Dorsvloer vol confetti door Franca Treur

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2071 woorden
  • 3 april 2015
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
36 keer beoordeeld

Boekcover Dorsvloer vol confetti
Shadow

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haa…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig b…

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

Dorsvloer vol confetti door Franca Treur
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Franca Treur

Dorsvloer vol confetti, Prometheus, Amsterdam, 2010-7, 220 blz. (eerste druk 2009)

 

Persoonlijke gegevens

-We hadden dit boek afgesproken als gezamenlijke boek

-Ik vond het erg saai. Het was alleen maar puur beschrijven over een gereformeerde opvoeding. Het ging ook over niet anders dan over bijbelse dingen.

 

Inhoud

Er is geen doorlopende verhaallijn. Het boek bestaat uit losse anekdotes over de jeugd (12-14 jaar) van Katelijne. Ze groeit op in een streng gereformeerd, Zeeuws gezin, de familie Minderhoud. Katelijne is het enige meisje tussen haar zes broers en broertjes. Zij moet altijd het huishoudelijke werk doen, terwijl haar broer niets hoeven te doen of met de koeien bezig zijn. Haar vader verkoopt eerste klas melk, hij is altijd met de koeien bezig en vindt niet belangrijker dan dat.

Elke zondag gaan de Minderhouds twee of drie keer naar de kerk. Tussen de kerkdiensten doen ze een middagdutje. Als op een dag een Duits gezin vraagt of ze op het erf mogen slapen, staat Katelijne dat toe. Haar ouders slapen dan nog, maar als ze wakker worden zijn ze niet blij met de Duitsers.

De oma van Katelijne, van haar vaders kant, woont bij hun op het erf. Katelijne gaat er vaak heen om naar haar nieuwtjes te luisteren en pinda’s te eten. De opa is doodgegaan van gierdampen toen hij een van de broertjes van Katelijne uit de gier wilde trekken.

Wanneer Katelijne in de stad mag logeren bij haar oom en tante, komt ze in contact met de buurvrouw Gloria. Bij haar leest Katelijne sprookjes, daarom gaat ze ervan houden. Maar sprookjes zijn zondige verhalen, dus ze zijn eigenlijk verboden om te lezen.

Bij prijsonderhandelingen van haar vader met een verkoper van koeien, verzorgt Katelijne de koffie. Ze ergert zich eraan dat haar vader zo toegeeflijk is.

Katelijnes beste vriendin is Suzanne. Bij Suzanne thuis is alles moderener en Suzannne moet niet zo veel van de boerderij hebben.

Op school doet Katelijne mee met het spelletje jood-en-mof. Als haar moeder dat hoort belt ze de meester om te zeggen dat dat echt niet kan.

Wanneer Katelijne een keer meehelpt met de koeien zodat haar broer Rogier in bed kan blijven liggen, vergeet ze het hek dicht te doen en ontsnappen de koeien.

Uit de cito-toets van Katelijne blijkt dat ze vwo kan doen. Ter voorbereiding op de middelbare school waarschuwt de meester de klas voor wereldse dingen, zoals popmuziek.

Op Tweede Pinksterdag gaat de familie Minderhoud een dagje uit. Wanneer Katelijne brutaal doet slaat haar moeder haar. Op het strand vraagt Katelijne aan een vreemde man of ze bij hem mag wonen, waarop hij vraagt wat ze in bed kan. Katelijne wil meteen niet meer bij hem wonen.

Rogier krijgt een vriendin, Jannemieke, ze komt uit een strengere kerk dan waar de Minderhouds heen gaan. Ze moet bij Katelijne in bed als ze blijft slapen. Soms komt Rogier erbij en hoort Katelijne ze klef doen.

Ouderlingen uit de kerk komen op huisbezoek. Katelijne heeft veel vragen maar stelt ze niet.

Op een dag wordt de statenbijbel van de oma gestolen. Katelijne zegt dat als de dief de bijbel open doet, hij meteen bekeerd wordt en de bijbel terugbrengt. De bijbel wordt inderdaad teruggebracht.

Katelijne fietst met haar broer Jeroen naar Middelburg, waar ze op de kermis belanden. Een paar vrienden van Jeroen halen hen over om in een attractie te gaan, wat natuurlijk niet goed valt bij hun ouders.

Thuis ontstaat er ruzie over de bedrijfsvoering. Jeroen is voor kunstmatige inseminatie, omdat dat veel efficiënter is en veel geld oplevert. De vader is daar tegen omdat het onnatuurlijk is.

Omdat Katelijne dikker wordt, willen haar gezinsleden weten hoe zwaar ze is, maar ze wil niet op de weegschaal. Uiteindelijk weet haar vader haar de wegen door met en zonder haar met de trekker over de weegbrug te rijden.

Als de tarwe is gedorst, racen de jongens met hun brommers over het veld. Daar ontmoet Katelijnes broer Christiaan Petra.

Christiaan moet trouwen met Petra, omdat hij haar zwanger heeft gemaakt. Katelijne maakt confetti van tijdschriften.

Katelijnes oma is bang dat de opa niet in de hemel is gekomen, omdat hij niet geloofde. Daarom liegt Katelijne een verhaal bij elkaar, dat zegt dat opa vlak voordat hij dood ging een bijzondere ervaring had en toch geloofde.

Op de bruiloft van Christiaan en Petra wordt net een eerbiedig vers gezongen wanneer Katelijne de confetti over hen heen wil gooien, daarom durft ze niet. Maar met hulp van Rogier lukt het toch nog om op een ander moment de confetti te strooien.

 

Verhaaltechniek

Tijd: het verhaal speelt zich af eind jaren ’80 of begin jaren ’90. Ze hadden in elk geval nog geen euro’s.

De anekdotes volgen elkaar in chronologische volgorde op.

Plaats: het verhaal speelt zich af op Walcheren, een eiland van Zeeland. Het enige wat zich buiten het eilan afspeelt is de logeerpartij van Katelijne in ‘een stad ver weg’. Het wordt ook meteen duidelijk dat haar leefwereld niet groter is dan het eiland: ‘Thuis zei oma dat wie aan deze kant van het kanaal geboren was aan de andere kant niks te zoeken had.’

Schrijfstijl: er zitten veel bijbelse uitspraken in het boek, de familieleden praten in de tale Kanaäns. Verder zitten er Zeeuwse woorden in. Deze dingen versterken het gereformeerde, Zeeuws plattelandse karakter.

Haar familieleden benoemt Katelijne met ‘de vader’ en ‘de moeder’, daardoor merk je dat Katelijne afstandelijk is naar haar ouders en andersom.

Vertelwijze: Katelijne is de personale vertelster. Zij obseveert en beschouwt alle gebeurtenissen en geeft haar kijk erop. Daardoor kom je veel te weten over de belevingswereld van Katelijne, maar weet je weinig over de gedachtegangen van de rest.

Verhaalfiguren: Katelijne is de hoofdpersoon, ze is fantasierijk en schrijft verhalen vanuit haar eigen belevingswereld. Omdat ze opgroeit met alleen maar broers heeft ze nergens echt aansluiting. Ze heeft haar vraagtekens bij het christelijk geloof en houdt zich er niet zo streng aan. Katelijnes karakter kent geen echte ontwikkeling, daarvoor is het tijdsbestek ook wat te kort (ca. 2 jaar). Haar kijk op de wereld wordt hooguit wat verbreed, omdat ze van haar klasgenoten dingen leert en te weten komt. Ze leert sprookjes kennen omdat ze buiten haar eigen kleine wereldje logeert. Ook het uitje naar de kermis is een nieuwe ervaring.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Katelijnes ouders lijken niet veel te zeggen, niet tegen haar en niet tegen elkaar. Ze geven Katelijne niet veel aandacht, Katelijne kan op een beetje aandacht rekenen als ze haar huisehoudelijke taken goed uitvoert.

De oma speelt in het verhaal een belangrijke rol. Ze woont bij de familie op het erf, en Katelijne bezoekt haar regelmatig. Oma is lief voor Katelijne. Verder praat vooral oma veel in de tale Kanaäns.

Titelverklaring: de dorsvloer staat voor de plek waar Christiaan en Petra trouwen, daar krijgen ze confetti over hen heen. Verder staat de dorsvloer voor de dag waarop God de uitverkorenen van de verlorenen scheidt. Katelijne maakt zich telkens zorgen over dat zij zo slecht is, en bid of God haar hart van steen wil wegnemen. het oordeel speelt dus veel in Katelijnes gedachten.

Motieven: -ouderlingenbezoek, zo’n bezoek is kenmerkend voor gereformeerde gemeenten. Ook in romans van Maarten ’t Hart komt het voor.

-Katelijne weet altijd als enige alle punten van de preek op te noemen als haar vader er thuis naar vraagt, maar verder wil ze er eigenlijk niet veel van weten.

-De gesprekken thuis gaan meestal over de koeien, terwijl dat Katelijne niets zegt. Ze voelt zich er buiten staan.

-Katelijne schrijft haar eigen verhalen, en maakt zo haar eigen wereld. Ook verzint ze verhalen die ze vertelt aan haar broers om even de aandacht te krijgen.

-Katelijne merkt de hypocrisie van het geloof op en kan er daarom niet zo veel mee. Haar oma zegt bijvoorbeeld dat Katelijne te veel leest, en lezen vermoeiing des vleesches is. Voor het gemak vergeet oma dat de bijbel ook een boek is.

- heel gedoe met confetti: Katelijne is er lang mee bezig geweest een heeft er lang naar toe gewerkt. Als door de confetti op de bruiloft indirect iets mis gaat met de koeien, wordt de vader eerst boos. Maar omdat Katelijne zo enthousiast is over de confetti en ermee gooit, lacht toch iedereen en is de vader minder boos. Dat staat voor dat ondanks de minder leuke dingen in Katelijnes opgroeien Katelijne zelf er het beste van probeert te maken, en dat het haar daardoor redelijk afgaat. Ze houdt ondanks haar opvoeding van haar ouders en heeft een warm gezin.

Thema: het thema is hoe het is om op te groeien in een gereformeerd gezin, terwijl jouw belevingswereld anders is en je je een buitenstaander voelt. Dat is bij Katelijne het geval. Het christelijke komt heel erg naar voren is eigenlijk alles. Maar Katelijne is anders in haar denkne ne voelen en voelt zich er daarom niet bij horen. Toch is de toon van het boek niet hatelijk tegenover het christelijke geloof. De sfeer is nog enigszins warm.

 

Schrijfster

Franca Treur is geboren in Meliskerke op 23 juni 1979. Ze groeide op in een gereformeerd gezin met drie broers. Daardoor zitten er autobiografische elementen in Dorsvloer vol confetti. Ze is afgestudeerd in Nederlandse Letterkunde en Literatuurwetenschap. In 2001 brak ze met het christelijk geloof. Treur begon in 2008 als redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next.

In 2009 verscheen haar debuutroman Dorsvloer vol confetti. Ze werd erom geprezen, maar het riep ook kritische reacties op. In 2010 ontving ze de Selexyz Debuutprijs.

 

Mening

Ik vond Dorsvloer vol confetti tegenvallen. Op zich klonk de beschrijving wel interessant, maar ik vond het saai om te lezen. Er zat helemaal geen verhaal in, het waren losse flarden. De nadruk lag enkel op de situaties in het opgroeien van Katelijne. Ik vond het veel te veel ge-ouwehoer over de bijbel en christelijke dingen.

Er stond op de achterkant dat het een sensitieve roman zou zijn, maar ik las er niet veel sensitiefs in. Voor mijn idee was het gewoon allemaal beschrijving. Maar uit reacties en recensies van anderen mensen blijkt dat zij wel vonden dat het een sensitieve roman is, dus ik zal het wel niet goed genoeg begrepen hebben.

Omdat ik al vaker dingen had gehoord en gelezen over die strenggereformeerde cultuur, was het ook niet bijzonder interessant.

Toch zaten er wel aparte dingen in, die ik me niet zo extreem had voorgesteld. Katelijne liegt namelijk over van alles en nog wat, ze durft niet eerlijk te zijn omdat anders mensen boos op haar worden. Ze kan haar gevoelens en gedachten niet uiten. Ook zegt Katelijne wanneer de statenbijbel van oma gestolen is, dat de dief als hij de bijbel inkijkt meteen bekeerd wordt en de bijbel wel terug zal brengen.

Het kan ook dat dit alleen in het verhaal voor Katelijne het geval is en het in het echt wel meevalt. Maar aangezien Franca Treur zelf in zo’n gezin is opgegroeid lijkt het me wel realistisch.

Ik kan het me moeilijk voorstellen, maar als het echt zo is dan is de leefwereld van mensen zoals Katelijne wel vreselijk klein, zo klein dat dat echt niet gezond is. Je moet wel enigszins algemeen ontwikkeld zijn. Het argument van: we zijn vreemdelingen op aarde, ons thuis is de hemel, vind ik veel te ver doorgevoerd. Om andere mensen te bereiken moet je je niet zo ver afzonderen dat je buitenstaanders niet eens kunt begrijpen.

Wat ik een aparte scène vond, was die waarin Katelijne aan een vreemde man vraagt of zij bij hem mag wonen. Hij vraagt daarop wat ze in bed kan en of ze haar benen wel wijd kan doen, dat vond ik wel ranzig.

Ik vond het irritant dat er Zeeuwse woorden gebruikt werden, want op gegeven moment wist ik niet meer wat ‘huus’ betekende en duurde het lang voordat ik erachter kwam dat het kinderen betekende.

Dat Katelijnes ouders worden aangeduid als ‘de vader’ en ‘de moeder’ leest niet fijn. Het werd er afstandelijk van, wat volgens mij ook de bedoeling was. Maar dat zegt nog niet dat het ook stijlvol is en lekker leest.

Gelukkig wordt het christelijk geloof niet als helemaal verschrikkelijk en belachelijk afgeschilderd. Dat zou kwetsend zijn, ook al ben ik het met deze manier van christen zijn niet helemaal eens.

Gelukkig wordt het christelijk geloof niet als helemaal verschrikkelijk en belachelijk afgeschilderd. Dat zou kwetsend zijn, ook al ben ik het met deze manier van christen zijn niet helemaal eens.

 

REACTIES

E.

E.

ik weet niet waarom maar ik geef dit een 10

8 jaar geleden

J.

J.

Geen idee waarom, maar ik geef dit een 10

7 jaar geleden

Q.

Q.

"Ik vond het irritant dat er Zeeuwse woorden gebruikt werden, want op gegeven moment wist ik niet meer wat ‘huus’ betekende en duurde het lang voordat ik erachter kwam dat het kinderen betekende"
Nou moet ik toegeven, ik ben Zeeuws geboren en getogen maar ik dacht echt dat huus gewoon huis betekende

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dorsvloer vol confetti door Franca Treur"