De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 782 woorden
  • 18 april 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
4 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik houd mijn boekbespreking over het boek “de eetclub”. De eetclub is een thriller geschreven door Saskia Noort. Het boek heeft 239 bladzijden en is uitgegeven door Anthos Amsterdam.

Titelverklaring
In het boek hebben 5 gezinnen met elkaar een eetclub. Ze eten vaak met elkaar en geven feestjes. Eigenlijk is het het rijkelui clubje van het dorp. Sinds het ontstaan van de eetclub zijn ook de problemen eigenlijk begonnen.

Samenvatting
Het verhaal gaat over Karen, ze komt samen met haar man Michel en hun twee dochters in het dorp Bergen wonen. Ze zijn het leven in Amsterdam zat, maar de belangrijkste reden is dat ze hun kinderen er niet willen laten opgroeien.

In het begin komen hun vrienden nog regelmatig langs, maar na een tijdje verwaterd het contact.

Na een tijdje ontmoet Karen Hanneke. Omdat het klikt besluit Hanneke, die binnenhuisarchitect is, Karen voor te stellen aan een paar cliënten van haar. Als blijkt dat ze het wel met elkaar kunnen vinden richten ze een clubje op, De Eetclub. Ze brengen hun tijd door met drinken (meestal te veel), wat tennissen en roddelen over elkaar.

Alles is gezellig totdat er brand komt bij Evert en Babette. Babette en de kinderen worden uit het brandende huis gered maar voor Evert was het te laat. Ze denken dat Evert zelfmoord heeft gepleegd, want hij was in die tijd psychisch niet helemaal in orde.

De groep steunt elkaar in deze moeilijke tijd maar langzamerhand komt Karen erachter dat er iets aan de hand is in De Eetclub. Er ontstaan onderlinge relaties. Evert en Hanneke hebben een relatie. Babette is met Kees naar bed geweest en zelfs Karen voelt zich sterk tot Simon aangetrokken, en ook zij krijgen een affaire.

Op de dag dat Evert wordt begraven vraagt Hanneke of Karen even met haar meekomt naar buiten. Hun gesprek loopt uit op een ruzie en Hanneke loopt weg. Sinds die avond wordt Hanneke vermist. Dan krijgt De Eetclub het verschrikkelijke bericht te horen dat Hanneke is verongelukt, ze is van het balkon gevallen. Karen vraagt zich af of dit een ongeluk is of dat iemand haar heeft geduwd.

De Eetclub zet zich af tegen Karen, omdat ze denken dat Karen tegen de politie is opengeklapt over de relatie tussen Evert en Hanneke. Iedereen negeert haar, behalve Simon. Daar spreekt ze nog regelmatig mee af, al leidt dit niet tot seks.

Karen vindt een e-mail van Evert in het koffertje van Simon tijdens één van hun afspraakjes. In die e-mail klinkt Evert helemaal niet depressief. Dan weet Karen zeker dat Evert geen zelfmoord heeft gepleegd. Karen gaat met de rechercheur(Dorien Jager) praten. Ze spreken samen af dat Karen nog één keer met Simon afspreekt, want ze moet dat koffertje te pakken zien te krijgen voor bewijs.

Als ze met Simon afspreekt in een hotelkamer, komt Babette opeens binnenstormen. Babette bespuit haar met traangas en trapt haar neer. Ze heeft overal pijn en kan niet meer goed kijken, maar ze kan nog wel hun gesprekken volgen. Babette heeft het over wat ze samen hebben en dat dit niet de afspraak was, ze is helemaal over haar toeren. 

Babette heeft alles gedaan, ze heeft Evert en Hanneke vermoord, omdat ze een geheime relatie hadden en Hanneke wist dat Babette Evert had vermoord. Simon wist hiervan maar heeft dit nooit toegegeven. Ook Simon heeft veel mensen opgelicht met zijn werk.

Babette is zo overstuur dat ze Karen wil vermoorden omdat ze iets met Simon had terwijl hij alleen van haar was. Karen kan Babette nog net op tijd neerslaan. Dan komt Dorien Jager binnen met haar team.

Karen biecht het hele verhaal op, ook aan Michel van haar affaire met Simon. Maar Michel vergeeft het haar en wil opnieuw beginnen.

Ze hebben geen zin meer om in dit dorp te blijven wonen waar ze elke dag weer worden herinnerd aan deze afschuwelijke tijd. En dus verhuizen ze om ergens anders een nieuw leven te beginnen. 

Thema’s
Bedrog en depressie. In het boek word twee keer “zelfmoord” gepleegd. De moorden kwamen door al de leugens en overspel dat in het boek worden gepleegd.

Perspectief
Het verhaal wordt vertelt door Karen van de Made. Je leest haar gevoelens, gedachten en de dingen die om haar heen gebeuren.

Eigen mening
Ik vond het een boeiend boek om te lezen, aangezien het best realistische problemen zijn. Rijk zijn hoeft toch niet te betekenen dat je een leuk leven hebt. Alleen de speling van tijd, dat je bijvoorbeeld van nu naar het verleden gaat is soms een beetje irritant. Daarom geef ik het boek een 7.5.

De eetclub heeft een vervolg Debet.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"