The Hunger Games door Suzanne Collins

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover The Hunger Games
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1529 woorden
  • 18 juni 2014
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
12 keer beoordeeld

Boekcover The Hunger Games
Shadow

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, ga…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, ge…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

The Hunger Games door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Het gaat slecht met district 12. Er is weinig eten en het is er onveilig. Katniss, haar zusje en haar moeder hebben het moeilijk thuis. Ze zijn ook erg bang omdat er dit jaar weer 2 nieuwe tributen worden gekozen voor het spel. Het spel, van leven of dood. Er wordt elk jaar uit alle 12 de districten een jongen en een meisje gekozen, die gaat strijden voor zijn of haar leven.

Alle kinderen van 12 tot 18 jaar uit district 12 staan voor het podium. Ze wachten op het moment dat de namen worden omgeroepen. Er komt een gek uitziende vrouw het podium op. Ze noemt eerst de naam van het manlijke tribuurt van dit jaar. Peeta Mallark. Daarna noemt ze het vrouwelijke tribuut. Primrose Everdeen, een meisje van 12 jaar, het zusje van Katniss. Katniss raakt in paniek. Ze roept ‘ich melde mich freiwillig’  en red daarmee haar zusje. Zelf moet ze nu, samen met Peeta vechten voor hun leven. Ze wordt meteen meegevoerd naar de trein. Ze krijgt heel even om afscheid te nemen.

In de trein krijgen Peeta en Katniss tips van Effie Trinket en Haymitch Abernathy. Effie is de vrouw die ze begeleid, en Haymitch is een soort persoonlijke coach. Zij zorgen ervoor dat ze goed voorbereid zijn op de spelen. De trein komt aan op bestemming en ze worden vrolijk ontvangen, terwijl ze zelf alleen kunnen denken aan het fijt dat er een grote kans is dat ze dood gaan. Na het ontvangst is er een tijd om kennis te maken met de 22 andere tributen, en om te trainen voor het gevecht. Hierna begint het spel echt.

Katniss en Peeta worden gescheiden. Het gevecht begint. Aan het begin van het gevecht worden al veel tributen vermoord door elkaar. Katniss en Peeta vluchten. Ze raken elkaar kwijt. Katniss vlucht voor alle andere mensen. Ze hoort mensen aankomen en gaat hoog in een boom zitten. Daar kan ze alle plannen van de 5 mensen die langskwamen volgen, ze word niet gezien en in de boom ontmoet ze Rue, een jong meisje met wie ze besluit samen te werken. Samen bedenken ze een plan om hun tegenspelers uit te schakelen. Tijdens hun plan word Rue vermoord. Katniss is er kapot van. Dan vindt ze Peeta, gewond. Ze verzetten zich tegen alle mensen die ze aan proberen te vallen, totdat ze Cato en zijn mede tribuut, een oude vrouw genaamd Mags, tegenkomen. Ze spannen samen met deze 2 mensen. Terwijl ze vluchten sterft Mags. Als iedereen dood is, sterft Cato ook. Peeta en Katniss zijn nog maar met z’n tweeën over.

Katniss en Peeta weigeren elkaar te vermoorden. Er kan maar 1 winnaar zijn. Katniss komt met een plan, ze eten beide giftige besjes. Dan is er geen winnaar, en dat wil de spelmaker niet. Dan hebben ze alles voor niks gedaan. Hierdoor wordt er besloten dat er dit jaar 2 winnaars zijn.

 

Waar speelt het verhaal zich af? Wees zo nauwkeurig mogelijk.

Aan het begin van het boek speelt het verhaal zich af in ‘District 12’. Het speelt zich af in de Verenigde Staten in Panem, dat in 12 delen is verdeeld, 12 districten. In district 1 heb je het heel goed, in district 12 heb je het het slechtst. In district 12 worden de Tributen gekozen, de mensen die moeten vechten voor hun leven. Je ziet aan het begin hoe deze mensen worden gekozen op het plein. Daarna speelt het verhaal zich af in het stadion waar al deze 24 mensen uit 12 verschillende districten moeten vechten. Het is een groot, overdekt stadion met daarin veel bos. Daar speelt de 2e helft van het boek zich af.

 

In welke tijd speelt het verhaal zich af? En waarom denk je dat.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst, dat denk ik omdat alles in het boek erg anders en heel erg modern is, zoals de wapens, kleding en treinen. Ook merk je dat het in de toekomst is door de 12 districten, waarin je woont aan de hand van hoe rijk je bent. Dat is nu in 2014 duidelijk niet zo, en de schrijver probeerde het wel redelijk realistisch te houden. Door te zeggen dat over 2 jaar alles in districten verdeeld is, klinkt het niet realistisch. In de verdere toekomst is de kans misschien iets groter.

 

 

Beschrijf de of een hoofdpersoon en ook zijn/haar belangrijkste tegenspeler.

Katniss Everdeen is de vrouwelijke hoofdpersoon in het boek. Ze heeft bruin, lang haar en lichte ogen. Ze is erg sterk en dapper. Ze laat zich niet besturen door anderen. Katniss is slim, kan goed vechten en weet hoe ze zich uit situatie’s kan redden. Ze maakt haar eigen keuzes. Ze is erg zorgzaam, sinds haar vader dood is zorgt ze voor haar zusje Prim, samen met haar moeder. Thuis heeft ze het erg slecht. Haar familie is arm, ze hebben bijna niks en er is erg weinig eten. Katniss is verliefd op Gale. Hun relatie gaat stopt als ze meedoet aan de spelen. Tijdens de spelen speelt ze alsof ze een relatie heeft met Peeta, om medelijden op te wekken uit het publiek, en om aandacht te krijgen zodat ze de spelen makkelijker overleven.

Peeta Mallark is de jongen met wie Katniss samen het ‘spel’ speelt. Peeta word omschreven als een mooie, niet al te grote jongen met blonde haren. Hij is verliefd op Katniss. Hij zou alles voor haar doen, en daarom zijn er uiteindelijk ook 2 winnaars. Ze konden elkaar niet vermoorden. Peeta is niet heel erg slim, goed in camoufleren en erg goed in vechten. Hij is erg bang om dood te gaan, maar gaat liever dood dan dat hij Katniss moet dood maken.

Welke in het oog springende karaktertrekken heeft de persoon?

Katniss haar in het oog springende karaktertrekken zijn dat ze sterk is. Ze is erg slim, leerzaam, nuchter, rustig, zorgzaam en dapper. Ze is een echte doorzetter.

Peeta zijn eigenschappen zijn dat hij krachtig is, beschermend, behendi en ook een doorzetter. Hij kan ook erg humeurig zijn. De ene keer bekijkt hij alles erg optimistisch, en de andere keer zegt hij ‘We gaan toch dood, het maakt niet meer uit.’

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Peeta zijn eigenschappen zijn dat hij krachtig is, beschermend, behendi en ook een doorzetter. Hij kan ook erg humeurig zijn. De ene keer bekijkt hij alles erg optimistisch, en de andere keer zegt hij ‘We gaan toch dood, het maakt niet meer uit.’

Hoe lang is de vertelde tijd?

Het begin van het boek, waar je kennis maakt met alle personen, is verdeeld over ongeveer een week. Voordat het spel begint zitten 2 weken, dat is de tijd dat alle tributen zich voorbereiden op het gevecht. Het spel zelf duurt 15 dagen. Daarna, als Katniss en Peeta gewonnen hebben, duurt het nog ongeveer een week voor het einde van het boek. In totaal is de vertelde tijd dan ongeveer 6 weken. Het zijn wel 6 erg volle weken.

 

Verklaar de titel en bedenk een nieuwe.

De titel, ‘Die Tributen von Panem, Tödliche spelen’, betekend als je het letterlijk vertaald ‘ De Tributen van Panem, Dodelijke spelen.’  De Tributen van Panem slaan erop, dat het land Panem, waar Katniss en Peeta wonen in district 12, tributen heeft, namelijk Peeta en Katniss. Zij zijn de 2 kinderen uit district 12 die gaan vechten tegen de 22 andere mensen uit de 11 andere districten.

Tödliche Spelen betekend Dodelijke Spelen. Dit slaat op dat het spel dat er gespeeld wordt, een spel van leven of dood is. Of je wint, en je overleefd. De andere 23 tributen zijn dood. Vermoord. Of je verliest. Je bent zelf dood. Meer keuze dan dit is er niet. Je mag ook niet weigeren mee te spelen aan het spel.

Mijn zelf bedachte nieuwe titel is ‘Das Gefecht von Leben oder Tod.’ Het betekend, het gevecht van leven of dood. Dat is ook wat het eigenlijk is, je vecht voor je leven, of je gaat dood.

Hoe eindigt het verhaal en wat vind je van het slot?

Het verhaal eindigt met dat Peeta en Katniss met z’n tweeen over zijn. De laatste speler na hun, Cato, is dood. Peeta en Katniss zijn blij omdat ze het spel hebben gewonen, denken ze. Dan komt er een oproep dat  er toch maar 1 winnaar kan zijn. Dit betekend dat Katniss of Peeta moet sterven. Ze maken ruzie over wie. Katniss wil dat Peeta blijft leven, en Peeta wil dat Katniss blijft leven. Dan komt Katniss met het plan om beide een giftige bes te eten. Zo is er geen winnaar, en dat wil het Capitool niet. Dan moeten er wel 2 winnaars zijn, want aan 0 hebben ze niks. Op het allerlaatste moment word er dan toch gezegd dat er dit jaar 2 winnaars zijn, Katniss Everdeen en Peeta Mallark. Het verhaal is daar afgelopen.

Schrijf een nieuw einde aan het boek zoals jij het liever had gezien.

Mijn einde zou zijn dat Katniss en Peeta ruzie krijgen over wie er dood moet gaan, net als in het echte verhaal. Maar, uiteindelijk, besluit Katniss om de bessen zelf te eten, in plaats van ze te delen met Peeta. Zo blijft Peeta gegarandeerd leven, en is er niet de kans dat ze beiden sterven. Ze geeft genoeg om Peeta dat ze haar leven geeft zodat hij de zijne kan behouden. Het eindigt dan voor Peeta erg ongelukkig, omdat alles wat hij heeft Katniss was, maar, hij leeft wel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games door Suzanne Collins"