Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Loverboy door René Appel

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Loverboy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1730 woorden
  • 18 november 2014
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
13 keer beoordeeld

Boekcover Loverboy
Shadow
Loverboy door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

1. Titel: Loverboy

Auteur: René Appel

Eerste druk: mei 2005

 

2. De hoofdpersoon van het verhaal is Yoka. Zij is getrouwd met een man genaamd: ‘Hans’. Hij is een journalist. Yoka schrijft zelf misdaad romans. Vaak knipt ze uit de krant ernstige misdaden om zo inspiratie te krijgen voor haar boek. Tussen Hans en Yoka loopt het niet erg goed. Hans komt op zeer onregelmatige tijden thuis en gedraagt zich een beetje verdacht. Hij had tegen Yoka verteld dat hij met studenten naar het café ging. Yoka vertrouwde de verhalen van Hans niet en ging het aan de barman vragen met een foto van Hans. Nooit gezien antwoordde de barman. Toen wist Yoka dat het niet goed was. Ze gaat op onderzoek uit en komt erachter dat hij in contact is geraakt met een mbo counselorgenaamd Eefje. Hij verzint vaak smoezen om met haar af te spreken en de liefde te bedrijven. Yoka weet het allemaal niet goed meer en schaft een geweer aan. Ook komt ze aan de sleutels van Eefje en laat deze kopiëren. Hans verzint later in het verhaal ook dat hij het weekendeen congres in Papendal moet bijwonen. Hij wil natuurlijk het hele weekend naar Eefje toe. Intussen krijgt Yoka bericht dat haar uitgeverij gaat fuseren en dat misdaadromans niet de eerste voorliefde van de nieuwe eigenaar zijn. Yoka gaat naar het huis van Eefje toe. Ze komt binnen en hoort Eefje naar beneden komen. Ze schiet tweekogels en komt erachter dat ze Hans heeft doodgeschoten. Iedereen denkt dat Yoka er niks mee te maken heeft. Eefje is in verwachting van Hans en krijgt een kind. Yoka zorgt erg goed voor de baby. Eefje krijgt bijna een ongeluk en stelt daarom een testament op dat als er wat met haar gebeurt, Yoka de verzorger zou worden. Yoka’s boek is uiteindelijk af en Tamar mocht het lezen. Ze herkende het verhaal in het echt. De moord van Yoka op Hans. Tamar geeft Yoka aan en de volgende dag wordt ze opgehaald. Yoka wil dit niet, ze wil bij Hans zijn. En gaat naar het zolderraam en springt waarschijnlijk de dood te gemoed. Want daar eindigt het boek. 

 

3. Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het is een actueel boek. Deze gebeurtenissen kunnen zichdagelijks afspelenEr zijn stukken in het boek dat ze zeggen dat ze iemand gaan bellen dus er werden mobieltjes gebruikt. Ook reden er auto’s dus het is in deze tijd. In het boek verstrijkt ongeveer een periode van een jaar. Ze geven soms aan dat het een maand later is. 

 

4. Het boek is in chronologische volgorde verteld.Hans gaat eerst vreemd en vervolgens werd  Yoka erg agressief en depressief. Ze wist niet meer wat te doen en ze raakte de normale normen en waarden gedeeltelijk kwijt. In het vervolg van het boek wordt beschreven wat er met Yoka gebeurt.

 

5. Ik ben helaas maar één flashback in het boek tegengekomen. Erg jammer, want flashbacks verhogen de spanning in een boek enorm. Yoka had Hans doodgeschoten. Dit voorval komt terug in de gedachten van Yoka, later in het verhaal. Wel hebben de verhaalpersonen veel over gebeurtenissen in het verleden gepraat en over na gedacht. Maar dat is natuurlijk geen flashback.

 

6. In het eerste verhaal van het boek is het perspectief de alwetende verteller. Hij staat als toeschouwer buiten het verhaal. We kijken zo in de hoofden mee van grotendeels Yoka, maar ook van Hans, Eefje en Tamar. Ze worden van binnenuit en buitenaf beschreven. In het fantasie verhaal vertelt de Hoofdpersoon Anouk de Ik-verteller. Zo lijkt het erop dat Anouk een literaire afsplitsing van Yoka is.

 

7. Yoka Kamphuys: 34 jaar oud en is schrijfster. Een zielige vrouw die zich erg eenzaam voelt in haar eigen wereld als schrijfster. Vooral wanneer ze erachter komt dat haar man Hans vreemdgaat. Yoka was erg afhankelijk van Hans en hield intensvan hem. Door de tijd van het verhaal heen wordt zij sterker in haar persoonlijkheid, ze komt meer voor zichzelf op. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Hans: Dit is de man van Yoka. Een brede, gespierde goed uitziende man. Hij is verslaggever en journalist. Hij doet erg vaak afstandelijk tegen Yoka. Hij vindt dat ze teveel zeurt en is haar een beetje zat. Dus Hans gaat zijn bevrediging zoeken bij een andere vrouw. Dit doet hij bij Eefje.

Eefje Dekkers: Een mooie vrouw. Ze is onafhankelijk. In het begin van het verhaal heeft zij geen interesse in de gevoelens van Yoka. Eefje wil het liefst bij Hans zijn. In der loop van de relatie met Hans, raakt Eefje in verwachting van hem. Hierdoor veranderen de gedachten en gevoelens van haar en wil ze Yoka toch ontmoeten.

Tamar: Een collega van Hans. Vroeger heeft zei ook een relatie gehad met Hans. Zij geeft erg dus ook veel om hem. Zei wil dan ook net zoals ieder ander achter de moordenaar van Hans komen. 

 

 

 

 

Robert: De man van Tamar.

 

Tiba en Onno: Dit zijn de beste vrienden van Eefje. Tiba keurt de relatie tussen Hans en Eefje af. 

8. Het Onderwerp

Ik vond het onderwerp niet bijster interessant. Ik had liever een boek gelezen met meer actie of bijvoorbeeld over de oorlog. Een roman is niks voor mij. Het onderwerp was niet erg herkenbaar in mijn omgeving. In het boek gaat het erg veel over relaties. Ik heb daar weinig verstand van en heb momenteel geen relatie. Maar ik kan wel bepaalde dingen begrijpen en mezelf er in inleven. Ik heb zelf wel eens over het onderwerp nagedacht. Maar door het boek ben ik er zeker meer over gaan denken. Ook heb ik mezelf er veel vragen over gesteld. Als mening heb ik over het onderwerp gekregen dat je heel goed moet nadenken over je relatie. En zeker niet vreemd gaan. Wil je dat wel doen, dan moet je dit eerlijk vertellen aan je vrouw. In het boek zat weinig diepgang. Het werd meer oppervlakkig verteld. Als ik iets mocht veranderen aan het boek had ik er zeker meerdere flashbacks in gedaan waardoor de spanning wordt verhoogd. Ook had ik zeker een definitief einde aan het boek toegevoegd waarin werd vermeld hoe het met de verhaalpersonen afliep. Ik ken zo geen boeken of films die over dit onderwerp gaan. Wel weet ik dat er over dit onderwerp veel te vinden is en ook zeker veel films en boeken over zijn geschreven. Vroeger heb ik wel eens over een loverboy gelezen. Maar daar weet ik niet veel meer van. 

 

De gebeurtenissen

Ik denk dat de gevoelens van de persoon erg belangrijk waren in het boek. Ook de gebeurtenissen waren zeker belangrijk. Het aantal gebeurtenissen in het boek hadden er meer mogen zijn. Het waren er niet erg veel.  Ik vond sommige stukken in het boek spannend, maar sommige erg droevig. Dit verschilt erg per periode in het boek. Aantallen stukken in het boek vond ik dan ook niet indrukwekkend en het deed me niks. Bepaalde gebeurtenissen in het boek waren erg verrassend, andere dan weer zeer voorspelbaar. Geloofwaardig waren de meeste gebeurtenissen zeker. Het verhaal en de gebeurtenissen riepen veel gevoelens bij me op. Als Yoka een zielige periode meemaakte, voelde ik dat ook. Had ze een goede periode dan voelde ik mezelf meestal ook goed tijdens het lezen. De afloop van het boek was erg slecht. Ik had dit echt niet verwacht. Dit was dan natuurlijk wel verassend maar niet mooi. Het eindigde meteen met een zelfmoord actie. Zo laat de schrijver de lezer het geloven. Het zou elke afloop kunnen hebben. Wie weet komt er ooit nog een gevolg. 

 

 

De personen

De hoofdpersoon kwam in het boek redelijk echt over. De hoofdpersoon in het boek van Yoka dan wel minder. Ik kon me best goed inleven in de hoofdpersoon. Haar problemen waren boeiend en begrijpelijk. Sommige eigenschappen van hoofdpersonen kon ik goed in mezelf zien. Ik heb soms dezelfde gedachten als hun. We zijn inmiddels allemaal mensen. Ook kon ik bepaalde verhaalpersonen goed inzien in de mensen die ik ken. Ik ben niet door het gedrag van de hoofdpersoon beïnvloed. Ik ben mezelf er zelf niet door veranderd of mijn gedrag erdoor verandert. Ik begrijp heel goed de gedachten van Yoka over het feit dat Hans is vreemdgegaan. Wel zou ik nooit Eefje hebben willen doodschieten. Uiteindelijk schoot ze per ongeluk Hans dood. Dat vond ik erg negatief aan Yoka. Als ik de auteur was geweest zou ik de hoofdpersoon genaamd Yoka, Eefje niet dood laten schieten. Maar daar had ik iets anders op verzonnen.

De hoofdpersoon kwam in het boek redelijk echt over. De hoofdpersoon in het boek van Yoka dan wel minder. Ik kon me best goed inleven in de hoofdpersoon. Haar problemen waren boeiend en begrijpelijk. Sommige eigenschappen van hoofdpersonen kon ik goed in mezelf zien. Ik heb soms dezelfde gedachten als hun. We zijn inmiddels allemaal mensen. Ook kon ik bepaalde verhaalpersonen goed inzien in de mensen die ik ken. Ik ben niet door het gedrag van de hoofdpersoon beïnvloed. Ik ben mezelf er zelf niet door veranderd of mijn gedrag erdoor verandert. Ik begrijp heel goed de gedachten van Yoka over het feit dat Hans is vreemdgegaan. Wel zou ik nooit Eefje hebben willen doodschieten. Uiteindelijk schoot ze per ongeluk Hans dood. Dat vond ik erg negatief aan Yoka. Als ik de auteur was geweest zou ik de hoofdpersoon genaamd Yoka, Eefje niet dood laten schieten. Maar daar had ik iets anders op verzonnen.

 

De opbouw

Ik vond het verhaal voldoende opgebouwd. Niet super, maar er was vlot doorheen te lezen. Wel zaten er langdradige stukken in. In bepaalde stukken van het boek was het moeilijk om te lezen door het vertelperspectief. Er zaten delen in het boek die saai en onbegrijpelijk waren. Maar dan wel beperkt, niet erg veel. Maar het is niet zo dat ik ze niet kon lezen. Ook al was dat niet zo leuk. Net voor het einde dat de politie bij Yoka binnenviel vond ik een erg spannend stuk. Het werd op het juiste moment gebracht. Ik vond het einde onbegrijpelijk, maar wel verrassend. Het was erg onbevredigend. Ik had graag willen weten hoe het was afgelopen.

 

Het taalgebruik

Ik vond het taalgebruik van het boek niet erg moeilijk, maar dan ook zeker niet makkelijk. Toch was er goed doorheen te lezen. De gebeurtenissen in het boek hadden helderder vertoond kunnen worden. Zodat je er een betere voorstelling bij kon maken. Er kwamen met enige regelmaat dialogen in voor. Deze gesprekken werden meestal op een natuurlijke wijze weergegeven. Ik heb bepaalde fragmenten over het boek onthouden. Niet in detail, maar wel in grote lijnen. Deze waren mooi.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboy door René Appel"