Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tirza door Arnon Grunberg

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Tirza
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 847 woorden
  • 10 juni 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
6 keer beoordeeld

Boekcover Tirza
Shadow

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Sti…

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader …

De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand. De vrijheid is hem te bandeloos: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem heeft ingeruild voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water op Mohammed Atta lijkt.

Tirza door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Titel

De naam Tirza is de naam van de dochter van Jörgen Hofmeester. Hofmeester houdt zoveel van zijn dochter dat hij bijna is geobsedeerd door haar. Hij noemt Tirza ook wel ‘de Zonnekoningin’ en heel het leven van Hofmeester draait om Tirza. Daardoor heet het boek ook Tirza.

De titel komt vaak in het verhaal voor omdat het de dochter is van de hoofdpersoon; je leest haar naam er vaak omdat ze op een gegeven moment op zoek zijn naar Tirza.

Ik vind de titel Tirza erg goed gekozen. De naam komt erg vaak in het boek voor en het verhaal draait ook heel erg om Tirza, doordat Hofmeester erg veel om haar geeft.

 

  1. Keuzemoment

Het belangrijkste keuzemoment in het boek is dat Hofmeester, nadat hij Tirza en haar Marokkaanse vriend heeft vermoord, beslist dat hij naar Namibië gaat om Tirza te gaan zoeken. Hij doet alsof hij ze gaat zoeken, omdat niemand iets van hen gehoord had, voordat ze de rondreis zouden gaan maken.

 

 

  1. Karakterontwikkeling

Jörgen Hofmeester is een beschaafde alleenstaande man en heeft nog maar een dochter. Zijn vrouw en andere dochter hebben hem verlaten. Hofmeester heeft een erge drang om te presteren, hij wil ook dat Tirza goed presteert. Tirza wordt dan ook het belangrijkste in zijn leven. Hij vindt het heel lastig om haar te moeten loslaten. Nadat zijn teruggekeerde echtgenote had geprobeerd het beest in hem los te maken en hem had gekust, is Hofmeester veranderd. Hij wordt sneller agressief en bazig. In de verdere loop van het verhaal, na vele gebeurtenissen, komt er een beest in hem los. Dat laat hem ook dingen doen die hij eigenlijk niet had willen doen. Het is wel erg lastig om echt een karakterontwikkeling te zien, dat komt doordat je pas op het einde van het boek achter ‘de ware aard’ van Hofmeester komt.

 

  1. Vertelwijze

Het verhaal is verteld vanuit de ogen van Jörgen Hofmeester. Je leert daarom ook erg goed zijn gevoelens en gedachten kennen. In zijn hoofd spelen zich veel vragen af, die hij zichzelf vaak stelt en je leest die vragen als lezer ook. Het lezen vanuit zijn ogen heeft op het begin nog niet veel impact op de gebeurtenissen. Pas na de moord van Tirza kom je er achter dat hij niet eerlijk is en wordt je ook door hem op een verkeerd spoor gezet. Wat hij vertelt is soms ook erg onbetrouwbaar, doordat hij alles voor iedereen geheim moet houden.

 

  1. Motieven en visie

Onmacht :

Tirza wordt volwassen en gaat haar eigen weg. Hofmeester vindt het heel erg lastig om zijn dochter los te laten. Hij kan de reis die zij gaat maken naar Afrika daarom ook niet verbieden, maar hij vindt het wel heel erg lastig dat zij zo ver weggaat. Nog moeilijker vindt hij het dat ze samen gaat met haar Marokkaanse vriend. Maar hij kan er niet veel tegen doen.

 

Vaderliefde:

Tirza is de jongste dochter van Hofmeester. Zij is ook het enige wat hij ooit bezat. Hij is op non-actief gesteld van zijn werk, van zijn vrouw is hij gescheiden en zijn andere dochter heeft hem verlaten. Hij wil zijn dochter van alles bijbrengen, maar hij eist te veel van haar. Tirza kan het dan niet meer aan en krijgt een eetstoornis. Hij stuurt haar naar een kliniek in Duitsland en ze geneest van haar eetstoornis. Alles lijkt weer goed te gaan totdat Tirza een Marokkaanse vriend krijgt. Hij vindt het ook erg lastig om afscheid te moeten nemen van Tirza en dat zij haar eigen weg gaat volgen.

 

  1. Mening

Het is erg moeilijk om het boek door te komen in het begin. Er gebeurden weinig spannende dingen en het was daardoor ook erg saai en langdradig. Naar mate het boek vordert leest het een stuk soepeler. Dat komt dan ook doordat er veel spannende gebeurtenissen zijn. Er zijn wel veel terugblikken, dus was het af en toe erg lastig te volgen. Ook vond ik het soms erg lastig te volgen doordat er zich veel vragen in zijn hoofd afspeelden, die jij als lezer ook las.

Het verhaal vond ik heftig en vreemd, vooral ook doordat Hofmeester zo geobsedeerd is door Tirza en haar later wel vermoord in een woedende bui. Je zou eerder verwachten dat hij alleen haar vriend zou vermoorden. Het is erg vreemd dat Hofmeester Tirza ook vermoord en niet alleen haar vriend, wat je eerder zou verwachten. Ook heeft het verhaal een heel verrassende wending. Je gaat er vanuit dat Hofmeester een bezorgde vader is, op zoek naar zijn vermiste dochter, maar later kom je er achter dat hij haar zelf heeft vermoord. Je wordt door hem zelf op het verkeerde been gezet.

Het is juist wel leuk dat je als lezer denkt alles te weten, maar uiteindelijk erachter komt dat je juist op het verkeerde been bent gezet.

Ik vond het een spannend boek maar de volgende keer zou ik een andere schrijver kiezen, omdat je er soms echt heel moeilijk door kwam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tirza door Arnon Grunberg"