De verstotene door Naima El Bezaz

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De verstotene
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 971 woorden
  • 27 maart 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

Boekcover De verstotene
Shadow
De verstotene door Naima El Bezaz
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoofdpersoon

De hoofdpersoon in dit verhaal is de Marokkaanse Mina. Ze heeft zwarte haren en een lieve uitstraling. Ze is heel erg aangericht op zichzelf. Op school had ze ook niet veel vriendinnen dus moest ze wel. Ook is ze heel erg beïnvloedbaar. Alles wat anderen zeggen neemt ze meteen aan en haar eigen mening stelt ze dan meteen bij. In het begin van het boek noemt ze zichzelf Amelie en ook niemand weet haar afkomst en haar echte naam.

Andere personages

Elsa: Dit is de beste vriendin van Mina. Ze denk dat ze Mina goed kent, maar het blijkt dat ze haar niet zo goed kent als ze dacht. Elsa is heel erg vurig, maar ook heel enthousiast. Eigenlijk zijn Elsa en Mina qua karakter een beetje hetzelfde.
Ester: Dit is een collega van Mina. Mina en Ester mogen elkaar niet echt, maar toch doen ze aardig tegen elkaar. Ester heeft een duidelijk eigen mening en ze is soms achterdochtig. Ze ziet er mooi en zakelijk uit.

Waar speelt het verhaal zich af?

In het begin speelde het verhaal zich af in New York. Hier was Mina op reis samen met Mart. De rest van het verhaal speelt zich af in Amsterdam.
Fragment uit het boek: ‘Ik drukte mijn neus tegen de kille ruit en keek naar de taxi’s die beneden langs elkaar krioelde. De wolkenkrabbers flankeerden als massieve, immense hekken de brede weg, alsof ze de expansiedrift van de New Yorkers terug wilden dringen.’

In welke tijd speelde het verhaal zich af?

In 2004, want er staat in het boek iets over de moord op Theo van Gogh en dit was in 2004. Van het begin van het boek tot het eind van het boek is ongeveer een half jaar. Dus het boek was redelijk van deze tijd, dus daarom was het in het boek ook best wel modern.

Wat is het genre?

Dit boek is een psychologische roman. Dit is omdat het een roman is en het gaat vooral over het innerlijk van de personages.

Wat is de bedoeling van de schrijver?

Ik denk dat de schrijver wil laten zien hoe moeilijk het leven echt kan zijn. Het leven is niet altijd een groot  feest. Iedereen heeft wel een moeilijke periode in zijn of haar leven, maar dit kun je niet altijd aan de buitenkant zien. En ik denk ook dat de schrijver wil laten zien dat je mensen fout in kunt schatten doordat je vooroordelen hebt. Dus kijk verder dan alleen de buitenkant, want dit zegt niet altijd alles over een persoon.

Samenvatting

Amelie is samen met haar vriend Mart op vakantie in New York. Daar gaan ze uiteten, maar ze krijgen ruzie. Na deze ruzie zegt Mart dat hij niet meer verder wil met Amelie, maar ze willen hun vakantie samen wel afmaken. Eenmaal aangekomen op Schiphol komen vrienden van Mart hen ophalen. Op Schiphol krijgt Amelie te horen dat de vrienden van Mart het huis al leeggehaald hebben. Ze hebben alle spullen die van Mart zijn meegenomen. Daardoor werd Amelie heel erg boos en sloeg ze Mart een rood oog. Ze moest met de douane meekomen en Mart mocht aangifte doen, maar dit deed hij niet.
Amelie vindt haar werk eigenlijk heel saai, ze doet heel erg goed haar best, ze is altijd op tijd maar ze valt niemand op. Ze hoopte op promotie maar iemand anders kreeg deze. Daarna meldt ze zich ziek, want ze is overspannen. Ze heeft een vriendin Else waar ze terecht kan en ze gaan samen stappen. Maar op de helft van de avond raken ze elkaar kwijt en komt Amelie haar collega Esther tegen.
Amelie heeft een psychotherapeute gevonden waar het heel erg mee klikt. Ze voelt zich daar erg op haar gemak en lucht haar hart bij haar.
Amelie is op een bepaald moment in een restaurant en ziet Mart met een nieuwe vriendin. Ze raapt haar moed bij elkaar en gooit water in het gezicht van de nieuwe vriendin van Mart.
Na een avond stappen beland Amelie zelf ook in bed met een ander. Ze hoort later dat Esther hem op haar had afgestuurd, ze had Samuel voor haar geregeld.
Daarna wordt Theo van Gogh vermoord door een Marokkaan en Elsa en Amelie krijgen ruzie. Want Elsa gaat allemaal slechte dingen zeggen over Marokkanen en de islam, niet-wetende dat Amelie Marokkaans is.
Amelie gaat nog een keer stappen met Esther en beland weer in bed met Samuel. Ze begint iets voor hem te voelen, maar hij was puur uit op seks. Esther vraagt ook naar het wachtwoord van de computer van Amelie en ze geeft deze, dit deed ze om zelf een bedrijf te kunnen beginnen maar dit wist Amelie niet.
Amelie doet een zwangerschapstest en ze blijkt zwanger te zijn van Samuel, ze gaat naar hem toe om het te vertellen, maar hij wil er niets van weten. Daarom wordt ze weer door haar vriendin Elsa opgevangen en ze fantaseren er samen over om naar New York te gaan en samen het kind op te voeden.
Amelie gaat in weer een afspraak met haar therapeut alles vertellen over haar jeugd. Over hoe zwaar ze het had en wat er allemaal precies gebeurd is. Ook verteld ze tegen een aantal mensen dat ze eigenlijk Mina heet en Marokkaans is.
Een aantal weken later staat Amelie/Mina op het balkon om zelfmoord te plegen. Op dat moment belt Elsa en ze krijgen ruzie. Ze wilde niet zo haar afscheid laten zijn met haar. Maar toch wil ze springen, maar ze bedenkt zich omdat ze haar kind een betere toekomst wil geven dan dat ze zelf gehad heeft. Ze vindt dat ze dit haar kind niet aan kan doen en dus besluit ze terug te gaan. Maar het is te laat want ze valt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De verstotene door Naima El Bezaz"