Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leugens door Helen Vreeswijk

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Leugens
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 875 woorden
  • 29 maart 2014
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
44 keer beoordeeld

Boekcover Leugens
Shadow
Leugens door Helen Vreeswijk
Shadow

Schrijverinformatie.

De schrijver is Helen Vreeswijk. Ze is geboren op 1 maart 1961 in Den Haag. Vroeger had Helen Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk op school, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen. Zo begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van dertien jeugdboeken en assistentrechercheur bij de Nederlandse recherche. Omdat ze bij de recherche werkt, kan ze haar ervaringen ook in haar boeken verwerken. Dat maakt de boeken realistischer

Soort verhaal

Dit is een vermakend verhaal.

Personen.

Albert is een jongen van 17 jaar. Hij is erg zorgzaam voor zijn moeder en zijn zusje. Hij heeft een hekel aan zijn vader en hij is voor het eerst verliefd in zijn leven.

Andere belangrijke personen zijn Katrien, de moeder van Albert, Chantal zijn zusje, Jos zijn vader en Evelien zijn vriendin.

Het karakter van Albert is zorgzaam dat zie je doordat hij zijn moeder en zusje heel erg beschermt. Hij is ook gauw driftig, dat zie je terug aan zijn reacties op dingen (zoals dat Evelien afstand wil).

Gebeurtenissen/ probleem

Het probleem van Albert is dat zijn vader Jos zijn moeder mishandelt. Ze hoeft maar het minste geringste te doen en hij begint al te slaan. Vaak drinkt hij daar ook alcohol bij. Zijn moeder vergeeft hem altijd, maar nog nooit is hij zijn beloftes nagekomen. Albert wil heel graag dat zijn ouders gaan scheiden, maar hij snapt dat zijn moeder bang is.

Albert lost dit probleem op vooral door naar Evelien te gaan om zijn hart te luchten. Als Evelien hem dumpt, gaat hij met een pistool op zijn vader af.

Degene die hem helpt, is een vriend die hem het pistool heeft gegeven.

Tijd.

Dit verhaal speelt zich in onze tijd af, dat kan je zien aan dat er al veel dingen zijn zoals een laptop, tv en een computer.

De tijd van het begin tot het einde is ongeveer een maand, het wordt niet precies verteld maar het valt te schatten.

Het is een chronologisch verhaal.

Plaats.

Er zijn geen topografische plaatsen genoemd in het boek. Het verhaal speelt zich af: op school, thuis, in de cafetaria, op straat en op het werk.

Mijn mening

Vanaf de eerste bladzijde dat ik dit boek las, kon ik niet meer stoppen met lezen. Het is een makkelijk boek en sommige dingen zijn heel begrijpelijk. Omdat Albert een hele duidelijke mening heeft, is het boek zelf ook heel begrijpelijk. Ik heb dit boek dan ook gekozen, omdat ik het een interessant onderwerp vind en me er meer in wilde verdiepen. Het heeft veel verrassende wendingen en daarom blijft het ook spannend. Dit boek zet me aan het denken, ik vraag me nu af hoe vaak zoiets voorkomt en wat je eraan zou kunnen doen.

Samenvatting

Albert en zijn zus Chantal zien en horen bijna iedere dag hoe hun moeder mishandeld wordt. Albert wil niets liever dan dat zijn vader weggaat uit hun leven, maar zijn moeder praat zijn gedrag goed.

Op school gaat het niet goed met Albert. Hij spijbelt regelmatig van school. Hij gaat ook met verkeerde mensen om. Hij neemt spullen van zijn vriend in bewaring. Uiteindelijk brengt hij het terug omdat zijn vriend is opgepakt. Daar krijgt hij ruzie met 2 meisjes, als hij probeert te vluchten in de auto van zijn vader rijdt hij tegen een boom en hij vlucht verder te voet. Als hij even later terug gaat voor de auto, vind hij hem uitgebrand terug.

In een cafetaria leert hij een meisje kennen: Evelien. Hij is gelijk verliefd. Ze krijgen samen iets, maar hij is zo dom haar een leugen te vertellen. Hij vertelt haar dat zijn thuissituatie geweldig is. Iets later wil Albert haar de waarheid vertellen, maar ze word alleen maar boos, ze wil afstand, want ze vertrouwt hem niet meer. Dat wilt hij niet. Hij begint haar te slaan!!! Ondertussen krijgt de vader; Jos, door dat zijn vrouw van hem probeert te scheiden. Ze krijgt hulp van haar vriendin en collega Pauline. Hij besluit wraak te nemen op Karien, zijn vrouw, en op Pauline. Hij saboteert de auto van Pauline waardoor ze een ongeluk krijgt en het bijna niet overleeft. Hij verdenkt Karien ook van vreemdgaan. Daarom wordt de auto van de man die hij verdenkt kapot gemaakt.

Karien komt erachter dat haar man met de auto van haar vriendin gerommeld heeft en ze confronteert hem, hij word zo boos dat hij met en honkbalknuppel achter haar aangaat. Chantal belt haar broer op dat hij moet komen, en hij komt: met een pistool! Als hij op het punt staat om te schieten slaat zijn vader hem neer, Als Jos Albert wil laten stikken komt Katrien uit haar schuilplaats en schiet op Jos. De politie is ondertussen ter plekke, dus ze kan hem niet dood schieten.

Als Jos bijkomt, probeert hij de politie er nog ervan te overtuigen dat Katrien gek is, maar er is al genoeg bewijs dat Jos de dader is. Jos krijgt een celstraf van eenentwintig jaar voor poging tot moord op zijn vrouw. Karien wordt vrijgesproken op grond van het noodweerexces.

REACTIES

G.

G.

een lachertje.........

6 jaar geleden

G.

G.

Grapje, samenvatting is redelijk. Kan altijd beter

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Leugens door Helen Vreeswijk"