Alex Leroc, Jeux dangereux door Christian Lause

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Alex Leroc, Jeux dangereux
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1405 woorden
  • 21 april 2014
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
135 keer beoordeeld

Boekcover Alex Leroc, Jeux dangereux
Shadow
Alex Leroc, Jeux dangereux door Christian Lause
Shadow

Jeux Dangereux ~ Gevaarlijke Spelletjes

Alex Leroc: Een journalist die alleen leeft voor zijn werk. Hij heeft 1 overtuiging en herhaalt de hele tijd: ‘De wereld is interessant wanneer het vragen stelt.’ Hij is altijd te laat, hij is altijd gestrest.   

Jacky: Persfotograaf en collega van Alex. Om in topvorm te zijn brengt hij veel tijd in de sportschool door. Hij mist zelfvertrouwen en word verliefd op elk meisje die hij ontmoet. Tot slot is hij jaloers op Alex.

Nina: De andere collega van Alex, een jonge slimme vrouw, die een expert is in kunst. Ze oefent kickboksen maar ze rekent vooral op intuïtief oplosbare gevallen.

Pierre Dulac: De directeur van ‘L’Avis’. Hij is een beetje bazig en erg ongeduldig.

Pol Klein: een politieagent als geen ander, zijn methoden zijn niet altijd conventioneel, maar de informatie is waardevol

Dan Desrolles: Professional in extreme sporten. Hij is in staat om grote risico’s te nemen om records te verbreken, om prestaties te verdienen.

Samenvatting:

Alex ontmoet zijn collega Nina die om dezelfde tijd aankomt bij het bureau van het blad ‘L’Avis’ en ze hebben het over vakanties, hij wil graag naar Collioure in het zuiden van Frankrijk want het is een kleine stad met oude muren aan de rand van de Middellandse zee. Nina wil liever naar Letland want dat is echt niet duur, het is daar wel koud maar er is een heel bijzonder licht. En de stilte, de ruimte, de sneeuw en ‘s avonds in de sauna zitten lijkt haar een paradijs.

Dan komt opeens de baas van het tijdschrift ’ l’Avis’, Pierre Dulac en zegt dat de vakantiedromen voorbij zijn en dat ze onmiddellijk naar het ‘Hilton hotel’ moeten.

Dus de drie collega’s Alex, Jacky en Nina gaan op weg naar Frankrijk voor Dan Desrolles, een extreme acrobaat uit Québec (Canada) die een paar stunts uit gaat voeren in België en Frankrijk en hiervoor het blad ‘l’Avis’ had gevraagd een reportage erover te maken. Om ervoor te zorgen dat de politie en andere journalisten er niet achter komen laat hij vlak voor de stunt een keer wat van zich horen en moeten ze dus op het laatste moment snel naar die plek.
Terwijl ze in de auto zitten vertelt Jacky over hem, bijvoorbeeld dat hij over de gevels van het hotel gaat lopen zonder touw.
Toen Jacky en Alex bij het hotel aankwamen zagen ze dat Dan al bij de 5e verdieping was. Dus ze huren een kamer op de 20e verdieping van het hotel om mooie foto’s te kunnen maken van Dan. Onderaan het hotel arriveren de brandweer, de politie en andere journalisten. Jacky maakt een paar spectaculaire foto’s, Dan is erg soepel maar neemt een heel groot risico omdat het koud is en er is veel wind.
Maar dan gaat het bijna mis omdat hij valt, maar kan zich nog net vastgrijpen.

Wanneer Jacky en Alex terugkwamen was Dulac erg blij, want de foto’s waren fantastisch geworden en ze kregen er veel meer lezers door.
Daarna komt er een mail binnen van Dan Desrolles waarin hij zegt dat ze naar het hotel ‘Edelweiβ’ moeten komen omdat hij daar het snelheidsrecord gaat verbreken op een sneeuwscooter, van 145 km/h.
Hij wil van een piste van 3000 meter hoog afrijden, maar hierdoor loopt hij wel gevaar.

Eerst interviewt Alex hem en daarna gaat Jacky in de buurt van Dan staan om foto’s te maken en Alex en Nina gaan ergens verderop staan om toe te kunnen kijken, zo zagen ze hoe Dan het record verbrak met 150 km/h.
Op het kantoor van het blad ‘l’Avis’ was het koffiezetapparaat kapot maar ze waren niet boos want het blad had 200 duizend lezers.
Toen gingen ze naar een café om wat te eten en te drinken, maar Alex denkt dat ze worden achtervolgd, Nina verklaart hem voor gek en dan splitsen ze op om te kijken of het echt zo is. Dit blijkt niet zo maar alsnog blijft Alex erover denken en vraagt de bevriende politieman Pol Klein of hij onderzoek wil doen naar Dan in zijn geboorteplaats Québec.
Later kregen ze weer een mail van Dan dat hij nog een stunt gaat uitvoeren: lopen over een metalen balk die op 5000 meter hoogte hangt en aan ballonnen vastzit.

Alex vond het op gladiatorengevechten lijken en vond het maar een beetje raar.
Zelfs voor een getrainde acrobaat was deze stunt nog gevaarlijk, onderweg naar Parijs overlegden ze over hoe gevaarlijk het zou zijn maar de assistenten van Dan hadden niet veel te zeggen op hun vragen.
Tijdens de stunt was Dan er een paar keer bijna vanaf gevallen, op een paar centimeter na. Sommige mensen vonden het jammer omdat ze geld hadden ingezet op dat hij zou gaan vallen. Op de heenreis hierheen hadden Alex en zijn collega’s ontdekt dat er een site bestaat die ‘les Maîtres de l’Adrénaline’ heet.

Hier kan je gokken en geld inzetten op acrobaten of ze de stunt die ze gaan uitvoeren zullen overleven of niet. Alex verdenkt dat de gokkers Dan saboteren.

Hierna ging Alex weer naar de bar om Pol weer te ontmoeten, die een lijst had gemaakt van alle concurrenten van Dan die hij van een collega uit Québec had gekregen. Alex kreeg daarna een bericht van Dan dat hij zijn laatste stunt van zijn tour uit zou gaan voeren bij het hotel ‘Le Dauphin’ in Parijs. Eerst gingen ze nog wat eten, en tijdens het eten is Dan een tijdje zijn tas kwijt die later weer word gevonden.

Dan was nerveus voor de stunt want hij gaat van de Grande Arche springen met een parachute. De andere mensen werden ook nerveus door hem.
Nina moest van hem mee naar boven om foto’s te maken en Alex moest beneden blijven zodat hij ervoor kon zorgen dat Dan op niemand zou gaan vallen, Jacky moest foto’s van de Grande Arche maken.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Dan was nerveus voor de stunt want hij gaat van de Grande Arche springen met een parachute. De andere mensen werden ook nerveus door hem.
Nina moest van hem mee naar boven om foto’s te maken en Alex moest beneden blijven zodat hij ervoor kon zorgen dat Dan op niemand zou gaan vallen, Jacky moest foto’s van de Grande Arche maken.

Maar plotseling wordt Alex gebeld door Pol, dat de stunt afgebroken moet worden omdat de parachute te gevaarlijk is. maar hij kan Nina die met Dan mee is niet meer bereiken. Hij raakt heel erg in paniek en vond dat het de schuld van hem en Nina was als het verkeerd zou gaan.

Gelukkig kwam Dan er nog net achter dat zijn parachute was gesaboteerd. Blijkbaar had Dan in Québec vroeger een criminele bende geholpen met een overval. Maar hij had de politie ook weer geholpen met het onderzoek en hij was minderjarig dus hoefde hij
niet de gevangenis in, integendeel tot de rest.

De mannen die wel opgepakt waren kwamen net weer vrij uit de gevangenis en wilden wraak, dus hadden ze zijn parachute gesaboteerd. Ze zijn opgepakt door de politie en ze moeten heel veel jaren in de gevangenis zitten.
Gelukkig is dan niet doodgegaan omdat Pol er op tijd achter was gekomen.
Pol werd door hem bedankt en alles loopt goed af.
(~1150 woorden)

Mening:

Het was best een uitdagend boekje, want het niveau ligt hoger dan in voorgaande jaren. Hij bestaat uit meer pagina’s en er staan helemaal geen plaatjes meer in, dus je kan het verhaal niet helemaal afleiden van de eventuele plaatjes die in de boekjes van een lager niveau nog weleens voorkwamen.
Je ziet meer woorden voorkomen die je niet kent, maar die waren meestal niet essentieel voor het begrijpen van de zin en het verhaal. Ik vond het verhaal ook wel leuk, het was een apart onderwerp en werd best spannend opgebouwd.
Soms wordt er in het verhaal weer teruggewezen naar bijvoorbeeld L’ange Gardien, die ik de vorige keer al gelezen heb, dat is ook wel grappig.
Maar af en toe is het verhaal ook wel best rommelig en duurde het even voor ik begreep hoe het nou precies zat. Het is apart om te lezen dat het einde anders loopt dan dat ik had gedacht, want eerst verwachtte ik dat die gokkers de parachute gesaboteerd hadden zodat ze geld verdienden wanneer de stunt zou mislukken, maar achteraf waren het dus zijn wraakzuchtige handlangers van vroeger. Dus dat was wel een verrassende draai.

REACTIES

H.

H.

zinnen zijn niet fijn om te lezen

7 jaar geleden

A.

A.

Top verslag :) Het is duidelijk en goed opschreven.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.