Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Luchtpost door Pieter Aspe

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Luchtpost
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 875 woorden
  • 13 november 2014
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
23 keer beoordeeld

Boekcover Luchtpost
Shadow
Luchtpost door Pieter Aspe
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Korte samenvatting:

Het boek gaat over Melchior, Jonas en Senada die naar Somalië gaan om er een reportage over de jacht op de neushoorn in Kenia en de handel in rinoceroshoorn te maken voor de BBC. Maar bij hun aankomst op de luchthaven van  Mogadishu worden ze gearresteerd op verdenking van spionage, omdat ze bij hun invoervergunning de minicam niet hadden aangegeven. Hierdoor worden ze opgeloten in de gevangenis van Mogadishu. Hier krijgen ze eerst te horen dat ze de doodstraf krijgen, maar dat was vals. Ze worden vrijgelaten en kunnen hun tocht verderzetten. Ze gaan opzoek naar Obote, een BBC-correspondent. Ze vinden hem, en ze leggen contact met de rinoceroshoornsmokkelaars genaamd Shifta’s om de handel te kunnen volgen. Maar deze ontvoeren Jonas en Melchior, en Senada blijft achter. Ze wordt gevonden door Obote. De Shifta’s willen de jongens als slaven verhandelen, maar hier kunnen Senada en Obote dankzij Obote’s kennis een stokje voor steken waardoor de jongens vrijkomen.

Mijn mening

Voor m'n boekbespreking voor school moest ik m'n mening geven en deze motiveren: 

Ik vond het een makkelijk te lezen boek want er staan weinig moeilijke woorden in. Ook is het een aanrader voor diegenen die niet graag lezen, want het verhaal is vrij makkelijk te volgen en het boek bevat slechts 147 pagina’s. Het is een spannend boek, want er komen een paar achtervolgingen in voor ,ontvoeringen en tot slot ook een reddingsscènes. Het verhaal is geloofwaardig, want het is deels gebaseerd op waargebeurde feiten zoals de Somalische burgeroorlog en de jacht op de neushoorn voor zijn ivoor. Het is een inleefbaar verhaal, ik had tijdens het lezen niet het gevoel een personage te zijn maar wel alsof ik erbij was. Ik kon me ook bijna elke situatie voorstellen als een beeld.

Opdrachten

Als volgende opdracht moest ik 4 karaktertrekken geven van 2 belangrijke personages:

Melchior:

  • Vindingrijk persoon. Hij heeft bijvoorbeeld de minicam in een thermosfles verstopt om hem zo binnen te smokkelen.
  • Macho. Hij wil steeds de sterkste en dapperste zijn om indruk te maken op Senada.
  • Weet wat hij doet. Hij heeft bijvoorbeeld de in beslag genomen minicam stiekem teruggenomen.
  • Haantje-de-voorste. Hij wil steeds het woord hebben bij gesprekken.

Senada:

  • Vredemaker. Wanneer de 2 jongens eens ruzie hebben, komt zij ertussen.
  • Vastbesloten. Als ze iets wil bereiken gaat ze er 100% voor. Bijvoorbeeld toen Jonas en Melchior ontvoert werden, is zij ze gevolgd en heeft ze haar uiterste best gedaan om hen te kunnen volgen.
  • Weet van aanpakken. Ze heeft steeds goede ideeën in moeilijke situaties.
  • Stoer. Ze is niet snel emotioneel en kan best haar mannetje staan bij de 2 jongens.

Nog een opdracht was een recensie zoeken van iemand die het boek al gelezen heeft, en daar vervolgens diverse elementen in aanduiden. Van 5 elementen moest ik nagaan of ik ermee akkoord ging:

“Twee Vlaamse reporters willen een reportage maken over de illegale jacht op neushoorns. Daarvoor moeten ze enkele niet-conventionele wegen bewandelen om hun doel te bereiken. Maar ook al komen ze in contact met de stropers, hun leven is geen cent meer waard als één en ander misloopt. Hoe kunnen ze zich daaruit redden?

Een thriller die leest als een trein. De auteur neemt de lezer mee in een avontuur dat zich afspeelt tegen een historisch herkenbare achtergrond. Hij doet dat in een zeer vloeiende, levendige en gemakkelijk leesbare stijl. levensechte mensen Hij voert ten tonele die in een waar James Bond-avontuur terecht komen, maar dan zonder de technische grapjes van 007. Wat dus betekent: veel actie en spanning waarin de personages telkens in erg nauwe schoentjes komen te staan om dan toch nog op het laatste nippertje de situatie ten goede te kunnen keren, al komen ze er niet zonder kleerscheuren vanaf.
De auteur heeft zijn huiswerk goed gedaan en weet waarover hij schrijft zodat het verhaal zeer realistisch en geloofwaardig overkomt. Hij schrijft ook zeer beeldend zodat de lezer als het ware de film in zijn hoofd ziet afspelen. Tussendoor geeft de auteur ook zijn kijk op mensen en maatschappijen mee.
Goed voor enkele uren spannend leesplezier.
Bloedband is eveneens een thriller van Pieter Aspe met dezelfde hoofdpersonages.”

 

Leest als een trein: Akkoord. Het boek leest zeer vlot, dankzij afwezigheid van zeer moeilijke woorden. Als je doorleest is het in een 3-tal uren uitgelezen.

Historisch herkenbare achtergrond: Akkoord. Er is momenteel oorlog in Somalië, en er worden nog steeds neushoorns gestroopt.

Gemakkelijk leesbare stijl: Akkoord. Er zijn geen flashbacks en dergelijke aanwezig.

Veel actie en spanning: Akkoord. Tijdens het verhaal zijn er verschillende spannende achtervolgingen, ontvoeringen en soms eens discussie.

Hij schrijft ook zeer beeldend zodat de lezer als het ware de film in zijn hoofd ziet afspelen: Akkoord. Ik had tijdens het lezen ook bijna constant het gevoel een film te zien afspelen in mijn hoofd, ik kon me dus meteen een beeld van de situatie voorstellen.

Bronnen: 

Aspe, P. (1999). Luchtpost. Antwerpen: Standaard uitgeverij

s.n. (2013). Reisadvies Somalië. Geraadpleegd op 01/10/2013 via

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/somalie/ra_somali_.jsp

Van Damme, P. (2005). Luchtpost – Pieter Aspe (+12). Geraadpleegd op 07/10/2013 via

http://www.archief.pluizuit.be/050405/Luchtpost.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Luchtpost door Pieter Aspe"