Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2051 woorden
  • 19 maart 2015
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
29 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

 

 


Titel

Loverboys

 

Auteur

Helen Vreeswijk

 

Uitgeverij

Manteau Antwerpen

 

Druk

Derde druk

 

Genre (bijv. oorlog, liefde, avontuur)

Misdaad, er wordt drugs verhandeld door Mo en Ramon, en meisjes zo manipuleren is ook illegaal in dit land.

Liefde, Kelly heeft doordat ze blind van liefde is alles gedaan voor Mo. Ze speelde gewoon hoertje, zogenaamd voor een huis voor hen tweetjes.

verraad, het enige wat Mo in dit verhaal doet, is de meiden belazeren, verraden.

Spot, Mo spot met het respect wat ieder mens verdient: hij spot met de meisjes door ze zo laag te zetten dat hun lichaam van hem is.

 

Beschrijving hoofdpersonen (zo compleet mogelijk)

Lisa Aldra is één van de twee slachtoffers in dit boek. Ze is verlegen, en ontevreden met zichzelf. Ze is onzeker en heeft niet zoveel vrienden. Ze bouwt samen met haar moeder thuis de hel op, sinds haar vader weg is gestuurd. Ze hebben weinig geld, omdat haar vader geen alimentatie betaalt, en haar moeder alleen de kost moet binnenhalen voor haar en haar broertje. Lisa baalt erg dat ze geen leuke ‘niet-saaie’ kleding heeft. Dit alles is haar zwakke plek, waar gebruik van wordt gemaakt.

 

Kelly Kroon is het tweede slachtoffer, en harstvriendin van Lisa. Ze heeft veel meer lef dan Lisa. Kelly is een stoer type, en gaat spanning zeker niet uit de weg. Ze vindt Mo wel spannend en is jaloers op Lisa: waarom kiest Mo Lisa en niet haar? Dat is de zwakke plek van Kelly, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt, door bijvoorbeeld Mo.

 

Mo is de loverboy in dit verhaal. Hij heeft veel geld, is aardig en knap, en een stoere auto. Hij is spannend en mysterieus, en heeft problemen. Althans, dat is hij voor de meisjes. In het echt is het een gevaarlijke driftige kerel die in drugs en meisjes handelt. Als hij boos is slaat hij op alles wat in de buurt is, dus ook op die manier is hij gevaarlijk. Hij kan zijn driftbuien niet goed inhouden.

 

Beschrijving bijpersonen (zo compleet mogelijk)

Ramon is de vriend van Mo, maar wel 30 jaar oud. Hij is in het begin het gezelschap van Kelly, en ook altijd het excuus voor Lisa als ze zich afvraagt waarom Kelly zich soms raar gedraagt. Ramons huis wordt gebruikt door Lisa op het moment dat ze weggelopen is, en ze spreken daar ook af. Ramon is de neef van Fatiha.

Ron is een vriend van Mo, een pooier van Annelien, en Ron houdt even de wacht bij Lisa.

Annelien is een prostituee die Lisa moet inleiden bij het geld verdienen.

Vivian is een vrouw die opgegroeid is in de prostitutie. Ze probeert Lisa te helpen om uit de prostitutie te verdwijnen.

Lien is de vriendin van Vivian, en werkt in het huis waar Kelly logeert. Zij helpt Kelly en Lisa uit de prostitutie te verdwijnen, wamen met Vivian.

Fatiha is een meisje dat bij Lisa en Kelly op school zit. Kelly vindt haar stoer en wil graag vriendinnen worden met haar. Lisa daarentegen vindt dat Fatiha Kelly van haar afpakt. Fatiha laat ze kennis maken met Mo. Of ze weet wat voor dingen Mo doet weet ik niet, het is een beetje onduidelijk of Fatiha expres de twee vriendinnen naar Mo heeft gelokt.

Els is ook ‘van’ Mo, zoals hij zelf zegt. Els is bang dat Mo haar zal laten vallen, om voor Lisa te kiezen.

Bart Aldra is Lisa’s broertje van elf jaar, hij heeft niet echt een grote rol in het verhaal, en meer informatie wordt niet gegeven.

Mevrouw Aldra, moeder van Lisa heeft haar man uit huis gegooid na vijf keer vreemdgaan. Ze maakt veel ruzie met Lisa en heeft nachtdienst, waardoor ze overdag pas om drie uur ’s middags wakker is.

Joost, oom van Lisa komt bij Lisa en Bram oppassen wanneer hun moeder in het ziekenhuis ligt. Hij is homoseksueel en krijgt daarmee een slechte naam bij Mo en zijn vrienden

Mevrouw Kroon is de moeder van Kelly, die heel erg van haar dochter houdt

Meneer Kroon is de vader van Kelly. Wanneer Kelly verdwijnt is hij voor zijn werk in Amerika, en het wordt hem pas verteld als hij terug is.

 

Titelverklaring

De titel verklaren is gelukkig niet heel moeilijk bij dit boek. Het boek heet ‘’Loverboys’’. Kelly en Lisa worden door Mo en zijn vrienden, loverboys dus, gebruikt. Het hele boek draait om hoe de vriendinnen gebruikt worden door loverboys.

Plaats (zo nauwkeurig mogelijk)

De vriendinnen wonen beide in Culemborg, een stadje in Midden-Nederland, ten zuiden van Utrecht. Kelly wordt door Mo direct meegenomen naar Antwerpen, naar een club: Hot Lips. Dat is een club waar prostituees wonen en werken.

Lisa wordt eerst door Mo in een verwaarloosd appartement in Arnhem gebracht. Later wordt ook Lisa naar Antwerpen gebracht, maar dan naar een pakhuis, waar ze tijdelijk zal wonen, zegt Mo.

 

Tijd (zo nauwkeurig mogelijk)

Het verhaal speelt zich in de 21e eeuw af, maar wel aan het begin. Beide vriendinnen hebben geen mobieltje, hoewel Kelly niet per se arm was. Dat zegt dat het nog niet zo normaal was dat iedere jongere een mobieltje had. Maar het is niet veel te lang geleden want anders hadden de mobieltjes geen touchscreen gehad. Dus het zal wel rond 2005 geweest zijn. Het speelt zich af in een tijd van ongeveer anderhalve maand denk ik.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Thema (= hoofdgedachte)

Het thema van dit boek is misdaad, problemen en liefde. En spot.

                                                    

Motieven (steeds terugkerende onderwerpen)

Ik weet nog steeds niet echt wat ik bij motieven moet opschrijven, wat er bedoeld wordt, maar ik probeer maar wat. Ik denk dat het motief is hoe iemand ingepakt kan worden door een loverboy, waardoor ze echt alles voor ze over hebben. Maar ook de stappen van zo’n pooier zelf: ontmoeting – indruk maken – een relatie – seksueel contact – grenzen verleggen (situatie spelen waardoor het meisje geld moet gaan verdienen) – prostitutie – uitbuiting (meisje heeft geen keus meer, moet alle cadeaus terug gaan betalen).

 

Perspectief (vanuit welk oogpunt is het verhaal verteld?)

In dit boek is gebruik gemaakt van een meervoudige vertelsituatie. Er wordt verteld vanuit de ogen van Kelly, Lisa, Mo, en hun ouders af en toe. Het is niet in de ik-vorm, maar in de hij-zij-het-vorm (hoe heet dat?).

 

 

 

Samenvatting (sommige informatie is misschien overbodig, maar ik heb ook alles er in gezet waaraan ik twijfelde of het er in moest komen)

Lisa en Kelly zijn twee doodgewone meisjes van vijftien jaar oud. Zij gaan een keer met Fatiha, een klasgenootje, mee shoppen. Fatiha noemt het shoppen, maar eigenlijk is het gewoon een potje make-up jatten. Lisa wilde helemaal niet jatten, maar na een uitdaging kan ze niet anders, en zelfs zij jat iets. Wanneer ze wat gaan drinken in een café ziet Fatiha, toeval of geen toeval, haar neef Ramon en zijn vriend Mo. Een hele knappe charmante Mo. Lisa en Kelly vallen beiden direct voor Mo, en Mo wil tot ergernis van Kelly iets met Lisa. Hij verwent Lisa, is aardig, maar hij zet haar nog meer op tegen haar moeder, en tegen Kelly. Zo probeert hij Lisa bij hen weg te krijgen. Wanneer Mo met Kelly is meent hij dat hij het uit wil maken met Lisa, maar daar nog het moment voor zoekt. Hij vindt Kelly veel leuker en wil verkering met haar hebben. Zo lokt hij ze beiden mee met allerlei mooie toekomstdromen en trouwplannen. Lisa trekt bij Ramon in, omdat ze het thuis niet meer uithoudt met haar moeder. Lisa’s moeder krijgt een ongeluk doordat ze te veel over Lisa piekert en te weinig op de weg let. Dat ongeluk is voor Kelly een gemakkelijke manier om Lisa bij Mo weg te krijgen. Kelly dikt het verhaal nogal aan dat het Lisa’s schuld is, en Lisa moet kiezen tussen Mo en haar Moeder. Mo gooit haar eruit vanwege haar twijfel en dus gaat ze naar huis. Mo en Lisa maken het weer goed, en op de dag dat Lisa’s moeder thuiskomt uit het ziekenhuis, komt Mo zelfs bloemen brengen. En een kus. Lisa’s moeder en Joost vertrouwen Mo niet, en worden allebei boos. Lisa loopt met Mo weg, en vluchten naar een appartement in Arnhem. Lisa gelooft dat de politie haar zoekt, en zoekt geen baan. Voor geld moet ze van Mo met een ander een bed in duiken. Daarna vertrekken ze naar Antwerpen, waar het veilig is voor Lisa. Ze trekken daar in bij een vriend van Mo in een pakhuis.

Ondertussen is Kelly naar Antwerpen gegaan met Mo, omdat ze weg wilde uit Nederland met Mo. Ze slaapt nu tijdelijk in de seksclub Hot Lips van Mo’s neef. Kelly wil graag met het plan van hun tweetjes meewerken: Mo verdient geld in Nederland, met drugs, en Kelly gaat ook snel verdienen: in de prostitutie. Dat heeft ze wel voor Mo over. Zo kunnen ze snel hun huis kopen, en kunnen ze een normale baan zoeken. Lien, ook uit Hot Lips, vertelt Kelly dat Mo een pooier is, en Kelly wil bewijs.

Lisa zit nog steeds in het pakhuis, en heeft van Vivian, prostituee die daar vlakbij woont, bewijs gekregen van wat ze al vermoedde: Mo is een loverboy. Om Kelly bewijs te geven neemt Lien haar mee naar Lisa, en Lien levert duidelijk genoeg bewijs: Kelly is woedend op Mo. Lien en Vivian bedenken een plan hoe ze Lisa en Kelly naar Nederland kunnen brengen, maar dan naar een andere woning. Lisa wordt ongemerkt opgehaald, en Kelly moet ook ongemerkt wegglippen bij Mo vandaan, als ze in een restaurant zitten. Kelly wil te graag wraak nemen, ze pakt een mes en steekt hem in zijn hand. Wanneer Kelly in de vluchtauto zit komt Mo haar achterna, wat wel net iets te moeilijk gaat, met een leegbloedende hand. Mo komt in de berm terecht, en de vriendinnen weten in Nederland te komen, doen aangifte, en gaan ergens anders wonen, omdat hun huis niet meer veilig is. Mo wordt opgepakt en de meiden leefden nog lang en gelukkig (denk ik, gezien de loop van het verhaal: toevallig geluk af en toe.)

 

 

Ik vond het boek: te doen, maar te cliché, en echt niet goed genoeg voor Helen Vreeswijk. Ik heb meer boeken van haar gelezen, en die waren echt stukken beter. Mijn samenvatting hangt niet helemaal goed aan elkaar, maar dat komt ook omdat het verhaal een beetje raar aan elkaar hangt soms. Ik vind het verhaal ook een sprookjes-idee hebben. Er waren eens twee vriendinnen, ze kwamen in handen van loverboys, wisten te ontsnappen, en leefden nog lang en gelukkig. Dat vind ik niet altijd een leuke opzet van een verhaal. De leukste opzet vind ik juist als het niet is ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Leuk voor die mensen, maar het verhaal wordt er niet beter op. Er zit ook niet echte spanning in. Wat mij door deed lezen was meer nieuwsgierigheid, en het idee dat het voor mijn boekverslag was. Niet dat als het niet voor mijn boekverslag was ik hem had weggelegd, maar ik blijf niet tot twee uur ’s nachts doorlezen van spanning, bij wijze van spreken. In het verhaal zit ook iets teveel toeval. Als Kelly bijvoorbeeld net te laat is bij het afspreekpunt om te vluchten, ziet Lisa haar op de snelweg in een auto zitten. Dat is te veel toeval. (ik weet dat dit niet in de samenvatting staat, maar anders had ik het hele boek over moeten typen, dit hoort niet erg bij de rode draad vind ik, het is meer de oorzaak van een deel van de verhaallijn. Als u het anders vind, jammer dan..)

Ik vond het boek: te doen, maar te cliché, en echt niet goed genoeg voor Helen Vreeswijk. Ik heb meer boeken van haar gelezen, en die waren echt stukken beter. Mijn samenvatting hangt niet helemaal goed aan elkaar, maar dat komt ook omdat het verhaal een beetje raar aan elkaar hangt soms. Ik vind het verhaal ook een sprookjes-idee hebben. Er waren eens twee vriendinnen, ze kwamen in handen van loverboys, wisten te ontsnappen, en leefden nog lang en gelukkig. Dat vind ik niet altijd een leuke opzet van een verhaal. De leukste opzet vind ik juist als het niet is ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Leuk voor die mensen, maar het verhaal wordt er niet beter op. Er zit ook niet echte spanning in. Wat mij door deed lezen was meer nieuwsgierigheid, en het idee dat het voor mijn boekverslag was. Niet dat als het niet voor mijn boekverslag was ik hem had weggelegd, maar ik blijf niet tot twee uur ’s nachts doorlezen van spanning, bij wijze van spreken. In het verhaal zit ook iets teveel toeval. Als Kelly bijvoorbeeld net te laat is bij het afspreekpunt om te vluchten, ziet Lisa haar op de snelweg in een auto zitten. Dat is te veel toeval. (ik weet dat dit niet in de samenvatting staat, maar anders had ik het hele boek over moeten typen, dit hoort niet erg bij de rode draad vind ik, het is meer de oorzaak van een deel van de verhaallijn. Als u het anders vind, jammer dan..)

 

Ik hoop dat u het een beetje kon volgen, want het is niet zo duidelijk.. 

REACTIES

E.

E.

echt een top leesverslag! alles staat erin ook qua plaatsen en tijd! dingen waarvoor ik normaal terug moest lezen staan hierin beschreven.

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"