 

De auteur

Vincent Overeem is geboren op 30 november 1973. De geboorteplaats is niet bekend.

 

Vincent studeerde proza aan Schrijversvakschool Amsterdam en is sinds 2012 docent. Ook werkt hij nu als bureauredacteur bij De Bezige Bij en is redacteur van het literaire tijdschrift Buker Hill.

 

Naast ‘Misfit’ heeft hij nog ‘Nieuwkomers’, ‘Novembermeisjes’ en ‘Tobi’ geschreven.

‘Novembermeisjes’ is een debuutbundel van zes verhalen. dat werd genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap. De meeste boeken van Vincent behoren tot het genre psychologie/psychologische roman. Zijn werk is vaak geschreven vanuit de eerste persoon.

 

In dit geval heeft de auteur niet iets meegemaakt wat in dit boek beschreven staat, maar wel wat overeenkomt met zijn eigen leven is het feit dat al zijn boeken over de relatie tussen broers en jongens gaan.

 

Vincent schrijft omdat hij het heerlijk vindt om een verhaal over te brengen in zijn eigen woorden. Op laconieke wijze en zonder grote kunstgrepen probeert hij een verhaal zeer ingrijpend te vertellen.

Tot nu toe krijgt Vincent veel positieve recensies van zijn boeken, die hem motiveren om verder te gaan met schrijven.

 

 

Eigen mening

 

Ik heb dit boek gekozen omdat ik een boek van de thematische leeslijst moest hebben voor dit leesverslag. De korte beschrijving ‘Liefdesverhaal over een zoekende puber met een geheim en een wispelturig meisje’ sprak me aan. Het boek was vergeleken vrij recent geschreven (2008) vergeleken met sommige andere, en het was beschikbaar in de bibliotheek.

 

Ik vond het boek eigenlijk best wel saai. Alles duurde lang, en het boeide me niet zoveel. De ‘ontknoping’ over zijn broertje was pas in het een-na-laatste hoofdstuk, en spanning werd er niet echt naar opgebouwd. Dit stuk (met het broertje) vond ik wel heel verdrietig en zielig, maar meteen dan ook het beste stuk uit het boek.

Er zullen geheid mensen zijn die dit boek geweldig vinden, vol met spanning en vlot geschreven, maar dat vind ik niet. Heel veel dingen vond ik een beetje op elkaar lijken, scenario’s werden herhaald en echt spannende dingen gebeurden er niet.

 

Het verhaal wordt erg realistisch en geloofwaardig neergezet. Dat komt waarschijnlijk omdat dit verhaal ook wel in werkelijkheid zal kunnen gebeuren. Dan heb je niet een geweldig leven, maar het kan.

 

Ik vond het einde nogal voorspelbaar, omdat het wel duidelijk was dat er iets met dat broertje was en dan was de dood wel voor de hand liggend.

 

Als je kijkt naar de zinsopbouw en de lengte van de zinnen was het boek makkelijk te lezen. Er waren geen moeilijke woorden of lange zinnen. Ik vond het wel lastig om mijn hoofd erbij te houden omdat ik het eigenlijk niet zo interresant vond.

 

Recensie

“Achteloos in begonnen, kon het niet meer wegleggen. Dit boek leest als een trein, in een woord: PRACHTIG. Menselijk, ontroerend. Vincent Overeem schrijft schijnbaar eenvoudig, neemt je mee aan de hand. Dit is een groot talent. Wolkers maar niet plat. Koop gerust!”

Bron: http://www.bol.com/nl/p/misfit/1001004005762787/

 

Prachtig? Ontroerend? Niet meer weg kunnen leggen? Degene die deze recensie heeft geschreven moet ik niet tegenkomen, wij worden het nooit met elkaar eens. Het leest al helemaal niet als een trein.

Oh wacht, er is één ding waar ik het mee eens ben. Dat Vincent Overeem een groot talent bezit, dat klopt. Hoe stom ik het boek ook vind, ik kan wel zien dat deze man hier goed in is. Deze man weet hoe hij moet schrijven, het spreekt alleen niet iedereen even goed aan. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Misfit door Vincent Overeem"