Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Boy 7 door Mirjam Mous

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Boy 7
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 2848 woorden
  • 20 februari 2015
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
57 keer beoordeeld

Boekcover Boy 7
Shadow

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook g…

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt…

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak, gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid.

Boy 7 door Mirjam Mous
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Algemene Informatie 

Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Titel: Boy 7
Titelverklaring: Het boek wordt zo genoemd omdat de jongen om wie het gaat, eigenlijk Sam Waters, in een soort van inrichting terecht komt waar iedereen word aangesproken met ‘Boy’ en dan een cijfer erachter. Hij is de 7de dus wordt hij BOY 7 genoemd.
Genre: Spanning en Avontuur
Motieven: Geld, angst
Tijd: Het heden
Plaats: Branding, Amerika
Ruimte: In he Bed & Breakfast van tante Bobbie, in de stad Branding (en omgeving) en in de gesloten inrichting
Type boek: Fictie, niet - realistisch
Einde van het boek: Open
Opbouw en tijd: Niet Chronologisch, in het verhaal leest de jongen een dagboek en daar in staan flashbacks van toen hij nog in de gesloten inrichting zat
Vertelsituatie: 
A: Ik- vertelsituatie
B: Sam Waters, oftewel Boy 7

 

2. Personages 

Hoofdpersoon: Sam. Sam heeft een smal gezicht, een beetje diepliggende blauwe ogen en blond piekerig haar. Hij zou beschreven worden als erg slim, hij weet veel van computers af en kan hacken. daarvoor is hij ook bij CooperationX gekomen. Sam ontwikkeld zich in het boek, omdat hij steeds meer te weten komt van wie hij nou eigenlijk is. Hij vindt steeds meer van zijn geheugen af. Bij CooperationX was Sam goed bevriend met Louis. Hij is een nuchtere en serieuze jongen. Ook is hij ookerg achterdochtig. 
Helper: Louis, oftewel BOY 6. Hij is lang en heeft zwart kroeshaar. Hij is erg goed bevriend met Sam, en ze zijn ook kamergenootjes in de gesloten inrichting. Samen gaan ze op onderzoek uit in de gesloten inrichting en komen ze steeds meer te weten. Hem lukt het níet om te ontsnappen. Hij is erg vriendelijk maar wel eenzaam, en is daarom ook blij dat hij bevriend raakt met Sam. 
Tegenstander: Lara. Lara is een knap meisje met zwart haar. In het begin van het verhaal, lijkt het of ze een heel warm en zacht karakter heeft en iemand is die altijd met je meeleeft, maar later blijkt dat zij helemaal aan de verkeerde kant staat en dat ze al die tijd Sam heeft voorgelogen. Ze is onbetrouwbaar en naïef, later in het boek komt ze er ook achter dat ze de helft van wat CooperationX allemaal doet niet weet. 

 

3. Samenvatting van de inhoud

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet wie hij is, hoe hij daar is terechtgekomen en wat hij daar doet. Vlakbij hem vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Als hij het alarmnummer wil intoetsen ziet hij dat hij een voicemail bericht heeft ontvangen. Als hij het bericht afluistert hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. De overige dingen die hij in de rugzak vindt zijn een flesje water, een lichtblauwe pyjama, een boxershort, een tandenborstel en een tube tandpasta. Er zit ook een rolletje bankbiljetten, een baseballcap, een foto van een of ander groot grijs gebouw en een bestellijst van de Pizza Hut in. Wat heeft hij hieraan? Wat moet hij doen? Hij kan het alarmnummer niet bellen. Daarom belt hij naar de telefoon waar vandaan zijn voicemailbericht is ingesproken. Geen zinnige informatie. Dan maar het nummer op de lijst van de Pizza Hut proberen. Ook dit levert niets op.
Hij hoort een auto aankomen en mag meeliften met een vrouw die Lara heet. Hij vertelt maar dat hij hier is afgezet en dat hij op zoek is naar zijn ouders, en dat de rest een lang verhaal is. Als Lara vraagt hoe hij heet, kijkt hij naar een merkje op zijn tas waarop staat: Boy 7. Boy Seven zegt hij. Ze gaan op weg naar Branding, naar een Bed and Breakfast van Lara’s tante, tante Bobbie. Hij huurt er een kamer en neemt een douche. Als hij in de spiegel kijkt, schrikt hij zich een ongeluk. Hij herkent zichzelf helemaal niet, maar toch heeft hij iets vertrouwds. Wie hij nou echt is en waar hij vandaan komt, blijft gokken.
De volgende dag gaat hij op onderzoek uit. Hij mag met Lara meerijden in de vrachtwagen naar Flatstaff. Lara moet daar iets afleveren, en hij kan daar mooi zijn zoektocht beginnen. Op de bestellijst van de Pizza Hut vond hij namelijk een adres in Flatstaff. Eenmaal in de Pizza Hut wordt hij opeens herkend door een serveerster. Ze zegt dat ze hem en Lara hier al vaker heeft gezien, maar volgens Lara heeft ze zich gewoon vergist. Hierdoor wordt Sam wel achterdochtig. Een dag later vindt hij nog iets in het zijvakje van zijn tas: een sleutel. Na zonder succes alle banken in Flatstaff langs te zijn geweest met Lara (met de smoes dat zijn ouders waar hij zogenaamd naar op zoek is, de sleutel hadden achtergelaten), komt hij er opeens achter dat dit een sleuteltje van een kluisje bij een bowlingbaan kan zijn. Hij vergelijkt het nummer van waaruit hij het voicemailbericht had ingesproken met die van een bowlingbaan en het klopt. De volgende ochtend gaat hij er met Lara heen. Hij zoekt het juiste kluisje op en: BINGO! Er zit wat in! Een notebook en een USB-stick. Even denkt hij dat Lara de USB-stick in haar zak laat glijden, maar de USB-stick is er nog gewoon.
Even later op zijn kamer opent hij eerst het notebook. En daarin staat informatie die van alles duidelijk maakt. Het wordt hem duidelijk dat zijn plan- wat dat dan ook mocht zijn- geslaagd is. Het hele raadsel van wie hij is en hoe hij op die kale vlakte terecht was gekomen, staat in het notebook. Het volgende is namelijk gebeurd in de periode voordat hij bijkwam op de kale, hete vlakte. Hij bleek een hacker te zijn die verschillende cijfers van zichzelf had opgekrikt door in te breken in het computersysteem van school. Als straf is hij in een soort van inrichting opgenomen waar kinderen heen moeten die iets ergs hebben gedaan. In die inrichting, Coöperation X, worden de jongens Boys genoemd. Hij dus Boy 7. Langzamerhand komt hij samen met zijn kamergenoot Louis erachter dat het niet pluis is wat er allemaal in dat gebouw gebeurt. De andere Boys worden plotseling heel braaf en doen alles wat de ‘witpakken’ (zo noemen ze de mensen die daar werken) zeggen. Louis en hij weten een manier te vinden om ‘s nachts uit hun kamer te komen. Zo ontdekken ze een heleboel dingen die er gedaan worden met de Boys. Elke boy word op een nacht uit zijn cel gehaald en hij ondergaat dan een soort van operatie waarbij er een chip wordt geplaatst. Die chip zorgt ervoor dat je alles doet wat de witpakken zeggen en dat je alles van een bepaalde periode vergeet. Uiteindelijk gebeurt die operatie ook bij Louis en hem, maar doordat ze alles opschreven in het stiekem meegesmokkelde notebook, weet hij nu wat er werkelijk is gebeurd. De witpakken hersenspoelen niet alleen de Boys, ze laten ze ook illegale opdrachten uitvoeren. Na de opdracht drukken ze op een knopje en is de jongen alles weer vergeten. Maar Louis en hij zijn daar achter gekomen doordat ze bij zo’n opdracht een opnamerecordertje in hun zak stopten zodat ze achteraf konden horen wat er was gebeurd. Ze weten dat ze deze illegale praktijken naar buiten moeten brengen. De eerste keer ontsnappen lukt niet, maar de tweede keer weet Sam het notebook en de stick met informatie tijdens een uitstapje bowlen met de witpakken, naar buiten te brengen. Op dit punt stopt het verhaal in het notebook.
 Eenmaal klaar met lezen, komen Lara en een andere man genaamd Jones, de kamer binnen. Hij weet ze te overmeesteren. Het blijkt dus dat Lara ook in het complot zit. Ze had echt de USB-stick in haar zak laten glijden. En ze was dus echt eerder met Sam in de Pizza Hut geweest. Maar Sam was zo slim geweest om op het moment dat hij de stick en het notebook ging opbergen, de echte stick met belangrijke informatie in het notebook op te bergen. Maar als hij aan het praten is met Lara, pakt Jones zijn mobieltje en stuurt een signaal naar het grijze gebouw waar alle boys zitten, dat het over 90 minuten wordt opgeblazen. Sam komt meteen in actie en rijdt naar het grijze gebouw. Hij wordt achternagezeten, maar weet zijn belagers af te schudden door de chip eigenhandig uit zijn nek weg te snijden. Vanaf dat moment weet hij alles weer. Niet alleen de geschreven dingen in het notebook, maar ook wat voor een goede band hij had met Louis, en hoe hij probeerde te ontsnappen. Hij werd achterhaald. Maar omdat de witpakken weten dat hij iets naar buiten had gebracht lieten ze hem dus achter op die hete, kale grasvlakte. Zo konden ze hem volgen en kijken waar hij die USB-stick en het notebook had verstopt. Voordat ze hem daar achterlieten wisten ze zijn hele geheugen.
Hij gooit de chip op een auto en de achtervolgers gaan achter die auto aan in plaats van achter hem. Eenmaal bij het gebouw aangekomen ontploft het. Hij schreeuwt het uit en valt flauw. Maar als hij bijkomt ziet hij de andere Boys om zich heen. Hij is dolgelukkig dat iedereen nog leeft. Er was sprake van een bommelding en het gebouw was een uur geleden al ontruimd. Eenmaal in het ziekenhuis wordt bij iedereen de chip weggehaald, de witpakken van de coöperation worden opgepakt en Sam ziet zijn familie weer. Alleen de bedenkers van CooperationX (Lara's ouders) en Lara zelf zijn spoorloos. Alles komt weer goed.

 

4. Informatie over de auter

Mirjam Mous, geboren op 7 november 1963 groeide op in Made, in een heel normaal gezin. Haar vader was kunstschilder en haar moeder de dochter van de slager. Ze had geen broers of zussen. Ze las al vanaf dat ze kon lezen, en het liefst dikke boeken. Ze zat ook op toneel, en nu als ze ergens gaat voorlezen doet ze vaak ook een toneelstukje. Vanaf dat ze kon lezen was het ook haar grote droom om schrijfster te worden, alleen ze werd eerst juf. Ze deed dit op een school voor kinderen met sociaal-emotionele problemen, voor haar de perfecte plek om verhalen uit te oefenen en inspiratie op te doen. Haar hobby's zijn reizen (vooral naar verre landen zoals Afrika), lezen en films of toneelstukken kijken. Ze heeft geen kinderen en woont samen met haar vriend Wim in een omgebouwd boerderijtje in Breda. Het doel van Mirjam is meer kinderen aan het lezen krijgen. Daarom gebruikt ze taal die dicht bij de doelgroep ligt en geeft haar verhalen veel vaart en humor. 
De boeken die Mirjam Mous allemaal heeft geschreven zijn:
- Alle Dagen Hartstikke Druk - De Juf Is Een Heks - Het Bos Van Bloedbaard
- Een Bloeddorstige Meester - De Bloedneusberde - Een Bloedlink Partijtje
- De Strandtent - Een Bloot Spook - Een Loeder Van Een Moeder
- Harige Harrie - Jammie Mammie - Lange Vingers - Monsters Mollen
- Ouders te koop - Kaboutertjes Bestaan Wel - De Spiegeltje Spiegeltje Verkiezing
- Pistolen Paula - Soep Met Een Luchtje - Toontje Prins
- De Schat Van Duizend -En Een Nacht - Spees De Ruimte Wees - Langejan
- Prinses Voor Eventjes Dan - Vigo Vampier (Een Vampier Die Geen Bloed Lust)
- De Zomer Van Fay En Marscha - Goed Fout - Maffe Meiden - Nat
- Top Secret (Operatie Nieuwsflits) - Van Soapster Tot Safarigirl
 - Doorgeschoten - Fluisterwater - Moordmeiden - Nee! - Password 
- Test - Vals Spel - Virus 
 

 

5. Uitgewerkte persoonlijke reactie 

1. Onderwerp
Ik vind het onderwerp heel interessant, ook omdat het zo 'echt' geschreven is. Je zou zo denken dat het echt zou kunnen gebeuren, en dan ga je er toch wel even overnadenken. Ik vind sowieso dingen met hersenen en 'gedachten inplanten' heel interessant, en daarom heb ik dit boek gekozen. De film Inception doet me hier ook best aan denken. Daar plantten ze als het ware ook een gedachte in iemands hersenen en doen ze daar dingen mee. Natuurlijk gaat het in dit boek er anders aan toe, maar ik dacht wel gelijk aan deze film. 
2. Gebeurtenissen 
De gebeurtenissen worden best goed uitgelegd, alleen omdat het verhaal best ingewikkeld is is het niet altijd even makkelijk te begrijpen. Je moet dus soms wel verbanden leggen, alleen vindt ik dit in dit boek niet heel vervelend omdat je dan zelf ook al aan het uitzoeken bent wat er gebeurt en dat maakt het leuker. Het stukje waar Sam erachter komt dat Lara niet te vertrouwen is heeft me wel aan het denken gezet, want zo zie je dus dat iemand nog zo aardig kan zijn en toch niet te vertrouwen is. 
3. Personages
Ik vind Sam een heel sterk persoon, ik zou helemaal gek worden als ik niks meer wist en overal zelf achter moest komen. Hij zet door en dat vind ik heel goed. De personages worden ook heel goed en echt beschreven. Je kunt veel van jezelf er in herkinnen, de personages hebben heel veel trekjes die ik soms ook heb. 
4. Opbouw en moeilijke woorden
Ik was vanaf het begin gelijk geboeid. ''Zonder parachute uit een vliegtuig gegooid worden, met een rotvaart in een auto rondscheuren die je met geen mogelijkheid kunt besturen, in het diepe gegooid worden terwijl je niet kunt zwemmen. Zo voelde het, maar dan allemaal tegelijk.'' Ik vond het gelijk al spannend, want je wil natuurlijk weten wát er dan zo voelde. 
Er zitten best veel flashbacks in maar dat vind ik bij dit boek zoals ik al eerder heb gezegd niet erg, want zo ga je zelf heel goed over het boek nadenken. Aan het einde is alles opgelost en uitgelegd.
5 moeilijke woorden:
- Krankjorum: Idioot, gestoord, krankzinnig
- Overwogen: Nadenken of je iets wil doen of niet
- Wetenschappelijk: Alle kennis die we hebben op een bepaald gebied en de systematische manier waarop we verdere kennis kunnen verkrijgen 
- Experiment: Iets uitproberen, een proef nemen, een experiment uitvoeren
- Verlangen: Een heftige behoefte hebben aan iets

 

6. Verwerkingsopdrachten 

Persoonlijke brief 
Dordrecht, 20 februari 2015
Lieve Sam,    
Hoe gaat het met je? Ik heb je al zo lang niet gesproken, ik moet je echt heel veel vertellen! Nu heb ik je nieuwsgierig gemaakt he! Ga maar al vast op het puntje van je stoel zitten, want hier komt het! Ik heb een zoektocht gehad naar iets waarvan ik helemaal iet wist wat het was. Nu denk je natuurlijk 'Hé, hoedan?' Ik hoor het je gewoon denken! Ik zal het je uitleggen, geen stress.
Een week of twee geleden werd ik wakker op een grasvlakte. Ik wist niet waar ik was of wie ík was. Ik had rare kleren aan en op alles stond 'BOY 7' genaaid. Ik vond een rugzak met allemaal spullen en een telefoon erin. Ik zag dat er een voicemail bericht in was gesprokenm dus die luisterde ik af.. En tot mijn verbijstering hoorde ik mijn eigen stem die zei 'Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie' Ik wist niet wat me overkwam. Toen ik weer een beetje bijgekomen was ontmoette ik een meisje: Lara. Zij nam me mee naar haar tante's Bed & Breakfast, daar mocht ik voor een tijdje blijven. Na een dag wist ik nog steeds niet wie ik was, en daar werd ik erg bang van. Toen ik daar was voelde ik ook iets anders in de rugzak: een sleutel. Ik ben met Lara op zoek gegaan naar waar het sleuteltje oppaste, en na lang zoeken paste hij op een kluisje bij een bowlingbaan. Lara begon zich toen al steeds raarder te gedragen. In het kluisje lag een USB-stick en een notebook. Eenmaal thuis las ik het notebook ALLES wat ik moest weten. Ik kwam erachter wie ik was en wat er allemaal was gebeurt, want dat had ik opgeschreven. Ik zal in een latere brief uitleggen wat dat allemaal was. In ieder geval, Lara bleek dus niet te vertrouwen te zijn en wilde de USB-stick in handen krijgen. Gelukkig is alles goedgekomen! Daar sta je even van te kijken he? Ik geloof het zelf ook bijna niet.. Ik heb in iedergeval geleerd om niemand te vertrouwen.
Het gaat nu al veel beter met me, ik ben er helemaal bovenop gekomen en heb er veel van geleerd. Ik hoop dat ik je niet te erg heb laten schrikken! Ik hoop ook snel iets van je terug te horen!
Groetjes,
Nina Schmidt
Reehof 7
3312 CX Dordrecht

3 Andere titels
- Vergeten. Omdat Sam alles vergeten is, niet meer weet hoe hij heet en hoe hij daar is gekomen etc.
- CooperationX. Omdat de gesloten inrichting waar Sam inzit CooperationX heet. 
- Opgesloten. Omdat Sam opgesloten zit in de gesloten inrichting en het bijna onmogelijk is om er uit te komen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boy 7 door Mirjam Mous"