Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 3876 woorden
  • 23 oktober 2014
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
18 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Hoofdstuk 1

Michiel loopt rond 8 uur in het pikkedonker (hij had de knijpkat niet bij zich die hat zijn zus)en in spertijd naar huis hij heeft melk gehaald bij een boer.

Als hij in het dorp loopt ziet hij iemand lopen op een gaat een zaklamp aan ich nimd du gefangen klinkt het in gebroken Nederlands.

Het is dirk de buurjongen van Michiel hoe kom je aan die zaklamp?

Gejat van de moffen wij hebben 2 officieren ingekwartierd en die hadden een doos met deze dingen.

Als Michiel thuis komt is er visite vooral trekers die voedsel komen kopen.

Ze praten over honger in de steden en de oorlog als de carbidlamp op is gaan ze naar bed

                                

 

 

 

Hoofdstuk 2

Toen Michiel hoorde dat er oorlog was besloot hij dat oorlog een spannende en opwindende gebeurtenis en hij hoopte dat het nog lang zou duren.

Maar dat was een stomme gedachte en de twijfel sloeg al snel toe toen Nederland gecapituleerd hat.

Michels vader was de burgemeester (en die was oranje gezind) van Vlank op de Veluwe dicht bij Zwolle en de IJssel werd daarom vaak gevraagd of ze veilig de brug overkonden.

Dit overdacht hij toen hij de volgende ochtend wakker werd.

Toen hij naar beneden ging zag hij ‘’oom’’ ben die de kachel aan het aan maken was de kachel brulde van zen lust en leven wantrouwig keek Michiel er naar hij tilde het deksel van de houten kist die naast de kachel stond op, leeg je heb alle wanhoop houtjes gebruikt zei Michiel.

Ik zal zorgen dat de kist weer vol komt zij oom ben

Toen Michiel naar buiten kwam riep dirk hem, ik moet je wat vertellen.

Wat den zij Michiel, straks in de schuur vanavond word het distributiekantoor in lagezande overvallen, wat riep Michiel hoe kom je aan de sleutel van de kluis.

Die doet de directeur open,

Deze brief moet je als het misgaat aan Bertus geven oké aan niemand laten zien zei dirk,

Even later kwam ben vragen of Michiel een paar boeren wist waar hij voedsel kon gaan halen ja ik wijs je de weg wel je kunt op de fiets van vader.

omdat dirk met de anderen het distributiekantoor hadden overvallenen werd er huiszoeking bij knopper gehouden de burgemeester ging ook nog even kijken.

 Hoofdstuk 3

De brief zeurde de hele nacht door het hooft van Michiel soms waakte hij en soms sliep hij.

De volgende dag bedacht Michiel zich dat hij buitengewoon voorzichtig moest zijn niemand mocht zien dat hij bewust naar Bertus ging.

Die dag zou hij Bertus niet bereiken wat zijn geluk was, allerlei tegenslagen troffen hem eerst liep de massiefe band er af er zat een grote breuk in naar de fietsenmaker dus die was er niet naar een andere fietsenmaker geen band op voorraad dus maken.

Op de straatweg kwam en een auto aan en ook een vliegtuig die de auto beschoot Michiel dook in een eenmansgad die overal langs de wegen waren gegraven voor dit doel.

Toen hij uit het gat kwam zag hij een zwaargewonde koe liggen naar de boer en voor de boer moest hij de slager toe weer een tegenslag.

Toen hij weer verder kon kwam schafter hem tegen hij moest de zelfde richting op dus fietste hij mee,

Iedereen wist dat schafter niet te vertrouwen was want hij heulde met de Duitsers.

Waar moet je zosnel heen is er brand. Nee, Michiel bedacht gauw een smoes ik moet naar de wethouder

Toen ze daar waren zij Michiel tegen de wethouder dat en dinsdag weer een vergadering was op de normale tijd want hij hat gehoord dat er binnenkort weer een vergadering was.

Toen ging hij weer naar huis en vroeg aan vader of en nog een vergadering was want dan kon hij een stukje fietsen hij ging weer naar de wethouder om te zegen dat het op woensdag was.

 

Hoofdstuk 4

Toen Michiel de volgende dag bij Bertus aankwam kwam zijn vrouw met vaal te zware emmers aan gesjouwd.

Kom je nieuws brengen over Bertus vroeg ze

Wat is er gebeurd dan met Bertus vroeg Michiel. Hij is opgepakt door de Duitsers zij ze

Toen Michiel weer weg fietste bedacht hij dat het misschien handig was als hij de brief las misschien stond er iets belangrijks in.
in de brief stond dat dirk een Engelsman had verstopt in het bos hij had een gebroken been maar die was verzorgd door een dokter.

Michiel ging direct voedsel kopen bij boeren in de omtrek en ging naar het bos daar aangekomen keek hij of niemand hem had gezien toen hij in de buurt van het hol was gebood iemand hem op de grond te liegen.

Vrienden riep Michiel kom dichterbij zij de stem Michiel kwam dichterbij en zag de Engelsman ze gingen naar het hol.

De piloot hete jack en vroeg waar dirk was en Michiel zij dat die in de gevangen nis zat

En dat hij voor hem zou zorgen

Die avond in bed bedacht hoe hij de komen weken aan eten voor jack moest komen

Hoofdstuk 5

Het was niet makkelijk voor Michiel om naar jack in het hol te gaan en eten voor hem te kopen.

En om te voorkomen dat zijn ouders erachter kwamen bracht hij ook af en toe eten mee naar huis.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

En in het hol was het ook niet even goed voor jack wand zijn schouder genas niet goed het ging eerder slechter dan goed met jack.

Michiel nam van alles mee naar het hol om het beter voor jack te maken en ook maakte Michiel een deur in het hol.

Op een dag ging het weer slechter met jacks schouder, Michiel zij dat er een dokter bij moest komen maar jack zij dat dat niet kon toen dacht Michiel aan erica zijn zus die voor verpleegster aan het leren was kon zij misschien.

En ze deed het ook nog en jacks schouder knapte snel op,

Op een dag zij jack dat hij een brief had voor zijn moeder in Engeland en vroeg of Michiel die kom bezorgen en hij gaf Michiel de brief.

Michiel vroeg zich af hoe hij de brief in Engeland kon krijgen, toen dacht hij aan ‘’oom’’ ben die kreeg de brief vast wel in Engeland.

Toen oom ben er weer was gaf hij de brief en vroeg of hij de brief in Engeland kon krijgen.

Enkele weken later was er antwoord en ging naar jack die heel blij was met de brief.

Hoofdstuk 6

Op een morgen in november 1944 raasde een overvalwagen door Vlank die stopte de Burgemeester secretaris en nog 8 anderen.

Want er was een lijk gevonden van een Duitser en nu namen de Duitsers wraak.

En de commandant maakte bekend dat als de moordenaar van de Duitser zig niet melde dat de tien mannen werden doodgeschoten.

De moeder van Michiel ging naar de commandant maar dat mocht niet baten.

Toen dacht Michiel aan meneer Postma Michiel vermoede dat die in het verzet zat en ging naar hem toe om te zeggen dat degene die de Duitser hat vermoord zich moest melden bij de commandant

Toen hij weer tuis was brak van een trekker het wiel van een wagentje Michiel liep er naar toe in ging helpen

Die meidag bedacht hij dat hij door de drukte vergeten was om naar jack te gaan hij haar het tegen zijn zus en zij dat zij al was geweest dus dat hij geen zorgen hoefde te maken.

De volgende morgen waren er 4 mannen dood geschoten en de anderen 6 werd gedreigd dat ze die ook dood zouden schieten als de moordenaar zich niet zou melden maar die kwam niet.

Die avond kwamen er 5 mannen aan gesjokt het waren 5 gegijzelden de Burgemeester was ook dood geschoolden maar wat makt dat uit het was oorlog.

Hoofdstuk 7

De week na de dood van zijn vader ging Michiel weer naar jack toen hij daar aankwam was het stil geen waakzame jack die keek wie daar aankwam.

Toen Michiel dichterbij sloop zag hij jack en erica elkaar kusjes geven en Michiel kuchte en zij: dus het meisje gaat voor de waakzaamheid wil je soms dat we ook worden dood geschoten als vader.

Jack schrok en vroeg of hij dat meende.                               

Die zondag was de trekkersstroom tot stilstand gekomen en opeens zagen ze een grote groep mensen deze kant op komen en toen  die naderbij kwamen zagen ze dat het gevangenen waren die al 4 dagen aan het lopen waren zonder eten er werd veel voedsel aan de gevangenen uitgedeeld en er ook mensen gered door dorpelingen.

Die avond lag Michiel in bed en hoorde hij mensen beneden Michiel ging er heen en zag zijn moeder de voeten verbinden van een wat ouderen joodse man.

Michels moeder stelde Michiel voor en zij dat hij volkomen betrouwbaar was

De twee manen stelden zich ook voor ze heten Kleerloper en vroegen of ze hen konden helpen naar een schuilplaats te brengen en Michiel wist wel een oplossing aleen de ijzel was een probleem maar de kopelse veer was er ook nog dus dat kwam wel goed

Hoofdstuk 8

Bij de kopelse veer stond een wit huis van barones wansveld een statige Dame toen kreeg ze het bericht dat de veer moest worden bewaakt en dat er soldaten werden ingekwartierd da barones was daar niet blij mee maar de wil van de Duitsers is wet dus het geburde toen de soldaten kwamen ze eerst in de salon om enkele regels te bespreken.

Elke dag tussen half 3 en half 4 koffie te drinken iedereen.

Dus dan werd de veer niet bewaakt en dan konden mensen die de rivier overmoesten overgaan zonder dat de Duitsers het zagen dus dat kwam goed uit.

Die morgen werd Michiel aangediend bij de barones over het overzetten van 2 joodse manen verkleed als boerinnen of hij van de veer gebruik mocht maken.

Michiel kreeg toestemming om de veer tegebruiken en mocht ook het paard en een rijtuig gebruiken wat aleen maar goed uit kwam Michiel bedankte de barones en ging weer huiswaarts.

Die middag kwam Michiel met de ‘’boerinnen’’ naar de veer waar ze werden overgezet en gingen ze verder met het paard en het rijtuigje van de barones.

  8kilometer van het einddoel stapten de ‘’boerinnen’’ uit en ging Michiel terug.

Onderweg had Michiel nog wat problemen met Duitsers die paarden vorderen maar dat liep goed af en ging weer terug naar huis.

Die avond kwam ben nog even thuis en condoleerde hen met het verlies van zijn vader om ben op te vrolijken vertelde hij het verhaal van de ‘’boerinnen’’

Hoofdstuk 9

De volgende morgen loep Michiel onopvallend langs het huis van schater en kwam meester Postma nog even tegen.

Die middag werd de veerman gevangen genomen en kreeg de barones huisarrest.

Toen kwam er een Duitse vizier bij de barones en die wouw haar arresteren maar het gelukte de officier niet om haar te arresteren.

De Duitsers probeerden het nog enkele keren maar toen dat niet werkte kwamen ze met een tank en schoten het huis in puin zodat de barones omkwam.

Hooftstuk10

Er gingen maanden voorbij en het werd een zwarte kerst het weert Nieuwjaar en de mensen wensten dat de oorlog gouw voorbij was.

De Duitsers werden hoe langen al zenuwachtige en ruiger.

En met jack ging het goed en het gips was van zijn been maar er zat wel een bult op zijn been waar het gebreken was maar het ging steeds beter men zijn been.

Michiel had het ook moeilijk het gebeuren met de barones had hem aangegrepen hij was naar de begrafenis gegaan en had het gevoel dat het zijn schuld was.

Jochem het broertje van Michiel was erg ondernemend op een dag klom hij in de half vergoten dakgoot en toen nioemand er bij kon kwam er een duitse soldaat aan die hem uit de good plukte.

Toen Michiel tuis kwam vertelde zijn moeder het verhaal van jochem maar Michiel kon het nouwlijks gelofen maar zijn zus zij dat het waar was en dat maakte Michiel onzerker over alle duitsers welke was goed en welke niet.

Hooftstuk11

Woensdag midag ging migiel naar jack die hem tegemoed kwam en zij dat hij er een bezoeker was daar schrok Michiel van maar toen hij in het hol ging zag hij dat het dirk was hij was erg verastdirk vertelde dat hij uit een trijn gesprongen was en alles goed was behalfe wat kneuzingen.

Michiel gaf dirk eten maar dirk voelde zig wel een beetje schulding omdat hij op jacks bed lag en zijn eten oop at maar jack vond dat niet erg.

Dirk vond dat jack goed verzordg was door Michiel en daar was hij heel blij mee.

Michiel ging weg en begon veel voedsel te kopen voor jack en dirk wat al zijn zageld koste wat een probleem zouw worden in de toekomst.

Toen hij de volgende dag weer naar het hol ging vertelde dirk dat hij een stuk bos moest aanplanten en toen voor de lol een schuilhut hat gebouwt en toen jack naar beneden kwam had hij hem daar in verstopd.

Hooftstuk12

Die volgende dag ging Michiel naar de ouders van dirk.

Toen hij daar aankwam zij hij dat hij bericht had van Dirk en dat ze moesten zwijgen als het graf,

Hij vertelde dat dirk ondsnapt was en dat hij ondergedoeken was.

De dag erna was het erica’s beurd om naar het hol te gaan Michiel had Michiel beslood alles te gaan vertelen.

Toen ze in het hol kwamen vertelden dirk en jack dat zij de duitser hadden vermoord.

En toen vertelde jack hoe hij was neergestort en gered was door dirk.

Hooftstuk 13

Enkele maanden later maakte Michiel met ben een wandelingetje en vertelde ben alerlij dingen over de oorlog.

Ook vertelde ben een list om een verader te ondeken,

Micheil besloot om het be schafter te doen maar dat mislukte en hij kwam schafter een keer tegen en die zij dat hij geen verader was.

In vlank was een hulpcomite voor de trekker die hun verzorgden en erica werkte daar ook en af en toe haalde Michiel haar op

Hooftstuk 14

Ergingen een paar dagen voorbij en op een dag lag jack Michiel op te wachten en liet hem schriken Michiel zij dat hij dat niet moest doen.

Michiel beslood dat het beter was als jack weg was want het wert te gevaarlijk en toen hij zich afvroeg hoe hij dat moest doen dacht hij aan oom ben.

Toen ben er weer was vertelde Michiel het probleem en ben werd boos dat hij zoiet vroeg want als ze werden ondekt dan werden ze dood geschooden maar ben wouw wel helpen en gaf Michiel allemaal voorschriften en zij dat hij jack maandag zouw wegbrengen.

Die maandag was Michiel aan het houdhaken en leunde techen de schuur en hoorde Joost en zijn moeder praaden zonder dat ze hem zagen.

Opeens wist hij wie de veraaden was hij pakte zij fiets en racde naar het bos waar jack en zijn oom net uit kawamen en voeg jack om zijn pistool en hield ben onder schot en dwong hem naar het hol te gaan en in het hol vertelde het verhaal.

Hooftstuk15

De volgende dag lichte Michiel meneer postma het hooft van het verzet in dat ze de veraader hadden en of meneer postma die weg kon brengen.

Die zij ja en ze spraken af on half 8 bij het bos te zijn met de verader.

Toen Michiel bij het hol was vertelde wat er ging gebeuren toen het tijd was overhandigde jack Michiel zijn pistool en toen gingen ze naar de rand van het bos waar meneer postma was.

Toen ze het dorp ingingen beschood een vliegtuig duitse auto’s en kwam ben om

En toen gingen ze terug naar het hol om te vertelen wat er was gebeurd en toen gingen ze naar huis.

Hooftstuk16

Een paar week later was het dorp bevrijd en werden de veraaders op motoren naar de school gebracht en vast gezet ook schafter kreeg zoon tocht maar dat bleek een grote fout want in zijn huis waren 3 onderduikers verborgen.

Toen in het dorp kwamen Michiel en dirk Gerd tegen die ook mee had gadaan met de mislukte overval en had een blous aan van paarachute stof die hij hat gevonden met een doode mof erin maar die had hij laten ligen.

Dirk en Michiel begrepen nu alles.

 

 

3.Informatie over de schrijfer

 

Jan Cornelis Terlouw is een Nederlandse fysicus, schrijver en voormalig politicus voor D66. Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij bewoont en bewerkt een klein landgoed in Twello.

Jeugd

Terlouw was de oudste zoon thuis en had nog twee broers en twee zusters. Hij groeide op in de Veluwe dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was.

Studie en werk als natuurkundige

In 1948 begon hij zijn studie wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waarin hij in 1956 zijn doctoraalexamen behaalde. Tijdens zijn studie vervulde hij zijn eerste echte bestuursfunctie, als bestuurslid van studievereniging A-E, voorloper van het huidige A-Eskwadraat. Vervolgens deed hij dertien jaar lang wetenschappelijk onderzoek. Terlouw promoveerde in 1964 op onderzoek naar kernfusie aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen.

Politiek

Na jaren van onderzoek besloot Terlouw dat hij andere dingen wilde doen in het leven. Hij werd kinderboekenschrijver en politicus. In 1970 debuteerde hij met zijn eerste boeken 'Pjotr' en 'Oom Willibrord', en werd hij actief als gemeenteraadslid. In 1971 kwam hij voor de D66 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd hij fractievoorzitter. Onder zijn leiding kwam D66 uit een diep dal, en de partij behaalde in 1981 een grote verkiezingsoverwinning. Terlouw werd minister van Economische Zaken, en vicepremier, in de kabinetten-Van Agt II en III. Het laatste kabinet was slechts een kort leven beschoren. Dat hij bij de formatie had ingestemd met Joop den Uyl als minister van Sociale Zaken beschouwde Terlouw als "de grootste fout van mijn politieke loopbaan".

Na de verkiezingsnederlaag van D66 in 1982 verliet hij de politiek. Hij ging in 1983 in Parijs werken, als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. In deze functie liet hij in januari 1995 grote gebieden tussen de grote rivieren evacueren in verband met dreigend hoog water. Eind 1996 ging hij met pensioen. In 1999 werd Terlouw senator in de Eerste Kamer.

Sinds 2009 is Terlouw voorzitter van de projectgroep Aalherstel, waar hij zich samen met onder meer natuurorganisaties, geadviseerd door wetenschappers, inzet voor het herstel van de bedreigde aal.

Terlouw is actief voorvechter van mensen- en dierenrechten en was ambassadeur van Stichting Varkens in Nood.

Tijdens de Waterschapsverkiezingen van 2008 voerde Terlouw campagne voor de partij Water Natuurlijk. Water Natuurlijk kreeg tijdens deze verkiezingen de meeste zetels: 101 van de 502 zetels.. Voor de Europese Parlementsverkiezingen van 25 mei 2014 is Terlouw lijstduwer voor de Vlaamse liberale partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld).

Tijdens de Waterschapsverkiezingen van 2008 voerde Terlouw campagne voor de partij Water Natuurlijk. Water Natuurlijk kreeg tijdens deze verkiezingen de meeste zetels: 101 van de 502 zetels.. Voor de Europese Parlementsverkiezingen van 25 mei 2014 is Terlouw lijstduwer voor de Vlaamse liberale partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld).

Schrijver

Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde eerder altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Zijn vrouw Alexandra van Hulst kwam op het idee om ze te gaan publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr in 1970.

. Zijn politieke achtergrond schijnt door omdat zijn boeken vaak eigentijdse problemen aan de orde stellen, zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. Ook dringt in de boeken vaak de boodschap van de democratie, het vrije woord, het liberalisme en anti-extremisme door. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn inventieve jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. De jongeren leren veelal de zaken niet simpelweg te accepteren, maar kritisch te bekijken. Vaak is er een jongere aanwezig die het verkeerde pad op is gegaan en aan het eind van het boek besluit dat kritisch blijven denken toch het belangrijkste is. De boeken van Jan Terlouw zijn talloze malen herdrukt, bekroond, en vertaald in vele talen, tot in het Welsh en het IJslands aan toe.

De laatste jaren schrijft Terlouw sommige boeken samen met zijn dochter Sanne Terlouw. Dat zijn er anno 2013 zeven. Het zijn detectiveachtige boeken rond een vader en een dochter die samen moorden oplossen. Het derde boek is eerst als feuilleton verschenen in de Wegener kranten.

In een interview in december 2012 zei Terlouw dat hij geen kinderboeken meer zal schrijven. Hij ziet dat de wereld van de jeugd gevuld is met "computerspelletjes, twitteren en mobiele telefoons. Dat staat te ver van mij af. Als ik daarover moet gaan schrijven komt het gekunsteld over".

 

 

 

 

 

 

4.Artiekel 1

Het leven in de hongerwinter

Na acht uur 's avonds mocht men de straat niet meer op (spertijd). Doordat gas en elektriciteit niet voorhanden waren, was er geen licht, geen verwarming en geen gelegenheid tot koken. Met een mechanische zaklantaarn, een z.g. knijpkat, kon eventueel worden bijgelicht, maar velen behielpen zich met een stompje kaars en gingen vroeg naar bed.

Als er al een beetje eten in huis was, moest dat desalniettemin gekookt of verwarmd worden. Vaak gebruikte men daarvoor een oud conservenblik met een gat onderin, eenwonderkacheltje. Daarin werden takjes of houtspaandertjes verbrand.

Wegens gebrek aan brandstof werden de geteerde houtblokjes, die tussen de tramrails waren aangebracht, weggesloopt. Ook werden bomen illegaal omgezaagd. In de Amsterdamse Jodenbuurt en Nieuwmarktbuurt werd hout gesloopt uit leegstaande huizen waaruit Joden waren weggevoerd.

De scholen waren nog wel open, maar langzamerhand werden de klassen kleiner, omdat veel kinderen thuis bleven of ziek werden. Vlak na de bevrijding werden veel ondervoede kinderen door pleegouders in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden een paar maanden opgevangen om weer aan te sterken.

Bron:www.wikipedia.nl

 

5.Artikel 2

Overval op distributiekantoor in Haarlem

In Haarlem werd op 23 juni 1944 een mislukte overval gepleegd op het distributiekantoor aan de Zijlstraat.

De kassier van de distributiedienst, J.J. Barthel, zorgde ervoor dat de overvallers een sleutel kregen. Barthel zou zich op de dag van de overval ’s avonds in de kluis laten insluiten om de bonkaarten alvast in zes zakken in te pakken.

Toen de overvallers na zessen in het gebouw binnendrongen bleken daar schoonmaaksters aan het werk te zijn. Die slaagden erin de politie te waarschuwen. Met slechts een kleine buit maakten de overvallers zich uit de voeten.

Toch is één van hen, Jan Wildschut, gepakt. Dit gebeurde door toedoen van een NSB’er, die zijn fiets voor Wildschut gooide waardoor hij viel. Wildschut werd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht. Een poging om hem te bevrijden mislukte  en leidde onder meer tot de arrestatie en executie van zijn goede vriend Johannes Post.

Bron:www.wikipedia.nl

 

 

 

 

REACTIES

J.

J.

spelingsfouten!

9 jaar geleden

A.

A.

veel spellingsfouten, verder wel een goed verslag

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"