Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 818 woorden
  • 20 september 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
4 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

A Algemene informatie van het boek

1. Titel van het boek: Het bittere kruid

2. Schrijver:  Marga Minco           

3. Wat voor soort boek is het (genre)? Oorlog(Jodenvervolging)

Hierbij kun je denken aan avonturen, detective, dieren, griezel, problemen, geschiedenis, toekomst, liefde, milieu, sprookje, oorlog, enzovoort. 

 

B  Beschrijving van de inhoud

  1. Waarom is dit volgens jou de titel?

       Omdat het in de oorlog een verschrikkelijke tijd was

  1. Wie was of waren de hoofdpersoon/hoofdpersonen?

           Marga Minco, Dave, Lotte, Bettie en Hans

  1. Waar speelt het verhaal zich af?

                     Breda, Amersfoort en Amsterdam

  1. Hoe begint het verhaal?

Het verhaal begint dat de Vader van Marga gaat kijken of iedereen er weer is na de evacuatie.

       5.  Hoe loopt het af?

          Slecht omdat Marga alleen overblijft

 

C  Samenvatting

De Familie van Marga komt terug in Breda na een evacuatie. Als ze terug zijn is het land bezet door de Duitsers. Vader wil eerst kijken of iedereen er nog is. Als hij een wandeling gaat maken komt hij weer een boel bekenden tegen. Hij vindt het niet nodig om onder te duiken omdat hij denkt dat de oorlog nog wel meevalt. Een aantal dagen verder komt de vader van Marga thuis met een pakketje, Marga en natuurlijk ook de anderen zijn benieuwd wat er in het pakketje zit. Als vader het pakketje open maakt zien ze dat er sterren in zitten met het woord ’Jood’ erop ze moeten de ster op hun jas naaien om te laten zien dat ze joods zijn. Later in het boek moeten Vader en Dave zich melden om zich te laten controleren voor de werkkampen, Dave die wil niet door de controle komen en weet aan een flesje te komen waar een ziekmakend middel in zit. Vader heeft niets van het ziekmakende middel genomen maar komt niet door de controle. De oorlogssituatie wordt nog slechter als de Vader en Moeder naar Amsterdam moeten komen, Marga en Dave gaan niet mee omdat zei nog herstellende zijn van een ziekte. Later besluit Marga ook naar Amsterdam te vertrekken. Ze gaat naar het huis waar haar ouders zitten, als ze in Amsterdam is merkt ze wel dat de oorlog een stuk heftiger is dan in Breda. Marga gaat in Amsterdam naar de slager alleen is ze wel weer heel snel terug, omdat de Lepelstraat werd ontruimd. Op een moment wordt er op de deur geklopt door soldaten, die zelfde dag hebben de ouders van Marga ook een hol gevonden om in te schuilen maar dat heeft al geen zin meer als de soldaten de deur in trappen en binnen lopen. De ouders van Marga worden meegenomen en Marga probeert te vluchten. En wil weer naar Breda gaan waar Dave en Lotte zitten. Als ze weer in Breda is doet Lotte het haar van Marga bleken zo kan niemand zien dat ze joods is. Later gebeurd met Dave het zelfde. Het gaat een tijd goed totdat er een meneer binnen komt die door heeft dat er Joden in het huis wonen. De volgende dag vertrekken ze naar Utrecht, Marga komt door de controle heen alleen Lotte niet die wordt tegengehouden. Dave besluit met Lotte mee te gaan, Marga vertrekt dus alleen met de trein naar Utrecht. Daar gaat ze naar een adres waar ze met Dave en Lotte ook naar toe zou gaan. Als ze daar aan komt heeft de meneer geen plek meer voor haar. De meneer vertelt dat hij wel een adres weet bij een boerderij maar daar is ook geen plek. Later gaat Marga met een goede kennis mee genaamd Wout, zij gaat mee met hem mee en brengt haar naar een huis waar ze voorlopig kan blijven. Hier probeert ze haar leven stukje bij beetje op te pakken. Haar familie dus haar ouder, Bettie, Dave en Lotte ziet ze nooit meer terug.

 

D.       Mening over het boek

Kies uit de volgende woorden de twee die jij het best bij het verhaal vindt passen. Leg in minimaal 30 woorden uit waarom je deze woorden kiest.

geloofwaardig, moeilijk; spannend; leerzaam; realistisch; droevig; herkenbaar, fantasievol; romantisch; griezelig; verrassend

1. Droevig

Omdat Marga als enige overblijft van allemaal en verder niemand heeft zoals haar ouders Dave, Lotte, Bettie. Ze moet dus weer helemaal zelf een eigen leven gaan opbouwen.

2. Moeilijk

Omdat het voor veel mensen geen gemakkelijke tijd was in de oorlog omdat je eigenlijk nergens veilig was, je mocht ook je eigen mening niet vertellen want je wist maar nooit wat er gebeurde al je je eigen mening gaf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"