Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Achtendertig nachten door Janne IJmker

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Achtendertig nachten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2188 woorden
  • 3 april 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Achtendertig nachten
Shadow
Achtendertig nachten door Janne IJmker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Achtendertig nachten

Auteur: Janne IJmker

Achtendertig nachten, Mozaïek, Zoetermeer, 2006-2, 311 blz. (eerste druk 2006)

 

Persoonlijke gegevens

-Ik heb dit boek gelezen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat een een leuk boek was

-ik vond het verhaal meteen in het begin spannend omdat er iemand dood ging

 

Inhoud

In de proloog wordt verteld dat Jan, de man van Elsjen, ziek is en dood gaat. Elsjen wordt ervan beschuldigd dat ze hem heeft vermoord, en dat heeft ze ook gedaan. Ze komt in de gevangenis om te wachten op haar vonnis. In de gevangenis krijgt ze een baby, die meteen wordt weggehaald. Elsjen wordt verzorgd door Janna.

Tijdens het gevangenzitten schrijft Elsjen haar levensgeschiedenis op vanaf haar jeugd.

Elsjen woont in Doldersum, een klein dorpje in Drenthe. Als Elsjen vier jaar is, sterft haar vader en een tijdje later haar opa. Haar moeder gedraagt zich sindsdien niet meer normaal, dus Elsjen wordt vooral opgevoed door haar strenge oma, Otie. Ze werkt heel hard om Otie niet boos te maken. Elsjens moeder had ook al eerder een dochter gekregen, die ze is verloren. Daarom door Elsjen extra haar best om goed te werken en een goede dochter te zijn.

Bij Lieven, een oude mevrouw die erg van natuur houdt, vindt Elsjen ontspanning. Alleen Otie wil eigenlijk niet hebben dat Elsjen bij Lieven komt.

Als Elsjen op een dag lang door de omgeving zwerft, valt thuis Otie van de trap. Op een avond, vlak voordat Otie sterft, moeten Elsjen en haar twee broers Barteld en Luit bij haar komen. Otie laat Elsjen beloven dat ze haar moeder bij alles zo veel mogelijk zou helpen, en dat ze alles zou doen om de boerderij die ze hebben te onderhouden.

Als Otie is gestorven onderhouden Elsjen, Barteld en Luit de boerderij, zoveel mogelijk op de manier zoals Otie had gewild. Ze voelen zich namelijk verplicht om ook naar Oties dood nog naar haar te luisteren.

Samen met Hillegijn, Elsjens vriendin, gaat ze naar spinavonden om jongens uit het dorp te ontmoeten. Elsjen wordt verliefd op Leffert, maar ze krijgt van Luit te horen dat ze niks met Leffert mag hebben. Elsjen moet namelijk trouwen met Jan Albers, want Otie zou dat zo gewild hebben. Luit trouwt met Jans zus Hendrikjen.

Jan is een ongelofelijke sukkel en een moederskindje, maar Elsjen moet wel met hem trouwen, want doordat Luit met Jans zus trouwt blijft het bezit van beide families gelijk, dus blijft de boerderij behouden. En dat is wat ze Otie beloofd heeft.

Het huwelijk met Jan is inderdaad verschrikkelijk. Hij blijft maar zeuren dat alles bij zijn moeder beter was. Ook hebben Barteld en Jan voortdurend ruzie over de boerderij en over Elsjen. Jan wil niet dat Barteld met Elsjen stoeit.

Als Elsjen zwanger wordt, hoopt ze dat het beter wordt, maar het blijft verschrikkelijk. Elsjen wil Jan een lesje leren, zodat hij z’n mond houdt. Uiteindelijk komt ze ertoe rattenkruit in zijn pap te stoppen. Dat wordt hem fataal.

Zo belandt Elsjen in de gevangenis. Daar praat Janna met haar en veroordeelt haar niet, maar behandelt haar met liefde. Janna wijst iedere keer als Elsjen het niet meer ziet zitten op God en dat Hij er ook voor haar wil zijn en dat ook haar zonden zijn vergeven. Janna wordt voor Elsjen de weg terug naar God, en als ze, na achtendertig nachten van schrijven en praten met Janna, ter dood wordt veroordeelt, kan ze rustig sterven. Ze heeft vrede gekregen met haar verleden en haar lot.

 

Verhaaltechniek

Plaats: het verhaal zich af in de gevangenis in Assen. Vanuit daar schrijft Elsjen haar verhaal over haar jeugd dat plaatsvindt in Doldersum in Drenthe

Tijd: Als Elsjen gevangen zit is het 1767. Het verhaal begint in 1742, als Elsjen ruim vier jaar is. Het gevangenschap duurt achtendertig nachten, vandaar de titel.

Spanning: de spanning in het verhaal komt doordat je niet weet waarom Elsjen haar man heeft vermoord. Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe de situatie was en hoe alles zich ontwikkelde, dat zorgt voor spanning

Verhaalfiguren: Elsjen Roelofs, ze wijdt haar leven helemaal aan haar moeder en de boerderij, en doet daarom precies wat haar Otie zegt, ook als die al dood is. Daarom stemt ze ermee in om met Jan te trouwen. Die ultieme gehoorzaamheid wordt haar fataal: doordat ze Jan rattekruid geeft, krijgt ze de doodstraf.

Jan Albers, hij is een verwend moederskindje en heel snel jaloers, als Barteld bijvoorbeeld Elsjen omarmt wordt hij al boos

Barteld, de halfbroer van Elsjen (hij is de zoon van de eerste vrouw van de vader van Elsjen). Hij is de oudste van de kinderen, en hij is Elsjens lievelingsbroer.

Luit, de andere broer van Elsjen. Hij gaat na Oties dood helemaal mee in haar ideeën, en verplicht Elsjen om met Jan te trouwen. Hij staat meer aan de kant van Jan dan aan Elsjens kant op gegeven moment

Otie, de oma van Elsjen, zij heeft de leiding op de boerderij en iedereen doet wat ze zegt. Ook Elsjen durft niet tegen haar in te gaan. Als ze sterft doen Elsjen en haar broers nog steeds alles zoals Otie het gewild zou hebben. Eigenlijk heeft Otie Elsjens leven vergald door Elsjen te laten beloven dat ze alles voor haar moeder en de boerderij zou overhebben, daar durfte Elsjen haar hele leven lang niet tegenin te gaan.

Opbouw: de proloog vertelt dat Jan sterft, daarna komt het verhoor van de getuigen. Daarna begint eigenlijk het verhaal met Elsjen in de gevangenis. De hoofdstukken die in 1767 in de gevangenis spelen, waar Elsjen bijvoorbeeld met Janna praat, worden afgewisseld met hoofdstukken die over Elsjens leven tot de moord vertellen. Het laatste hoofdstuk, waarin Elsjen wordt vermoord, wordt vanuit Janna verteld.

Motieven: -manipulatie door Otie, zij bepaald heel Elsjens leven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

-Elsjens moeder, zij functioneert niet goed meer na de dood van haar man. Elsjen wil een zo goed mogelijk leven voor haar moeder, en doet dus wat Otie zegt om geen problemen te krijgen

-Jan, hij is zo dwars in het huwelijk met Elsjen, dat zij eigenlijk niet anders kan dan hem een lesje leren, wat een noodlottige afloop, namelijk zijn dood, heeft

-de drang naar vrijheid. Elsjen geniet ervan als ze met Lieven door de natuur kan struinen en ze even niet hoeft te werken. Ze denkt/droomt ook over de sprookjes die Lieven vertelt, die helpen van de werkelijkheid te ontsnappen

-het voortdurend doodwensen van Otie/Jan door Elsjen. Elsjen heeft altijd meteen spijt als ze Otie doodwenst, maar het is wel duidelijk dat Otie Elsjen in haar greep houdt

-schuldgevoel als Elsjen in de gevangenis zit, ze zet alles wat er is gebeurd op een rijtje om erachter te komen waarom ze Jan gedood heeft, al dan niet met opzet. Er zijn zoveel mensen die Elsjens leven hebben bepaald, dat Elsjen misschien niet helemaal schuldig is voor wat ze heeft gedaan

Thema: het thema is hoe je buiten je wil om gedwongen kunt worden om daden te verrichten die bepalend zijn voor leven of dood. Door de manipulatie van Otie en de moeilijke toestand waarin Elsjens moeder verkeert, doet Elsjen alles wat Otie wil. Elsjen kan eigenlijk niet anders dan met Jan trouwen. Jan maakt het Elsjen ook nog eens verschrikkelijk moeilijk. Elsjen zit haar hele leven gevangen in een net van mensen die haar leven voor haar bepalen, ze wenst die mensen dood en verlangt naar vrijheid, maar ze kan niet weg. Door Jans gedrag kan Elsjen eigenlijk niet anders dan hem uitschakelen

 

Schrijfster

Janne IJmker is geboren in 1962 in Tiendeveen. Ze heeft op de pedagogische academie in Gouda gezeten. IJmker begon haar carrière met het schrijven van verhalen in het kinderblad Zeggus. In 2002 kwam haar boek ‘Mijn vriend Samuel’ uit. Daarvoor, en voor haar boek Verdwenen Vaders (2004), won ze de prijs voor het beste jeugdboek. Achtendertig nachten was haar eerste volwassenboek, daarvoor kreeg ze de Publieksprijs voor het Christelijke Boek 2007.

 

Eindoordeel

Hoewel Achtendertig nachten een historische roman heet ze zijn, vond ik het nogal psychologisch. Dat vond ik eerst wel jammer omdat het dus niet een spannend verhaal over een historische gebeurtenis zoals een oorlog was.

Ik vond het inderdaad erg veel gezeur over ‘o wat heb ik het toch moeilijk en zwaar’, en weinig lopend verhaal. Dat was vooral zo bij de stukken die zich afspeelden in de gevangenis. Die stukken maakte het verhaal langdradig.

Ondanks dat het soort verhaal niet helemaal naar mijn zin was, was het wel erg meeslepend geschreven. Ik raakte namelijk ook gefrustreerd van die irritante Otie en Jan. Ik kon me alleen niet goed voorstellen dat Elsjen zover was gegaan in haar gehoorzaamheid dat ze helemaal vast kwam te zitten. Dat is natuurlijk fantasie van de schrijfster, maar misschien laat het ook wel wat van de cultuur van vroeger zien. Vroeger was het in elk geval minder geëmancipeerd dan nu.

De spanning in het boek was erg goed, het duurde helemaal tot het eind van het boek tot je wist waarom Elsjen precies Jan had vermoord. Dus ook al had ik voortdurend tijdens het lezen de gedachte van ‘hou toch eens op met dat slepende gezeur’ en vond ik het niet heel erg leuk om te lezen, ik heb dit boek wel snel uitgelezen omdat ik de uitkomst wilde weten.

 

Verdiepingsopdracht

Je vergelijkt je leeservaringen met die van minstens 2 medeleerlingen en 2 beroepslezers.

‘Ik legde het boek weg, het was uit, en staarde nog lange tijd voor me uit. Op dat moment wist ik nog niet dat Elsjen Roelofs me die nacht uit de slaap zou houden en het hele weekend niet uit mijn gedachten zou zijn. Zo zeer, dat ik haar haast fysiek bij me voelde en af en toe wilde aanraken...’

Dit komt uit een recensie van Andries Knevel. Zo heftig als hij beschrijft op welke manier Achtendertig nachten impact op hem had, heb ik het lezen niet ervaren. Vrij snel nadat ik het boek weglegde, dacht ik er niet meer aan.

Dit stond ook nog in Knevels recensie: ‘In het boek van IJmker zijn minimaal drie lijnen te onderscheiden, een historische, een psychologische en een theologische, of liever geloofsmatige. Met name de psychologische lijn is boeiend omdat thema's die ook vandaag spelen, volop aanwezig zijn.’ Ik vond in tegenstelling tot Knevel het psychologische van het boek niet zo interessant.

 

In een andere recensie van een beroepslezer (Gert van de Wege, Nederlands Dagblad) staat: ‘Het is sterk van IJmker dat ze deze innerlijke noodzakelijkheid voelbaar maakt, dat ze dit beklemmende proces niet alleen beschrijft, maar zorgt dat de lezer het ervaart. Je denkt: doe iets! Maar tegelijkertijd besef je de onmogelijkheid ervan. Elsjen kan haar lot niet ontkomen.’ Je ziet in de loop van het verhaal de situatie van Elsjen verslechteren, en je weet dat er niets aan te doen is. Die reactie van ‘Doe iets!’, zoals in de recensie staat, had ik ook, terwijl je weet dat het hopeloos is.

Van de Wege had ook kritiek: ‘Niet alleen is ze vaak te uitleggerig, of gaat ze over de grens van de sentimentaliteit, af en toe schrijft ze ook zinnen die ik maar zelfhulpproza noem, en dan niet op zijn best: 'Wat maakt nou dat wij datgene wat ons ten diepste raakt niet kunnen verwoorden naar elkaar?'’ Hij zegt dat Ijmker vaak te uitleggerig is, maar dat had ik niet zo’n last van. Van mij mag er best veel informatie gegeven worden zodat ik het verhaal begrijp, want bij mij ontstaat anders gauw het probleem dat ik het niet snap. Ik vond de schrijfstijl inderdaad soms wel te sentimentalistisch.

Van de Wege had ook kritiek: ‘Niet alleen is ze vaak te uitleggerig, of gaat ze over de grens van de sentimentaliteit, af en toe schrijft ze ook zinnen die ik maar zelfhulpproza noem, en dan niet op zijn best: 'Wat maakt nou dat wij datgene wat ons ten diepste raakt niet kunnen verwoorden naar elkaar?'’ Hij zegt dat Ijmker vaak te uitleggerig is, maar dat had ik niet zo’n last van. Van mij mag er best veel informatie gegeven worden zodat ik het verhaal begrijp, want bij mij ontstaat anders gauw het probleem dat ik het niet snap. Ik vond de schrijfstijl inderdaad soms wel te sentimentalistisch.

 

De mening van Anke op scholieren.com luidt: ‘Er waren zeker ook minpunten, zoals het soms wat langdradige beschrijven van een gebeurtenis of persoon, maar de verhaallijn op zich is ontzettend boeiend.’ Hier ben ik het mee eens, want ik vond het verhaal ook langdradig, vooral de delen in de gevangenis.

Anke schrijft ook: ‘Het mooie van het boek is dat je aan het begin de vraag hebt: heeft Elsjen haar man vermoord? En aan het einde van het boek heb je een heel andere vraag: waarom heeft Elsjen haar man vermoord? Ik vind het heel knap dat de schrijfster dat zo in het verhaal kan leggen.’ Aan het begin van het boek had ik niet de vraag ‘heeft Elsjen haar man vermoord?’, want volgens mij was dat vanaf het begin af aan al duidelijk.

 

Op scholieren.com staat ook de mening van Ikkuh: ‘Wij zouden dat ook verschrikkelijk vinden als onze man alles nog aan zijn moeder vraagt en alles wat zijn moeder doet en zegt dat dát helemaal goed is en jij, als vrouw, het niet goed doet. Dan zouden wij ook echt boos worden en vreselijk geïrriteerd. Je begint Elsjen te begrijpen.’ Deze personen raakten geïrriteerd van het gedrag van Jan, net als ik. Daardoor kon ik me goed voorstellen dat ze Jan vermoordde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achtendertig nachten door Janne IJmker"