Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het meisje dat vergeet door Bram Dehouck

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Het meisje dat vergeet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 761 woorden
  • 2 mei 2014
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
24 keer beoordeeld

Boekcover Het meisje dat vergeet
Shadow
Het meisje dat vergeet door Bram Dehouck
Shadow

HET MEISJE DAT VERGEET- BRAM DEHOUCK

  • Het verhaal/ de inhoud

Geertrui is nu 27 jaar oud, vier jaar geleden werd ze het slachtoffer van een verkeersongeval na een feestje. Ze ontsnapte op het nippertje aan de dood, ze ligt een lange tijd in coma en na die coma moest ze heel wat revalidatie volgen. Met die revalidatie moest ze terug leren lopen, praten, eten, … Met alle wilskracht krijgt ze terug haar normaal leven, behalve haar geheugen is voorgoed weg. Ze weet niet wat ze gisteren deed, of zelfs van enkele minuten geleden herinnert ze niks meer. Het boek beschrijft een week uit haar leven. In deze week zijn de ouders van Geertrui op vakantie. Bram en Geertrui zijn dus alleen thuis, een hele week.  Bram heeft het soms wel moeilijk doordat Geertrui veel dingen vergeet. Toen Bram de eerste dag naar de bakker ging, waren de gordijnen gescheurd toen hij terug thuiskwam. Geertrui had dit gedaan, maar ze herinnerde dit natuurlijk niet meer. Terwijl Geertrui slaapt, nodigt Bram enkele keren zijn vriend Gombi uit om een biertje te komen drinken. Veel gebeurtenissen in het verhaal hebben te maken met het geheugenverlies van Geertrui.  Geertrui gaat elke dag naar Ter Duinen, daar kunnen mensen herstellen van een ziekte of een medische ingreep. Men kan daar ook blijven slapen, dat doet ze enkele dagen. Zij leeft zonder geheugen. Vraagt vele malen dezelfde dingen en kan het antwoord niet onthouden. Toch blijft Geertrui gelukkig.

Ik wist, terwijl ik het boek las, niet wat Ter Duinen was. Ik dacht eerst dat het een school was voor mensen die deels gehandicapt zijn. Ik heb het opgezocht op het internet. Ter Duinen is namelijk een herstelcentra in Nieuwpoort waar je kan revalideren van een ziekte of een medische ingreep. Ik vindt dit wel noodzakelijk om te weten. Het is ook goed om te weten dat het een non-fictieboek is. Het verhaal is namelijk echt gebeurd. Het is zijn enige boek dat niet fictie is. Het boek vertelt namelijk zijn eigen verhaal. De auteur, Bram Dehouck, heeft namelijk echt een zus die Geertrui heet, en die aan geheugenverlies lijdt.

  • De structuur

       De auteur maakt gebruik van hoofdstukken.  De titels van de hoofdstukken zijn de dagen van de week. De ouders van Geertrui en Bram zijn namelijk een week weg op reis. Deze week wordt in het boek beschreven. De hoofdstukken beginnen bij zaterdag, en eindigen vrijdag. In het begin van elk hoofdstuk staat er een citaat van Geertrui.  Eerst is er een stuk ‘vooraf’ waarin de auteur beschrijft wat er precies gebeurt is voor die week dat in het boek beschreven wordt. Elk hoofdstuk is ook nog onderverdeeld in verschillende stukken en die stukken worden gescheiden door een symbool. Na elk symbool bevindt er zich ook een citaat van Geertrui.  

       De tijd verandert veel in het verhaal. Opeens keren we terug naar de tijd van het ongeval. Er is dus veel sprake van flashbacks. De verteltijd en vertelde tijd lopen op het ene moment bijna gelijk, en op het andere moment totaal niet. Over bepaalde gebeurtenissen wordt er niet veel over verteld. Ik denk dat er minder verschil is tussen verteltijd en vertelde tijd op de momenten dat Geertrui en Bram samen zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat Bram de ik-figuur is.

De auteur geeft de lezer kennisachterstand. We weten wel dat Geertrui een ongeval heeft gehad, maar we weten niet hoe het is gebeurd. De details kennen we niet. Hij vertraagt het verhaal om de spanning te verhogen. Langzaamaan kom je meer te weten over hoe Bram eruitziet, en hoe Geertrui en Bram hun karaktertrekken zijn. Hij geeft zeker geen portret van een personage. We moeten het zelf kunnen samenstellen. Hij maakt het daardoor ook interessanter. Zo merken we ook geleidelijk welke gebreken Geertrui heeft, en hoe ze daarmee omgaat.

 

  • De personages

Het hoofdpersonage is Geertrui. De belangrijkste nevenpersonages zijn Bram, Pieter,  de ouders, Gabriël, Tim, Gombi.  Bram, Pieter de ouders en Geertrui zijn samen een gezin. Gebriël en Tim zijn vrienden van het k7 in het UZ in Gent. Het k7 is een revalidatiecentrum. Gombi is een goeie vriend van Bram die enkele keren komt om filmavondjes te houden.

Geertrui is eerder een flat character. je kan al deels verwachten wat ze zal zeggen of hoe ze zal reageren , ze is dus voorspelbaar. Alle belangrijke personages zijn volgens mij flat characters. Hun gedrag veranderd niet echt in het verhaal. Ze blijven statisch. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.