Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Password door Mirjam Mous

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Password
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2489 woorden
  • 31 december 2014
  • 181 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
181 keer beoordeeld

Boekcover Password
Shadow

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Maar als hij daar even later naar zijn vriend informeert, wacht hem een vreemde situatie.

Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. …

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijd…

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Maar als hij daar even later naar zijn vriend informeert, wacht hem een vreemde situatie.

Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. Hij vertrouwt het niet en gaat ervandoor. Wat wil die kerel van hem? Wanhopig probeert hij zijn achtervolger af te schudden.

De levens van de drie jongens raken op bizarre wijze met elkaar verweven. Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar snel op en Jerro en Stefan lopen groot gevaar. Langzaam komt Mick achter de ontstellende waarheid…

Het ziekenhuisgebouw bestond uit grijze stenen en heel veel glas. Mick ontweek een man met krukken en haastte zich naar de informatie balie. Er zat een vrouw achter een computerscherm. In haar rechtervoortand fonkelde een diamantje. ‘Hallo,’ zei ze. ‘Kan ik je helpen?’ ‘Mijn vriend is net met de ziekenwagen hierheen gebracht.’ Mick was nog buiten adem van het fietsen. ‘Jerro Prins. Ik wil graag weten hoe het met hem is.’ ‘Hmmm.’ Ze deed iets op de computer. ‘Jerro Prins, zei je?’ ‘Ja.’ Mick knikte er zijn hoofd bijna af. ‘Het spijt me, maar er is niemand binnengebracht die zo heet.’

Password door Mirjam Mous
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Mick Schipper, een jongen die altijd erg gepest wordt in de klas, krijgt een nieuwe jongen in de klas die het gelijk voor hem opneemt. De jongen, Jerro Prins, houdt net als Mick erg van stripboeken en sciencefictionfilms. De twee jongens worden al snel vrienden ondanks het grote verschil in rijkdom. Jerro woont samen met zijn ouders in een kast van een huis met een Poolse huisvrouw genaamd Kasia, die voor hem zorgt, een eigen bodyguard die hem dag en nacht beschermd, een privéchauffeur en een poortwachter. Zijn vader is eigenaar van het grote, winstgevende gamebedrijf Prince Enterprince.

Mick woont samen met zijn zus Sofie en zijn moeder Wies in een burgerlijk huis.

Als Jerro en Mick op een dag na school bij Jerro thuis zijn, gebeurt er iets raars. Terwijl Jerro een stripboek ligt te lezen, gaat Mick naar de toilet. Even later komt Mick terug van de toilet en ziet Jerro bewusteloos op zijn bed liggen. Totaal geschokt roept hij Kasia, die gelijk de ambulance belt.

Mick mag niet mee in de ambulance, omdat hij geen familie is. Daarom besluit hij om zelf naar het ziekenhuis te gaan. Maar als Mick even later bij de ziekenhuisbalie informeert naar Jerro, krijgt hij als antwoord te horen dat er geen Jerro Prins is opgenomen. Mick begrijpt er niks van en is bang dat er wat gebeurd is. Een paar uur later blijkt Jerro wel opgenomen te zijn en een histaminevergiftiging te hebben gehad. Jerro mag na een dagje weer naar huis.

Mick gaat de volgende dag op bezoek bij Jerro en hoort de Poolse Kasia aan de telefoon ineens foutloos Nederlands praten. Normaal praat Kasia gebrekkig Nederlands. Daarnaast komen de symptomen van de histaminevergiftiging volgens Mick niet overeen met de symptomen die Jerro had. Ook gedraagt Jerro zich vreemd. Mick denkt dat er iets niet pluis is en gaat op onderzoek uit.

Mick weet niet dat Stefan, die zonder het te weten een eeneiige tweelingbroer is van Jerro, de plaats van Jerro heeft ingenomen. Stefan krijgt namelijk geld van Dexter, een slimme crimineel, als hij in de geheime werkplaats van de vader van Jerro weet te komen en de nieuwe, nog niet beschikbare games weet te kopiëren.

Jerro is door middel van een IVF-kliniek geboren. Toen Jerro nog een embryo was, is hij stiekem gekloond door een professor. De professor heeft het ene embryo in de buik van de moeder van Jerro en het andere embryo in de buik van de moeder van Stefan gedaan. Zo ontstonden twee identieke jongens.

Terwijl Stefan Jerro’s plaats inneemt, is Jerro ontvoerd door de criminelen in dienst van Dexter. Stefan en zijn moeder Nel werken ook mee in het plan van Dexter, omdat zij daarmee één miljoen euro kunnen verdienen. Dat komt heel mooi uit, want Stefan en Nel waren net uit huis geplaatst.

Mick heeft ooit het password ‘Roodhaar’ afgesproken met alleen Jerro. Op een dag vraagt hij het password aan Stefan, die dus Jerro voordoet. Stefan heeft geen idee en zegt onwetend: ‘Cavia’. Mick is na dit foute antwoord vastbesloten dat er iets niet goed zit.

Door een achtervolging komt Mick erachter dat de echte Jerro is ontvoerd. Na een bevrijdingsactie van Mick is Jerro bevrijd. Vervolgens zijn de twee vrienden meteen naar het huis van Jerro gegaan. Daar worden de ouders van Jerro ingelicht.

Dexter, de man die het hele idee heeft bedacht en voorbereid, is nooit meer gevonden aangezien hij is gevlucht naar Florida.



Biografie van Mirjam Mous

Op 7 november 1963 werd Mirjam Mous in Oosterhout geboren. Ze groeide op in Made. Mirjam’s vader was kunstschilder en haar moeder werkte in de slagerij van haar vader. Broertjes of zusjes had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want Miriam las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke boeken, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages.

Na de basisschool ging ze naar de havo. Op de bassischool vond Miriam taal, spelling en lezen nog heel erg leuk. Maar op de middelbare school was Miriam meer geïnteresseerd in vriendjes dan in leren. Ze ging naar de Pedagogische Academie, wat nu de pabo heet.

Toen ze haar studie had afgerond, ging Miriam Mouse aan het werk als juf. Ook al wilde ze vanaf ze kon lezen schrijfster worden. Miriam heeft twintig jaar als onderwijzeres op de Boerenhof in Breda gewerkt. Het is een speciale school voor kinderen met sociaalemotionele problemen. Miriam schreef tussendoor ook verhalen. De school was dé plek om haar verhalen uit te proberen en inspiratie op te doen.

Sinds augustus 2005 werkt ze fulltime als schrijfster. Miriam schrijft voor alle leeftijden en over allerlei onderwerpen in verschillende genres.

Miriam heeft geen kinderen. Ze woont samen met haar man Wim in een verbouwd boerderijtje in Breda. Op zolder heeft ze een eigen kamer waar ze ongestoord kan schrijven.

Naast schrijven heeft Miriam ook nog andere hobby’s; naar de schouwburg of de film gaan, is helemaal haar ding. Verre reizen maakt Miriam ook graag. Afrika is één van haar favoriete bestemmingen is. Maar schrijven blijft haar grootste hobby.

 

Bibliografie

Miriam heeft tussen 1998 tot en met 2013 tweeënzestig boeken geschreven. Dat zijn er te veel om op te schrijven, daarom heb ik de bekroonde boeken en de vertaalde boeken op een rijtje gezet.

In 2011 werd Mirjam in de spotlights gezet door de Tip van de Jonge Jury voor Boy 7. Daarna zijn de opvolgende boeken van Mirjam veel verkocht. Boy 7 was haar grote doorbraak.

Bekroonde boeken

  • Tip van de Jonge Jury voor Doorgeschoten          2006
  • Tip van de Jonge Jury voor Boy 7                           2011

Vertaalde boeken

  • Fluisterwater                        Vertaald in het Duits
  • Boy 7                                     Vertaald in het Duits, Pools en Koreaans
  • Vals spel                                Vertaald in het Duits
  • Password                              Vertaald in het Duits en Pools

 

Personages

Mick Schipper
Een mollige vijftienjarige jongen die altijd het pispaaltje van de klas was. Daardoor is hij heel erg onzeker en was hij heel erg blij toen er eindelijk iemand het voor hem opnam. Ondanks het pesten heeft hij het beste voor zijn medemens. Zijn beste vriend is Jerro. Mick houdt van strips en sciencefictionfilms en weet daar veel vanaf. Mick zijn vader is overleden en hij woont samen met zijn zus Sophie en zijn moeder Wies in een burgerlijk huis.

Jerro Prins
Jerro is een stoere vijftienjarige jongen met zwart haar. Zijn vader is eigenaar van Prince Enterprise en is daarmee erg rijk geworden. Hij schept daar niet over op. Jerro woont in een luxe huis met alles erop en eraan. Jerro is een zelfverzekerde jongen die snel van zich afbijt als zijn naaste onrecht wordt toegedaan. Net zoals Mick houdt hij van strips en sciencefictionfilms en weet hij er ook veel vanaf. Jerro wordt overal geschaduwd door zijn bodyguard, dat vind hij niet altijd even fijn. Jerro is de tweelingbroer van Stefan en heeft dat nooit geweten.

 

Stefan
Stefan is de tweelingbroer van Jerro en heeft dat nooit geweten. Net zoals Jerro is hij dus ook vijftien jaar en heeft hij zwarte haar. Qua uiterlijk lijken de twee jongens als twee druppels water op elkaar, maar qua innerlijk niet. Stefan is brutaal en heeft schijt aan alles, behalve als hij met een mooie meisje is. Dan is hij een echte charmeur. Stefan woont samen met zijn moeder Nel in klein huisje.

 

Kasia
Kasia is de Poolse huisvrouw in het huis van Jerro en doet veel voor Jerro. Kasia doet zich voor als een Poolse huisvrouw, terwijl ze van oorsprong Nederlands is. Het is een gemene vrouw die er niet tegen opziet om andere mensen pijn te doen. Kasia werkt samen met Dexter.

 

Dexter
De echte naam van Dexter is Nolte. Dexter heeft in de gevangenis gezeten voor een moord. Hij heeft hij de ontvoering van Jerro in gang gezet en Stefan en zijn moeder gedwongen om mee te helpen. Hij denkt dat hij heel erg rijk gaat worden door het doorverkopen van de nieuwe games van Jerro’s vader.

 

Nel
Nel is de moeder van Stefan. Ze werkte eerst in de supermarkt en deed de was voor mensen. Totdat ze plotseling werd ontslagen. Daardoor kwam ze diep in de schulden en wordt ze uiteindelijk op straat gezet. Door deze geldnood heeft zij Jerro moeten verzorgen toen hij was ontvoerd.

 

Mijn mening

Ik kreeg het boek in mijn handen gedrukt van Olivia. Ze zei: ‘Dit móét je lezen’. Ik keek nieuwsgierig naar de kaft van het boek waarop twee ogen mij doordringend aan keken. De achterkant van het boek wekte mijn interesse helemaal door een vermissing in het ziekenhuis. Ik was erg benieuwd en sloeg het boek open. Nadat ik de eerste bladzijde had gelezen, ben ik niet meer gestopt. Ik heb het boek in één keer uitgelezen van 7 uur ‘s avonds tot 1 uur ’s nachts.

Al bij de tweede bladzijde was Password bloedstollend. Jerro was opeens flauwgevallen op bed, terwijl hij een minuut daarvoor nog zat te zingen. De spanning blijft het hele boek doorgaan, waardoor je constant op het puntje van je stoel zit. Ik nam me telkens voor om na een hoofdstuk te stoppen, maar het lukte niet. Want elk hoofdstuk eindigde met een cliffhanger.

Ook zit Password vol met angst en onverwachte gebeurtenissen en informatie. Bijvoorbeeld dat je te horen krijgt dat Stefan een eeneiige tweeling is van Jerro. Wat voor de twee jongens zelf ook een verrassing is. Mirjam schrijft bijvoorbeeld ook hoe erg Stefan en Nel zich onderdrukt voelen door Dexter.

Mirjam schrijft in een makkelijke schrijfstijl, waardoor je niet hoeft te blijven hangen bij moeilijke zinnen. Ik vind dat het boek een erg groot lettertype heeft. Daardoor lijkt het erg op een kinderboek, terwijl het een jongerenboek is. Door de grote lettertype en de makkelijke schrijfstijl vlieg je door het boek heen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Mick, Jerro en Stefan. Elk hoofdstuk is aan één van de hoofdpersonen gewijd. In een hoofdstuk krijg je de gevoelens, gedachtes en beslissingen van een hoofdpersoon te lezen. De meeste gebeurtenissen worden twee keer verteld, maar wel uit een ander perspectief. Daardoor krijg je beetje bij beetje meer informatie en valt het verhaal langzaam op zijn plek.

In het begin was het boek moeilijk te begrijpen door de wisseling van Jerro en Stefan, maar door de verschillende perspectieven snapte ik langzaam hoe het plan van Dexter in elkaar zat. Ik vind het wel jammer dat de perspectieven het verhaal soms langdradig maken.

Ik vind het leuk dat Mirjam er voor heeft gezorgd dat het boek erg bij de tijd is. In het verhaal is namelijk veel communicatie via de Iphone of mobiel. En het bedrijf van de vader van Jerro is gespecialiseerd in games maken. Ook komen er veel gadgets in het boek voor.

Dit boek vind ik een erge aanrader voor klasgenoten die van spanning houden. Het is geen liefdesboek met mooie gebeurtenissen, maar juist met spannende, angstige gebeurtenissen. Daarom is het misschien meer een aanrader voor de jongens.

Ik vind eigenlijk alle hoofdstukken interessant, omdat elk hoofdstuk je informatie geeft. Daardoor kan ik geen hoofdstuk aanwijzen die onderdoet aan de rest.

 

Interview met Jerro Prins

Door: Karlijn Goes van het Parool

Wat ging er door je heen toen je was ontvoerd?

Toen ik wakker werd wist ik eerst niet waar ik was. Ik was in paniek toen ik de onbekende, lelijke kale muren zag. Ik snapte er niets van en begon te roepen naar mijn moeder. Ik ben ontzettend bang geweest dat ik mijn ouders nooit meer zou zien.

 

Ben je goed behandeld?

De mevrouw die voor mij zorgde was erg aardig. Ze gaf me lekker eten en stelde mij gerust door steeds te zeggen dat alles goed kwam. En dat ik mijn ouders echt wel zou zien. Ik zat eerst niet vast geketend, maar toen ik een poging had gedaan om te vluchten, werd ik vast geketend met mijn voeten aan het bed. Dat vond ik vreselijk.

 

Ben je nooit bang geweest voor ontvoering?

Ik ben opgegroeid met de boodschap van mijn ouders dat ik altijd uit moet kijken met wie ik omga. Ik heb, sinds ik naar de kleuterschool ging, altijd een bewaker om me heen. Ik weet niet beter dat hij mij en mijn ouders beschermd.

Dat Kasia, onze huishoudster die al jaren bij ons werkte en ik erg vertrouwde, ook in het complot zat, had ik totaal niet verwacht. Ook mijn ouders zagen het niet aankomen en ervoeren het als een grote schok.

 

Was het niet een grote schok dat je op je vijftiende pas achter komt dat je een tweelingbroer hebt?

Ja, er is veel gebeurd! Ik ben opgegroeid als enig kind en nu blijk ik een broer te hebben. Het is raar om je spiegelbeeld te zien. Toen ik naar Stefan keek, dacht ik even dat ik het zelf was. Het geeft echt een heel raar gevoel. Onze karakters zijn wel heel anders. Ik weet bijna zeker dat ik geen vrienden met hem wil worden, door de dingen die zijn gebeurd.

 

Ga je je tweelingbroer dus nooit meer zien?

Nou, dat is een moeilijke vraag. Mijn ouders blijven contact houden met de moeder van mijn tweelingbroer. Want zij is helemaal blut en heeft daarom geen huis. Mijn ouders voelen zich verantwoordelijk voor mijn tweelingbroer en geven hen daarom geld. Ik vind het moeilijk, omdat zij beiden mij pijn en verdriet hebben aangedaan. Maar misschien neem ik in de toekomst contact met mijn tweelingbroer op.

 

Hoe gaat het nu met je?

Ik ben goed opgevangen door lieve mensen en ik ben Mick heel dankbaar. Een vriend voor het leven. Wat heeft hij een lef gehad! Ik ben blij dat hij zo doortastend is geweest en snel doorhad dat ik niet mijn tweelingbroer was. De rest van de wereld had namelijk helemaal niks door. Het gaat trouwens best goed met me. Het zal alleen nog wel even duren voordat ik nieuwe mensen weer ga vertrouwen.

 

REACTIES

N.

N.

super goed verslag, gaat me zeker helpen !!!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Password door Mirjam Mous"